Смекни!
smekni.com

Розробка системи менеджменту у страховій компанії ЗАТ Кредо-Класик (стр. 1 из 12)

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Менеджмент»

на тему:

Розробка системи менеджменту у страховій компанії ЗАТ «Кредо-Класик»

ЗАВДАННЯ

На виконання курсової роботи з дисципліни «Менеджмент»

1. Виконання курсової роботи на тему: «Розробка системи менеджменту в страховій компанії ЗАТ «Кредо-Класик»».

2. Основні вихідні дані:

2.1. Чисельність працюючих на підприємстві – 56 чол.

2.2. Кількість формальних груп працівників – 2

2.3. Кількість неформальних груп працівників – 2

2.4. Кількість керівників, професійні якості яких оцінюються – 4

2.5. Кількість проблем, які визначають необхідність виробки управлінських рішень:

2.5.1.Звеншення кількості крупних клієнтів;

2.5.2.Збільшення кількості страхових випадків у зимовий період.

3. Додаткові вихідні дані:

3.1. Кількість виробничих підрозділів – 3

3.2. Кількість заступників директора – 2

3.3. Кількість управлінських служб – 2

3.4. Середня заробітна плата – 334у.о.

АННОТАЦІЯ

У курсовій роботі розроблено та раціоналізовано відповідно до змін середовища функціонування систему менеджменту організації СК ЗАТ «Кредо-Класик», яка спеціалізується на продажі всіх видів страхових послуг – обов’язкових і добровільних. При цьому розроблено технологію менеджменту з урахуванням очікуваних змін, тобто сформовано функції менеджменту в організації; охарактеризовано застосування та роль методів менеджменту в компанії; розкрито особливості розроблення та реалізації управлінських рішень в організації, продемонстровано процес розроблення раціональних управлінських рішень з метою розв'язання існуючих на підприємстві проблем; охарактеризовано комунікації в організації; визначено особливості формування та функціонування формальних та неформальних груп у товаристві; обґрунтовано застосування підходів до керівництва менеджерами організації; визначено ефективність фактичної та раціональної систем менеджменту.

ANNOTATION

In course job is developed and is rationalized according to changes of environment(Wednesday) functioning system of management of organization СКЗАТ "Кредо-Классик", which specializes on sale of all kinds of insurance services - obligatory and voluntary. Thus the technology of management is developed in view of expected changes, that is is generated functions of management in organization; the applications and role of methods of management in the company are characterized; is opened features of development and realization of the administrative decisions in organization, the process of development of the rational administrative decisions is shown with the purpose of the decision of problems, existing at the enterprise; is characterized the communications in organization; is determined features of formation and functioning of formal and informal groups in a society(community); is proved application of the approaches to a management(manual) of the managers of organization; the efficiency of actual and rational systems of management is determined.

ЗМІСТ

стор.

Вступ…...................................................................................................................... 5

Розділ 1. Загальна характеристика організації...................................................... 7

Розділ 2. Формування функцій менеджменту на підприємстві............................10

2.1. Планування......................................................................................................10

2.2. Організування.................................................................................................17

2.3 Мотивування...................................................................................................20

2.4. Контролювання...............................................................................................23

2.5. Регулювання....................................................................................................25

Розділ 3. Використання методів менеджменту в організації................................27

Розділ 4. Розроблення механізмів прийняття управлінських рішень в організації...................................................................................................................29

Розділ 5. Проектування комунікацій на підприємстві...........................................34

Розділ 6. Формування механізмів управління групами працівників в організації...................................................................................................................36

Розділ 7. Розробка пропозицій з удосконалення керівництва..............................37

Розділ 8. Оцінювання ефективності систем менеджменту...................................40

Висновки...................................................................................................................41

Список використаної літератури.........................................................................43

ВСТУП

В умовах розвитку ринкових відносин, зростання конкуренції великого значення набувають питання убезпечення функціонування господарюючих суб’єктів від наявних і потенційних загроз, створення системи захисту їх від впливу можливих негативних факторів.

Багато в чому вирішення цієї проблеми сприяє формування в Україні досконалого, фінансово стійкого страхового ринку. Окрім того, страхові компанії (СК) мають відігравати суттєву роль в акумулюванні вільних коштів, проведенні активної інвестиційної політики.

Страховий ринок – система економічних відносин, яка складає сферу діяльності страховиків і перестрахувальників в даній країні, групі держав і в міжнародному масштабі з надання відповідних страхових послуг страхувальникам. Якщо страхування або перестрахування не можуть бути розміщені на страховому ринку якої-небудь іншої країни повністю, то такий ринок є обмеженим. Страховий ринок – економічний простір, в якому взаємодіють страхувальники, різноманітні за формами організації страхові компанії, страхові посередники, а також організації страхової інфраструктури, асоціації. Страховий ринок слід розглядати як сферу фінансово-економічних відносин між страховиками і страхувальниками з надання страхових послуг і захисту майнових інтересів юридичних осіб і громадян, а також із здійснення відповідної фінансової діяльності в межах чинного законодавства з боку комерційних страхових компаній і фірм чи державних організацій.

