Смекни!
smekni.com

Порівняльна характеристика асортименту холодильників вітчизняного та закордонного виробництва (стр. 1 из 5)

ЗМІСТ

Вступ

1. Стан асортименту холодильників на ринку України

2. Класифікація холодильників вітчизняного та закордонного виробництва

3. Аналіз асортименту холодильників у магазині «Тритон»

4. Порівняльна характеристика асортименту холодильників різних виробників

5. Удосконалення асортименту холодильників у магазині «Тритон»

Висновки і пропозиції

Список використаних джерел

Додатки


ВСТУП

торгівля холодильник асортимент магазин

Загальний кризовий стан економіки України позначився на розвитку споживчого ринку та призвів до значного скорочення виробництва і споживання. В сучасних умовах досягнення ефективної збалансованості кон’юнктури споживчого ринку обмежується незадовільними умовами формування попиту та пропозиції. Така ситуація склалася в наслідок зниження до мінімуму соціальних гарантій життєдіяльності населення, яке стримує рух реінвестицій у виробництво товарів народного вжитку та зумовлює скорочення матеріальної бази відтворення підприємств, за рахунок незадовільних умов формування пропозиції в зв’язку з низькою ефективністю використанняресурсів в національному виробництві та обтяжливим податковим навантаженням.

Ринок холодильників зі своїми стабільними цінами та обсягами продажів, що плавно, але впевнено зростають, забезпечує підприємцям цілком прийнятний рівень прибутку. Причина - в особливостях самого товару, що визнаний у побуті апаратом №1. Його придбання є абсолютним пріоритетом щодо будь-якої іншої домашньої техніки та електроніки.

Попит на холодильники, на відміну від решти побутової техніки, досить стабільний, і навіть попри низьку платоспроможність покупці вимушені витрачати гроші на новий апарат. Якщо холодильник уже не тримає в камерах необхідної температури, то кошти на його купівлю, зазвичай, знаходяться, навіть якщо родині доводиться відмовитися від поїздки на відпочинок, а то й залізти в борги. Одне слово, холодильник, що давно перейшов до розряду предметів першої необхідності, в часи економічної скрути набув ще й додаткового статусу важливого сімейного помічника, дозволяючи довго зберігати запас харчів. Тому, попри економічні негаразди в країні, ринок побутових холодильників розвивається стабільно і має неабиякі перспективи.

Фахівці в один голос стверджують: холодильні машини - найпопулярніша продукція на вітчизняному ринку побутової техніки. Навіть пральні машини приблизно в півтора рази поступаються холодильникам за обсягами продажів. Наразі майже половина всієї "білої" техніки, що її реалізують в Україні, припадає на холодильні агрегати. Втім, зростаюча зацікавленість українців сучасною, але дорогою імпортною технікою значно охолола за час фінансової кризи. Навіть добре розкручені марки, за найобережнішими оцінками, втратили понад 20% обсягу продажів. Натомість вітчизняні виробники холодильників, чи не єдиною перевагою яких є більш-менш "доступна" ціна, отримали слабеньку надію зачепитися на перспективному ринку.

Мета роботи провести дослідження асортименту та споживчих властивостей холодильників вітчизняного та закордонного виробництва.

Відповідно сформульованій меті курсової роботи передбачається виконання наступних завдань:

1) проаналізувати стан виробництва торгівлі та споживання холодильників;

2) провести класифікацію асортименту та споживчих властивостей холодильників;

3) охарактеризувати магазин «Тритон» та його асортимент холодильної техніки.

Об’єктом дослідження є асортимент холодильників вітчизняного та закордонного виробництва.

Предметом дослідження є проведення споживчих властивостей холодильників в магазині «Тритон».

Інформаційну базу дослідження становлять положення товарознавчої теорії, публікації вітчизняних та зарубіжних вчених, законодавчі акти України та відомості магазину «Тритон».

Структура роботи складається із вступу, п'яти розділів, джерел.


1. СТАН АСОРТИМЕНТУ ХОЛОДИЛЬНИКІВ НА РИНКУ УКРАЇНИ

Україна за часів Союзу була потужним виробником холодильників (Донбас). У 1990 році понад 20 підприємств продукували близько 800 тис. агрегатів. Згодом налагодили випуск холодильників «Днепр», «Норд».

Але загальна економічна криза в країні не дозволила вчасно модернізувати вітчизняне виробництво, та й щойно запроваджені закордонні технології теж були вже не першої "свіжості". Крім того, в магазинах з'явилися сучасні холодильні агрегати з Італії, Швеції, Німеччини, Південної Кореї тощо. Внаслідок цього випуск вітчизняних машин активаторного типу знизився до 147 тис. Натомість пропозиція імпортної техніки за останні 5 років зросла у 8 разів. За відсутності потужного вітчизняного виробника закордонна продукція почала опановувати широкі простори ринку. Імпортери знають, що зі 100 українських сімей 19 взагалі не мають жодної холодильної техніки, а 70 користуються холодильниками, вік яких перевищує 6 років (табл. 1.1). Єдине, що стримує безмежний збут (потенційними покупцями вважають 13 млн сімей), - горезвісна низька купівельна спроможність населення[13, с.131-137].

