Смекни!
smekni.com

Розробка комплексу маркетингу для вітчизняних виробників сиру (стр. 1 из 4)

ДЕРЖАВНА БУДІВЕЛЬНА КОРПОРАЦІЯ «уКР БУД»

ДВНЗ «Макіївський політехнічний коледж»

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «ОСНОВИ мАРКЕТИНГУ»

на тему: «Розробка комплексу маркетингу для вітчизняних виробників сиру »

Виконала:

студентка групи ОВ-32

Грибенюк Д. С.

Перевірила: викладач

Соколова Л.С.

Макіївка 2011р.

ДЕРЖАВНА БУДІВЕЛЬНА КОРПОРАЦІЯ «уКР БУД»

ДВНЗ «Макіївський політехнічний коледж»

ЗАВДАННЯ

на виконання курсової роботи

з дисципліни «ОСНОВИ МАРКЕТИНГУ»

студента 3 курсу групи ОВ-32 Грибенюк Дарії Сергіївни

1. Тема роботи: « Розробка комплексу маркетингу для вітчизняних виробників фасованого сиру »

2. Дата видачі завдання « 13 » серпня 2011р.

4. Строк здачі студентом роботи „____” _______________ 2011 р.

Керівник____________ Соколова Л.С.

(підпис) (П.І.Б.)

Студент_____________ „____” _________________2011 р.

(підпис)

РЕФЕРАТ

курсова робота на тему «Розробка комплексу маркетингу для вітчизняних виробників фасованого сиру»

студента 3 курсу, групи ОВ-32

спеціальності 5.03060101 «Організація виробництва» (6.030601 „Менеджмент”)

Обсяг 29 , ілюстрацій 6 , таблиць 3 , джерел 18 , додатків 2

Об’єкт дослідження: компанії «President», «Геркулес», «Лактонія», «Простаквашино».

Предмет дослідження: фасований сир

Мета роботи: розробка комплексу маркетингу на прикладі сиру, закріплення знань з предмету «маркетинг».

Методи дослідження: аналітичні, статистичні

Результати та їх новизна: більшістьпокупцівобізнаніякправильновибратипродукт, вмоємувипадку-сир. Щовсе-таки для респондентіввеличезнурольграєцінапродукту, термінзберігання, асортименті жирність.

Рекомендації щодо використання результатів роботи: можуть бути використані при виконані курсової роботи

Галузь застосування: торгівельна сфера

Висновки: для фасовочного сиру було розроблено комплекс маркетингу, який показав що на практиці повинні привести до збільшення обсягів продажів, залученню нових клієнтів, утримання інтересів уже наявних споживачів.

Ключові слова: експорт, імпорт, ринок, товар, покупець, споживач, конкуренція, асортимент, аналіз, збут, маркетинг, цінова політика.

Зміст

Вступ 5

Розділ 1. Коротка характеристика ринку 6

Розділ 2. Загальна ситуація на ринку 8

Розділ 3. Оцінка імпортно- експортної ситуації на ринку 11

Розділ 4. Характеристика продукції, асортиментна структура і портрет покупця 13

Розділ 5. Аналіз умов конкуренції 16

Розділ 6. Цінова політика 18

Розділ 7.Ринкі збуту і рекомендації з комплексу маркетингу 19

Висновок 22

Список використованої літератури 23

Додаток А 24

Додаток Б 28

Вступ

В даний час більшість компаній в тій чи іншій формі регулярно здійснюють ринкові дослідження. Ринкові дослідження виступають як інформаційна основа досягнення таких цілей, як реалізація певного обсягу продажів, створення і виведення на ринок нових товарів, збільшення ринкової частки. Постановка цих цілей припускає, що мова йде про ринок конкретного товару. У зв'язку з цим, розкриваючи зміст ринкового дослідження, в першу чергу необхідно зупинитися на вивченні товарної структури ринку. Потрібно визначити, що і як необхідно досліджувати і які завдання повинні бути вирішені в процесі дослідження. Аналіз ринку передбачає визначення та оцінку ринків підприємства і зовнішнього середовища підприємства з метою виявлення привабливих можливостей, виявлення труднощів і слабких місць у роботі підприємства. Ефективний аналіз ринку є необхідною умовою розробки планів маркетингових заходів, а також він виконується в процесі їх реалізації.

Об’єктом дослідження курсової роботи є всі вітчизняні виробникі сиру фасовочного.

Предметом дослідження – сир фасовочний

Ціль курсової роботи – розробка комплексу маркетингу для фасовочного сиру, закріпити знання з основних розділів дисципліни маркетинг.

