Смекни!
smekni.com

Дослідження асортименту ноутбуків (стр. 1 из 6)

Зміст

Вступ

1. Характеристика стану ринку ноутбуків в Україні

2. Класифікація та асортимент ноутбуків

3. Коротка загальна та економічна характеристика ПП "Інгресс-Лайн"

4. Аналіз асортименту ноутбуків у магазині ПП "Інгресс Лайн"

5. Взаємозалежність споживчих властивостей та формування ціни ноутбуків

Висновки

Використана література

Додаток А

Вступ

Історія персонального комп'ютера (ПК) нараховує всього близько 20 років. Але за цей час він увійшов у повсякденне життя, без нього неможливо уявити бізнес-процеси, завдяки йому мільйони людей отримали миттєвий зв'язок з усім світом через Інтернет.

Виробництво і продаж ПК зростають рекордними темпами. Згідно з даними дослідницьких компаній IDC та Gartner, ринок зросте більше, ніж передбачалося. Аналітики зазначають, що зростання світового ринку відбувається переважно за рахунок продажу ноутбуків, а не настільних комп’ютерів. За оцінками IDC, лідером ринку є компанія Dell, за якою йдуть Hewlett-Packard та IBM.

Ринок ноутбуків розвивався останніми роками найбільш динамічно. Це підтверджують і результати аналітичних досліджень: сектор мобільних ПК демонструє надзвичайно високі темпи зростання і значно випереджає темпи продажів настільних ПК. І в Україні портативний ПК давно перестав бути предметом розкоші. І хоча ноутбуки все ще поступаються настільним комп'ютерам в обчислювальній потужності, вони набагато зручніше в експлуатації.

Вітчизняний ринок ноутбуків росте приблизно на 100% в рік. Це обумовлено цілим рядом чинників: зниженням загального рівня цін на лептопи і переходом все більшого числа користувачів десктопів на ноутбуки; приходом на ринок нових брендів і зростанням популярності мобільних систем за рахунок їх маркетингових зусиль. Саме це і обумовлює актуальність обраної теми роботи: "Характеристика та класифікація асортименту ноутбуків на прикладі магазині ПП "Інгресс Лайн"".

Слід зазначити, що при виборі ноутбука перевага в першу чергу віддається зовсім не торговій марці. Покупці ноутбуків бізнес-класу, як правило, достатньо грамотні і досвідчені користувачі, і точно знають, що хочуть одержати. Бізнес-ноутбуки –– наймасовіший як по асортименту, так і по обсягу продажів сегмент даного ринку. Для покупців основними аргументами на користь вибору моделі є якісні характеристики –– тип процесора, об’єм оперативної пам'яті і т.д. Деякі клієнти звертають увагу і на чіпсет. А торгова марка в пріоритетах відсовується на задній план. Інакше йде справа з ноутбуками еліт-класу: тут основним мотиватором покупки є імідж, тому популярність торгової марки має велике значення.

Метою написання роботи виступає надання товарознавчої характеристики асортименту ноутбуків.

Виходячи з поставленої мети, в роботі слід вирішити наступні завдання:

1. Охарактеризувати стан ринку ноутбуків в Україні

2. Навести класифікацію та асортимент ноутбуків

3. Дати загальну та економічну характеристику об’єкту дослідження

4. Провести аналіз асортименту ноутбуків у магазині об’єкта дослідження

5. Визначити взаємозалежність споживчих властивостей та формування ціни ноутбуків

Об’єктом дослідження в роботі виступає асортимент ноутбуків в магазині ПП "Інгресс Лайн".

Предметом дослідження є його характеристика та класифікація

1. Характеристика стану ринку ноутбуків в Україні

У 2008 році на Україні було реалізовано приблизно 275 тис. ноутбуків, що на 150% більше, ніж в 2007 р. Правда, загальна сума проданих "лэптопов" - 2 млн. - виявилось тільки на 92% вище за рівень 2005 р. Переважну частину ринку (57%) займають портативні комп'ютери нижнього цінового сегменту – вартістю менше 800 у.о. Такі дані наводить в своєму дослідженні холдинг AVentures Group.[12]

Холдинг AVentures Group провів дослідження українського ринку ноутбуків в 2008 р. на Україні, в результаті якого з'ясувалося, що минулого року було продано близько 275 тис. пристроїв (що на 150% вище за показник 2007 р.) на суму більше 242 млн. у.о. Проте зростання ринку в грошовому виразі склало лише 95%. Аналітики пояснюють різний темп зростання ринку ноутбуків в грошовому і штучному виразі зниженням середньої ціни на пристрої, що купуються, – з 1100 у.о. в 2006 р. до 880 у.о. в 2007 р. [12]

В загальній структурі продажів комп'ютерів в 2006 р. частка ноутбуків виросла з 10% до 17,5%. Лідерство продажів ноутбуків в Україні, за результатами дослідження, належить компаніям Asus і Acer – 46% (25% і 21% ринку відповідно). При цьому в 2007 р. загальний показник цих двох виробників був на 11% нижче. Частина Samsung в порівнянні з 2007 р. впала на 6,5% і склала у результаті 12%. Стабільної залишилася частка компанії Toshiba – 11%. П'ятірку лідерів замикає Dell - 7% ринку.