В широкому розумінні страховий ринок являє собою всю сукупність економічних відносин з приводу купівлі-продажу страхових послуг, тобто ринок забезпечує органічний зв'язок між страховиками і страхувальниками і тут здійснюється обов’язкове визнання страхової послуги. Згідно з кількістю діючих на страховому ринку страхових компаній на ньому складаються специфічні умови, які впливають на відносини страховиків і страхувальників, рівень і методи державного регулювання, способи надання страхових послуг, організаційні особливості страхових компаній.

Законом України «Про страхування» встановлено, що страховиками визнаються фінансові установи, які створені у формі акціонерних, повних, командитних товариств або товариств із додатковою відповідальністю.

Отже, об'єктом дослідження у курсовому проекті є ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «Страхова компанія «Кредо – Класик», яка спеціалізується на наданні страхових послуг юридичним та фізичним особам. На су­часному етапі СК досить ефективно функціонує на страховому ринку і навіть планує розширення своєї діяльності відкриттям філій в регіонах. На сьогодні в СК «Кредо – Класик» працює 56 осіб, вона надає всі види страхових послуг, середня заробітна пла­та працівників підприємства становить 334 у.о.

Метою курсового проекту є розроблення фактичної системи менеджменту і її раціоналізація у зв'язку зі зміною умов функціонування. Відповідно до мети проекту його завданнями є розроб­лення технології менеджменту з урахуванням очікуваних змін, тобто реалізація функцій менедж­менту в організації; формування методів менеджменту на підприємстві; розроблення та реалізація управлінських рішень в організації, формування раціональних управлінських рішень з метою розв'язання існуючих на підприємстві проблем; удосконалення системи комунікацій в організації; формування та забезпечення функціонування формальних та неформальних груп у товаристві; обґрунтований вибір підходів до керівництва менеджерів організації при подоланні існуючих органі­заційних проблем; визначення ефективності фактичної та раціональної систем менеджменту.

РОЗДІЛ 1.ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ

Загальна характеристика організації наведена у таблиці 1.

Загальна характеристика СК ЗАТ «Кредо-Класик»

Таблиця 1

Параметр, який харак­теризується Зміст та особливості Основні відмінності від інших організацій Законодавча база засну­вання та функціонування організації Участь у ЗЕД
1 2 3 4 5

Форма підприємства

ЗАТ – закрите акціонерне товариство – це товариство, де згідно із статутом акції розповсюджуються серед обмеженого кола осіб і можуть переходити від однієї особи до іншої за згодою більшості акціонерів . Акціонери ЗАТ свої акції розповсюджуються серед обмеженого кола осіб на відміну від ВАТ – де юридична особа ,яка крім певної статутної діяльності може продавати і купувати акції. 1.Закон України «Про страхування» від 07.03.96р 2. Закон України «Про ОСЦПВВНТЗ» ВІД 01.07.04.Р.3. Закон України «Про підприємництво» від 07.02.97р.4. Закон України «Про підприємство в Згідно з Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91р. ЗАТ СК «Кредо-Класик» як юридична особа , що здійснює певні види ЗЕД , є суб’єктом ЗЕД та може самостійно у визначених законодавством межах здійснювати ЗЕД, при цьому форма підприємства дозволяє бути його засновниками іноземцями.

Профіль

Надання всіх видів страхових послуг. Специфіка полягає у наданні значного переліку видів страхових послуг ,які надаються фізичним та юридичним особам. Україні» від 10.05.93р. Бере участь в ЗЕД шляхом надання страхових послуг.

Види діяльності

Видами діяльності ЗАТ «Кредо-Класик» є надання страхових послуг:- страхування життя;- медичне страхування;- сільськогоспо-дарське страхування;- страхування ризиків;- автотранспор-тне страхування;- страхування майна тощо. Особливістю даної страхової компанії є як індивідуальне так і колективне страхування. Співпраця з туристичними фірмами , банками , автосалонах та іншими організаціями.