Відповідно до цілі висунуті дані задачі:

- Коротка характеристика ринку та загальна характеристика ринку

- Оцінка імпорно-експорної ситуації на ринку

- Характеристика продукту, асортиментна структура і портрет покупця

- Основні оператори ринку і виробнича база конкурентів

- Ринки збуту і рекомендації з комплексу маркетингу

Розділ 1. Коротка характеристика ринку

Україна входить до десятки світових споживачів молока і молочної продукції і являє собою великий молочний ринок. При цьому вона залишається одним з найбільш перспективних з точки зору зростання споживання молочної продукції, особливо в сегменті молочних продуктів з високою доданою вартістю. Обсяг споживання молока і молочної продукції в натуральному вираженні в Україну стійко зростає в середньому на 9% в рік протягом останніх п'яти років. В даний час ємність ринку молока становить близько 7,5 млн. тонн і оцінюється за різними джерелами від 4,5 до 6 млрд. доларів США на рік. Обсяг ринку молочних продуктів в Україну становив 9,3 мільярдів літрів в 2008 році і 9,5 мільярдів літрів у 2009. У 2010 році місткість ринку скоротилася за рахунок безпрецедентного зростання цін на сире молоко в 2009 році. У короткостроковій перспективі виробники на ринку молока не передбачають збільшення обсягу ринку і швидше прогнозують можливий незначний спад через кризу можливих скорочень доходів приватних громадян. Зокрема, домогосподарства стабільно показують непоганий попит на йогурти, збагачені молочні продукти і молочні десерти. Фахівці також очікують подальше збільшення споживання продуктів з довгим терміном зберігання, включаючи стерилізоване молоко. Незважаючи на незначну консолідацію на українському молочному ринку, він є суворо сегментованим з присутністю на ньому більш ніж 1400 гравців, включаючи великі, середні і дрібні компанії. Завдяки такій сегментації, ринок є високо конкурентним у плані формування цін на молоко і молочну продукцію. Починаючи з 2002 року і по теперішній час, молочні виробники постійно розширюють свої можливості по дистрибуції і дотримуються маркетингової стратегії, спрямованої на скорочення обсягу продажів оптовим покупцям, збільшуючи продажу продукції через роздрібні торговельні магазини, залучаючи їх до співпраці за рахунок збільшення кількості реклами на телебаченні у ЗМІ та через інтернет. Так як і виробники соків, молочники залишаються прихильними стратегії регіонального розвитку, постійно збільшуючи пропозицію молока і молочних похідних продуктів в регіонах у міру зростання регіонального споживання. Зниження витрат і поліпшення якості молочної продукції залишається основною конкурентною перевагою для більшості молочних компаній, так як креативні маркетингові стратегії і збільшення бюджету витрат на маркетинг сприяють поліпшенню поінформованості про продукт і лояльності з боку покупців по відношенню до відомих молочним брендам. Стратегічні заходи молочних компаній допоможуть подолати труднощі поточного економічно складного періоду. Переробники молока також намагаються збільшити виробництво і реалізацію продуктів, які мають більш презентабельний товарний вигляд за рахунок високої якості упаковки товару.

На ринках традиційних молочних продуктів основними конкурентами є українські виробники.

Розділ 2. Загальна ситуація на ринку

Розвиток ринку сиру зазвичай слідує за "молочними" тенденціями. По-цьому якщо відзначається великий "урожай" молока, то можна помітити зростання ринку і розширення асортименту сиру. Сирна продукція традиційно ділиться на звичайний, ваговий, і фасований нежирний, селянський, напівжирний і жирний сир, солодкі сирні маси з сухофруктами, м'який сир з фруктовими і ягідними добавками, глазуровані сирки і т.д. У кожного з сирних "напрямів" є свої вірні шанувальники. Хоча можна відзначити, що солодкі сирні маси з-за більш сприятливих смакових якостей все-таки користуються більшою популярністю, ніж традиційний сир. Через "швидкопсувних" особливостей (термін зберігання звичайного, фасованого, сиру становить 36 годин) сегмент звичайного сиру практично повністю зайнятий місцевими молочними комбінатами та виробниками із суміжних галузей. До цих пір 70% ринку фасованого сиру диференціюється не за торговим маркам, а за ступенем жирності.

У жовтні виробництво молока зменшилося на 11,2%, або на 121,2 тис. тонн, до 962,7 тис. тонн, в порівнянні з вереснем, відповідно до Держкомстату. Виробництво молока в індивідуальних господарствах зменшилося на 11,3%, або на 103,4 тис. тонн, до 812,7 тис. тонн. Виробництво молока в сільськогосподарських підприємствах зменшилося на 10,6%, або на 17,8 тис. тонн, до 150 тис. тонн. У порівнянні з жовтнем 2009 року виробництво молока у жовтні 2010 зменшилося на 3,4%, або на 33,9 тис. тонн. Всього в січні-жовтні 2010 виробництво молока склало 10291,4 тис. тонн проти 10714,4 тис. тонн у січні-жовтні 2009. Нагадаємо, в 2009 році Україну на 9% знизила виробництво молока в порівнянні з 2008 роком.

У короткостроковій перспективі (перше півріччя 2011 р.) надлишок сирого молока на ринку (оцінено більше 500 тис. тонн у 2010 р.) збільшиться. Це буде обумовлено меншою гнучкістю пропозиції молока виробниками в порівнянні з попитом на молочну продукцію з боку кінцевих споживачів: у силу специфіки галузі виробники не зможуть у короткий термін скоротити обсяг виробництва, відреагувавши тим самим на що спостерігається в умовах кризи момент скорочення попиту. У такій ситуації найбільше постраждають особисті господарства населення, пропонують менш якісну сировину в порівнянні з юридичними особами.