Смекни!
smekni.com

Планування ціни в системі маркетингу Розробка маркетингових рішень (стр. 4 из 4)

Салон "Роман Даниленко" орієнтується на специфічний сегмент клієнтури, для якого притаманні певні особливості. Образ клієнта цього салону – успішна, впевнена у собі і своєму майбутньому людина, яка має високий рівень достатку, та очікує отримати у салоні краси повний спектр якісно виконаних послуг європейського рівня, заради підтримання свого високого статусу у суспільстві. Тому організація наслідує стратегії концентрованого маркетингу відносно відповідного обмеженого сегменту ринку. Отриманий за роки успішної роботи досвід робити з таким клієнтами дає можливість, добре розуміючи їх потреби, пристосувати свій комплекс маркетингу для такого сегменту.

Завдання організації в разі вибору стратегії концентрованого маркетингу являє собою якомога повніше охопити обраний сегмент ринку, та втримувати максимально можливу кількість постійних клієнтів. Концентрація маркетингових зусиль на одному чітко визначеному сегменті споживачів дає можливість зекономити на масових рекламних заходах, виключити негативний психологічний ефект від отримання споживачем не унікальних та не індивідуальних послуг, а навпаки зробити акцент на індивідуальному підході до кожного клієнта.

Рекомендації з вибору маркетингової стратегії досягнення своєї мети на ринку

У своїй діяльності щодо розвитку попиту салон "Роман Даниленко" керується тим, що сегмент споживачів його послуг – відомий, так відносно сталий у своєму обсязі. Організація має свою постійну клієнтуру, й у великій мірі розширює збут послуг за рахунок взаємозв’язків між реальними та потенційними клієнтами. Виходячи з цього, а також, враховуючи те, що салон пропонує відносно стабільний асортимент послуг, які корегуються виключно віяннями моди, у рамках концентрованого маркетингу послуг фірми можна використовувати розвиваючий маркетинг.

Основною метою такої стратегії в умовах салону краси "Роман Даниленко" буде перетворити потенційних клієнтів на реальних, а також, можливо, перебрати на себе клієнтів конкуруючих організацій. Основні маркетингові зусилля повинні бути спрямовані на тих з цільової групи, хто не користується послугами салонів краси, або користується ними зарідко. Крім того, не менш важливим є утримання постійних клієнтів.

Що стосується товарної політики організації, то необхідно відзначити, що у цільовому сегменті, у якому працює салон "Роман Даниленко", клієнти мають високу чутливість до статусу марки. Імідж бренду для них має чи не вирішальне значення. Тому бренд-маркетинг набуває значення пріоритетного напрямку маркетингової політики організації, тим більше, що на ринку стилістичних, а саме перукарних послуг для споживачів з високим доходом, велике значення має характеристика бренду салону. Хоча і мало кому вдається виходити на національний рівень конкуренції зі своїм трендом салону краси.

Рекомендації з вибору стратегії ціноутворення на послуги

Як вже зазначалося, цільовий споживач послуг салону, а саме – модельних зачісок, являє собою людину з великим рівнем доходу та високими вимогами до статусу марки. Психологія такого споживача формується на таких засадах:

– чим більша ціна – тим престижніше;

– чим більша ціна – тим вище якість обслуговування;

– ціна має другорядне значення і не є вирішальним фактором при виборі салону;

– клієнти мають низьку чутливість до підвищення цін;

– натомість при зниженні ціни у клієнтів може виникнути враження про зниження якості послуги.

Тому салон може впевнено використовувати стратегію завищеної ціни, яка примушую вказані вище фактори до позитивного впливу на збут послуги.

На ринку стилістичних послуг для привілейованого прошарку клієнтури нецінова конкуренція має набагато більше значення ніж цінова. Цінові знижки – не те, чим можна привабити клієнта до салону краси вищого класу.

Рекомендації з просування послуги на ринок

Правильний вибір системи просування даного виду послуг є визначальним чинником при роботі у такому специфічному сегменті ринку. С одного боку треба працювати над добрим іміджем та високим статусом салону краси, а з іншого – диверсифікувати комунікаційні канали. Тому у програмі просування перукарних послуг салону краси "Роман Даниленко" мають використовуватися наступні методи:

Реклама у цільових виданнях: модних журналах – всеукраїнських та місцевих;

Налагодження зв’язків з громадськістю;

Впровадження ненав’язливих акцій з подарунками за залучення друзів;

Подарунки постійним клієнтам до свят, тощо.

Просування послуг салону має бути засноване на стратегії притягнення, яка робить ставку на стимулювання безпосередньо кінцевих споживачів послуги з метою забезпечення сталого попиту на товар. Споживачі шукають салони, що надають необхідні послуги, та дізнаються про них чи то з цільових ЗМІ, чи то від друзів та знайомих.

Для збуту послуг салону краси звичайно застосовується прямий збут, оскільки виконання послуги неможливе без участі кінцевого споживача, клієнта.

Салон краси "Роман Даниленко" робить ставку на методи ексклюзивного надання послуг обмеженому колу споживачів у рамках визначеного сегменту ринку. Основний маркетинговий вплив на свідомість клієнта робить виключність та індивідуальність послуги, що йому надається салоном.


