Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку біопалива в Україні (стр. 4 из 6)

«Ми сподіваємося, що за допомогою цього органу ми будемо не просто статистами, а справді інформаційним рупором, який допомагатиме розвиватися паливним проектам, допомагатиме формувати високу екологічну культуру в Україні. Тому що культура споживання біопалива — це невід'ємна складова розвитку цієї галузі», — підкреслив Давій.

- Корреспондент.net від 3 жовтня 2007 повідомляє про неабиякій інтерес німецьких виробників біопалива до посівних площ України «Немецкие производители биотоплива ведут переговоры об аренде сельскохозяйственных угодий в Украине, чтобы обеспечить себя сырьем в долгосрочной перспективе. Об этом сообщил глава Ассоциации производства возобновляемого топлива (BBK) Питер Шрум. Переговоры находятся на завершающей стадии, и речь идет о 50 тыс. га земли, отметил он. Ожидается, что поставки рапсовых семян немецким производителям начнутся после сбора урожая в Украине летом. Собственный урожай позволяет производителям биотоплива избежать высоких мировых цен и периодов нехватки поставок, когда фермеры отказываются от продаж из-за низких цен».

- Корреспондент.net 28 вересня 2007 «Биотопливо и ряд других возобновляемых источников энергии, которые должны заменить нефть и природный газ, вызывают более значительный парниковый эффект, нежели последние. Об этом сообщила лондонская The Times со ссылкой на новейшие исследования британских ученых. Как установила группа специалистов из Эдинбургского университета, выбросы от сгорания биотоплива, произведенного из кукурузы или семян рапса, являются более разрушительными для атмосферы Земли, чем выбросы от сгорания аналогичного количества нефти и газа. В результате биотопливо создает от 50 до 70% больше парниковых газов, ведущих к разогреву климата планеты, чем традиционное топливо. Ведущие страны Запада в последние годы приняли амбициозные программы замены нефти и природного газа на альтернативные источники энергии, и в первую очередь биотопливо. В Евросоюзе 80% биотоплива делается из рапса. Как заявил также принимавший участие в нынешних исследований лауреат Нобелевской премии профессор Пол Крузен, следует более внимательно изучать последствия перехода на биотопливо. От ряда его разновидностей необходимо отказаться, так как это ведет к стремительному изменению климата на планете. Все производители нетрадиционного горючего в мире ждут, когда замкнется так называемый «биотопливный крест». Цены на нефть непрерывно растут, а себестоимость биоэтанола и биодизеля, напротив, снижается, ведь технология становится совершеннее».

- Российская Бизнес-газета N689 от 10 февраля 2009 г. «Вице-президент Всемирного банка в ответ на вопрос нашей газеты даже не исключил, что мировое сообщество будет искать какие-то способы заставить фермеров отказываться от этого выгодного дела. Новейшее исследование Института глобализации и социальных движений показывает, насколько это было бы разумно - оказывается, биотопливо, забирая колоссальные площади посевных у производителей еды, все равно не будет в состоянии заменить бензин. Очередная модная "панацея" оборачивается пшиком. С дорогостоящими последствиями. В ближайшие годы проекты, связанные с расширением использования топлива, производимого из продуктов сельского хозяйства, не удастся реализовать, поскольку это окажется невыгодно, говорится в исследовании указанного выше Института. Экономическая несостоятельность планов расширения использования биотоплива выявится в результате падения мировых цен на нефть на волне общего снижения потребления топлива. Произойдет это вследствие дальнейшего развития глобального кризиса.»

- «Комментарии» повідомляють, що 25 квітня 2008 р. у Чернівцях (вул. Південна кільцева, 2) розпочала роботу перша в Україні та країнах Східної Європи спеціалізована біопаливна автозаправна станція. АЗС працюватиме під брендом компанії "Енергетичні стратегії та біотехнології", яка є інвестором та оператором проекту розвитку в Україні мережі біопаливних станцій. На АЗС реалізується два види моторного палива, виготовленого з біологічної сировини: аналог високооктанового бензину - паливо "БІО-100" та дизельного палива - біодизель. Ціна біопалива - на 50 копійок на літрі нижча (5,50 гривні за літр), аніж аналоги нафтопродуктів. На попередньому етапі розвитку проекту - поставки цієї продукції будуть здійснювати з Молдови. У перспективі планується налагодити виробництво біопалива на території України. Очікується, що до кінця травня 2008 р. мережа біопаливних станцій зросте до 10 АЗС.

