Смекни!
smekni.com

Маркетингові аспекти функціонування ринку відеореклами й устаткування для звукорежисури (стр. 9 из 12)

Знімальний кадр або план - будь-яка ділянка вихідної відеострічки, із записом від натискання кнопки RECORD до паузи, наступне натискання - починається наступний знімальний кадр. Монтажний кадр або план - елемент змонтованого відеофільму - те, що залишилося від знімального кадру після того як його "підрізали" і вставили в потрібне місце.

Монтажний аркуш - опис вихідного матеріалу або готового фільму з послідовною вказівкою змісту кожного кадру і його координат на плівці (по лічильнику).

Об'єкт - місце зйомки (вулиця, квартира, пляж і т.п.), інше значення - персонаж, що діє в кадрі.

Вихідні матеріали (вихідники) - матеріал, записаний безпосередньо відеокамерою.

Майстер-касета (майстер) - касета, на яку записується монтуємий фільм.

Термін "план" має ще одне значення - це зображення певного масштабу або крупності.

Визначимо плани в порядку зменшення масштабу:

1. Понадвеликий план або Деталь - кадр, у якому міститься тільки частина обличчя (ока й ніс або ніс і рот, наприклад), який-небудь невеликий предмет або його фрагмент (запальничка, кілька кнопок на клавіатурі).

2. Великий план - кадр, у якому голова людини займає майже все місце.

3. 1-й середній план - людино по пояс.

4. 2-й середній план - людино по коліна.

5. Загальний - людина в повний ріст.

6. Далекий план - людино займає дуже маленьку площу кадру.

Монтаж по великості. Найпоширеніший випадок відеомонтажу, це коли потрібно змонтувати два зображення того самого героя знятого різними планами (масштабами). Наприклад, ви хочете спочатку показати людину в повний ріст (загальний план), щоб глядач міг побачити його костюм, ходу, предмети або людей, які його оточують. Потім ви хочете дати глядачеві можливість розглянути обличчя героя, тому після загального ставите великий план, коли обличчя займає майже всю площу кадру.

Такий стик навряд чи залишиться непоміченим глядачем. Справа в тому, що на загальному плані, як правило, риси особи погано помітні, а на великому плані випадають із кадру предмети, що оточують героя. Тому глядачеві доводиться якийсь час після початку великого плану зіставляти два зображення й шукати зв'язок між ними. Відбувається затримка сприйняття, глядач не стежить за дією, а намагається зміркувати, що до чого.

Інший варіант склейки: після поясного плану героя (1-й середній) глядач бачить великий. Сумнівів у тому, що на обох кадрах той самий людина не виникає, риси особи на 1-м середньому плані видні чітко. Однак і цей стик буде не дуже вдалим - різниця в масштабах зображення настільки незначна, що свідомість глядача може сприйняти такий перехід як різкий стрибок героя з одного місця на інше.

Багаторічним досвідом було встановлено, що найбільш гладко сприймається стик між планами, що перебувають на наведеній вище шкалі через один. Тобто, загальний план монтується з 1-м середнім і навпаки, 2-й середній з великим, і т.д. Виключення: великий план монтується з деталлю, загальний план з далеким.

Ще одна рекомендація. Щоб стик виглядав на всі 100%, треба на зйомці при переході із середнього плану на великий, наблизившись до об'єкта на пару кроків, зробити також крок убік. При цьому злегка зміниться ракурс і тло за героєм, що теж сприятливо відіб'ється на сприйнятті склейки.

Монтаж по орієнтації в просторі. Припустимо, знімається концерт якогось естрадного співака. Ваше місце в залі перебувало недалеко від сцени, ледве правіше центра. Співак під час виступу в основному дивився в центр залу. На записі переважний напрямок його погляду буде з права на ліво. У якийсь момент вам схотілося познімати публіку. Ви повернулися праворуч і включили запис.

Якщо все так і було, то при відеомонтажі цих кадрів ви зштовхнетеся із серйозною проблемою. Справа в тому, що й співак і публіка на цих кадрах дивляться в одну сторону, з права на ліво. Глядачеві, особливо тому, що не був на концерті, прийдеться напружуватись, щоб зорієнтуватися в просторі. Проблема б не виникла, якби для зйомки публіки ви повернулися не праворуч, а ліворуч. Тоді очі виконавця й людей у залі мали б зустрічний напрямок, і було б ясно, хто на кого дивиться.

Найпростіший випадок відеомонтажу по положенню об'єктів у просторі - відеомонтаж діалогу двох персонажів (так називана "вісімка"). Якщо погляди цих людей будуть спрямовані назустріч, кадри змонтуються, якщо в одну сторону - ні.

У загальному випадку правило формулюється так: зйомка двох взаємодіючих об'єктів повинна вироблятися строго по одну сторону від лінії їхньої взаємодії. Лінія взаємодії - це уявлювана лінія, що проходить через обидва об'єкти.

Монтаж по напрямку руху. Допустимо, перебуваючи десь у незнайомому місті на автобусній екскурсії, ви зняли багато гарних кадрів під час руху по вулицях, знімаючи як через праве, так і через ліве вікно. При відеомонтажі у вас обов'язково виникнуть труднощі пов'язані з тим, що кадри, зняті через ліве й праве вікно "не захочуть" стояти поруч. У глядача, та й у вас, неминуче виникне відчуття очікування зіткнення, викликане тим, що на кадрі, знятому через ліве вікно, будинки й люди будуть пролітати з права на ліво, а в кадрі, знятому через праве вікно навпаки. Глядачеві буде здаватися, що ці кадри були зняті з автомобілів, що рухаються назустріч один одному.

