Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи легкових автомобілів (стр. 16 из 19)

Уповноважена посадова особа внутрішньої митниці оперативними каналами зв'язку робить відмітку в електронній копії квитанції МД-1 в ЄАІС Держмитслужби про номер та дату оформленого Посвідчення. За відсутності в ЄАІС Держмитслужби електронної копії квитанції МД-1 або невідповідності даних, зазначених у квитанції МД-1, даним, що містяться в її електронній копії, внутрішня митниця здійснює заходи для з'ясування обставин митного оформлення ТЗ. У такому разі власнику ТЗ видається завірена відтиском особистої номерної печатки посадової особи внутрішньої митниці довідка довільної форми про те, що зазначені в довідці документи перебувають у справах митниці.

Також слід зазначити, що через митний кордон України не підлягає пропуску ТЗ:

- номер кузова, шасі чи двигуна якого знищено, підроблено або не відповідає запису в реєстраційних документах;

- що ввозиться в Україну громадянами з метою вільного використання, не знятий з обліку у відповідних органах країни придбання або іншої країни;

- увезення якого в Україну згідно із законодавством заборонено за віком або на який відсутні документи, що підтверджують право власності;

- що ввозиться в Україну з метою вільного використання або тимчасово ввозиться громадянином-резидентом та за який не сплачено митні та інші обов'язкові платежі [22].

Транспортні засоби, не пропущені через митний кордон України внаслідок установлених заборон чи обмежень на їх увезення в Україну, а також несплати встановлених митних та інших обов'язкових платежів (якщо не надано відстрочення або розстрочення їх сплати), підлягають вивезенню з території України або переданню на склад митниці оформлення для зберігання відповідно до Митного кодексу України.

Дана технологія митного оформлення легкових автомобілів забезпечує швидку та оптимальну систему процесу проведення митного контролю й оформлення.

3.3. Методологія визначення митної вартості легкових автомобілів

Митна вартість транспортного засобу (далі ТЗ), кузовів та агрегатів заявляється декларантом відповідно до встановленого порядку. Правильність визначення митної вартості та її розрахунку перевіряється уповноваженою особою митного органу з метою нарахування та справляння обов’язкових податків та зборів під час митного оформлення.

Визначення митної вартості проводиться послідовно на підставі вартості, яка зазначена у комерційних документах (рахунку-фактурі, інвойсі, купчій, довідці-рахунку).

- Якщо митний орган має сумніви в правильності чи достовірності відомостей або документів, наданих в підтвердження заявленої вартості, він може додатково вимагати у декларанта подальші пояснення, включаючи документи чи інші докази про те, що заявлена вартість являє собою повну суму, фактично сплачену, чи, яка підлягає сплаті за ввезений ТЗ, кузов або агрегат. Якщо після отримання зазначеної інформації, чи за відсутністю відповіді, митний орган все ще має обґрунтовані сумніви щодо достовірності заявленої вартості або повного включення до заявленої вартості всіх її складових, митна вартість визначається на підставі цін на ідентичні чи подібні товари, що діють у провідних країнах - експортерах цих товарів [21].

У цьому випадку при визначенні цін на ідентичні чи подібні товари можливе застосування інформації про вартість ТЗ, кузовів та агрегатів, що міститься в каталогах торговельних фірм та інших довідниках, а також, у разі необхідності, інформацію організацій, які проводили експертизу. При цьому слід зазначити, що інформація про ціни на транспортні засоби, кузова та агрегати, яка міститься у відповідних каталогах та довідниках, застосовується для попереднього порівняння та визначення порядку цифр з врахуванням технічного стану ТЗ, кузова та агрегату. У випадку, якщо заявлена вартість, явно не відповідає тій, яка міститься у зазначених каталогах та довідниках, митна вартість визначається на рівні цін на ідентичні чи подібні товари у відповідності до вимог законодавства. Отже, визначення митної вартості ТЗ, кузовів та агрегатів здійснюється у наступній послідовності:

1) проводиться огляд тз, кузова та агрегату та здійснюється його ідентифікація із складанням акту огляду встановленого зразку (додаток 42);

2) проводиться перевірка заявленої вартості, здійснюється її порівняння із вартістю ідентичних або подібних ТЗ, кузовів та агрегатів, яка міститься у базі даних Держмитслужби, або каталогах і довідниках;

3) у разі необхідності здійснюється коригування вартості ТЗ, кузова та агрегату з урахуванням його технічного стану;

4) результати розрахунків оформляються за встановленим порядком.

Відмітимо, що визначення митної вартості ТЗ, вузлів та агрегатів починається з його огляду уповноваженою особою митного органу, а також проведення звірки номерів агрегатів та наданих документів до митного оформлення з метою подальшої ідентифікації об`єкту.

