Смекни!
smekni.com

Оцінка ергономічних властивостей м'яких меблів ЗАТ "Лагода" (стр. 1 из 4)

Міністерство освіти та науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра товарознавства та експертизи непродовольчих товарів

Курсова робота

з дисципліни: Товарознавство непродовольчих товарів

на тему: Оцінка ергономічних властивостей м`яких меблів ЗАТ «Лагода»

Київ 2010


Вступ

Меблі – це один з основних товарів народного споживання. Вони відіграють велику роль в організації побуту людини, її відпочинку, роботі. Поліпшення їх якості, ергономічних властивостей – найважливіше завдання, що стоїть перед виробниками.

По мірі насичення ринку меблями питання підвищення їх якості й ергономічних властивостей набуває першочергового значення. Вітчизняним виробникам меблів слід враховувати, що в умовах широкої міжнародної торгівлі продукція має не лише збільшувати асортимент, але й бути конкурентоспроможною на світовому ринку.

З року в рік збільшується кількість виробників меблів, підвищується їх технічний рівень, з’являються нові матеріали для виготовлення меблів, вони відповідають найвищим вимогам споживачів.

Актуальність. Тема курсової роботи актуальна, особливо зараз, коли у виробництво залучаються нові технологічні процеси, які сприяють поліпшенню якості, вдосконалюється технічний рівень підприємств, що виготовляють меблі для сидіння і лежання, з’являється високовиробниче обладнання, інструмент та технологічне устаткування, вдосконалюється архітектурно–художні форми і конструкція м'яких меблів, покращується естетичний вигляд, підвищуються надійність і витривалість меблів. Все це природно збільшує вимоги споживачів до вибору м`яких виробів, а особливо загострюється увага на ергономічних властивостях. Споживач виявляє завищену увагу до комфортності використання виробу, який саме механізм у даному виробі і чи зручно його використовувати, які наповнювачі і чи практичні у використанні матеріали для оббивки. Всі ці чинники повинен враховувати виробник під час виробництва, і саме цими показниками керується споживач під час вибору м`яких меблів.

Мета даної курсової роботи: оцінити ергономічні властивості м`яких меблів ЗАТ «Лагода».

Завдання курсової роботи:

1. Розглянути стан та тенденції розвитку ринку м’яких меблів в Україні.

2. Визначити споживні властивості м’яких меблів та їх формування у процесі виробництва

3. Вивчити вимоги НД до м`яких меблів.

4. Охарактеризувати асортимент м’яких меблів.

5. Оцінити ергономічні властивості м`яких меблів ЗАТ «Лагода».

Об`єкт дослідження м`які меблі виготовлені на ЗАТ «Лагода».

Предмет дослідження ергономічні властивості м`яких меблів.


Стан та тенденції розвитку ринку м`яких меблів в Україні

Український ринок меблів сьогодні ділять такі великі виробники і продавці, як "Меркс", "Енран", "Ліга-Нова", "Прогрес", "Аматі", Narbutas&Ko, "Снайт", "Екмі", "Новий стиль", "Офіс Солюшнз" і "Артметалфурнітура". Фактично вони присутні у всіх регіонах. Хоча є в регіонах свої, дрібніші виробники і оператори. Наприклад, на вінницькому регіональному ринку меблів сьогодні працюють декілька десятків фірм та салонів, серед яких варто відзначити меблевий салон "ЛИВС", магазини "Комод", "Сучасна оселя", "Кухні на Соборній", фірми "ВС", "Носорог", "Гайтер", "Модерн-Експо" та інші. Практично половина потреб місцевого ринку покривається за рахунок пропозиції дрібних виробників, які працюють в сегменті дешевої продукції та меблів середньої цінової категорії. СП "Комекс" — меблеве підприємство, що в останні роки переходить за обсягами виробництва в розряд більшпотужних виробників і не лише на Прикарпатті: фірма створює мережу фірмових магазинів по всій Україні. Фахівці кажуть, нинішній потенціал галузі дозволяє вітчизняним виробникам виходити і на закордонні ринки. Загалом на ринку присутні, за оцінками українських експертів, майже три тисячі підприємств. Внаслідок цього навіть великі виробники займають не більше 10%, а дрібні — майже 80% ринку.

Динаміка. За підрахунками учасників ринку, відсоток його зростання складає не менше 12‑15%. Причому найдинамічніше розвивається ринок саме домашніх меблів. Цьому сприяють темпи будівництва житла і ріст платоспроможності населення. За повідомленням прес-служби Міністерства промислової політики, темпи росту меблевого виробництва в Україні за період з січня по червень 2009 р. склали 125,4% порівняно з відповідним періодом 2008 р. В загальному обсязі виробництва основна частка (майже 60%) припадає на домашні меблі, майже 25 % — на офісні і ще 15% — на спеціальні. Щодо структури споживання, то ринок починає поступово змінюватися. Вже сьогодні споживання переходить від дешевого сегмента до середнього, що демонструє прагнення споживача купувати більш якісну продукцію, за яку, звісно, потрібно платити більше. Проте "більше" наразі не означає можливість суттєвих цінових коливань за умов збереження стабільності попиту. Реальний перехід на нові цінові групи товару відбудеться лише під час виходу основних операторів та виробників ринку на роботу з високоякісною продукцією. Вітчизняний виробник переважно є середньою ланкою у зв’язці "ціна-якість". Однак спостерігається постійне зростання попиту на продукцію високої якості, відзначають експерти. І саме в попиті на ексклюзивні меблі свої позиції не здає імпорт. Основний асортимент вітчизняних м’яких меблів, що поступає на внутрішній ринок. Розглянемо по окремим видам:

