Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи легкових автомобілів (стр. 17 из 19)

Розглянемо процес перевірки заявленої митної вартості ТЗ з врахуванням додаткової комплектації (або відсутності комплектації). Зокрема, уповноваженою особою митного органу, який здійснював огляд авто та його ідентифікацію, в акті огляду ТЗ зазначається наявність додаткової комплектації (або її відсутність).

З метою визначення митної вартості, наявність додаткової комплектації порівнюється з наявністю цього додаткового обладнання в базі моделі ТЗ (серійна комплектація) відповідно до “SchwakeLISTE”. Визначається перелік додаткового обладнання (чи його відсутність) та здійснюється коригування митної вартості.

При визначенні митної вартості проводиться коригування за пробігом та технічним станом. Дані фактичного пробігу ТЗ на момент перетину митного кордону зазначаються в акті огляду.

Відхилення від зазначеного в технічному паспорті нормативного пробігу вираховується шляхом введення знижок або націнок, розміри яких визначаються відповідно до таблиць, які наведені в каталогах “SchwakeLISTE”.

Порівнюються дані фактичного пробігу ТЗ із даними середнього пробігу, що наведені в каталозі (обов’язково приймається до уваги категорія пробігу та підтверджуючі документи стосовно пробігу: сервісна книжка та інші). Якщо фактичний пробіг вищий, ніж середній у каталозі, то вартість автомобіля зменшується на відсоток, наведений у відповідних таблицях на підставі різниці.

У випадку, якщо ТЗ має експлуатаційні дефекти або аварійні пошкодження, необхідно додаткове коригування його митної вартості.

Показники можливого зменшення митної вартості ТЗ в залежності від технічного стану кузова наведено у додатку 43 (максимальні значення відсотків зменшення митної вартості). Максимальне значення приймається у випадку, коли ступінь пошкодження деталі потребує її заміни або вона взагалі відсутня.

При пошкодженні лакофарбового покриття кузова ТЗ (його окремих частин) сумарний розмір зменшення митної вартості не повинен перевищувати 10% митної вартості. Максимальне значення зменшення митної вартості внаслідок пошкодження лакофарбового покриття кузова, може бути прийняте при наявності пошкодження на площі більше 50% пофарбованої площі кузова. Сумарний розмір зменшення митної вартості внаслідок пошкодження кузова авто не повинен перевищувати 30%.

Технічний стан двигуна з коробкою передач ТЗ оцінюється за наявності наступних ознак:

· сліди підтікання мастила та палива - до 5%;

· підвищений шум, стукіт механізму - до 5%;

· ускладнення при переключанні коробки передач - до 5%.

Сумарний розмір зменшення митної вартості по пошкодженню двигуна з коробкою передач ТЗ не повинен перевищувати 15%.

За наявності пошкоджень після ДТП вартість автомобіля коригується у відсотках в залежності від величини пошкодження ТЗ відповідно до додатку 43 без врахування вартості робіт на відновлювальний ремонт. Проте відмітимо, що таке коригування проводиться лише у випадках, коли дане ДТП відбулось до перетину митного кордону України.

Коригування вартості ТЗ від пробігу та терміну експлуатації для легкових автомобілів наведено в додатку 44.

Розрахунок з урахуванням коригування року випуску здійснюється за формулою:

Смв = Цн х Р/100, (12)

де: Смв - митна вартість тз;

Цн - вартість тз відповідно до каталогів, прайс- листів, тощо;

Р - відсоток приведення митної вартості нового тз в залежності від терміну експлуатації.

Перевірка та визначення митної вартості кузова, здійснюється на основі договору купівлі-продажу, оформленого згідно з чинним законодавством, рахунку-фактури тощо, та у відповідності до бази даних цінової інформації митниці на номерні агрегати ТЗ, що міститься в каталогах цінової інформації “SchwakeLISTE”, прайс - листах фірм виробників, тощо.

Також, відповідно до чинного законодавства, уповноважена особа митного органу вправі вимагати додаткову інформацію стосовно двигуна, яким комплектується даний кузов.

Перевірка та визначення митної вартості кузова ТЗ, який був у користуванні проводиться наступним чином.

Вік кузова автомобіля визначається по ідентифікаційному номеру кузова у відповідності із ідентифікацією моделей згідно із довідником “Auto-Ident”, при цьому необхідно вважати дату випуску кузову - 1 січня року, зазначеного в ідентифікаційному номері останнього.

Визначення митної вартості залежить від комплектності кузова. Зокрема, перша комплектність - кузов в зборі, фарбований і оббитий, в комплектність якого входить: власне сам металевий кузов в зборі (зварний каркас з дверками, кришкою капота, кришкою багажника чи дверкою задка, дверима, лючком заливної горловини паливного бака) пофарбований, на який встановлюються всі внутрішні оббивки, коврики, шумоізоляція, всі шиби, дзеркала, замки, фіксатори замків, склопід’ємні ручки, панель приладів, із всіма приладами, опалювач салону, склоочисник вітрового вікна, всі елементи освітлення і світлосигналізації, все електрообладнання що кріпиться на кузові та електропроводка, системи управління автомобіля - рульовий механізм з рульовою колонкою, рульовим колесом, всі педалі, головний гальмівний циліндр, вакуумний підсилювач гальмівного управління, головний циліндр зчеплення, бачки для робочих рідин гальмівної системи, системи приводу зчеплення та склоомивача, всі гідравлічні трубки, що кріпляться на кузові, важіль ручного стоякового гальма, паливний бак та паливопроводи що кріпляться безпосередньо до кузова.

