Смекни!
smekni.com

Отчёт по практике в ООО Караван-Харьков (стр. 1 из 5)

ВСТУП

Перехід економіки України до ринкових відносин вимагає раціонального сполучення теоретичних знань фахівців з умінням вирішувати практичні задачі.

Метою проходження практики на підприємстві є формування у студентів вузу професійних навичок самостійної практичної діяльності в напрямку майбутньої професії, уміння приймати самостійні рішення на конкретній ділянці роботи в реальних виробничих умовах, на базі знань набутих під час навчання. Також поглиблення та закріплення в студентів теоретичних знань з таких предметів, як: економіка підприємства, менеджмент, маркетинг та мерчандайзинг.

Сучасний ринок праці потребує вдосконалення економічної підкотовки фахівців усіх спеціальностей і, насамперед, маркетологів підприємств.

Практична підготовка студентів є необхідної і важливою частиною навчвчального процесу.

Відповідно до «Державного стандарту освіти» в Україні обов’язковим елементом освітньо-професійної підготовки студентів навчальних закладів усіх рівнів акредитації є практична підготовка, найважливішою складовою якої є практика. Основним завданням практики є поглиблення теоретичних знань за такими напрямками:

- основні функції підприємства;

- система організації виробничих або торгівельних процесів;

- організація постачання;

- організація збуту й задоволення потреб клієнтів.

Об’єктом дослідження є діяльність ТРЦ «Караван», який є одним з найбільших гіпермаркетів в Україні.

1.ЗАГАЛЬНЕ ОЗНАЙОМЛЕННЯ ІЗ СТРУКТУРОЮ ПІДПРИЄМСТВА

Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю «Караван» (надалi - Компанiя), створено згiдно рiшення Зборiв засновникiв Протокол №1 вiд 20.01.03 р. зареєстроване Оболонською районною в м. Києвi державною адмiнiстрацiєю 03 лютого 2003 р., номер запису про включення вiдомостей про юридичну особу до ЄДР 10691200000004901, iдентифiкацiйний код юридичної особи 32307835, створено на пiдставi Закону України «Про господарськi товариства», Закону України «Про пiдприємства в Українi», Закону України «Про пiдприємництво» та iнших нормативних актiв. Засновниками Компанiї виступили ТОВ «Вiста» (99%) i Шутий О.М. (1%).

ТОВ «Караван» входить в юридично неоформлену групу компанiй «Караван» (ГК «Караван»). Компанія почала свою дiяльнiсть в 2003 роцi, коли було введено в експлуатацiю торгiвельно-розважальний центр «Караван» (ТРЦ «Караван»). ТОВ «Караван» є управляючою компанiєю продуктового гiпермаркета «Караван» в рамках ТРЦ «Караван» в м. Києвi i в м.Харковi, супермаркета «Караван» в м.Харковi, а також майбутнiх продуктових супермаркетiв i гiпермаркетiв «Караван» в iнших регiонах України.

Група компаній «Караван» має диверсифікований бізнес, в сферу інтересів групи входять такі напрями|направлення| як будівництво і здача в оренду нерухомості (торгово-розважальні центри), роздрібний бізнес, ресторанний бізнес, бутіки| і ін. Внутрішня політика бізнесу групи «Караван» припускає|передбачає| автономію і самоокуповування|самооплачуватися| кожного напряму|направлення| бізнесу. На даний момент група активно розвиває напрям|направлення| торгово-розважальних центрів і гіпермаркетів.ТОВ «Караван» є|з'являється|управляючою компанією гіпермаркету «Караван» в межах|у рамках| ТРЦ «Караван».

Ціллю діяльності Товариства є отримання прибутку шляхом здійснення господарської діяльності.

Предметом діяльності Товариства є:

- торгівельна діяльність у сфері гуртової та роздрібної торгівлі продовольчою та непродовольчою продукцією;

-комерційна, комісійна, оптова, дрібнооптова, виїзна, рекламна, лоточна та роздрібна торгівля продовольчою та промисловою (непродовольчою) продукцією;

- створення власної система оптових та роздрібних (комерційних) магазинів, акцизна торгівля, в т.ч. оптова та роздрібна торгівля та реалізація за національну валюту та інші платіжні засоби згідно діючого законодавства (кредитні картки, талони, іноземну валюту, по-спискам підприємств та організацій, по безготівковому розрахунку, по бартеру) продуктів харчування та харчових добавок, предметів санітарії та гігієни, косметично-парфумових виробів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, товарів побутової хімії, миючих засобів, спирту, непродовольчих товарів;

- торговельна діяльність у сфері оптової торгівлі щодо реалізації продуктів харчування та харчових добавок, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, предметів санітарії та гігієни, косметично-парфумерних виробів, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, товарів побутової хімії, хімічної сировини;

- зовнішньоекономічна діяльність;

- громадське харчування, організація та створення пунктів громадського харчування, барів, кафе, ресторанів;

- будівництво та реконструкція, в тому числі багатоповерхових гаражів та боксів, організації будівельних кооперативів, в тому числі гаражних, а також кооперативних автостоянок;

-товарообмін, закупка та реалізація, як за безготівковим розрахунком так і за готівку згідно чинного законодавства, (оптова та роздрібна) продукції рослинництва та тваринництва;

- здавання у найм (в тому числі оренду) нерухомого майна;

- діяльність і сфері дозвілля та відпочинку, культури, спорту, в тому числі створення та експлуатація кінотеатрів.