дивани –ліжка на 25%;

дивани – 10%

кушетки на 29%;

крісла на 13%;

банкетки на 6%;

тахти на 17%;[10]

Імпорт м’яких меблів. Країни, з яких імпортують меблі в Україну, поділені на три групи: ті, що більшу частину продукції постачають за цінами, нижчими від середнього рівня; за цінами середнього рівня і за цінами вище середнього. До першої групи однозначно відносять Польщу. Продукція цієї країни вже давно конкурує з вітчизняними меблями у нижчому ціновому рівні. До другої групи належать Чехія, Словаччина, Данія, Румунія. Третю групу представляють Італія, Німеччина, Бельгія, Іспанія. Як правило, український ринок заповнений меблями імпортного виробника не надто доброї якості, але доступної ціни, або ж імпортними меблями за завищенимицінами."Розподіл ринку між українськими та зарубіжними виробниками приблизно 60 на 40. Наші меблі стають все більше популярними і конкурентоздатними з низки причин", — вважає виконавчий директор Української асоціації меблярів (УАМ) В’ячеслав Павлов.

В 2009р. країни - лідери з імпорту м`яких меблів Італія і Німеччина їхня кількість складає 83,5%. Вони забезпечують ринок меблями, які наведені в таблиці 1.

Таблиця 1. Імпорт м`яких меблів з Італії і Німеччини в 2009 році

Італія “Готьє” Німеччина “Гердт”
Крісла –26%Дивани-23%Диван-ліжко-17%Кушетки-5%Тахти-7%Крісло-ліжко15%М’які уголки-20% Крісла-25%Дивани-13%Дивани-ліжко-5%Крісло-ліжко-3%Тахти-12%Кушетки-17%М’які уголки-15

Об’єктивна і достовірна оцінка і аналіз ємності ринку м’яких меблів неможливо тільки на основі офіційних даних. Товарорух і кон’єктура оптового ринку в Україні щодо м’якої меблі в статистичній інформації далеко не повністю відображає діяльність окремих підприємств , які виготовляють м’які меблі.

Реальний об’єм випуску м’яких меблів в Україні по оцінці спеціалістів в 2,7 - 3,2 рази збільшує офіційні показники.[10]

На сьогодні м’якої меблі надходять у споживчий ринок України у кількості 60-70% з таких країн :

Прогнози. Поступове насичення ринку з кожним роком обмежує можливості нових операторів зайняти повноцінне місце на меблевому ринку. Проте поява нових гравців і досі цілком реальна. Хоча спроба зайняти відповідну нішу навіть на регіональному ринку потребує досить значних інвестицій — більших, ніж декілька років тому. Тож, зважаючи на загальні тенденції розвитку меблевого ринку та можливість отримання значних прибутків лише у віддаленій перспективі, очікувати появи нових потужних операторів ринку, зокрема виробників, найближчим часом не доводиться. Як і на інших вузьких ринках, передбачається поступове зникнення з ринку дрібних ("кустарних") операторів, які поки що задовольняють потреби споживацької маси у продукції низького та середнього діапазону.

В зв’язку з поступовим втягненням України до СОТ та загального євроазіатського ринку на загальноукраїнському ринку можуть з’явитися меблеві виробники з південноазіатського регіону. Мова передусім йде про виробничі потужності Китаю, Малайзії, можливо, В’єтнаму. Поява на вітчизняному ринку дешевої азійської продукції може загострити ситуацію в сегменті дешевої продукції та згодом потіснити кустарів. Проте поява нової імпортної продукції в цілому залежатиме від митної політики українського уряду, який загалом зацікавлений у захисті та підтримці вітчизняного виробника. На думку більшості аналітиків, у найближчі кілька років лідерами продажу салонних меблів стануть спеціалізовані торгові центри, яких в Україні поки небагато.

Споживні властивості м’яких меблів та їх формування у процесі виробництва

Споживні властивості і якість м’яких меблевих товарів обумовлені видом матеріалу, що використовується, її проектуванням, технологією виготовлення, способом упакування, транспортуванням і зберіганням.

Виробництву м’яких меблів передує їх проектування, яке представляє собою процес розробки ескізів, макетів, технічної документації і готового дослідного зразка.

У проектуванні м'яких меблів беруть участь архітектори, художники, конструктори, інженери, товарознавці, дизайнери.

Після того, як конструктор визначився, починається підбір матеріалів для виготовлення меблевого виробу. Заради справедливості потрібно сказати, що 80% моделей м'яких меблів вітчизняного виробництва не є розробленими нашими конструкторами, а скопійовані з закордонних аналогів.[4]