Смекни!
smekni.com

Матеріально-технічна база підприємств агропромислового комплексу з ремонту і технічного обслуговування (стр. 1 из 2)

РЕФЕРАТ

на тему:

"Матеріально-технічна база підприємств агропромислового комплексу з ремонту і технічного обслуговування машин та обладнання"

1. Машинні двори

По своєму призначенню машинні двори підрозділяються на два типи: центральні і бригадні. В невеликих господарствах двори обох типів можуть бути суміщені. В господарствах, де немає типових центральних виробничих баз, машинні двори організовують окремо, незалежно від виробничих баз.

На центральному машинному дворі бережуть все тривало невживані у виробництві автомобілі, трактори, зернові і спеціальні комбайни, а також складні сільськогосподарські машини, стаціонарне устаткування, чекаючи монтажу або що демонтується для реалізації або ліквідації.

На бригадних машинних дворах бережуть сільськогосподарські машини, ремонтовані на пункті технічного обслуговування бригад (відділень); проводять післясезонне обслуговування і ремонт машин; комплектують їх в агрегати і заздалегідь настроюють; усувають несправності в процесі експлуатації машин; одержують нові машини з центрального машинного двору, випробують їх і заздалегідь регулюють.

Вибір відповідного типового проекту залежить від розміру, напряму господарства, структури і кількісного складу МТП. Зразкові розміри майданчиків і складських приміщень для найпоширеніших господарств степової зони приведені в таблиці. Вибираючи типовий проект для конкретного господарства, необхідно передбачити 5–8% резервній площі для ново поступаючи машин.

Таблиця 1. Розміри відкритих майданчиків і складських приміщень, що рекомендуються

Напрям господарства Число машиномісць Відкриті майданчики Складські приміщення
всього, га машиномісць м2 всього, м2 машиномісць, м2
Зернове 350450600 4,45,46,9 125120115 264336408 0,750,740,68
М'ясо-молочне 350450550 4,25,26,1 120115110 240288336 0,690,640,61

На території умовно виділені робочі зони з майданчиками для миття, монтажу, консервації і тривалого зберігання машин.

Майданчик для очищення і миття машин винесений за межі основної території і розташовується недалеко від основних в'їзних воріт і прохідної. Це дозволяє завозити машини на територію машинного двору тільки чистими.

У прохідній передбачена кімната для завідувача, де оформляють наряди і бережуть всю документацію, і кімната відпочинку.

Недалеко від прохідної розміщуються склад, розвантажувальна естакада і майданчики для монтажу і демонтажу сільськогосподарських машин. Наявність двох воріт в зоні підготовки і трьох в зоні зберігання машин виключають зайві переїзди по території двору. Планування майданчиків на машинному дворі виконано з урахуванням зайнятості машин на польових роботах, їх технологічній однорідності і можливості пошкодження покриттів проїздів при постановці на тривале зберігання.

На малюнку 1 показаний план експериментального машинного двору на 450 машино-місць. Такі двори призначений для господарств зернового напряму з площею паші 24–32 тис. га. Основні техніко-економічні показу тіл і машинних дворів приведені в таблиці 2.


Мал. 1. Центральний машинний двір па 450 місць: Зони: І – підготовки машин до зберігання; ІІ – збірки і короткочасної стоянки нової техніки; ІІІ – тривалого зберігання машин; ІV – розбирання і ліквідації техніки, що прийшла в непридатність; 1 – склад горючих і змащувальних матеріалів; 2 – мийний майданчик; 3 – естакада; 4 – майданчик для інших машин; 5 – ворота; 6 – прохідна; 7 – склад вузлів і деталей; 8 – стелаж-навіс з розвантажувальним пристроєм; 9 – майданчик для зберігання вузлів нових машин; 10 – пожежний резервуар; 11-резервний майданчик; 12 – майданчик для гусеничних тракторів; 13 – майданчик для тракторів із змонтованими машинами; 14 – майданчик для тракторів колісних; 15 – майданчик для жаток і комбайнів; I6 – майданчик для комбайнів без жаток; 17, 18 – майданчики для жаток рядних; 19 – майданчик для автомобілів; 20 – майданчик для тракторів; 21 – майданчик для засобів технічного обслуговування; 22 – майданчик для причепів тракторних; 23 – майданчик для грабель; 24 – майданчик для прес-підбирачів; 25 – майданчик для підбирачів-складальників копи; 26 – майданчик для стогометалей; 27 – майданчик для косарок; 28 – майданчик для силосозбиральних комбайнів; 29 – майданчик для картоплекопачів; 30 – майданчик для обприскувачів, обпилювачів; 31 – майданчик для аерозольних генераторів; 32 – майданчик для дощувальних установок; 33 – майданчик для підбирачів; 34 – майданчик для автозавантажувачів сівалок; 35 – майданчик для збірки і регулювання нової техніки; 36 – майданчик для стоянки нової техніки; 37 – майданчик для списаних машин

Покриття майданчиків можуть бути ґрунтові (з дернини багаторічних трав), поліпшені ґрунтові (з щебенно-гравієвої суміші, або коленого каменя булижника), асфальтобетонні і цементні. Кращими є останні, проте зберігання на них обходиться господарствам дуже дорого. Частіше майданчики готують з дернини багаторічних трав або утрамбованого і профільованого ґрунту з додаванням щебеню, шлаку, гравію і ін. Гравієві смуги обладнають шириною 5 м, завтовшки 15–18 см і ущільнюють важкими катками. Поверхня смуг глибиною до 2 см обробляють бітумом. Відстань між смугами 12 м.

