Смекни!
smekni.com

Дослідження ринку біопалива в Україні (стр. 5 из 6)

Опитування здійснюється на автозаправних станція, тому що саме там можна зустріти необхідних нам автовласників, а також можна одразу побачити яким саме видом палива вони користуються, що позбавить нас зайвого уточнюючого питання в анкеті.

Опитувальний лист:

Сумський державний університет

Кафедра маркетингу

Анкета

Шановний автомобіліст!

СумДУ проводить опитування серед користувачів транспортних засобів на дизельному паливі з метою з’ясувати відношення до біодизеля.

Нам важлива Ваша думка, допоможіть зробити наш світ чистим.

1.Чи вважаєте Ви, що Україна повинна переходить на екологічні, енергосберігаючі ресурси

ÿ Так ÿ Ні

2. Чи хотіли би Ви приєднатися до процесу екологізації країни?

ÿ Так ÿ Ні

3. Чи чули Ви о біодизелі?

ÿ Так ÿ Ні

4. З яких джерел Ви чули про БД (можливо декілька варіантів):

ÿ преса ÿ ТБ ÿ Internet ÿ друзі, знайомі

ÿ інше_____________________________________________

5. Чи згодні Ви перейти на БД

ÿ Так ÿ Ні ÿ Потрібно більше інформації ÿ Виникли труднощі у відповіді

6. Чи готові Ви придбати БД за ціною:

ÿ Вище ДТ ÿ На рівні ДТ ÿ Нижче ДТ

7. Ваш водійський стаж

ÿменше 1 року ÿ1-3 ÿ4-5 ÿ6-10 ÿбільше 10 лет

8. Ваша стать

ÿ ч ÿ ж

Оригінальний зразок анкети – Додаток А.

4.3 Результати анкетування

Результати анкетування наведені в Додатку Б.

За даними таблиць можна з'ясувати наступне:

- близько 96% респондентів вважають, що Україна повинна переходити на екологічні, єнергосберігаючі ресурси;

- 81% хотіли б приєднатися до процесу екологізації країни;

- 85% чули про біодизель;

- в основному вся получена інформація була отримана через ТБ (40%), також преса (32%), приблизно однаково віддають перевагу Internet та друзям (13% та 15% відповідно);

- 41% респондентів згодні перейти на біодизель, 28% респондентів відзначили, що їм необхідно більше інформації, і приблизно однакова кількість автомобілістів або не готові переходити на біодизель, або у них виникли труднощі у відповіді (16% та 15% відповідно);

- 56% готові купувати біодизель за ціною нижче ДТ, 23% - на рівні з ціною на ДТ, а також 2% готові придбати біодизель за вищою ціною, ніж на ДТ;

- в ході анкетування з’ясувалось, що 43% власників автомобілів з дизельним двигуном – це водії, водійський стаж яких перевищує 10 років, 19% та 18% - водії з водійським стажем 6-10 та 4-5 років відповідно, 15% - 1-3 роки, і, нарешті, 5% - менше 1 року;

- співвідношення чоловіків і жінок: 91% на 9%.


5. Глибинне інтерв’ю

Глибинне інтерв’ю застосовується для збирання інформації про нові товари, методи просування продукції на ринок тощо.

Глибинне інтерв’ю полягає у послідовному задаванні групі опитуваних зондуючих запитань, метою яких є визначення мотивів їх поведінки чи думок з приводу певної проблеми.

Даний метод передбачає суцільну вибірку, отже, як генеральна сукупність, так і вибірка становлять 6 осіб.

Респондентами для даного методу дослідження були обрані наступні експерти:

1. Павленко Костянтин Петрович – власник мережі станцій технічного обслуговування автомобілів МАN та Mercedes Benz у м. Київ

2. Назаренко Юрій Олександрович – підприємець, що допоможе виявити думку великого бізнесу (багато років займається бізнесом та особисто знайом з багатьма високопоставленими особами Сумської та міста Суми)

3. Линець Григорій Данилович – підприємець, власник мережі автомобільних майстерень в Сумській області

4. Костомаров Валентин Ігнатович – власник мережі АЗС

5. Ларинков Володимир Володимирович – працівник автосалону, що добре орієнтується на автомобільному ринку

6. Шкіря Олександр Георгійович – автомобіліст за стажем 32 роки, який допоможе визначити об’єктивне ставлення пересічного автомобіліста.

Глибинне інтерв’ю проведемо притримуючись наступного плану розмови, який розіб’ємо на наступні блоки:


Блок 1. Отримання загальної інформації про відношення потенційних споживачів до переходу на біологічне пальне у найближчий час.

Інформація, отримана у даному блоці, дозволить виявити настрої і відношення до теми біологічного палива.

З респондентом обговорюється факторологія і причини наступного:

- Регулярність заправок:

1. Як часто водій заправляє машину дизельним пальним?

2. Чи готовий буде водій перейти на біологічне пальне, якщо частота його заправок при цьому не зміниться?

- Технічне обслуговування:

1. Скільки разів на рік ви користуєтеся послугами автосервісу для заміни деталей всередині автомобіля?

2. Чи може бути причиною частого відвідування водіями автосервісів для заміни деталей неякісне дизельне паливо?

