Смекни!
smekni.com

Маркетингові аспекти функціонування ринку відеореклами й устаткування для звукорежисури (стр. 8 из 12)

Глядача хокейних матчів то рак руку хапне, то пальці дверима прищемить, то водою з радіатора обшпарить. Якщо творці не можуть помістити всі частини в один ролик, то вони створюють рекламний серіал, кожний ролик у якому несе однаковий зміст, побудований на одній сюжетній базі й часто з тим самим героєм.

Розв'язка, як і реприза в музиці, повинна бути закономірним підсумком сюжетної лінії ролика. Так уже зложилося у світовій практиці, що наприкінці ролика глядач бачить назву товару, його логотип і салоган. І якщо сам товар, його слоган не будуть закономірним підсумком сюжету, то наші зусилля зійдуть нанівець. Не вишикується зв'язок між емоціями глядача й товаром. Клієнт не піде в магазин. Товар не буде куплений.

Для того щоб такий зв'язок побудувати, мотивувати глядача дивитися рекламу не відриваючись, творці роликів використають кілька специфічних прийомів при формуванні сюжету кліпу. У даній роботі охоплено кілька прийомів, що найчастіше зустрічаються в роликах-переможцях "Канських левів".

При створенні рекламного обігу виділяють три етапи, які необхідно перебороти для написання ефективного й оригінального рекламного матеріалу:

1)процес збору інформації;

2)розробка ідеї рекламного звернення;

3)відтворення оригіналів рекламного звернення;

Анотація й режисура виступають як домінанти рекламного процесу. Розглянемо фрагмент 120-секундного ролика, що рекламує легковий автомобіль. Проведемо порівняльний аналіз запису початкових кадрів реклами з даними в режисерському сценарії.

Мотивації: необхідно розписати літературний сценарій, для того, щоб якісно розробити анотацію.

Анотація - це короткі відомості про предмет реклами, пояснення, на чому повинен бути зроблений рекламний акцент.

Анотація, тобто вихідне завдання, - це впорядкований і відредагований виклад точки зору рекламодавця (замовника). Резюме - 90% всієї роботи з реклами доводиться на складання анотації й режисури.

По гарній тихій вулиці типового пригорода, у якому живуть люди різного статку, повільно рухається новий автомобіль.

За кермом чоловік років тридцяти, у звичайному діловому костюмі й при краватці. По виду - це бізнесмен, що повертається з роботи додому.

Однак у вигляді його є щось, що викликає бажання познайомитися з ним ближче.

Камера в декількох ракурсах показує машину зовні, коли вона звертає до проїзду, до симпатичного, але без усяких претензій 2-поверхового будинку й зупиняється.

Водій сигналить. Відкривається одне з вікон 2-го поверху, у якому з'являється дружина героя, приваблива блондинка років тридцяти, у простому домашньому платті й фартуху. Очевидно, вона готовить обід до приїзду чоловіка. Побачивши нову машину, вона сплескує руки від подиву.

У вищевказаному режисерському сценарії розписано так:

План сценарію Зображення Музично-шумове оформлення
I II III

Салон машини через вітрове скло (перегляд)

Середній план I. Гарна тіниста вулиця пригорода

Середній план ІІ. Дощ, що накрапає

Стукіт крапель дощу по даху машини

Великий план III. Профіль водія (зйомки із салону, ледве знизу)

Загальний план IV. У кадрі машина: радіатор, капот (зйомка й вітрове скло з рухом)

Середній план V. Машина звертає в проїзд до будинку (зйомка зверху й збоку)

Середній план VI. Машина зупиняється радіатором на камеру

Великий план VII. Водій опускає скло й махає рукою

Середній план VIII. У прорізі вікна 2-го поверху з'являється дружина

З наїздом IX. У кадрі дружина. Вона сплескує руками. Камера фіксує її захват і небагато недовірливий погляд, починає приглушено звучати мелодія у виконанні невеликого оркестру, що насвистує водій.

Далі складається докладний режисерський сценарій, що містить у собі наступні позиції:

1.Номер позиції.

2.Назва об'єкта (майстерня, студія, вулиця, житловий будинок, приміський ландшафт).

3.План.

4.Хронометраж.

5.Зміст кадру.

6.Музика, шуми.

7. Примітка (вихідний реквізит, титри, музиканти, бита скло, піротехніка, гримери).