ТРЦ «Караван» є першим в Україні торговим центром, створеним у форматі «гипермаркет-галерея». Загальна площа комплексу, займана на даному етапі, складає 80 600 кв.м., що робить його найбільшим торгово-розважальним центром в Україні.

Організаційна структура ТОВ «Караван» сформована за змішаним типом і враховує як функціональні, так і дивізійні аспекти діяльності роздрібної мережі|сіті|. Зокрема, окрім менеджерів функціональних одиниць, призначені відповідальні за кожну з основних товарних категорій, представлених|уявляти| в гіпермаркеті «Караван». Це допомагає здійснювати ефективну координацію і контроль роботи всіх підрозділів, оперативно реагувати на виникаючі проблеми, приділяючи підвищену увагу питанням, безпосередньо пов'язаним з торговими|торгівельними| операціями.Схема організаційної структури ТОВ «Караван» представлена|уявляти| в додатку|застосуванні| 1.

У ТОВ «Караван» працює більше 789 чоловік. Компанія укомплектована висококваліфікованими керівниками вищої і середньої ланки, що мають необхідний досвід роботи. Здійснюється комплекс заходів для підвищення кваліфікації торгового|торгівельного| персоналу. На стадії становлення ТОВ «Караван» як консультанти по управлінню притягувалися іноземні і вітчизняні консультанти, що мають значний досвід роботи у сфері роздрібної торгівлі. Даний досвід|дослід| матиме істотне|суттєве| значення у разі|в разі| приходу|прибутку| на український ринок великих, технологічних іноземних ритейлеров|.

Орієнтація підприємства на ринок передбачає подальше вдосконалення його організаційної структури. Важливішим новим моментом стає створення на підприємстві служби маркетингу. Така структура дає можливість згрупувати співробітників служби маркетингу за функціональною спеціалізацією. Їхня діяльність координується заступником директора з питань маркетингу. На підприємстві - це перша після директора особа. Він несе відповідальність за всю організацію маркетингу: починаючи з наукових досліджень ринку і споживача, визначення асортименту виробництва й цін і закінчуючи збутом продукції та післяпродажним сервісом.

Структура управління рідприємством (органи, порядок формування та компетенція).

Органи управління Товариством:

1) Вищим органом Товариства є Збори Учасників, які складаються з Учасників Товариства або визначених ними представників.

2) Збори Учасників обирають Голову, який повинен належати до Учасників Товариства, строком до трьох років та визначають обов’язки Голови. Після закінчення строку повноважень Голови Збори Учасників обирають нового Голову.

3) Голова може бути відкликаний достроково при одностайному рішенні Учасників Товариства.

4) До компетенції Зборів Учасників Товариства належать:

а) визначення основних напрямків діяльності Товариства, затвердження планів і звітів про їх виконання;

б) внесення змін або доповнень до Статуту;

в) призначення та звільнення Генерального директора, обрання та відкликання Голови та Членів ревізійної комісії Товариства;

г) прийняття рішення про збільшення або зменшення Статутного Фонду ;

д) затвердження річних результатів діяльності Товариства, включаючи звіти його дочірніх підприємств, затвердження звітів і висновків ревізійної комісії, порядку розподілу прибутку, строку та порядку виплати частки прибутку (дивідендів), визначення порядку покриття збитків;

е) визначення організаційної структури Товариства;

є) створення, реорганізація та ліквідація філій, представництв та дочірніх підприємств, затвердження положень (Статутів) про них;

ж) прийняття рішення про створення та вступ Товариства до підприємств будь якої організаційної правової форми, акціонерних та інших товариств, асоціаціях та інших формах об'єднань;

з) встановлення розміру, форми та порядку внесення Учасниками додаткових вкладів;

і) затвердження Правил роботи Зборів Учасників Товариства;

к) визначення умов оплати праці посадових осіб Товариства, його філій та представництв;

л) прийняття рішень щодо притягання посадових осіб Товариства до майнової відповідальності;

м) вирішення питання про придбання Товариством частки Учасника;

н) виключення Учасника із складу Товариства;

о) вирішення питань вступу і виходу із складу Учасників Товариства;

п) припинення діяльності Товариства, визначення складу Ліквідаційної комісії, призначення та відкликання її членів і затвердження її звіту та ліквідаційного балансу.

5) Збори Учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні Учасники (представники Учасників), що володіють у сукупності більш як 60 (шістдесят) відсотками голосів.

6) Голова Зборів Учасників Товариства організує ведення протоколів засідань. Книга протоколів повинна на першу вимогу надаватись Учасникам Товариства. Для ознайомлення на їх прохання видаються засвідчені виписки з книги протоколів.