Висновки

Спираючись на проведене дослідження, можна зробити наступні висновки:

Планування ціни в системі маркетингу являє собою широкий спектр планових заходів у рамках розробки та конкретизації цінової стратегії організації. Ціноутворення – одна з ключових функцій маркетингу на підприємстві. Серед факторів, які впливають на розміри встановлюваної ціни можна назвати еластичність та обсяги попиту та пропозиції, рівень прийняття рішення про ціну та, звичайно, очікуваний розмір прибутку.

Існує ряд підходів до ціноутворення на новий та відомий товари. Ціна на новий товар залежить від того, чи є віл власне новим, тобто заснованим на якомусь винаході чи групі винаходів, чи це товар, який імітує споживчі властивості іншого нового товару. Щодо відомих товарів, то на них ціна встановлюється у рамках товарної номенклатури виходячи з існування низького, середнього та високого рівня цін на продукцію.

Цінові знижки є одним з дієвих способів впливу на попит та симулювання до збільшення обсягів закупівель. Цінові знижки носять багато в чому психологічний характер, особливо якщо до встановлення знижки, ціна підприємством була свідомо завищена. Знижки отримали в Україні широке застосування, як і в усьому світі. До того ж крім відпрацьованих механізмів, є знижки які притаманні особливостям національного менталітету, а саме – ринкові знижки, що являють собою договірну ціну, яка встановлюється в момент продажу.

У практичній частині курсової роботи досліджується надання послуг по створенню зачісок для привілейованого сегменту ринку – людей з високим достатком та високими вимогами до якості обслуговування та іміджу фірми. Дослідження проведено на прикладі салону краси Романа Даниленко.

Не дивлячись на малий стаж роботи на ринку, салон виявляє показники успішного закладу, який якісно виділяється на загальному рівні серед закладів, що надають аналогічні послуги. Висока кваліфікація співробітників салону, їх високий дизайнерський рівень та використання високоякісних косметичних засобів роблять салон "Роман Даниленко" відомим серед цільових споживачів та престижним брендом.

Салон краси "Роман Даниленко" чітко зорієнтований на обмежений сегмент ринку: успішних молодих людей з високим рівнем достатку, які очікують отримати у салоні краси повний спектр якісно виконаних послуг європейського рівня, заради підтримання свого високого статусу у суспільстві. Тому організація приймає стратегію концентрованого маркетингу.

На ринку стилістичних послуг для привілейованого прошарку клієнтури нецінова конкуренція має набагато більше значення ніж цінова. Тому салон може впевнено прийняти стратегію завищеної ціни. Шляхи просування послуг салону можуть пролягати через цільові видання, шляхом надання клієнтам права на отримання подарунку за приведеного до салону друга чи з нагоди свят.

Салон краси "Роман Даниленко" робить ставку на надання ексклюзивних послуг обмеженому колу споживачів у рамках визначеного сегменту ринку, та намагається виділяти індивідуальність кожного клієнта задля підкреслення його власного статусу.


Перелік використаних джерел

1. Балабанова Л.В. Маркетинг: Підручник. – 2-ге вид., перероб., і доп. – К: Знання-Прес, 2004. – 645 с.

2. Басовський Л. Е. Маркетинг: Курс лекций. – М.: ІНФРА-М, 1999. – 260 с.

3. Бронникова Т.С. Чернявский А.Г. Маркетинг. Уч. пособие. – М.: ЮНИТИ, 2005. – 312 с.

4. Годин А.М. Маркетинг. – М.: Дело, 2003. – 604 c.

5. Данько Т.П. Управление маркетингом. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. – 334 c.

6. Колесников О.В. Ціноутворення: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 248 с.

7. Котлер Пилип. Основы маркетинга. Пер. с англ.. В. Б. Боброва. Под. общ. ред.. Пеньковой Е. М. – М.: Прогресс, 1991. – 898 с.

8. Куценко В. М. Маркетинговий менеджмент: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2003. – 184 с.

9. Ламбен Жан-Жак. Стратегический маркетинг. Европейская перспектива. Пер. с французского. – СПб. : Наука, 1996. – 589 с.

10. Ляшенко Г.П., Минчинська І.В., Сидорко Н.Л. Маркетинг: Навчально-методичний посібник. Ірпінь: Академія ДЕС України, 2003. - 123 с.

11. Маркетингова товарна політика. Навчальний посібник / Г.О. Холодний. – Х.: Вид. ХНЕУ, 2006. – 428 с.

12. Мостенська Т.Л. Основи маркетингу. Навчальний посібник для студентів вузів. - К: Кондор, 2005. - 240 с.

13. Основы маркетига: Учебное пособие для студентов вузов. / Под ред. Г.А. Васильева. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2005. - 543 с.

14. Стратегический маркетинг в конкурентной борьбе. Под ред. Лапыгина Ю.Н. и др. – Владимир: 2003. – 100 c.

15. Ховард К. и др. Маркетинг. – М., 2003. – 631 с.