Таблиця 1.1

Кількість холодильників, що припадає на 100 домогосподарств (в середньому по Україні)

Загальна кількість агрегатів У тому числі зі строком служби:
до 5 років від 6 до 10 років від 11 до 15 років від 16 до 20 років понад 20 років
81 10 30 25 11 5

Сьогодні ринок холодильників достатньо широкий, вони можуть задовольнити різні потреби споживачів. Всі холодильники можна об'єднати за функціональними ознаками, габаритами, дизайном. Немаловажливим фактором є цінова група, яка визначається функціональними можливостями і престижністю виробника. Поділ холодильників за ціновою групою досить умовний, так як один і то й же виробник змушений виготовляти як дешеві, так і дорогі холодильники [1, с.33-43].

До низькоцінової групи відносяться всі холодильники вітчизняного виробництва, а також країн співдружності. Більш дорогі машини італійських фірм Ardo, Candi, частина моделей Indesit, a також турецької фірми Веко.

До середньоцінової групи можна віднести: італійські марки Zanusi, Ariston, словенську Gorenja, корейські LG, Samsung, американську Whirlpool, французьку Brand, німецьку Kaiser.

Наступну цінову групу складають німецька Bosch, шведська Electrolux, англійська Hoower.

До високоцінової групи можна віднести також німецькі Simens, AEG, шведському Asko, французькому Miele.

Чи не головною особливістю вітчизняного ринку холодильників, яка спричиняє вирішальний вплив на кон'юнктуру, є присутність на ньому потужного вітчизняного виробника – АТ «Норд». За даними маркетологів представництва «Норду» в Києві, всі інші підприємства, що за радянських часів продукували українські холодильники, з тих чи інших причин ринок майже полишили[2, с.58-59].

На відміну від решти „українців”, донецький „Норд” зумів не тільки втриматися на ринку, але й зайняв у ньому надійну, і то немаленьку (50% загальних продажів) нішу. В результаті такого успішного стримування натиску імпортної техніки ринок чітко розділився на дві частини, що значно відрізняються за ціновими показниками і тому живуть окремим життям.

Ринок холодильників в Україні в 2009 році виріс на 30,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року - до 13630 млн грн, повідомила компанія GFK Ukraine з посиланням на результати панелі дослідження Retail and Technology.

"Ринок холодильників продемонстрував надзвичайно позитивну динаміку в 2009 році: у порівнянні з періодом минулого року - обсяг продажів виріс на 40%. Збільшення продажів спостерігалося у всіх сегментах ринку, зростання кожного сегмента перевищив 20%", - йдеться в повідомленні. При цьому компанія уточнює, що обсяг ринку в другому кварталі склав 6,45 млн грн.

Найбільше зростання у сегменті виробникаArdo - продажі зросли на 77%, до 333 тис. грн за квартал, зростання за півріччя склав 69,2% - до 634 тис. грн. "Цей результат став можливим завдяки поєднанню переваг покупців і помірною середньої ціни на виріб.", - відзначають аналітики GFK Ukraine.

Продажі техніки холодильникывBoshза підсумками другого кварталу зросли на 63,3% - до 84 тисячі грн, в першу чергу за рахунок росту моделей KUR 15A50. При цьому за підсумками першого півріччя сегмент показав зростання на 65,2% - до 31 тис. грн. Аналітики відзначають практично 50%-ве зростання продажів моделейKUR 15A50 за підсумками другого кварталу - до 12 тис. грн і майже чотириразове зростання продажів KUL 15A50.

Сегмент техніки Bеко за квітень-червень зріс майже на 50% - до 332 тис. грн, а за підсумками півріччя - на 48%, до 301 тис. грн. "Веко залишилися однією з найбільших груп товарів на ринку побутової техніки та електроніки Україні, їх продажі зросли на 66%. Частка холодильників у загальному обсязі продажів сектора також виросла до 61%", - відзначають в компанії.

Продажі Whirlpool техніки за підсумками другого кварталу зросли на 28,5% - до 17 тис. грн. У той же час зростання за підсумками півріччя склав всього 8,1% - до 27 тис. грн за рахунок падіння в першому кварталі. "Лідирували за темпами зростання моделі ARG 585/3 та ARG 928/3, на які припадає 6% від обороту сектора: обсяг продажів такої техніки значно збільшився - на 126%", - повідомляють у GFK, пояснюючи таке зростання "рішенням українських споживачів додати до холодильника спеціалізований пристрій електронної пам'яті".

Продажі моделей Атлант холодильників в квітні-червні зростали темпами - на 27,4%, до 461 тис. грн, при цьому за підсумками півріччя продажі виросли на 23% - до 1,04 млн. грн. "У цілому в цьому секторі зафіксовано дві основні тенденції. По-перше, збільшення дорогих цінових сегментів. Цей тренд спостерігався в найбільшій групі товарів – ХМ 5010 (29% від обсягу сектора), де зростання на 24% багато в чому обумовлений потужними і технологічно просунутими моделями. Другий тренд, який варто відзначити, - це МХМ 2826, де продажі малих моделей дозволили досягти зростання на 39%, МХМ 2835 - збільшення продажів на 31%,", - говориться в дослідженні.