- «Друга смуга» провела власний аналіз стану споживацької готовності переходу на біодизель. "Друга Смуга" вирішила дізнатися, як ставляться до альтернативного пального українські автомобілісти. Ми звернулися до столичних водіїв із запитанням: якби у Києві з’явилася АЗС з біологічним пальним за ціною 5,50 грн., чи заправляли б ви своє авто таким пальним? Правду кажучи, результат нас трохи здивував. Лише 2,5% водіїв погодилися «годувати» своє авто в «зеленій» їдальні, якби… 1) біопальне відповідало всім стандартам; 2) його витрати на 100 км не перевищували б 20-25% у порівнянні зі звичними нафтопродуктами. Головні аргументи, які наводили автомобілісти проти використання альтернативного пального: «занадто люблю машину, щоб годувати її хтозна чим»; «чув, що потрібно адаптувати двигун до такого палива, а це додаткові витрати»; «кажуть, що вихлопи від біопального пахнуть смаженою картоплею»; «ріпак вбиває землю». І навіть апеляція до зменшення шкідливих викидів не змусила їх змінити свою думку. Так, українських автомобілістів екологією не проймеш, ми ще “недоєвропейці”. Щоб примирити дві сторони – продавця та покупця – потрібно, так би мовити, роздивитися товар під мікроскопом. У якості останнього ми обрали Дмитра Жоголєва, старшого менеджера ТОВ «Цукрове виробниче об’єднання», який минулого року розробляв бізнес-проект з виробництва біопального в нашій країні.

Про особливості використання «зеленого» палива Дмитро розповів наступне: «Якщо двигун не адаптований до біопального, то витрати збільшаться на 3-8%, ніж за умов використання звичайного нафтового палива. Плюс потужність двигуна трохи впаде, тому доведеться активніше тиснути на педаль газу. Та таке трапляється, навіть якщо ви заправляєтеся нафтовим, але не дуже якісним пальним. Звідси висновок – зберігаючи екологію, ви витрачаєте трохи більше грошей на заправку авто».

За та проти:

“За” - Фахівці Американського союзу етанолу (АСЕ) стверджують, що будь-який автомобіль можна заправляти сумішшю, що на 10% складається з біопального. Це на 2-3 одиниці підвищує октанове число палива.

“Проти” - Біопальне згубно впливає на гумові деталі, прискорює корозію металу. Може постраждати паливний насос та паливний шланг, особливо якщо йдеться про машини, що зійшли з конвеєра до 1993 року.

“За” - При використанні біодизеля знижується зношуваність деталей та збільшується загальний ресурс двигуна. До того ж, в нього кращі змазувальні властивості, ніж у звичайного ДП.

Часто після першої заправки біологічним пальним мотор починає глохнути. Це пояснюється швидким розчиненням шлакових відкладень у баку та паливній системі, що призводить до засмічення паливного фільтра.

Заправляючи свій автомобіль біопальним, ви ризикуєте отримати відмову в гарантійному ТО, та зустрітися з протиріччями й непорозуміннями під час виплати по автостраховці, оскільки в нашій країні поки що не розроблена чітка система підрахунку амортизації авто, яке «годують» біологічним пальним.

Поки українські автомобілісти міркують над тим, заправлятися альтернативним пальним чи ні, а біозаправки намагаються довести водіям свою перевагу; букмейкерські контори сміливо можуть робити ставки на те, скільки коштуватиме бензин до кінця цього року…


4. Анкетування

4.1 Опис генеральної сукупності, формування вибірки

Як було зазначено вище, споживачами біодизеля є власники транспортних засобів оснащених дизельним двигуном. А саме:

- у сільському господарстві всі трактори та самохідні комбайни працюють на звичайному дизельному паливі (вони становитимуть суттєву частку споживачів біопалива),

- серед вантажних автомобілів майже 85% працюють на дизелі,

- серед автобусів і мікроавтобусів – 95%,

- серед легкових автомобілів їх частка значно менша – 5%.

У ході дослідження визначається готовність автомобілістів міста Суми перейти на альтернативні види палива (біодизель). Отже, генеральною сукупністю анкетування є всі власники автомобілів, що працюють на дизелі у місті Суми. За даними ОРЕВ у м. Суми зареєстровано 1 700 власників автомобілів з дизельним двигуном. З них 9% складають жінки.

Отже, генеральна сукупність проведеного анкетування складається з 1 700 автомобілістів.

Планується провести без повторне вибіркове опитування, з граничною похибкою 1, при генеральній сукупності 1700 і при загальній дисперсії 50. Ймовірність становить 0,954, тобто прийнятий рівень довірчої ймовірності буде дорівнювати 2.

Для такого типу вибірки доцільно застосувати таку формулу для підрахунку чисельності вибірки:

Таким чином, ми визначили, що при вище перерахованих даних наша вибірка становитиме 180 осіб, з них 16 жінок та 164 чоловіка.

4.2 Механіка проекту

Дане опитування проводиться групою з 5ти чоловік. Отже, кожному треба опитати 36 респондентів.