Смекни!
smekni.com

Особливості експертизи легкових автомобілів (стр. 18 из 19)

Зазначимо, що сумарний розмір зменшення митної вартості по пошкодженню автомобіля не повинен перевищувати 30%.

Порядок визначення митної вартості нових ТЗ, здійснюється за формулою:

Смв = Цн* Д/100, (15 )

де:Смв - митна вартість транспортного засобу (без врахування умов поставки);

Цн - вартість транспортного засобу згідно каталогів, прайс-листів тощо.

Д - дилерські знижки.

Порядок перевірки та визначення митної вартості автомобілів, що були в експлуатації, здійснюється за наступною формулою:

Смв= (Цсп ± Св1) * (1 ± Гк/100) * К *(1- Дс/100), (16)

де: Смв - митна вартість тз (без урахування умов поставки);

Цсп - вартість тз, який був в експлуатації, згідно з каталогами "SchwakeLISTE" з урахуванням строку його виготовлення, заводської комплектації та нормативного пробігу;

Св1 - вартість додаткового обладнання відповідно до базової моделі (серійної комплектації)

Гк - відсоток коригування вартості ТЗ за перепробігом (-), недопробігом (+);

К - коефіцієнт коригування вартості згідно із специфікою ринкових умов (для розрахунків слід застосовувати коефіцієнт = 1,0 до часу, коли буде розроблений коефіцієнт коригування країни придбання тз);

Дс - відсоток коригування вартості тз від наявних пошкоджень.

Порядок перевірки та визначення митної вартості кузовів відповідної комплектності, що були в експлуатації, визначається по формулі (16) та коригується на відсоток згідно табл. 20. (додаток 43).

Наведена методологія визначення митної вартості є досконалою, оскільки дає змогу правильно визначити митну вартість та розрахунок платежів, що повинен сплатити декларант в бюджет країни.


ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Одержання і систематизація інформації, необхідної для проведення глибокого аналізу тенденцій розвитку автомобілебудування у даний час дещо ускладнені. Проте, представлене у магістерській роботі дослідження світового та вітчизняного авторинків дозволяє зробити головний висновок, що варто активізувати роботу з подолання тенденції зниження ділової активності і падіння обсягів виробництва. Тим більше що традиційні зв'язки підприємств автомобілебудівного комплексу і їх суміжників з інших галузей стають усе тіснішими. Нині для більшості підприємств-виробників першочерговим завданням є: аналіз потенційних можливостей та пошук ресурсів для зростання обсягів випуску продукції та створення передумов освоєння ринку необхідних виробів.

Для західних автовиробників наша держава стає пріоритетним ринком: великий ринок збуту, який ще не насичений і має великий потенціал росту. Тому першочерговим завданням вітчизняних виробників є інтеграція у світовий ринок, що вимагає збільшення обсягів виробництва, відповідності ціни та якості автомобілів, розширення ринків реалізації (зростання обсягів реалізації). У свою чергу, держава повинна забезпечити необхідне регулювання автомобільного ринку, вдосконалити законодавчу базу з метою створення оптимальних умов як для автовиробників, так і для потенційних покупців. Адже, розробка досконалих і ефективних законодавчих актів та вдосконалення чинної законодавчої бази, шо регулює вільний обіг легкових автомобілів в Україні (їх виробництво, митне оформлення, продаж та ін.) є підгрунттям та основною передумовою оптимального розвитку автомобільного ринку в Україні.

Що ж стосується світового ринку автомобілів, то можна зробити висновок про те, що провідними фірмами-виробниками, насамперед, "General Motors", "Ford", "Daimler-Chrysler", які контролюють більшу частину автомобільного ринку, майже повністю експортно-імпортний сегмент, а також займають один з найбільших за обсягом виробництва зарубіжний сектор інших країн. Майже половина з найбільших компаній або вже контролюються потужними корпораціями, або перебувають на шляху перетворення на підконтрольні. Досить перспективним є те, що між найбільшими фірмами укладаються різноманітні угоди щодо виробничого, науково-технічного, інформаційного співробітництва.

Із постійним зростанням цін на бувші у вжитку імпортовані легкові автомобілі частішають факти фальсифікації ідентифікаційних номерів автомобіля, що є досить розповсюдженим на сьогоднішній день злочином. Тому методологічні проблеми експертного дослідження, вдосконалення проведення митного контролю ТЗ є досить актуальними, і потребують кваліфікованого і ефективного практичного використання.

