Смекни!
smekni.com

Дослідження асортименту пральних машин (стр. 1 из 6)

ЗМІСТ

Вступ

1. Стан виробництва торгівлі та споживання пральних машин

2. Класифікація та характеристика асортименту

3. Класифікація та характеристика споживчих властивостей

4. Стисла характеристика магазину

5. Аналіз асортименту товарів на даному підприємстві

Висновки та рекомендації

Перелік літературних джерел

Додаток А

Додаток В

Додаток С

Додаток D

Вступ

Загальний кризовий стан економіки України позначився на розвитку споживчого ринку та призвів до значного скорочення виробництва і споживання. В сучасних умовах досягнення ефективної збалансованості кон’юнктури споживчого ринку обмежується незадовільними умовами формування попиту та пропозиції. Така ситуація склалася в наслідок зниження до мінімуму соціальних гарантій життєдіяльності населення, яке стримує рух реінвестицій у виробництво товарів народного вжитку та зумовлює скорочення матеріальної бази відтворення підприємств, за рахунок незадовільних умов формування пропозиції в зв’язку з низькою ефективністю використанняресурсів в національному виробництві та обтяжливим податковим навантаженням.

Фахівці в один голос стверджують: пральні машини - найпопулярніша продукція на вітчизняному ринку побутової техніки. Навіть холодильники приблизно в півтора раза поступаються пральним машинам за обсягами продажів. Наразі майже половина всієї "білої" техніки, що її реалізують в Україні, припадає на прально-сушильні агрегати. Ще б пак: якщо холодильник є майже у кожній сім'ї, то пральні автомати - лише у близько 2-5%. Майже п'ята частина сімей взагалі не має будь-якої пральної техніки, а близько 80% з них користуються морально застарілими машинами активаторного типу. Втім, зростаюча зацікавленість українців сучасною, але дорогою імпортною технікою значно охолола за час фінансової кризи. Навіть добре розкручені марки, за найобережнішими оцінками, втратили понад 20% обсягу продажів. Натомість вітчизняні виробники пральних машин, чи не єдиною перевагою яких є більш-менш "доступна" ціна, отримали слабеньку надію зачепитися на перспективному ринку.

Мета роботи провести дослідження асортименту та споживчих властивостей пральних машин.

Завдання роботи:

1) проаналізувати стан виробництва торгівлі та споживання пральних машин;

2) провести класифікацію асортименту та споживчих властивостей пральних машин;

3) охарактеризувати магазин та його асортимент.

1. Стан виробництва торгівлі та споживання пральних машин

Україна за часів Союзу була потужним виробником пральних машин. У 1990 році понад 20 підприємств продукували близько 800 тис. агрегатів. Згодом налагодили випуск пральних напівавтоматів "Ауріка" на базі молдавських комплектуючих. А в 1996 році на Івано-Франківському підприємстві "Карпатпресмаш" за технологією італійського заводу Siltal було випущено 2,6 тис. машин-автоматів. Але загальна економічна криза в країні не дозволила вчасно модернізувати вітчизняне виробництво, та й щойно запроваджені закордонні технології теж були вже не першої "свіжості". Крім того, в магазинах з'явилися сучасні пральні агрегати з Італії, Швеції, Німеччини, Південної Кореї тощо. Внаслідок цього випуск вітчизняних машин активаторного типу знизився до 147 тис. Натомість пропозиція імпортної техніки за останні 5 років зросла у 8 разів. За відсутності потужного вітчизняного виробника закордонна продукція почала опановувати широкі простори ринку. Імпортери знають, що зі 100 українських сімей 19 взагалі не мають жодної пральної техніки, а 70 користуються машинами, вік яких перевищує 6 років (явно не автомати). Єдине, що стримує безмежний збут (потенційними покупцями вважають 13 млн сімей), - горезвісна низька купівельна спроможність населення.

Кількість пральних машин, що припадає на 100 домогосподарок (в середньому по Україні)

Загальна кількість агрегатів У тому числі зі строком служби:
до 5 років від 6 до 10 років від 11 до 15 років від 16 до 20 років понад 20 років
81 10 30 25 11 5

Сьогодні ринок пральних машин достатньо широкий, вони можуть задовольнити різні потреби споживачів. Всі пральні машини можна об'єднати за функціональними ознаками, габаритами (повногабаритні, вузькі і компактні), дизайном. Немаловажливим фактором є цінова група, яка визначається функціональними можливостями і престижністю виробника. Поділ пральних машин за ціновою групою досить умовний, так як один і то й же виробник змушений виготовляти як дешеві, так і дорогі машини.

До низькоцінової групи відносяться всі пральні машини вітчизняного виробництва, а також країн співдружності. Більш дорогі машини італійських фірм Ardo, Candi, частина моделей Indesit, a також турецької фірми Веко.

До середньоцінової групи можна віднести: італійські марки Zanusi, Ariston, словенську Gorenja, корейські LG, Samsung, американську Whirlpool, французьку Brand, німецьку Kaiser.

