Смекни!
smekni.com

Вибір маркетингової стратегії та оцінка її ефективності для ТОВ Rehau в Україні (стр. 1 из 7)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА МАРКЕТИНГУ

ОБОВ'ЯЗКОВЕ ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

з дисципліни: «Стратегічний маркетинг»

на тему: «ВИБІР МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ ТА ОЦІНКА ЇЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ДЛЯ ТОВ REHAU В УКРАЇНІ»

Виконала: студентка групи Мк-41

Сопілко Катерина

Перевірила: Мельник Ю. М.

СУМИ 2008

ЗМІСТ

Вступ

1. Загальна характеристика підприємства

1.1 Загальні відомості про підприємство: структура, досвід роботи на ринку, спеціалізація, конкурентні переваги

1.2 Характеристика та оцінка конкурентних переваг підприємства

1.3 Аналіз маркетингового середовища

2. Вибір стратегії

2.1 Ринкова стратегія

2.2 Цінова стратегія

2.3 Комунікаційна стратегія

2.4 Маркетингова стратегія управління портфелем бізнесу підприємства

2.5 Маркетингові конкурентні стратегії

3. Оцінка ефективності вибору стратегії

3.1 Етапи реалізації стратегії

3.2 Стратегічний контроль

3.3 Аналіз ефективності виконання стратегій

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Стратегія діяльності підприємства – це план управління підприємством, спрямований на зміцнення своїх позицій на ринку, задоволення потреб споживачів та досягнення поставлених цілей. Стратегія маркетингу, як частина стратегії діяльності підприємства – це раціональна, логічна побудова керуючись якою організаційна одиниця розраховує вирішити свої маркетингові задачі. Вона включає в себе конкретні стратегії по цільовим ринкам, комплексу маркетингу та витрат на маркетинг.

Стратегічно орієнтоване підприємство – це підприємство, на якому стратегічне мислення є основною, принциповою настановою в діяльності персоналу підприємства і насамперед вищого керівництва, де існує (формується) система стратегічного управління; застосовується раціональний процес стратегічного планування, який дає змогу розробляти та використовувати інтегровану систему стратегічних планів, і поточна, повсякденна діяльність підпорядкована досягненню стратегічних орієнтирів. Таке підприємство має досить суттєві переваги порівняно з «нестратегічними організаціями».

Стратегічне управління – це процес розробки стратегій і управління організацією для успішної її реалізації. Концепція стратегічного управління лежить в основі стратегічного мислення і знаходить вираз у характерних рисах її застосування.

Маркетингове стратегічне планування – це управлінський процес створення та підтримування відповідності між цілями підприємства, його потенційними можливостями та шансами у сфері маркетингу.

Стратегічний план створюється для того, щоб допомогти компанії використовувати у своїх інтересах можливості в середовищі, що постійно змінюється. Це процес установлення й збереження стратегічної відповідності між цілями й можливостями компанії, з одного боку, і з іншого – можливостями ринку, що постійно змінюються.

Стратегічний маркетинг – це аналіз потреб фізичних осіб і організацій. З погляду маркетингу покупець не стільки має потребу в товарі, скільки бажає вирішити проблему, що може забезпечити товар. Рішення може бути знайдене за допомогою різних технологій, які змінюються. Роль стратегічного маркетингу – простежувати еволюцію певного ринку та виявляти різні існуючі або потенційні ринки, їхні сегменти на основі аналізу потреб, які будуть задоволені.

Стратегічний маркетинг є складовою маркетингового та стратегічного менеджменту фірми. Його основна мета полягає в розробці маркетингової стратегії для досягнення маркетингових цілей фірми з урахуванням ринкових вимог та можливостей фірми.

Основні завдання стратегічного маркетингу полягають в уточненні місії фірми, визначення цілей, розробка стратегії розвитку й забезпечення збалансованої структури товарного портфелю крізь максимально гнучке й ефективне використання наявних маркетингових інструментів, ресурсів, науково-технічного потенціалу, інноваційної діяльності і підприємницької ініціативи.

Розробка стратегії маркетингу розпочинається з аналізу та прогнозу зовнішнього середовища підприємства та оцінка його внутрішніх можливостей. На основі проведеного аналізу обґрунтовується зовнішній та внутрішній потенціал успіху підприємства. Внутрішній потенціал успіху може визначатись як сила i слабкість підприємства. Зовнішній потенціал визначається можливостями та ризиками, що містить в собі конкурентне середовище підприємства. Для виявлення факторів успіху використовують різні аналітичні методи, якi дозволяють визначити реальні позиції підприємства в конкурентному середовищі.

Операційний маркетинг базується на таких чинниках, як ціна, система збуту, реклама й просування товару, у той час як стратегічний маркетинг спрямований на вибір товарних ринків, у яких фірма має конкурентну перевагу, і на прогноз загального попиту на кожному із цільових ринків. Виходячи із цього прогнозу, операційний маркетинг, розробляє заходи з завоювання частки ринку.

