Смекни!
smekni.com

Маркетингова стратегія банку (стр. 1 из 3)

ПЛАН

1.Вступ

2.Маркетингова стратегія банку:

2.1.Теорія маркетингової стратегії

2.2.Бачення маркетингової стратегії банком

2.3.Стратегія роздрібного бізнесу

2.4.Стратегія корпоративного бізнесу

3.Висновки

4.Список використаної літератури

ВСТУП

У звіті розглядається ВАТ «КРЕДОБАНК» , основною метою якого є :

- Здобути стійку позицію в роздрібному сегменті і збільшити його частку ;

- Розвивати корпоративний бізнес;

- Стати банком оптимального вибору для польсько-українських фірм;

- Здобути статус шанованого серед людей роботодавця.

Банк має чітко окреслені стратегічні позиції, великий потенціал і потрібні ресурси. Для досягнення успіху і реалізації бізнес-цілей банком вимагається продуктивної позиції і зміни способу дій.

ВАТ "КРЕДОБАНК" – це банк з найбільшою польською інвестицією в банківську установу України. На сьогодні у структурі акціонерного капіталу ВАТ "КРЕДОБАНК" польські інвестиції складають 98.18%, український капітал – 1.82%.

Сьогодні ВАТ "КРЕДОБАНК" – це банк, що динамічно розвивається, входячи у двадцятку кращих банків України. Основними напрямками розвитку ВАТ "КРЕДОБАНК" є: активність операцій з кредитування, обслуговування експортно-імпортних операцій, операцій з цінними паперами, ріст статутного капіталу, нарощування депозитних ресурсів, впровадження нових технологій і продуктів.

Так, станом на 01.03.2008 року:

чисті активи – 4 814.6 млн. грн.

сукупні зобов'язання – 4 384.3 млн. грн.

кредитний портфель – 3 672.4 млн. грн.

депозити фізичних осіб – 2 047.3 млн. грн.

депозити юридичних осіб – 1 162.1 млн. грн.

чистий прибуток – 1.76 млн. грн.

капітал (регулятивний) - 541.2 млн. грн.

Банк здобуває високі рейтингові позиції серед вітчизняних банків. Згідно з інформацією Асоціації Українських Банків ВАТ "КРЕДОБАНК" станом на 01.02.2008 р.:

за величиною активів посів 28 місце;

за величиною сплаченого статутного капіталу - 31 місце;

за обсягом депозитів фізичних осіб Банк посідає 19 місце в цьому ж рейтингу;

за величиною кредитно-інвестиційного портфелю (при збереженні якісних показників заборгованості) - 28 місце серед вітчизняних банків.

ВАТ "КРЕДОБАНК" активно впроваджує європейські стандарти якості обслуговування клієнтів, нові банківські технології, динамічно реагує на ринкову кон'юнктуру, розширює спектр фінансових послуг, виходить на нові географічні ринки, активно розбудовує філійну мережу, налагоджує довгострокові, взаємовигідні ділові відносини. Банк утвердив себе як стабільна і прозора структура в очах західноєвропейських фінансових кіл. Здійснює банківські операції у відповідності із Законом України "Про банки і банківську діяльність" згідно ліцензії Національного банку України № 43 від 27 січня 2006 року.

ВАТ «КРЕДОБАНК» входить до числа «великих банків» за класифікацією Національного банку України, посідаючи 25-те місце за чистими активами серед 170-ти банків, які мають ліцензію на здійснення банківських операцій.

В 2006 році під час всеукраїнського конкурсу-виставки «Кращий вітчизняний товар 2006 року» та міжнародного інформаційного форуму «Енергія зростання» проекти банку («Послуги Центру сприяння залученню інвестицій та розвитку малого і середнього бізнесу», «Послуги Єдиного офісу обслуговування інвесторів» і «Послуги фінансово-інвестиційного супермаркету») визнано кращим вітчизняним товаром 2006 року.

2.1Теорія маркетингової стратегії

Концепція маркетингу передбачає, що вся діяльність організації повинна мати за головну мету задоволення потреб споживачів кращими ніж у конкурентів засобами. В наслідок певних тенденцій особливої ваги набуває стратегічний маркетинг, який є складовою управління маркетингом фірми.