Наступну цінову групу складають німецька Bosch, шведська Electrolux, англійська Hoower.

До високоцінової групи можна віднести також німецькі Simens, AEG, шведському Asko, французькому Miele.

Асортимент пральних машин які є на українському ринку, приведений в додатках А-С.

Італійські виробники автоматичних пральних машин на українському ринку представлені такими торговими марками, як: Ardo, Ariston, Candi, Indesit. Фірма Candi — лідер у виробництві пральних машин. Вона вперше запровадила бак овальної форми для зменшення витрат води, а для виготовлення бака використовує композиційний матеріал силітек і нержавіючу сталь. Більшість машин цієї фірми обладнані спеціальним пристроєм, який визначає кількість (масу) білизни в барабані і заливає відповідну кількість води, що дозволяє економити до 30 % витрати води і електроенергії. А система "Уотерконтрол" захищає від протікання води, при цьому спеціальні датчики виявляють протікання води і перекривають впускний клапан. Для забезпечення бездоганного автоматичного прання в машинах цих фірм застосовують систему Fyzzy Logic, яка оптимізує процес прання, витрату води, електроенергії, а для покращання процесу прання застосовують систему активного зрошування Activa.

Спеціально для країн СНД була розроблена нова модель пральної машини глибиною 35 см з надзвичайно малим рівнем споживання води і електроенергії: всього лише 0,78 кВ/год і 59 літрів води для прання 4 кг білизни.

Фірма Axdo пропонує вдосконалені пральні машини і пральні машини з сушкою білизни. Для досконалого прання використовують систему дощування, при цьому забезпечується регулювання температури миючого розчину і плавне регулювання швидкості обертання барабана при віджимі, що дозволяє прати всі типи тканин.

Фірма Indesit вперше запровадила програму Special Shoes для прання спортивного взуття. Програма Special Sport дозволяє випрати спортивну форму за 45 хв., особливо така програма рекомендується для прання спортивного одягу із синтетичних тканин (вони після прання не потребують прасування).

Словенська фірма Gorenje на українському ринку побутової техніки з'явилась порівняно недавно, але встигла завоювати симпатії споживачів завдяки надійності і привабливому дизайну. Ця фірма випускає три лінії пральних автоматичних машин: Premium, Exlusive і Clasic.

Лінія Premium Touch — це найкращі машини цієї фірми. Вони мають 29 програм і частоту обертання барабана 400—2000 об/хв, що забезпечує клас прання, віджиму і енергоспоживання А, А, А. В машинах цього класу застосовується освітлення барабана, а також вмонтовано датчик "Чиста вода", що забезпечує бездоганне полоскання. Для кращого прання застосовується "душ-система", де гребні барабана оббризкують білизну миючим розчином, створюючи ефект душу. Завдяки цьому досягається краще змочування при меншій кількості води. Машини цього типу обладнані дисплеєм, де відтворюється процес прання і віджиму.

Машини лінії Exlusive мають 19 програм прання білизни і частоту обертання барабана 400—1000 об/хв з інтервалом 200 обертів, що забезпечує клас прання і енергоспоживання А, А, а віджиму— С. Для цих машин використовуються рідкокристалічні дисплеї, де відтворюються етапи прання. Для машин цих двох типів пральні баки виготовляють із нержавіючої сталі, а для машин Clasic — з композиційного матеріалу політенакс. Усі пральні машини фірми Gorenje .обладнані електронною системою управління Use Logic, а також системою контролю стабільності (SCS) і системою Aqua Stop, що забезпечує захист від протікання води.

Компанія Samsung має багаторічний досвід виробництва побутової електротехніки. Завдяки розробкам конструкторів цієї фірми електропобутова техніка відрізняється найновішими впровадженнями науки і техніки. Так, тут вперше оснастили пральні машини функцією Fuzzy Logic, яка визначає спроможність пральної машини оцінювати отримані дані від датчиків і на їх основі приймати правильні рішення. Ця фірма також вперше розробила і впровадила дезінфекцію білизни іонами срібла (технологія Silver Nano).

Для забезпечення подачі чистої води у пральну машину вони оснащуються чотириступеневим фільтром з керамічними кульками.

Нові пральні машини мають спеціальні програми для прання дитячої білизни. Так, програма "Пелюшки" нагріває воду до температури 95°С, при якій гинуть мікроби, а додаткове полоскання знижує ризик виникнення алергічних подразнень.

Марка пральної машини Samsung носить смисловий характер, де:

1 буква означає тип машини: В — Big Wash;

М—М Series (псевдомеханічне управління);

Р — Sensor Quick (інтелектуальне управління);

F— Sensor Compact (компактний розмір 40 см);

J— Bio Compact (компактний розмір 34 см).

2 максимальна швидкість віджиму: 6 — 600 об/хв; 8 — 800 об/хв; 10—1000 об/хв; 12 — 1200 об/хв; 14—1400 об/хв.

3 — стиль дизайну

4тип управління:

j — поворотний, програма тор

5 — колір корпуса:

W — білий;