При цьому слід зазначити, що на практиці іноді кузова в зборі фарбовані і оббиті постачають в декількох варіантах виконання з деякими відмінностями (без деяких елементів чи з додатково встановленими елементами) бувають без паливного бака без рульового механізму, без бамперів, тощо. Буває, що додатково встановлені сидіння, радіо чи магнітола, інше додаткове обладнання чи без нього. Такі незначні зміни не дають права віднести його до іншої категорії комплектації.

Друга комплектність - кузов в зборі фарбований (без оббивки), що практично представляє собою, сам металевий кузов в зборі (зварний каркас з дверцятами, кришкою капота, кришкою багажника чи дверкою задка, лючком заливної горловини паливного бака) з заводською антикорозійною та протишумовою обробкою, пофарбований, без жодної деталі, які кріпляться на кузові (без оббивок, сидінь, килимів, електрообладнання, електропроводки, арматури, скла та ін.)

Третя комплектність - кузов в зборі ґрунтований або чорний, що представляє собою сам металевий кузов в зборі, бондеризований (первинне захисне антикорозійне покриття металу) заґрунтований, або ні, без жодної деталі, які кріпляться на кузові.

Слід зазначити що поняття перша, друга, третя комплектність застосовуються лише для полегшення визначення відсоткового показника вартості кузова (табл. 5), що зазначається в акті огляду ТЗ і не може застосовуватись з метою класифікації ТЗ згідно з УКТ ЗЕД.

Таблиця 5

Значення показника вартості кузова залежно від

вартості ТЗ %

Перша

комплектація

Друга

комплектація

Третя

комплектація

Від 60 – 50

Від 51 - 40

Від 41 - 30

Перевірка та визначення митної вартості двигунів та блоків циліндрів здійснюється на основі договору купівлі-продажу, оформленого відповідно до чинного законодавства, рахунку-фактури тощо, та відповідно до бази даних цінової інформації митниці на номерні агрегати транспортних засобів, а також до цінової інформації каталогів “SchwakeLISTE”, прайс-листів фірм виробників тощо.

Перевірка та визначення митної вартості двигунів та блоків циліндрів, які були у користуванні, відповідно до цінової інформації, що міститься в каталогах “SchwakeLISTE”а підставі акту огляду проводиться ідентифікація ТЗ, яким комплектується зазначений двигун відповідно до каталогів “SchwakeLISTE”, та вибирається ТЗ із найменшою вартістю згідно року випуску, та встановлюється митна вартість на підставі цих каталогів з відповідним коригуванням.

Наведемо наступний приклад: двигун бензиновий № ААМ002658 з об’ємом 1781 см3, 1991 року випуску, встановлюється на транспортні засоби фірми VOLKSVAGEN на автомобілі VW-PASSAT. Згідно інформації каталогу “SchwakeLISTE” 7/2000 стор. 859 вартість автомобіля VW-PASSAT 1991 року виготовлення. з об’ємом двигуна 1781 см3 становить: 3200 євро.

Відповідно, вартість двигуна буде розраховуватисьза формулою:

Смвд = Цсп * Кд /100, ( 13)

де: Смвд - митна вартість двигуна (без врахування умов поставки);

Цсп - вартість ТЗ, який був в експлуатації, згідно з каталогами “SchwakeLISTE” з урахуванням строку його виготовлення, заводської комплектації та нормативного пробігу;

Кд - відсоток приведення вартості ТЗ до вартості двигуна.

Отже, митна вартість двигуна становитиме:

Смвд = 3200 * 20/100=640 (євро).

Відповідно, вартість блоку циліндрів двигуна буде розраховуватись по формулі:

Смвбд = Цсп* Кбд /100, ( 14 )

де: Смвбд - митна вартість блоку циліндрів двигуна (без врахування умов поставки);

Цсп - вартість транспортного засобу, який був в експлуатації, згідно каталогів “SchwakeLISTE” з урахуванням строку його виготовлення, заводської комплектації та нормативного пробігу;

Кбд - відсоток приведення вартості ТЗ до вартості блоку циліндрів двигуна.(таблиця 6).

Таблиця 6

Значення відсоткового показника вартості двигуна та блоку циліндрів в залежності від вартості ТЗ %

Двигун

Блок циліндрів

Від 20 до 12

Визначається у розмірі від 10 до 6

Можливе зменшення митної вартості транспортного, що в залежить від технічного стану останнього, наприклад, до 10% зменшується митна вартість ТЗ при: наявності корозії; некомплектності; наявності пошкоджень від перевезень вантажів (наведено максимальне значення відсотку зменшення митної вартості, яке приймається у випадку, коли ступінь пошкодження деталі потребує її заміни або вона відсутня).