3. Як Ви вважаєте, біологічне пальне значно зменшить витрати на технічне обслуговування автомобіля при його використанні?

- Екологізація навколишнього середовища.

1. При підвищеному забрудненню навколишнього середовища чи

вважаєте Ви доцільним перехід на біопаливо?

Блок 2. Мотиви поведінки потенційних споживачів біопалива

Інформація цього блоку дозволить зрозуміти мотивацію водіїв, що потенційно можуть стати споживачами біологічного пального і отримати суб'єктивну оцінку цієї ідеї.

1. «Ідеальне» пальне для автомобіля:

- ціна

- економність використання

- регулярність заправок

- відсутність різкого запаху

- менше викидів СО2

- відносно чисте паливо

- невеликий вміст сірки

- добрі змащувальні властивості

- збільшення строку служби двигуна

- висока температура запалювання.

2. Державна підтримка і регулювання ринку біопалива в Україні

- побудова розвиненої інфраструктури автозаправних станцій

1. Якщо в межах міста Суми буде встановлено хоча б одну спеціалізовану автозаправну станцію, чи захочете Ви скористатися її послугами?

2. Чи є актуальним для нашої країни перехід на біологічне пальне при постійному здорожчанні світових цін на нафту?

Глибинне інтерв’ю виявило незначний ступінь зацікавленості в екологічній складовій продукту серед експертів. Ключовим фактором всі експерти зазначили ціновий. Як висловився один із експертів з цього приводу: «… українець буде їздити хоч на чорті, аби дешевше».

У ході співбесіди, всі експерти зазначили перспективність даного питання, але одностайно підкреслили проблему непоінформованості, що викликає за собою недовіру та насторогу, і в даній змальованій картині важко визначитись у системі мотивації.

Інтерв’ю виявило, що великі корпорації, що займаються нафтовидобутком і нафтопереробкою, співпрацюють з великими автомобілебудівельниками і у технічній документації автомоделей, що оснащені дизельним двигуном (наприклад, Mercedes Benz) читко зазначено, що застосування біологічного виду палива може призвести до непередбачених наслідків, що не підлягає гарантійному обслуговуванню компанії. Цей аспект суттєво знижує потенційний попит серед власників зазначених вище автомобілів та виявляє небажання нафтових компаній втрачати надприбутки.

Також ми дізналися, що протиріччя між «альтернативниками» і «нафтовиками» триває вже багато років і має коріння у США (республіканців вже не перше десятиріччя спонсорують великі нафтові корпорації), отже гучні заяви про продуктову кризу та про неабияку шкоду для атмосфери від біопалива будуть лунати ще довго. Ці світові настрої неодмінно відбиваються і на Україні, у тому числі на Сумщині.

Всі експерти за біодизелем вбачають як велику перспективу, так і значний опір (мова про це йшла вище), і погоджуються в необхідності проведення інформаційного «ликбезу» для населення, а особливо для цільової аудиторії.

Висновки

В ході проведеної роботи ми на практиці застосували теоретичне надбання курсу «Маркетингові дослідження». В роботі використовувалися такі методи дослідження, як:

- кабінетні дослідження

- анкетування

- глибинне інтерв’ю.

Цей інструментарій допоміг нам досягти поставленої мети, а саме зібрати і проаналізувати необхідну інформації, за допомогою якої можна буде визначити оптимальний комплекс маркетингу для даної ідеї.

Метод кабінетних досліджень використовується для збору маркетингової інформації по даній проблемі, передбачає збір вторинної інформації. Ми використовували цей метод шляхом ретельної обробки нормативно-правових актів та періодичних видань.

Метод анкетування – це самий розповсюджений метод збирання первинної маркетингової інформації. У ході дослідження ми використовували структуроване опитування (містить стандартні запитання, які задаються усім респондентам).

Глибинне інтерв’ю полягає у послідовному задаванні групі опитуваних зондуючи запитань. Респондентами виступали експерти у даній галузі, які можуть докладно та достовірно надати інформацію та передати настрої споживацької аудиторії.


Література

1. Кобец Н. Перспективы производства и переработки семян рапса в Украине. Сборник докладов IV Международной конференции "Масложировая промышленность-2005", 15-16 ноября 2005 г., г. Киев - с. 46-52.

2. Ковальський В., Голодніков О., Григорак М., Косарєв О., Кузьменко В. Про підвищення рівня еколого-енергетичної безпеки України //Экономика Украины, 2000, №10-с. 34-41.

3. Винтоняк В. Українська рапсодія //Агроперспектива, 2000, №1-с. 10-14.

4. Семенов В.Г., Кухта В.Г. Дизельное топливо из рапса //Хранение и переработка зерна, 2000, №12-с. 59-61.

5. Фукс И.Г., Евдокимов А.Ю., Джамалов А.А., Лукса А. Экологические аспекты использования топлив и смазочных материалов растительного и животного происхождения //Химия и технология топлив и масел, 1992, №6-с. 36-40.

6. Ілляшенко С.М., Баскакова М.Ю. Маркетингові дослідження: Навч. посіб. За ред. д-ра екон. наук, проф. С.М.Ілляшенка. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 192 с.