Смекни!
smekni.com

Маркетинговий аналіз проекту відкриття піцерії (стр. 1 из 9)

План

Резюме. 2

1. Характеристика продукту підприємства. 4

2. Оцінка ринку збуту. 7

3. Аналіз конкуренції12

4. Стратегія маркетингу. 13

5. Виробничий план підприємства. 17

6. План постачання. 29

7. Організаційний план. 33

8. Юридичні аспекти діяльності37

9. Оцінка ризиків. 39

10. Фінансовий план. 46

Список використаної літератури. 51


Резюме

Найменування проекту: Відкриття піцерії-ресторана швидкого обслуговування «Chelentano» у Дергачах.

Бізнес-план присвячений відкриттю пункту громадського харчування, а саме піцерії «Chelentano» у центрі м. Дергачі.

Планований розмір виручки на місяць при досягненні виробничої потужності в середньому буде складати близько 90000 гривень. Проведений аналіз ринку збуту показав, що в місті при існуючих пунктах громадського харчування (кафе та бари) попит перевищує пропозицію. На сьогодні цю нішу ринку ще не зайнято, а, отже, твердої конкурентної боротьби не очікується.

Конкурентноздатність фірми забезпечується: зручністю розташування, високими смаковими якостями блюд, рівнем якості сервісу й обслуговування, що в порівнянні з іншими конкурентами дає великі переваги.

Персонал фірми комплектується з висококваліфікованих працівників (особливо це стосується шеф-кухаря й помічників кухаря, а також офіціантів). Загальна чисельність найманого персоналу — 15 чоловік.

Для фінансування проекту планується взяти пільговий кредит у сумі 150 тисяч гривень терміном на 2 роки під 18% річних.

Місце реалізації проекту: місто Дергачі Харківської області, район Центру.

Загальна вартість проекту: 150000 грн.

Сума запланованого кредиту: 150000 грн.

Терміни повернення кредиту: 24 місяця.

Цілі, що повинні бути досягнуті в результаті реалізації проекту:

характер цілей, що досягаються в результаті реалізації проекту, носить багатоплановий характер. З одного боку — розвиток сфери середнього підприємництва, створення нових робочих місць і поповнення державних і місцевих бюджетів створює передумови подальшого розвитку підприємницьких структур. Сфера малого й середнього бізнесу є необхідною умовою розвитку регіональної економіки. З іншого боку — даний проект, завдяки орієнтації на продукт із високим рівнем попиту, здатний одночасно вирішити проблеми насичення ринку високоякісною продукцією з низькою ціною відповідно до рівня доходів населення.


1. Характеристика продукту підприємства

Проектоване підприємство — піцерія-ресторан швидкого обслуговування. Особливостями підприємств даного типу, що відрізняють їх від інших форматів піцерій (піцерії-фаст-фуд і т.д.), є наступні:

відвідувачів обслуговують офіціанти;

не використовуються напівфабрикати;

піца готується у присутності клієнта.

Основна пропонована послуга даного підприємства — послуга громадського харчування. Додаткові послуги — організація й обслуговування торжеств, сімейних обідів і ритуальних заходів.

Основним продуктом піцерії, безумовно, вважається піца, навколо неї будується весь асортимент, вона — «королева» меню й основне джерело доходу.

Доля піци в Україні склалася вдало: любов до неї скорила усі віки і соціальні верстви населення. «Піцерійний бізнес» популярний, а, отже, вигідний. Перші піцерії почали з'являтися в Україні на початку дев'яностих і швидко стали одним із найбільш популярних форматів громадського харчування. Піца «прижилася» і полюбилася буквально усім: зараз це просто безпрограшна пропозиція. Практично нескінченна кількість варіацій використовуваних топінгов (начинок) перетворює піцу в продукт, що ніколи не приїдається: ресторатори (або самі відвідувачі) завжди вільні винаходити нові види піци.

Крім піци клієнтові нашої піцерії буде запропоновано широкий вибір інших продуктів: різних салатів, напоїв, десертів і т.д. На думку багатьох фахівців, у піцерії доречно відводити на частку піци до 40% меню. Піцерія — дуже гнучкий формат, здатний розміщати в собі блюда різних кухонь. Обов'язкові в меню піцерії спиртні напої.

Усі види піци різні за смаком (залежно від використовуваного топінгу). За розміром планується робити два види піци:

медіум-піцу (середню піцу діаметром 25 см);

міні-піцу (маленьку піцу діаметром 15 см).

Справжня італійська піца повинна бути виконана на тонкому тісті, тому дуже важливо, щоб тісто було відповідної консистенції і правильно розкатаним. Піца на товстому тесті італійськими майстрами не визнається.

Характеристики гарної піци:

Головне в піці — корж. З одного боку, він служить лише основою для різних наповнювачів і тому повинен бути досить тонким, з іншого — невдалий корж псує усе враження від піци, яку буде просто несмачно їсти.

