Смекни!
smekni.com

Маркетинг побутових послуг (стр. 1 из 3)

Бориспільський інститут муніципального менеджменту

при

Міжрегіональній Академії управління персоналом

КУРСОВА РОБОТА

за темою: маркетинг муніципальних послуг

шифр групи: Б1-07-06 Б1 МОМС

спеціальність: менеджмент організацій

Гопкало Максим Вікторович

науковий керівник: Белова А. І.

Бориспіль 2010


Зміст

Вступ

I. Маркетинг побутових послуг у сервісу складно-технічних товарів

1.1 Види муніципальних побутових послуг та фактори впливу на обсяг і

структуру побутових послуг

1.2Порядок надання побутових послуг населення в Україні

1.3Аналіз і прогнозування попиту населення на побутові послуги

II. Практична частина

2.1Умова задачі, розв’язання

Висновок

Використана література


Вступ

Мета даної роботи – дослідити маркетинг побутових послуг, їх основні характеристики, а також порядок надання побутових послуг населенню в Україні, і відповідно аналіз і прогнозування попиту населення на побутові послуги. Спочатку дамо визначення послузі.

Послуга – це об’єкти продажу у вигляді дій, вигод або задоволення, які одна сторона може запропонувати іншій і які в основному невідчутні і не призводять до привласнення чого-небудь. З цього випливає, що послуги не зберігаються і клієнту пропонується щось таке, що не має матеріальної форми.

Побутова послуга— вид діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаний із задоволенням конкретної побутової потреби індивідуального замовника.

Замовники— особи, яким надаються побутові послуги.

Виконавці— суб'єкти підприємницької діяльності (юридичні особи незалежно від форми власності та фізичні особи), які надають побутові послуги.

Побутове обслуговування населення— організована діяльність суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язана з наданням побутових послуг.

Розуміння суті і значення маркетингу полегшується при розгляді цього терміна з різних методологічних позицій:

· загально-концептуальний, тобто спрямування ділового мислення і ділової активності на задоволення потреб споживачів в умовах конкуренції, врахування специфіки вимог, реагування на управлінські особливості у процесі побудови ефективної системи управління виробництвом і збутом тощо;

· функціонально-товарний підхід, який є більш конкретним у сферах використання

основних ресурсів фірми, її ринкових можливостей у виробничо-збутовій діяльності, вивчення умов товарного продажу через торговельну мережу та просування на ринку; виявлення зацікавленості до товару, його ціни, витрат і прибутків;

• системно-комплексний підхід є узагальнюючим способом виявлення можливостей збутової діяльності. Він охоплює систему виходу на ринок (товарно-виробничі можливості фірми), стан конкуренції між: фірмами, комунікативні зв'язки (інформованість і узгодження дій), умови адаптації до внутрішніх і зовнішніх змін на ринку, розподіл окремих операцій з переміщенням товарів від виробників до споживачів.


I. Маркетинг побутових послуг у сервісу складно-технічних товарів.

1.1 Види муніципальних побутових послуг та фактори впливу на обсяг і структуру побутових послуг

Побутова послуга— вид діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаний із задоволенням конкретної побутової потреби індивідуального замовника.

До побутових послуг, що надаються населенню в Україні, відносять:

♦ремонт взуття;

♦індивідуальне пошиття взуття;

♦ремонт швейних, трикотажних та шкіряних виробів, головних уборів та виробів текстильної галантереї;

♦індивідуальне пошиття швейних, хутряних та шкіряних виробів, головних уборів та виробів текстильної галантереї;

♦індивідуальне пошиття та в'язання трикотажних виробів;

♦ремонт радіотелевізійної, аудіо-, відеоапаратури та комп'ютерної техніки;

♦ремонт електропобутової техніки та інших побутових приладів;

♦ремонт та виготовлення металовиробів;

♦ремонт та технічне обслуговування транспортних засобів (у тому числі зберігання транспортних засобів у гаражах, на автостоянках);

♦ремонт та виготовлення меблів;

♦хімічне чищення та фарбування;

♦послуги пралень;

♦ремонт житла (квартир), гаражів, дач, присадибних будівель;

♦будівництво індивідуальних житлових будинків, гаражів, дач, присадибних будівель;

♦фотопослуги та послуги фотокінолабораторій;

♦послуги, пов'язані із забезпеченням догляду за тілом;

♦послуги перукарень;

♦послуги прокату;

♦перевезення вантажів для населення (включаючи навантаження та розвантаження);

♦ритуальні послуги;

♦інші послуги за замовленням населення.

Документами первинного облікуреалізації побутових послуг населенню на внутрішньому ринку України є:

1)документи бухгалтерського обліку;

2)інші первинні документи, оформлені на кожну послугу (на кожного замовника), за якими здійснюється їх виконання та облік.

