Смекни!
smekni.com

Маркетингове дослідження ринку кондиціонерів (стр. 1 из 5)

Зміст

Вступ

1 Характеристика товарно-ринкової системи

1.1 Товарні границі ринку

1.2 Географічні границі ринку

1.3 Коло основних господарських суб’єктів

2 Функціонування товарно-ринкової системи

2.1 Динаміка попиту і пропозиції на ринку

2.2 Стратегії та цілі основних учасників

2.3 Основні тенденції розвитку ринкової системи

3 Пропозиції з вдосконалення маркетингу

3.1 Ефективна стратегія маркетингу та збуту

3.2 Удосконалення інформаційного забезпечення маркетингу

3.3 Удосконалення комплексу маркетингу

Висновки

Список використаних джерел

Вступ

Світовий досвід свідчить, що на сучасному етапі розвитку в умовах глобалізації економічних відносин, лібералізації механізмів державного регулювання економіки, загострення конкуренції товаровиробників, диференціації запитів споживачів, скорочення життєвого циклу продукції основою конкурентного успіху підприємства є аналіз кон’юнктури ринку, прогнозування тенденцій її розвитку та розробка на цій основі заходів активного впливу на цільовий ринок. Особливої важливості набуває уміння швидко перебудуватися, не втратити нові можливості розвитку, що виникають при змінах ситуації на ринку, своєчасно виявити зміни існуючих чи можливості виникнення нових потреб споживачів та знайти шляхи їх задоволення більш ефективним, ніж конкуренти, способом. З огляду на це однією з головних передумов тривалого виживання і стійкого розвитку підприємства на ринку є ефективна робота його маркетингових підрозділів.

За своєю суттю маркетингова діяльність спрямована на визначення, аналіз урахування факторів, які впливають на процеси виробництва продукції та її просування на ринку. В її основі лежить детальний і об’єктивний аналіз ринку за обраними напрямками (аналіз споживачів, товарів, цін, конкурентів тощо) і точна інтерпретація його результатів. Спираючись на результати роботи маркетингових підрозділів, керівництво підприємства приймає рішення про вибір стратегії і тактики розвитку, планує виробничо-збутову і фінансову діяльність.

Вітчизняна практика впровадження маркетингу вже пройшла ряд етапів розвитку – від ейфорії, коли маркетинг вважався панацеєю і за його допомогою намагалися швидко вирішити всі існуючі економічні проблеми, до розчарування, з подальшим більш тверезим поглядом на нього як на одну з функцій управління і одночасно методологію ринкової діяльності підприємства.

Практика показала, що застосування маркетингових методів і інструментів, які знайшли визнання за кордоном, без їх попередньої адаптації до умов транзитивної економіки України, до речі, як і інших постсоціалістичних країн, є малоефективним. Крім того, не існує єдиних рецептів, які були б прийнятними для усіх підприємств без урахування їх специфіки та умов, у яких вони функціонують.

1 Характеристика товарно-ринкової системи

1.1 Товарні границі ринку

Кондиціонери бувають двох видів: напівпромислові і побутові.;До напівпромислових належать кондиціонери потужністю від 7 до 80 кВт, що використовуються як в побутових умовах (у котеджах і т.п.), так і для охолодження великих приміщень (торгових залів, промислових цехів) . До напівпромислових кондиціонерів належать такі типи кондиціонерів як: чілер, фанкойл, канальний, касетний, колонний.

При цьому можна виділити цілий ряд показників, за яким можна проводити техніко-економічний аналіз продукції, це може бути:

- наявність функції обігрівання;

- потужність охолодження і нагрівання;

- рівень шуму;

- енергоємність кондиціонера та ряд інших показників.

Проведемо порівняння технічних параметрів двох класів кондиціонерів різних виробників, які продає фірма (табл. 1.1):


Таблиця 1.1

Техніко-економічний аналіз кондиціонерів

Назва моделі Тип З обігрівом Продуктивність охолодження Продуктивність нагрівання Споживана потужність - охолодження Споживана потужність - нагрівання Осушення повітря (л/год) Швидкість циркуляції (Куб/хв) Рівень шуму кімнатнийНачало формы
Haier H2SM-18HA03 побутовий мультиспліт так 5000 7000 1350 2200 - 500 31
Daikin FBQ35B / RXS35B http://i-m.com.ua/cgi-bin/prop/prop.pl - 2#2 побутовий мультиспліт так 7350 7000 1500 2500 - 500 30
Haier HCFU-14H03 напівпромисловий так 4100 5860 2000 - 2.1 900 44
Daikin CS-A18BTP напівпромисловий так 7030 7910 2700 2800 3 1300 40Конец формы

З проведеного аналізу можемо зробити висновок, що кондиціонери фірми Daikin за рядом показників є більш вигідними і ефективнішими, це зокрема більша швидкість циркуляції повітря при нижчому рівні шуму, більший рівень потужності охолодження і нагрівання.