Корж повинен бути хрустким, але м'яким, так, щоб його можна було скласти, не розламавши скоринку.

Головне в коржі — тісто. Воно повинне готуватися на натуральній маслиновій олії першого ступеня очищення, щоб доставити гостю піцерії максимальне задоволення. Тісто — головний секрет піцайоло. Кожен ресторан, що пропонує справжню піцу, тримає рецепт тіста в строгому секреті.

Піца — це гастрономічний шедевр, а не харчова маса. її смак не повинен бути монотонним, змінюючись у міру споживання продукту (сирний, томатний, пряний, маслиновий і т.д.). Смак одного компонента не повинен перебивати смак іншого.

При приготуванні піци повинні застосовуватися тільки свіжі й натуральні компоненти — заморожені напівфабрикати вбивають смак цього блюда.

Піца повинна бути випечена в спеціальній печі, що дозволяє підтримувати температуру на рівні не нижче 300 градусів.

Піца — сухий продукт, який потрібно чим-небудь запивати. Виходить, що супроводжуючими товарами будуть соки, води, пиво, вино. Не слід забувати, що піца — продукт італійський, і супутні товари теж повинні бути витримані в цьому стилі (зрозуміло, що не варто пропонувати до піци кумис). Піца сама по собі — продукт швидкого готування й споживання, тобто ближче до режиму фаст-фуду, а значить важкі спиртні напої (наприклад, горілка) у піцерії зайві, тому що їхня присутність в асортименті руйнує концепцію закладу.

Незаперечною умовою товарної політики нашої піцерії є висока якість піци та її відмінний смак.

Створюване підприємство планується розмістити в центрі міста Дергачі. Саме в центрі міста зосереджені магазини, офіси, навчальні заклади, тут же знаходяться автовокзал, квітковий ринок, стоматологія і т.д.

Споживачами нашої продукції є працівники цих організацій, підприємств, установ, закладів, що під час обідньої перерви можуть одночасно і підкріпитися, і поспілкуватися в дружній атмосфері, або замовити піцу в офіс або в магазин; молодь, що може чудово провести вечір у спілкуванні з друзями і підкріпитися «дешево і сердито».

Наша піцерія орієнтована на споживачів середнього й високого рівнів доходу.

Основні потреби, що буде задовольняти піцерія, — це потреба смачно поїсти і чудово провести час у колі спілкування з друзями, знайомими, партнерами і т.д.

Аналогів такому закладові, як піцерія-ресторан швидкого обслуговування, у місті немає. А жителям міста хочеться покуштувати смачної італійської піци, а для цього необхідно їхати в інше місто, наприклад, Харків. Тому поява піцерії у центрі міста вирішить дану проблему.

Асортимент піцерії буде включати близько 10 найменувань піци.

Майбутні ціни на піцу приблизно будуть у межах 5-9 гривень (на міні-піцу) і 8-13 гривень (на медіум-піцу).


2. Оцінка ринку збуту

Ми плануємо відкрити свою піцерію в місті Дергачі, у Центрально-міському районі, а саме напроти центрального міського універмагу. Дане місце розташування забезпечить для нашої піцерії велику кількість клієнтури, тому що в центрі Дергачів зосереджена велика кількість магазинів, підприємств і навчальних закладів. Однак, усе рівно існує ризик, що продукція нашої піцерії не буде користуватися очікуваним попитом. Щоб не допустити такого ходу подій, необхідно ретельно оцінити місткість ринку, описати характер клієнтури, що буде головним для нашої піцерії. З цією метою було проведено маркетингове дослідження, що мало вигляд опитування людей різних вікових груп за допомогою анкетування. Маркетингове дослідження проводилося в безпосередній близькості до місця, де планується відкриття піцерії. Опитувана людина повинна була вказати в анкеті вікову групу, до якої вона належить (до 20 років, 20-30 років, 30-40 років, більш 40 років), указати рід свого заняття, висловити свою думку з приводу відкриття піцерії у місті і сказати, що буде для неї головним стимулом відвідування піцерії: цша, якість, сервіс, час обслуговування, престижність марки.

Рисунок. 1. Процентне співвідношення вікових груп людей, що взяли участь в анкетуванні

Дане маркетингове дослідження продовжувалося один тиждень, і було зібрано й оброблене 2119 заповнених анкет. За даними з цих анкет в анкетуванні взяли участь люди усіх вікових категорій у таких процентних співвідношеннях (рис. 1).

Як видно з рис. 1, найбільш активну участь в анкетуванні взяли люди, вхідні в першу і другу групи (до 20 років, 20-30 років). У ході подальшого аналізу було проаналізовано безпосередньо кожну вікову група.

1. Група до 20 років.


Рисунок 2. Відношення групи 1 до відкриття піцерії.

До групи 1 переважно відносяться учні й студенти навчальних закладів, розташованих у центральній частині міста: Дергачі будівельний технікум, школа