Аналізуючи розподіл об'ємів продажів українського ринку ноутбуків в 2008 р. по цінових сегментах, експерти відзначають подальший розвиток тенденцій, що почалися в 2007 р. Частка нижнього цінового сегменту (до 800 у.о.) за рік виросла до 57%. Майже третину ринку (30%) займають "середнячки" в сегменті 800–1200 у.о. В решті ніш відбулося досить-таки значне зниження часток. Так, в сегменті від 1200-1700 у.о. спостерігалося скорочення в 2 рази (з 20% в 2007 р. до 10% в 2008 р.). Різко скоротилися продажі в сегменті 1700-2200 у.о. (з 12% до 2%), а частка "крутих пристроїв" вартістю понад 2200 у.о. за рік впала з 3% до 1%.

Дослідження відзначає подвоєння за 2008 р. частки продажів ноутбуків, оснащених процесорами компанії AMD (з 6,7% в першому кварталі до 13,4% в четвертому). В цілому за рік частка даних пристроїв досягла 9,7%. Разом з тим, процесори Intel в продажах ноутбуків як і раніше складали більшу частку українського ринку - 90%. На частку процесорів інших фірм доводиться всього 0,3%. [12]

За підсумками 2008 р. самих запитаних були моделі ноутбуків з діагоналями екрану 15" і 15,4" – їх сумарна частка в продажах склала 82%. На другому місці – з діагоналлю ''14'' і ''14,1" (12% продажів). Аналітики також відзначають плавний зсув купівельних переваг у бік моделей ноутбуків з широкоформатною матрицею – частка даних пристроїв виросла з 28% в першому кварталі до 83% в четвертому, і у результаті склала 55%. За оцінкою AVentures Group, в 2009 р. буде продана близько 500 тис. ноутбуків, на суму 375 млн. у.о. Частка ноутбуків в загальній структурі продажів комп'ютерів при цьому досягне 24%. [12]

Світовий продаж комп’ютерів щороку зростає на 15%, в США та країнах Західної Європи — знижується, в Україні — збільшується на 100%. За шість місяців 2009-го українці витратили на ноутбуки $173,5 млн. — майже вдвічі більше, ніж роком раніше. За даними аналітиків ХК AVentures Group, за перше півріччя реалізовано понад 213 лептопів (у січні—червні 2008-го — 100 тис.). До кінця року продаж доросте до 500 тис., прогнозують у компанії.

Причини бурхливого зростання українського ринку ноутбуків — збільшення доходів, помножене на розвиток кредитування, комп’ютерна відсталість України і зниження цін на ноутбуки. У нашій країні моделі початкового рівня вже коштують на $300-500 дешевше, ніж, приміром, у США. [12]

У Швейцарії показник комп’ютерного насичення — більш ніж 80 пристроїв на 100 осіб, США — 75, країнах Східної Європи — від 23 пристроїв: у Чехії, Угорщині та Польщі — до 17, Росії — 15. В Україні на початку 2008 року на 100 осіб припадало лише 9 ПК. [12]

Украй низький рівень комп’ютеризації на руку продавцям ПК і ноутбуків. Український ринок лептопів демонструє найвищі темпи зростання — майже 100% на рік. Для порівняння: у Чехії — +24,6%, Польщі — +29,5%. У США продаж ноутбуків у 2008-му взагалі знизився приблизно на 0,6%.

На рис. 1.1. представлено структуру українського ринку ноутбуків за виробниками у першому півріччі 2008 року. [12]

Рис. 1.1. Частки українського ринку ноутбуків за виробниками у І півріччі 2008 року, %

Частка ноутбуків у продажу ПК у роздрібній мережі "DiaWest — Комп’ютерний світ" 2007 року становила лише 5%. У 2008-му мобільні системи займали вже 29%, а до кінця 2008-го ця цифра зросте приблизно до 40%.

Це не межа. У США ноутбуки вже займають 70% ринку ПК, у Європі — більш ніж 50%. Частка десктопів зменшуватиметься. Процес триватиме доти, доки продаж настільних систем не зменшиться до 15-20% усього ринку. Утім, станеться це нескоро.

Наприклад, в AVentures Group вважають, що продаж настільних і мобільних ПК зрівняється не раніше ніж у 2010 році.

На рис. 1.2 представлено сегментування ринку ноутбуків України за ціновими категоріями. [12]

Рис. 1.2 Частки цінових сегментів ринку ноутбуків України у І півріччі 2008 року, %

Середні ціни на ноутбуки в Україні за останній рік знизилися на 10%. За даними AVentures Group, середня ціна мобільного ПК за підсумками першого півріччя-2008 становила $814, а мінімальна — $570.

Усі експерти сходяться на думці, що протягом останніх трьох років ринок зростає за рахунок зниження цін і зрівняння функціональних можливостей ноутбуків та стаціонарних ПК. У нижньому ціновому сегменті мобільні комп’ютери за продуктивністю вже не поступаються настільним. При цьому за ціною вони практично зрівнялися. Вартість ноутбука нижнього цінового сегмента з оптимальним оснащенням — близько $600-700. Приблизно стільки само коштує монітор у зв’язці з ПК аналогічних технічних характеристик. Цих можливостей сьогодні вистачає для вирішення абсолютної більшості завдан". [12]

Щоправда, за всіх плюсів ноутбуки позбавлені головного достоїнства настільних систем: їх не можна модернізувати. Ноутбук — готовий продукт. Якщо в користувача виникне потреба у вирішенні складніших завдань, аніж ті, які здатний виконувати мобільний ПК, змінити щось буде неможливо. Десктоп, на відміну від ноутбука, можна вдосконалювати протягом кількох років.

Саме цією обставиною більшість експертів пояснюють невелику кількість корпоративних користувачів серед покупців ноутбуків. Поки що співвідношення приватних і корпоративних покупців — приблизно 85 до 15. Але ця пропорція вирівнюватиметься: кількість корпоративних клієнтів з кожним роком зростає.