8.

План, зміст, музика.

9.Обов'язковий документ при підготовці до реклами: довідка до мікрофонних матеріалів, у якій утримується інформація про назву телепередачі; дата ефіру; програма, а також:

· Номер.

· Час виходу в ефір (київський).

· Повне найменування рекламодавця.

· Короткий зміст реклами (анотація).

· Хронометраж (секунди).

· Вид рекламного матеріалу (пізнавальна; музично-розважальна).

· Підстава для трансляції в ефір (номер і дата договору).

· Примітка.

Після цього дається загальний хронометраж в ефірі. Вищевикладене підписує: директор студії, редактор, дата.

Отже, в анотації відбивається:

♦ мета;

♦ зміст;

♦ можливості;

♦ умова й засоби для створення реклами.

Крім усього вищесказаного при створенні рекламного ролика існують такі поняття, як "літературний монтаж" і "драматургія", що є основою композиційного рішення сценарію й фундаментом творчості.

Якщо рекламний ролик будується по системі "нарізок", готових відеофільмів у сполученні із власним знятим матеріалом; або за принципом слайдоскопа: що змінюють одна одну стоп-кадрові картинки в сполученні з анімаційними кадрами, то можна легко догадатися, що тут використався монтаж.

Таким чином:

1. Творці рекламних роликів у своїх роботах прагнуть як втілити унікальну торговельну пропозицію товару так і наділити їх певній культурній складовій.

2. Типова композиція ролика із шоковими прийомами звичайно містить у собі частини: перша тема сюжету реклами, кульмінація першої теми (зміна першої теми на другу), що конкурує тема, кульмінація другої теми й ролика в цілому, розв'язка (як закономірний підсумок розвитку сюжету). Структура №1.

3. Для реклами утилітарних (народних) продуктів, а також для товарів, що затверджують міць і силу товарів, характерна наявність тільки однієї теми в сюжеті й розв'язки.

4. Залежно від особливостей товару можуть застосовуватися різні прийоми при формуванні сюжету: проста розповідь, ефект доміно, шок (можливо кілька разів), заміна звичної деталі, демонстрація сили й моці.

5. Якщо ролик має свій неповторний стиль, то він буде навчати споживача, привчати його до себе, до свого стилю йтовару.

2.2 Загальне уявлення про відеомонтаж як творчої діяльності в процесі створення реклами

У статті "Мистецтво відеомонтажу" Стен Мястковський пише, що "кіновиробництво включає три стадії: введення неопрацьованого відео з камери на комп'ютер, редагування його за допомогою монтажного програмного забеспечення й запис готового продукту на жорсткий диск або стрічку".

Далі, опираючись на дану статтю, проаналізуємо основні етапи відеоментажа в процесі створення рекламного ролика.

Відемонтаж - це процес "зборки" фільму з окремих елементів - кадрів. Але вирізати невдалі місця й склеїти те, що залишилося ще не значить "змонтувати". Грамотний відеомонтаж, навіть у найпростіших фільмах, що складаються з одного епізоду, припускає дотримання цілого набору правил. Правила ці засновані на деяких фізіологічних законах сприйняття зорової й звукової інформації. Вони вироблені чисто емпіричним шляхом протягом перших двох-трьох десятиліть існування кіно й з тих пор не перетерпіли істотних змін. Так званий сучасний "кліповий" відеомонтаж - це найчастіше або примітивний паралельний відеомонтаж двох або більше різних епізодів, або малоталановиті спроби винайти велосипед в області емоційного відеомонтажу.

Коли мова йде про відеомонтаж однієї сцени (а саме такий окремий випадок ми й будемо розбирати), завдання автора домогтися того, щоб глядачеві було зрозуміло, що відбувається на екрані й де розвертаються дія, якщо автор не ставить перед собою протилежного завдання - "запудрити" глядачеві мозки. При цьому в більшості випадків досить бажано, щоб при перегляді глядач не зауважував того, що ця сцена складається не з одного, а з декількох склеєних між собою кадрів. У теорії це іноді називається комфортним сприйняттям стику або склейки. На практиці частіше говорять, - ці кадри між собою монтуються, а інші не монтуються.

Перш ніж почати розмова про відеомонтаж, потрібно привести кілька визначень із кінематографічного й телевізійного лексикона.