В цілому необхідно відмітити, що кондиціонери розподіляються на велику кількість груп і класів:

Віконні. Це моноблокові кондиціонери, які монтуються у віконний проріз або тонку стіну. Порівняно зі спліт-системами, у них вищий рівень шуму і обмеженість при виборі місця встановлення. Крім того, віконний варіант монтажу погіршує освітленість приміщення. Переваги "віконників" - низькі ціни та простота встановлення.

Спліт-системи. Складаються з одного зовнішнього та одного чи кількох внутрішніх блоків. Монтуються на стіні, підлозі, стелі, розрізняються також колонні, касетні та канальні варіанти. Переваги: низький рівень шуму, можливість вибирати місце розташування, висока ефективність. Використання двох і більше внутрішніх блоків у спліт-системі перетворює її на мультиспліт-систему.

Центральні. Їх функція - очищення, попереднє нагрівання чи охолодження вуличного повітря, яке розподіляється по приміщеннях за допомогою системи повітроводів. Зазвичай для охолодження повітря через центральний кондиціонер використовується вода, що надходить від водоохолоджувальної машини (чілера). Встановлюється у великих офісах, готелях, музеях тощо.

Колонні кондиціонери. Колонні кондиціонери – це спліт-системи, внутрішній блок яких виконаний у вигляді колони. Вони переважно встановлюються в холах готелів, залах ресторанів, конференц-залах та інших подібних приміщеннях. Колонні кондиціонери створюють сильний потік повітря, направлений в стелю, звідки воно рівномірно розподіляється на весь об’єм приміщення. Зазвичай такі кондиціонери оснащені розподільними жалюзями з автоматичним регулюванням повітряного потоку. При застосуванні колонних кондиціонерів в приміщенні досягається дуже висока рециркуляція повітря.

Канальні кондиціонери. Такі кондиціонери ефективні для загального або індивідуального кондиціювання приміщень з великою кількістю кімнат і холів. Таких як ресторани, готелі, офіси, концертні зали, житлові приміщення, котеджі. Повітря забирається і розподіляється за допомогою мережі повітропроводів, вентиляційних решіток або дифузорів. Внутрішній блок канального кондиціонера має більш потужний вентилятор (в порівнянні з іншими моделями ідентичної потужності) для того, щоб прокачати повітря через всю систему повітропроводів.

Мобільні (портативні) кондиціонери

Мобільні кондиціонери не потребують спеціального монтажу, їх можна легко пересувати по приміщенню, вони мають невеликі габаритні розміри і вагу. Для кондиціювання повітря необхідно вивести гнучкий гофрований шланг діаметром до 100 мм і довжиною до 1,5 м в відкрите вікно, квартирку або відповідний отвір в стіні. Комфортний рівень температури встановлюється за допомогою термостату.

Мультизональні спліт-системи. Для кондиціювання будівель, які мають велику кількість приміщень з різними тепловими навантаженнями, що змінюються впродовж доби, були розроблені мультизональні системи. Вони дозволяють до одного зовнішнього блоку приєднувати до 16 внутрішніх блоків не тільки різної потужності, але й різноманітного конструктивного виконання. Крім того, внутрішні блоки можуть вмикатися і працювати незалежно один від одного, причому частина з них - в режимі охолодження, а частина – в режимі нагрівання.

1.2 Географічні границі ринку

Ринок кондиціонерів, як стверджують його учасники, сформувався в 1997 році. З тих пір основною його характеристикою називають перевищення пропозиції над попитом.

Широкий асортимент кондиціонерів забезпечують більше 20 торгових марок із США, Японії, Кореї, Ізраїлю, Франції, Німеччини, Італії та інших країн. Серед них провідні світові виробники Mitsubishi.

Сьогодні на японські марки припадає до 60% українського ринку, місткість якого оцінюється приблизно у 20 тис. агрегатів, або $25-30 млн. Решту 40% розподіляють між собою американські Trane, Whirlpool, Carrier, потужні центральні системи York, італійська DeLonghi, французька Airwell, Tadiran та Electra з Ізраїлю, а також південнокорейські Samsung, LG, Daewoo, що приєдналися до шановного товариства минулого року. Відтепер в Україні представлені майже всі відомі торгові марки і всі країни-виробники.

Головний парадокс ринку полягає в тому, що, не зважаючи на високу конкуренцію, щорічно з'являються нові бренди, які в такому щільному ринку знаходять свою нішу і своїх покупців, і більш того – багато хто закріплюється надовго. Серед яскравих прикладів тому — бренди York International і Haier, що недавно з'явилися. В цілому річну місткість ринку експерти оцінюють в 35–40 млн. доларів.

За оцінками експертів ринок побутових кондиціонерів в Україні в 2007 році виросте в середньому на 30% порівняно з 2006 роком - з 180-190 тис. одиниць до 243 тис. одиниць.

Необхідно відзначити, що український кондиціонерний ринок впродовж останніх років демонструє стабільне зростання - в середньому на рівні 20-30% щорічно.