Таблиця 2. Основні техніко-економічні показники машинних дворів

Показники Типовий проект №274 на 700 машин; Експериментальні проекти
на 450 машин на 270 машин
Площа, га: 8,0 6,4 4,3
У тому числі: 59,0 10,3 7,3
майданчиків для стоянки, розвантаження, збірки – машин, доріг і проїздів з твердим покриттям, тис. м2
складів для зберігання вузлів і деталей, м2 8760 1152 730

Проїзди між рядами машин покривають гравієм з або коленого каменя булижника або асфальтобетоном. Для дерненних покриттів краще висівати трав'яні суміші кущових і кореневищних злаків, що мають невисокий травостій. Норми висіву повинні бути в 3–5 разів вище за звичний кормовий посів.

На майданчиках для зберігання комбайнів і жаток, імісцях установки підставок роблять, як правило, асфальтобетонні опори, на майданчиках регулювання нової техніки укладають збірні залізобетонні плити на піщаній підставі завтовшки до 30 см.

Для миття і обдування машин стислим повітрям часто, використовують механізовані заправні агрегати МЗ, агрегати АТУ-А, АТУ-G, АТУ-П або мийну установку ОМ-3360, ПЗ/30 і компресор. Для багатократного використовування миючої води влаштовують водовідстійники місткістю 40–50 м3. В цьому випадку можна додавати до води інгібітори корозії (наприклад, ПВ). Це особливо важливо для господарств, розташованих на території з сильно засоленими поверхневими і ґрунтовими водами.

Машинні двори обладнають відповідно до правил пожежної безпеки: вогнегасниками, пожежним інвентарем, ящиками з піском. Електроосвітлення машинних дворів повинне бути від низьковольтної повітряної мережі 380/220 В. Охоронне освітлення забезпечують світильники типа СПО.

2. Пункти технічного обслуговування

Пункт технічного обслуговування – це сукупність споруд, оснащених устаткуванням для технічного обслуговування і між змінної стоянки закріпленої за бригадою (відділенням) техніки, регулювання і комплектування машинно-тракторних агрегатів, зберігання і поточного ремонту нескладних сільськогосподарських машин.

Пункт технічного обслуговування служить базою для техніки, що використовується в бригаді (відділенні) і організаційним центром для механізаторів. Розміщують його, як правило, на околиці населеного селища, в якому живуть механізатори. В цьому випадку відпадає необхідність перевозити їх на початку і кінці робочого дня. Якщо поля видалені від селища і польовий період триває п'ять-шість місяців, пункт організовують також при селищі, але на період сільськогосподарських робіт на полях передбачають тимчасову стоянку агрегатів.

По досвіду багатьох сільськогосподарських виробників відповідно до призначення територію пункту умовно ділять на три зони: тривалого зберігання; короткочасної стоянки, регулювання і комплектування агрегатів; обслуговування і ремонту машин. В окремих випадках, коли ПТО розміщується далеко від населених пунктів, організовується четверта, побутова зона. В ній передбачається будинок механізаторів з їдальнею, кімнатою відпочинку, червоним кутом, учбовим класом, гардеробом, душовою і т.д.

Перша і друга зони ПТО утворюють територію бригадного машинного двору, при цьому зона тривалої стоянки машин виділяється легкою огорожею. При повній спеціалізації обслуговування доступ механізаторів в цю зону обмежують.

У даний час широке поширення набули типові проекти ПТО 816–15, 816–16, 816–18, 816–19 для бригад і відділень з парком 10, 20, 30, 40 тракторів з відповідним набором сільськогосподарської техніки (таблиця 3). Всі вони однотипні і відрізняються один від одного кількістю обслуговуваних тракторів, потужністю виробничих об'єктів і розмірами території, відведеної під ПТО. Пункти розроблені в двох варіантах: 1 – дороги і майданчики для стоянки н зберігання машин передбачені з твердим покриттям, 2 – дороги і майданчики для стоянки і зберігання машин– з ґрунтовим покриттям.

Таблиця 3. Основні техніко-економічні показники діючих проектів ПТО

Показник Типовий проект
819–15 819–16 819–18 819–19
Кількість обслуговуваних машин, физ. ед.:тракторівкомбайнівмашин різних 10784 2012167 3020249 4026332
Розмір території, га 0,91 1,68 2,18 2,96
Площа, м2:під будівлями і спорудамипід дорогами з твердим покриттям 1118 1970 1244 3050 1406 3930 1680 5500
Майданчики для зберігання машин з ґрунтовим поліпшеним покриттям, м2 1440 3180 4800 6440

На малюнку 2 представлено технологічне планування типового пункту технічного обслуговування бригади або відділення з парком на 20 тракторів. Такі проекти знаходять широке вживання.