Декларант подає уповноваженій особі митного органу, який знаходиться в зоні митного огляду, необхідні для митного оформлення документи та обов’язково пред’являє автомобіль, номерний вузол чи агрегат для огляду.

На підставі поданих декларантом документів та проведеного огляду ТЗ уповноваженою особою митного органу складається акт огляду ТЗ. Даний акт підписується декларантом ТЗ та завіряється особистою номерною печаткою та особистим підписом уповноваженої особи митного органу, що проводила огляд. Акт огляду автомобіля, заповнений і завірений особистою номерною печаткою, зберігається у справах митного органу у відділі, який проводив перевірку та визначення митної вартості.

- Слід також підкреслити, що при внесенні відомостей про двигун, обов’язково вказується його об’єм. У випадку неможливості визначення об’єму двигуна, обов’язково вказується його повний номер, що дає змогу за допомогою відповідних каталогів з’ясувати об’єм двигуна для подальшого визначення митної вартості.

Визначення дати початку користування ТЗ (дати першої реєстрації у відповідних реєстраційних органах) проводиться за записами у реєстраційних документах на нього. У разі неможливості встановлення дати початку користування ТЗ, визначення проводиться по ідентифікаційному номеру кузова авто; при цьому початком користування вважається дата - 1 січня року, зазначеного в ідентифікаційному номері кузова.

У випадку неможливості встановлення як дати початку користування так і року його випуску за ідентифікаційним номером кузова, визначення проводиться на підставі експертного висновку уповноваженої на це особи чи організації про рік виготовлення ТЗ. При цьому, слід вважати початком користування, дату - 1 січня року, зазначеного в експертному висновку про рік випуску ТЗ. У цьому випадку експертний висновок може носити рекомендаційний характер і не є підставою для остаточного прийняття рішення уповноваженою особою митного органу про рік випуску автомобіля.

У разі незгоди декларанта ТЗ з рішенням митного органу про дату початку користування, останній може надавати до митного оформлення документи з країни придбання авто, виданих компетентними на це реєстраційними органами з відомостями про початок користування.

У випадку ввезення на митну територію України нового ТЗ, на який пред'явлено тільки транзитний паспорт, таке авто вважається таким, що було у користуванні. Якщо ж на митну територію України ввезено новий ТЗ, на який не видано технічний паспорт, митне оформлення зі сплатою обов’язкових податків та зборів проводиться лише після надання митному органу сертифікату відповідності або свідоцтва про визнання, виданого уповноваженим на це органом, який має акредитацію в системі УкрСЕПРО.

У разі ввезення на митну територію України нового ТЗ громадянином-нерезидентом з метою відчуження, сплата належних податків проводиться на прикордонній митниці, а видача митним органом посвідчення на право реєстрації ТЗ в органах ДАІ МВС України за місцем проживання нового власника - лише після подання новим власником до митного органу сертифікату відповідності або свідоцтва про визнання.

Відмітимо, що при перевірці митної вартості транспортного засобу використовуються каталоги "SchwakeLISTE", що містять три ціни для кожного автомобіля:

- Ek – ціна, за якою даний ТЗ продається до магазину з урахуванням податку на додану вартість (дплі ПДВ); усі вартості по каталогу є брутто - прайси, тобто містять в собі ПДВ який справляється у Німеччині.

- Vk – ціна, за якою даний ТЗ продається в автомагазині з урахуванням ПДВ.

- NP - ціна нового ТЗ у рік випуску.

Враховуючи те, що придбання авто особами – резидентами проводиться в основному у осіб - нерезидентів з подальшим оформленням факту купівлі-продажу через мережу відповідних магазинів (AUTO-HAUS, тощо) без передпродажної підготовки та будь-яких гарантій стосовно їх технічного стану (технічний огляд, заміни технічно зношених деталей, тощо), для основи розрахунку слід брати ціну, яка зазначена у графі “Ek”.

Якщо у каталогах існує декілька цін на даний автомобіль - вартість ТЗ, оцінка якого проводиться на основі методу по вартості ідентичних товарів, визначається на основі меншої ціни.

- Якщо в каталозі відсутні дані про автомобіль з тим же роком випуску, що й оцінюваний по каталогу “SchwakeLISTE”, то за основу береться вартість ідентичного або подібного автомобіля з максимально близьким роком випуску. Перевірка заявленої митної вартості проводиться також на підставі інших довідників [21].

У разі відсутності цінової інформації на ТЗ, що були у користуванні, в каталогах “SchwakeLISTE”, наприклад автомобілів, вироблених в Російській Федерації, і т.п., митна вартість визначається на основі даних каталогу цін на нові ТЗ, що видаються НАМІ (м. Москва), прайс - листів та інших каталогів.