До первинних документів, оформлених на кожну послугу, належать:

♦квитанція на виконання замовлення;

♦чек, за яким оплачено замовлення без оформлення квитанції на виконання дрібних робіт та послуг у присутності замовника, а також у порядку самообслуговування;

♦наряд-замовлення;

♦замовлення-зобов'язання;

♦замовлення та ін.

При аналізі та прогнозуванні попиту, місткості ринку побутових послуг використовуються дані державної статистичної звітності України.

До основних статистичних показників, що визначають величину реалізації платних побутових послуг населенню на внутрішньому ринку, належать:

1.Показник «Загальний обсяг наданих побутових послуг»(у тому числі в сільській місцевості). Вимірюється в тисячах гривень у фактичних цінах і означає обсяг послуг, реалізованих в звітному періоді (півріччі, році) за замовленнями населення незалежно від того, оплачені вони чи ні. Даний показник включає повну нараховану плату разом з податком на додану вартість, акцизним збором, іншими зборами та податками.

2.Показник «Оплачено побутових послуг населенням»— це загальна сума всіх фінансових надходжень за реалізовані населенню послуги, які надійшли в звітному періоді:

♦безпосередньо до каси виконавця готівкою;

♦на розрахунковий рахунок виконавця за безготівковим розрахунком, включаючи суми в рахунок сплачення заборгованості із заробітної плати, стипендій, пенсій, дотацій з Державного або місцевого бюджетів за надання послуг на пільгових умовах, а також суми компенсацій (натуроплата).

3. Показник «Кількість структурних підрозділів» (ательє, майстерень), які надають населенню побутові послуги (у тому числі в сільській місцевості).

4. Показник «Кількість приймальних пунктів»,включаючи ті, що знаходяться при ательє, майстернях (у тому числі в сільській місцевості).

Крім того, при аналізі операційної діяльності підприємств даної сфери

можна використовувати статистичні дані або дані бухгалтерського обліку про суму витрат на виконання побутових послуг, у тому числі матеріальних та прирівнених до них витрат, витрат на оплату праці та інші показники на розсуд маркетолога.

1.2. Порядок надання побутових послуг населення в Україні

Нині Україна перебуває в процесі широкомасштабних трансформаційних перетворень практично всіх сторін суспільного життя. Одним із напрямів цих перетворень є реформування системи муніципального управління на принципах розширення самостійності та відповідальності муніципальних утворень.

Акумулюючи дедалі більше функцій та фінансових ресурсів, муніципальні органи управління беруть відповідальність за реалізацію однієї з головних функцій місцевої влади - регулювання економіки муніципального утворення. В такій новій якості муніципальні утворення, а з ними й органи влади, які виконують роль “колективного менеджера”, стають повноправними гравцями на ринку товарів, послуг, капіталу та учасниками конкурентної боротьби за обмежені ресурси. Тому економічна поведінка кожного муніципального утворення фокусується сьогодні на підвищенні муніципальної конкурентоспроможності, шляхом створення і використання існуючих та створення і реалізації нових конкурентних переваг.

Зазначені перетворення вимагають вирішення проблемної ситуації, яка полягає в протиріччі між новими економічними умовами господарювання та існуючими організаційними структурами муніципальної влади, методами й формами управління. Ця проблема посилюється також відсутністю належної, науково обґрунтованої методології та інструментарію управління в муніципальній сфері.

Для вирішення проблемної ситуації необхідний інноваційний підхід, який відповідав би викликам часу та зміг поєднати не тільки різні складники соціально-економічного життя громади, а й інтереси зовнішніх, відносно муніципального утворення, суб’єктів (зокрема комерційних) з метою отримання вигід громадою.

Таким інструментарієм інноваційного характеру може бути використання муніципального маркетингу в діяльності органів муніципального управління.

Проблематика впровадження муніципального маркетингу в діяльність органів муніципального управління займає особливе місце, адже підходи емпіричного і прагматичного управління практично вичерпали себе.

Вирішуючи поставлену проблему, доцільно висвітлити зарубіжний досвід використання маркетингу в діяльності органів влади, а саме його організаційний аспект.

Світова практика (зокрема й досвід посткомуністичних країн, які сьогодні приєдналися до Європейського Союзу) показує, що в основі інституційного підходу територіального маркетингу лежить інститут агентств місцевого розвитку, які виконують окремі функції з територіального маркетингу.

В Україні діяльність з надання побутових послуг регулюється Законами «Про підприємництво», «Про захист прав споживачів», «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності», «Про застосування електронних контрольно-касових апаратів і товарно-касових книг», «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення», іншими нормативно-правовими актами.