Щоб вийти з положення, потрібно під час зйомки зробити кілька кадрів через переднє скло автобуса. Такі кадри будуть монтуватися з кожним з попередніх кадрів (розуміється при дотриманні ще ряду умов). Крім того, якщо наприкінці кадру, який знімається, наприклад, через ліве вікно, перевести камеру на який-небудь нерухомий об'єкт (великий план людини, що сидить у вікна), то наступний кадр монтується "без питань").

Це, тільки один з багатьох можливих випадків відеомонтажу по русі. Якщо доведеться зштовхнутися на практиці із ситуаціями, коли прийдеться монтувати кадри з об'єктами, що рухаються, треба запам'ятати: зміна напряму руху об'єкта на стику кадрів не повинна бути більше чим на 90 градусів . При цьому не повинна перетинатися вертикальна вісь. Тобто, якщо на одному кадрі об'єкт рухається від нас трохи ліворуч, то в наступному кадрі він не повинен рухатися праворуч.

Один з важливих виводів - не можна склеювати горизонтальні панорами, зняті в різних напрямках. Професійні оператори завжди починають і закінчують зйомку панорам короткими статичними шматками. Це дає можливість монтувати панорами через невелику паузу в русі.

Монтаж по фазі руху. Повернемося ще раз до відеомонтажу по крупності. Якщо герой під час зйомки активно жестикулює, то, крім зміни крупності плану доведеться врахувати ще один фактор - фазу руху. Це значить, що якщо наприкінці загального плану людина почала піднімати, ліву руку, то на початку середнього плану ця рука також повинна підніматися. Інакше зображення на "склеїться". Фазу доводиться враховувати при відеомонтажі циклічно повторюваних положень об'єкта. Це може бути людина, що йде, велосипедист, що обертає педалі, жонглер у цирку й ін.

Монтаж по фазі руху дуже непроста річ. В ігровому кіно багато епізодів знімають кілька разів не тільки для того, щоб мати кілька дублів одного кадру. Та сама дія, як правило, знімається кілька разів планами різної крупноста. Монтажер, таким чином, має можливість на відеомонтажному столі підганяти кожний рух по фазі з точністю до кадрика. У кіно кадриком називається одиночна картинка на кіноплівці. У відеомонтажі використається термін - frame. Аматорська техніка (крім систем нелінійного відеомонтажу) не може забезпечити таку точність склейки, тому іноді при відеомонтажі вам доведеться вдаватися до допомоги проміжних кадрів, щоб уникати "зрушення по фазі".

Монтаж по композиції (зсув центра уваги). Центральна композиція кадру - тобто розташування головного об'єкта по центрі - дуже поширена, і без неї не обійтися ні в кіно, ні на телебаченні. Однак часто, для більшої виразності, а іноді й по необхідності головний об'єкт зйомки розташовується не по центру кадру. І тоді при відеомонтажі виникає необхідність узгодження сусідніх кадрів по композиції. Ще раз повернемося до ситуації, коли нам потрібно змонтувати загальний і середній план людини. Якщо на загальному плані людина помітно зміщена в одну сторону кадру, а на середньому в іншу, при перегляді в місці склейки глядач на час втратить із виду об'єкт через різкий зсув центра уваги. Щоб цього не відбулося, під час зйомки й при відеомонтажі потрібно пам'ятати ще одне правило: зсув центра уваги по горизонталі при переході від кадру до кадру не повинен перевищувати однієї третини ширини екрана. Ситуація, коли може виникнути різкий зсув центра уваги по вертикалі, зустрічається значно рідше, але й отут діє аналогічне правило.

Монтаж по світлу В практиці кіно й відео зйомки часто зустрічаються випадки, коли при зміні положення камери щодо об'єкта зйомки різко міняється тло, на який проектується об'єкт. Наприклад, зйомка людини, що стоїть недалеко від вікна. На одному кадрі фігура видна на тлі темної стіни, в іншому на тлі яскравого вікна. Навіть при дотриманні всіх уже розглянутих нами правил відеомонтажу стик між планами буде дуже грубим через те, що занадто різко зміниться характер висвітлення. Щоб цього не відбулося, потрібно при зйомці першого кадру "прихопити" небагато вікна, а при зйомці другого - небагато стіни. Тоді обоє зображення будуть тісно зв'язані між собою загальними деталями, і стикування пройде гладко. Звідси треба правило: сусідні кадри не повинні різко відрізнятися по тоні й характеру висвітлення. Це ставиться й до ситуації, коли, наприклад, далекий план зняти при сонячному висвітленні, а загальний або середній при похмурому. Професіонали в таких випадках знімають хмари в той момент, коли вони закривають сонце. Такий проміжний відеомонтажний кадр дозволяє перейти від "сонячного" кадру до "похмурого".

Монтаж по кольорах. Розглянутий вище відеомонтаж по світлу є часткою случаємо відеомонтажу по кольорах. Узагальнюючи вивід, зроблений стосовно тону й характеру висвітлення об'єкта, можна легко перейти до наступного правила: сусідні кадри в місці стику не повинні різко відрізнятися по кольорах. Якщо в новому кадрі виникають нові кольори, то вони повинні займати не більше однієї третини площі кадру.