Смекни!
smekni.com

Оцінка поточної конкурентоспроможності ТОВ "ФОЗЗІ-ФУД" (мережа супермаркетів "Сільпо") (стр. 1 из 5)

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-еконономічний університет

Оцінка поточної конкурентоспроможності ТОВ „ФОЗЗІ-ФУД” (мережа супермаркетів „Сільпо”)

Виконала: студентка ФЕМП

4 курсу, 15 групи Карасьова Ганна

Київ – 2009


1. Загальна характеристика ТОВ „ФОЗЗІ-ФУД”

ТОВ "ФОЗЗI-ФУД" створене 02.12.2002 р. двома засновниками фізичною особою та ЗАТ "ФОЗЗI". Статутний капітал становить 16,5 тис. грн. Станом на 31.12.2006р. Товариство складається з одного учасника ЗАТ "Сiльпо Рiтейл", що володіє часткою 100%.

Основною діяльністю Товариства є роздрібна торгівля продовольчими товарами, а також надання послуг по здачі майна в оренду. Торгова мережа Товариства включає 39 магазинів в містах Києві, Бiлiй Церквi, Борисполi, Черкасах, Славутичi.

Види дiяльностi за КВЕД:

52.11.0 Роздрiбна торгiвля в неспецiалiзованих магазинах переважно з продовольчим асортиментом

51.70.0 Iншi види оптової торгiвлi

55.30.2 Кафе

55.51.5 Дiяльнiсть загальнодоступних їдалень

55.52.0 Постачання готової їжi.

ТОВ «Фоззі-фуд»

Україна, 08132, Київська обл.

р. Вишневе, вул. Промислова, 5

тел./факс: (+38 044) 239-01-10

Центральний офіс «Сільпо»

Україна, 02090, Київ, вул.

Бутлерова, 1, тел./факс: (+38 044)

593-03-10

«Сільпо» -це найбільша в Україні мережа супермаркетів, яка налічує 156 магазинів як в Києві, так і в регіонах України. Супермаркет «Сільпо» - це магазин самообслуговування, асортимент якого налічує до 20 000 найменувань продуктів харчування і супутніх товарів залежно від величини торгової площі магазина.

Загальновідомо, що придбати той або інший продукт харчування при певному бажанні можна і на ринку. Проте ринкова роздрібна торгівля не дає покупцеві тих переваг, якими володіють супермаркети. Сьогодні покупці з різним рівнем доходів готові платити за комфортність здійснення покупки. Таким чином, зручність супермаркету сьогодні — це якісний показник його конкурентоспроможності.

Основними конкурентами за якісним показником „Сільпо” є:

- Фуршет;

- Велика Кішеня;

- МегаМаркет;

- BILLA;

- ЕКОмаркет.

В 2007 році основними місцями здійснення покупок продуктів харчування та непродовольчих товарів повсякденного попиту для киян були «Сільпо» (24%), «Велика Кишеня» (20%), «Фуршет» (15% респондентів), «Metro C&C» (6%), ринок/вулична торгівля (6%) та «МегаМаркет» (6%).

Переваги супермаркетів "Сільпо":

- низькі ціни;

- широкий вибір товарів;

- гарантована якість продукції;

- висока якість обслуговування;

- цілодобова робота (у найбільших супермаркетах);

- зручне розміщення;

- завжди великий вибір свіжих продуктів.

За данними соцопитування у м. Києві "Сільпо" володіє найвищими оцінками по групах «загальні умови зручності», «персонал і розрахунок» і «асортимент». Негативні оцінки в «Сільпо» отримали такі параметри, як «спеціальні можливості для дітей і людей з порушенням рухливості, зір», «пакет і пакетування», а також кількість непрацюючих кас.

З 4 кварталу 2008 р.ТОВ"ФОЗЗI-ФУД" вiдчуває негативний вплив свiтової та локальної фiнансової кризи (рiзке падiння курсу гривнi, змiна кредитної банкiвської полiтики, зниження платоспроможностi клiєнтiв та iнше).

У планах Товариства подальше розширення тогової мережi, покращення якостi надаваних послуг. Впроваджуватимуться прогресивнi форми торгiвлi, реклами, маркетингу.

2. Характеристика ринку на якому працює ТОВ "ФОЗЗI-ФУД"

Торгівля в Україні є одним з видів економічної діяльності, які найшвидше зростають.

Обсяг роздрібного товарообігу України, за даними Державного комітету статистики, в 2008 році склав 246903 млн. грн., що в порівняльних цінах на 117,3% більше обсягу минулого року. У 2008 році обсяг роздрібного товарообороту становив 34,4% - цей показник є відносно низьким. Питома вага оптової та роздрібної торгівлі у ВВП протягом 2003-2007 рр. коливається в межах 11-12%, що є другим результатом після промисловості. Однак, цей показник є дещо нижчим, ніж у таких країн, як Російська Федерація (19-20%), Польща (18-19%), США (15-16%) та Великобританія (14%).