За результатами проведених досліджень ми пропонуємо:

- Виробникам легкових автомобілів здійснити часткову модернізацію виробів, яка вимагає порівняно невеликих змін і витрат, однак характер змін повинний бути достатнім, щоб забезпечити стійкий збут виробу і в цілому економічну доцільність. Модернізація вимагає високої кваліфікації в першу чергу дизайнерів, адже, якщо обмежитись тільки поліпшенням технічних характеристик при незначних змінах дизайну, то в підсумку можна одержати при старих зовнішніх формах нову високу ціну. Сигналом до переходу на модернізований виріб можуть служити дефекти, що виявилися, а також статистика ринку.

- Також необхідно запровадити докорінну модернізацію виробів і проектування нових моделей на базі вже існуючих з метою найменших витрат на науково - дослідницьку роботу (власне кажучи, їх відновлення). При цьому виготовлення нових вузлів (найчастіше в меншій серійності) доцільно організовувати за допомогою вже наявного агрегатного чи спеціального устаткування .Але, звичайно з використанням нового оснащення.

- Для підтримки попиту виробникам легкових автомобілів необхідно розширити список стандартного устаткування, що встановлюється на легковий автомобіль.

- Серйозним резервом відновлення і збільшення обсягів продукції, що випускається, на ряді заводів, можуть бути також так звані спецвиробництва - досить могутні по оснащенню, площах і чисельності працівників. Але при використанні такого унікального інтелектуально-виробничого потенціалу потрібно, щоб новий виріб мав визначену ідеологічну і технологічну спадковість із попереднім випуском, необхідні і заходи для вдосконалення останнього відповідно до нових технічних вимог, а також спеціально організована система "проштовхування" нового об'єкта виробництва на зовнішні ринки. Створення такого роду "спецвиробів", що при визначеному обсязі переробки можуть стати машинами цивільного призначенням як для зовнішнього, так і внутрішнього ринків - для окремих підприємств буде самим правильним виходом з положення.

- Серйозною можливістю пожвавлення виробничо-комерційної діяльності для виробників автомомобілів можуть бути коопераційні зв'язки з родинними закордонними фірмами, що здійснюватимуться на комерційних засадах. При цьому мова повинна йти в першу чергу про підвищення свого експортного потенціалу, причому тут не тільки не виключається, а навпаки, навіть потрібна взаємодія у формі спільних підприємств.

- Активно використовувати лізинг, однак не можна забувати, що це досить дорогий шлях, особливо, якщо мова йде не про дооснащення окремих операцій, а про створення комплексних потужностей, що вимагає, особливо високої організаційної чіткості.

- Запровадити на вітчизняних підприємствах зарубіжну практику складання програм розвитку на рік, три, п'ять що використовується закордонними фірмами, у тому числі великими. Такі програми повинні бути забезпечені всім необхідним, розглядатись як активна форма виховання почуття причетності до справи підприємства ( щоб у складанні приймав участь весь персонал)

- Створити консультаційні фірми, які надавтимуть заводам-виробникам конкретні розробки-рекомендації. Необхідність вищезазначеного очевидна: висококваліфіковану інформацію можуть надати лише професіонали з досвідом і знаннями.

- Створити жорсткий контроль якості виробництва легкових автомобілів на підприємствах виробниках.

- Розширити спектр гарантійних послуг покупцеві автомобіля.

Щодо митного оформлення транспортних засобів, слід запровадити такі зміни:

- Спростити процедуру митного оформлення легкових автомобілів.

- Знизити ставки мита на імпортовані легкові автомобілі (ввезення яких дозволено діючим законодавством ( до восьми років) ).

- Для того, щоб покращити роботу митних органів та органів ДАІ, необхідно провести роботу, яка була б спрямована на швидкий обмін інформації між цими службами, а також впровадити новітні технічні засоби при проведенні митного огляду автомобілів, які перетинають кордон.

- Посилити контроль за працівниками митних органів при митному оформленні автомобілів.

- Необхідно поліпшити умови праці службовців митниці, шляхом оновлення технічних засобів митного контролю, створення оснащених лабораторій, безпосередньо в пунктах пропуску, для проведення комплексної експертизи ТЗ (при необхідності).

- Ввести в штат працівників митних органів експерта – криміналіста.

- Однією з найосновніших пропозицій, втілення якої значно підвищить ефективність роботи митних органів, є підвищення заробітної плати працівникам.

На сьогоднішній день, через жорстку митну політику держави покупець змушений купувати вітчизняні автомобілі, які не достатньо відповідають його вимогам. Саме це є причиною відсутності потреби вдосконалювати свою продукцію українським автовиробникам. Я вважаю що підтримка вітчизняного товаровиробника не повинна проводитися за допомогою “диктаторських” засобів.