Отже, стратегічний маркетинг характеризується розробкою багатопланових проектів, які містять в собі постановку цілей маркетингу i підприємства, визначення основних ринків, на яких доцільно діяти, формування системи організації i управління в перспективному плані, покращення ресурсного забезпечення, розвиток зв’язків підприємства в оточуючому його середовищі.

Основною метою роботи є вивчення основних маркетингових стратегій та методологій їх вибору та оцінки і практичне застосування їх на прикладі ТОВ REHAU в Україні.

Актуальність теми: Одним з найбільш актуальних завдань сучасного розвитку економіки України є створення умов ефективного і динамічного переходу до ринкових відносин. Аналіз діяльності вітчизняних промислових підприємств показав, що стратегічне управління у промисловому комплексі України на сьогоднішній день переживає стадію зародження. Незважаючи на формальне надання економічним суб'єктам повної господарської самостійності, у них відсутнє прагнення до стратегічного бачення своєї діяльності. Орієнтація виключно на виживання забезпечує успіх лише в короткостроковому періоді. Тому для успішної діяльності підприємствам необхідно розробити довгостроковий план дій, спрямований на досягнення місії організації з орієнтацією на ринкові потреби й врахування ринку як головного фактора зовнішнього середовища. Щоб досягти поставлених цілей підприємство повинно максимально використати внутрішні ресурси, дослідити оточуюче ринкове середовище, спрогнозувати його розвиток і потреби задіявши при цьому усі інструментарії стратегічного маркетингу.

1. Загальна характеристика підприємства

1.1 Загальні відомості про підприємство: структура, досвід роботи на ринку, спеціалізація, конкурентні переваги

Ось вже 60 років марка REHAU – це символ функціональності і надійності, дослідницької діяльності і розробки нових виробів, яка визначає основну мету: приносити користь клієнтові. Компетентність та інноваційність в створенні полімерних виробів визначили розвиток компанії - вона є провідним постачальником продуктів і технологій на основі полімерів для будівництва, автопромисловості і індустрії, і надаємо сервісні послуги майже у всіх областях промисловості у всьому світі.

З моменту свого створення в 1948 році компанія REHAU пройшла шлях розвитку від одного підприємства до могутньої інтернаціональної корпорації. Концерн REHAU присутній на всіх п'яти континентах - в 53 країнах світу:

· 42 заводи в 21 країні

· 170 філій по всьому світу

· близько 40.000 найменувань виробів

Міжнародна мережа об'єднує не тільки виробництва, але і постачальників, покупців, дослідницькі інститути і університети.

Система випробувань і тестів, що проводяться незалежними інститутами, дає можливість REHAU відповідати найвищим стандартам якості, що було підтверджене сертифікацією ISO 9001 в 1986 році.

В Україні перший офіс по продажах був відкритий в 1997 році в місті Києві. У 1998 році послідувало відкриття двох філій в Дніпропетровську і Одесі, а в 2003 році трьох контактних бюро – в Львові, Сімферополі і Донецьку.

В даний час діє 4 центри логістики: у Києві (2 склади), а також в Дніпропетровську і Одесі. З 1998 року філія в Одесі відповідає і за ринок в Молдавії.

У Києві також розташована «Академія» REHAU з учбово-виробничою віконною майстернею і демонстраційним залом.

Компанія REHAU активно підтримує своїх партнерів, як перевіреними методами стимулювання продажів, так і в питаннях маркетингу, комерційного і технічного управління підприємством, допомагає при складанні проектної документації, навчає на семінарах і надає практичну допомогу, починаючи від навчання по програмному забезпеченню до участі у виставках.

У 2008 році виконується 50 років з моменту екструзії першого віконного профілю REHAU.

Треба відзначити, що сьогодні профіліREHAU володіють майже невичерпними можливостями конструктивних рішень. Відповідно до індивідуальних замовлень з даних профілів можуть бути виготовлені вікна і двериі різних розмірів, форм, стильових рішень і способів відкриття для нових об'єктів і для модернізації старих будівель житлового, цивільного і промислового призначення.

Наш спектр пропозицій сьогодні охоплює профільні системи для виготовлення вікон, дверей, зимових садів і фасадів, а саме: системи REHAU EURO 60, REHAU Basic Design, REHAU EURO 70, REHAU Brillant Design, REHAU Polytec 50 для пристрою енергозбережних фасадів і зимових садів, система вхідних дверей S771, підвіконня, система розсувних дверей S785 (в т.ч. для виготовлення дверей – гармошка).

1.2 Характеристика та оцінка конкурентних переваг підприємства

Проведемо оцінку конкурентних переваг ТОВ REHAU в Україні.