Табл.2.1

Обсяг роздрібного товарообороту підприємств

Роки Обсяг роздрібного товарообороту підприємств (юридичних осіб), млн.грн. у тому числі питома вага, у %: Темпи зростання обсягів роздрібного товарообороту підприємств до попереднього року, у порівнянних цінах, %
продовольчих товарів непродовольчих товарів
2003 49994 45,6 54,4 120,5
2004 67556 43,9 56,1 121,9
2005 94332 41,6 58,4 123,4
2006 129952 38,2 61,8 126,4
2007 178233 35,3 64,7 129,5
2008 246903 34,4 65,6 117,3

* за даними Держкомстату

Графік.2.1

Графік.2.2

Українські товари становлять понад ¾ від загального товарообігу роздрібної торгівлі. В той же час, їхня частка набагато більша в продажах продовольчих товарів (майже 94%).

Тенденції в роздрібній торгівлі продовольчими товарами в Україні:

- розвиток великомасштабних форматів та переходом до технології самообслуговування. Створеннямнових форматів роздрібної торгівлі на основі старих продовольчих магазинів / зникнення спеціалізації старих роздрібних точок.

- такі формати роздрібної торгівлі, як гіпермаркети та супермаркети швидко здобули популярності замінивши магазини старого типу. Це привело до викупу майже всіх колишніх універмагів, універсамів гастрономів і створення на їх основі нових роздрібних торгівельних точок.

- більшість магазинів стали багатопрофільними, торгуючими як продовольчими, та і непродовольчими товарами, вузькоспеціалізовані магазини майже повністю зникли.

- використання сучасних торгівельних технологій, в тому числі обладнання для роздрібних торгівельних точок та застосуванням інформаційних технологій у мережах торгівельних закладів.

- створення великими роздрібними мережами розподільчих центрів.

- поява марок торгівельного підприємства.

- розвиток торгівлі в режимі ”он-лайн” та послуг з доставки. Деякі мережі (такі як Фуршет, Мегамаркет, Таврія-В) розробили Інтернет-сторінки з магазинами ”он- лайн”, де споживачі можуть купувати продукцію в режимі реального часу, не виходячи з дому

- розвиток роздрібної торгівлі на умовах франчайзингу.

- низький рівень іноземних інвестицій в українську роздрібну торгівлю продовольчими товарами.

Графік 2.3

Фактори, які впливають на основні характеристики ринку роздрібної торгівлі продовольчими товарами:

* рівень соціально-економічного розвитку і споживання в регіоні;

* стадія розвитку ринку і рівень конкуренції;

* регіональний оборот роздрібної торгівлі і темпи його зростання;

* частка обороту роздрібної торгівлі через продовольчі роздрібні мережі в регіоні;

* кількість мережевих операторів роздрібної торгівлі, присутніх в регіоні;

* основні події на ринку.

Зараз на загальнодержавному рівні працює лише 4 мережі (Fozzy Group, «АТБ», «Велика кишеня» і «Фуршет»), інші ж мережі мають регіональний характер. Іноземний рітейл в Україні представляють лише Metro Cash&Carry, BILLA, російський «Перекресток», литовська «БМ Трейд» та французький Auchan.

Основні критерії, на які кияни перш за все орієнтуються при виборі основного місця здіснення покупок:

- близьке розташування до домівки чи роботи;

- широкий асортимент товарів;

- прийнятний рівень ціню.

Основними напрямками розвитку сфери роздрібної торгівлі на сьогодні є регіони з найвищими доходами населення (м. Київ, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Харківська області) та регіони з найбільш незадоволеним попитом. Загалом, наявна кон’юнктура ринку є привабливою для капіталовкладень, у тому числі іноземних, які найближчим часом зростатимуть швидкими темпами.

Серед основних стримуючих розвиток ринку чинників слід зазначити:

- неврегульованість земельного законодавства, складні схеми передачі землі в оренду;

- дефіцит торгових площ в столиці і найбільш регіонах, що динамічно розвиваються, та високі орендні ставки на торгові площі (на початку 2009 року на рівні $120-130/кв. м, як в столиці, так і в регіонах).

Перспективи розвитку українського роздрібного ринку: поточний період розвитку українського роздрібного ринку характеризується динамічними збільшенням кількості мереж роздрібної торгівлі продовольчими товарами, в основному це дискаунтери, супермаркети та гіпермаркети. Як показує міжнародний досвід, сильна конкуренція між мережами починається тоді, коли частка супермаркетів у роздрібному товарообігу міста наближається до 35%. Тому, на даний час можна спостерігати сплеск конкуренції.

Місцеві експерти вважають, що через два-три роки в Україні остаточно оформиться лідерство серед роздрібних мереж. Вони відрізнятимуться лише за деякими аспектами, в тому числі, за наявністю торгівельного підприємства на полицях супермаркетів та пропозицією додаткових зручностей клієнтам. На думку підприємств роздрібної торгівлі та виробників, частка супермаркетів у роздрібному товарпротягом наступних п’яти років може досягти 45-55%, у залежності від регіону. Однозначно, їхня начастка може бути у Києві та таких містах, як Дніпропетровськ, Одеса та Львів, де культурний споживання є відносно високим. В інших регіонах супермаркети мають більш скромні можливостізбільшення своєї частки, але вона обов’язково зросте порівняно з існуючою долею в менш ніж 20%.

3. Аналіз основних показників ТОВ „ФОЗЗІ-ФУД”