Форма власності

Колективна форма власності – це власність, яка виникає на підставі добровіль- ного об’єднання майна громадян і юридичних осіб. Право колективної власності здійснюють вищі органи управління власністю(у даному випадку –збори акціонерів). Право колективної власності не може бути передано у спадщину
1 2
Внутрі­шнє середо­вище: І.Цілі:Довгострокові (5-10р.): створення страхових філій на території України (Східна частина України).Середньоатюкові(1-5 р.): відкриття банку Короткострокові(до року): оновлення колективу, розширення діяльності, відкриття філій на Заході.Цілі СК є чітко визначені, досяжні, конкретні, враховують вплив середовища функціонування, що позитивно впливає на діяльність організації. 2.Структура управління організацією — лінійно-функціональна. Відповідає вимогам середовища функціонування, але для досягнення організаційних цілей потребує незначного удосконалення. На сьогодні у під­порядкуванні директора є 2 заступники, фактично існує 2 управлінських служби., фактично є 3 підрозділи.3 Завдання: розміщення оголошень про наявність вакантних посад; 4. Технологія залучення нових клієнтів, навчання страхових агентів5.Працівникн – директор - вік від 30 років, вища освіта, стаж роботи у страхуванні не менше 5 років; заступник директора – вік від 25 р, стаж роботи не менше 3 років у страхуванні, в/о; заступники директора – вік від 25 років, стаж 4 р, в/о; спеціаліст або офіс – менеджер – вік від 20 років, стаж хоча б 1 рік, знання ПК, комунікабельність. З метою розширення філій проводиться новий набір кадрів.6.Ресурсн – Закрите Акціонерне Товариство страхова компанія «Кредо-Класик» з метою забезпечення своєї діяльності у майбутньому кваліфікованими кадрами здійснює оплату за навчання для деяких студентів, а також щоміся­чно відраховує 7% від прибутків у резервний фонд для здійснення негайної оплати за вимогами. Слід за­уважити, що підприємство максимально використовує наявні організаційні ресурси та потребує їх залучен­ня ззовні.
Зовнішнє середови­ще: Фактори зовнішнього середовища прямого впливу:1.Споживачі. У своїй діяльності СК орієнтується на забезпеченні потреб споживачів, тому вона використовує працю висококваліфікованих спеціалістів, новітню техніку та технологію, що підвищує репутацію даної СК серед споживачів. При цьому основними групами споживачів є такі: населення мі­ське та сільське; туристичні фірми; іноземні організації; суб'єкти ЗЕД; індивідуальні замовники з висо­ким рівнем доходу. У зв'язку із розширенням видів діяльності СК планується, що коло спожива­чів поповниться такими групами: індивідуальні власники авто; бізнесмени та туристи з високим рівнем доходу тощо. Вплив фактора є максимально позитивним, оскільки існує тенденція до зростання попиту на послуги підприємства. 2. Конкурентами СК «Кредо-Класик» у страховій галузі є АСК “Гарант-Авто”, СК “PZU”, СГ «ТАС» , які надають страхові послуги в межах України та за кордон. 3. Державні органи влади розробляють, формулюють і затверджують засади функціонування організа­цій в державі, зокрема, Державна податкова адміністрація контролює діяльність "Кредо-Класик". СК керується у своїй діяльності правовими актами, що розробляються та затверджуються місцевими та всеукраїнськими органами державної влади.. 4. Законодавчі активизначають можливі вили діяльності СК, вказують на обов'язки і права СК тощо. Вони безпосередньо впливають на СК «Кредо-Класик» , оскільки його діяльність базується на засадах таких законів, як Закон України "Про страхування".
Фактори зовнішнього середовища непрямого впливу:1.Міжнародні події мають значний вплив на організацію оскільки вона функціонує на міжнародному ринку страхування. Так, наприклад, після входження Польщі до ЄС кількість людей, які користуватимуться послугами фірм, які надають автотранспортні пасажирські перевезення, збільшиться так само і збільшиться страхування життя.. Тобто вплив цього фактора відбувається через споживачів, конкурентів, має негативний вплив у зв'язку з проблемами безпечності транспортування.
2.Політичні обставинина організацію впливають позитивно, оскільки політична нестабільність у державі зумовлює ріст попиту на страхування життя, авіаційне страхування, туристичне, шоп-турів тощо. Вплив фактора на організацію відбувається переважно через споживачів, державні органи влади та законодавчі акти. 3. Соціально-культурні обставини, їх вплив, на жаль, е негативним через низькі доходи населення і відсутність високого рівня культури. Впливає через споживачів, конкурентів, державні органи влади, законодавство тощо. 4. Рівень техніки та технології. Високий рівень техніки та технології на міжнародних ринках зумовлює необхідність оновлення кадрів організації. Переважно вплив фактора на організацію відбувається через конкурентів, інфраструктуру, законодавчі акти. 5. Стан економіки характеризує загальний рівень розвитку економіки України і бажання інших країн співпрацювати з підприємствами цієї держави, наявність конкурентів у даній галузі. Відсутність низької якості обслуговування, незадовільний стан інфраструктури не приваблюють іноземних партнерів. Вплив цього фактора відбувається через конкурентів, споживачів, інфраструктуру, систему економічних відносин у державі тощо.

РОЗДІЛ 2.ФОРМУВАННЯ ФУНКЦІЙ МЕНЕДЖМЕНТУ НА