Загальна мета маркетингової діяльності підприємства розробляється на основі корпоративної місії та встановлених цілей фірми. Далі вона поділяється на окремі цілі по окремих ринках або товарах. Основою являються функціональні стратегії щодо окремих складових комплексу маркетингу фірми. Отже, розглядаючи питання побудови корпоративних маркетингових стратегій, необхідно перш за все, розглянути ряд наступних категорій.

Стратегія маркетингу – вибір перспективної виробничо-збутової політики згідно з очікуваною ситуацією на конкретному ринку. Мета маркетингової стратегії банку полягає у розробці ефективної програмної установки діяльності банку.

Функціональна стратегія визначає напрям діяльності тієї чи іншої функціональної служби в межах ділової стратегії фірми. У даному випадку йдеться про окремі складові комплексу маркетингу організації та про відповідні напрями їх здійснення.

Операційний маркетинг це активний процес з короткостроковим горизонтом планування, направлений на вже існуючі ринки. Розглядаючи більш детально операційний маркетинг, можна визначити, що роль операційного маркетингу полягає у побудові ефективного комплексу маркетингу підприємства.

Стратегічний маркетинг – це, перш за все, аналіз потреб фізичних осіб і організацій-споживачів. Роль стратегічного маркетингу полягає в тому, щоб простежувати еволюцію певного ринку, виявляти різні існуючі або потенційні ринки або їх сегменти на основі аналізу потреб, які підприємству необхідно задовольнити.

Розглянувши окремі питання, можна дійти висновку, що стратегічне планування це суттєва складова процесу стратегічного управління банківською діяльністю. Його результат полягає у встановленні довгострокової стратегічної мети банку та у розробці планів поточної діяльності , спрямованих на досягнення такої мети. Слід зазначити, що в умовах значної конкуренції на ринку банківських послуг необхідність стратегічного планування діяльності на різних рівнях маркетингу організації зумовлена потребою постійного вдосконалення системи аналізу ринків, виявлення нових ніш, визначення цілей і конкретних задач для забезпечення загальної конкурентоспроможності банку та зміцнення завойованих ним позицій.

Завдання і функції маркетингового стратегічного планування:

1. Аналіз конкурентного середовища фірми.

2. Оцінка маркетингових можливостей і ризиків фірми.

3. Оцінка сильних і слабких позицій фірми на ринку.

4. Управління портфелем бізнесу.

5. Вибір і формування маркетингової стратегії і т.д.

Головна стратегія організації – це узгодження інтересів зовнішніх взаємопов’язаних груп(клієнтів), внутрішніх ресурсів і взаємозалежних стратегічних питань, поведінки і планів, за допомогою яких підприємство сподівається досягти стратегічної мети. При виборі головної стратегії банку слід мати на увазі наслідки кожного з трьох варіантів, адже тільки так можна одержати різносторонню картину її складових елементів. Після аналізу різних варіантів слід зупинитися на одному з них, який може дати найкращі результати. Однак характер головної стратегії в ході планування може змінюватись. Зміна умов, у яких змушена працювати організація, може призвести до такої зміни головної стратегії, коли вона перетвориться з оборонної на наступальну. Звичайно, уся діяльність банку при цьому повинна модифікуватися в руслі змін його головної стратегії.

Стратегія маркетингу розробляється та реалізується за допомогою використання певного маркетингового інструментарію. Тому результатом маркетингового дослідження має бути одержання саме тієї інформації, яка необхідна для розвитку стратегії банку і яка безпосередньо впливає на цю стратегію.

2.2.Бачення маркетингової стратегії банком

Мета маркетингової стратегії – програмна установка діяльності банку.

Стратегічне планування – суттєва складова процесу стратегічного управління банківською діяльністю. Його результат – встановлення довгострокової стратегічної мети банку та розробка планів поточної діяльності, спрямованих на досягнення такої мети.

Стратегія окреслює головні, довготермінові цілі компанії і визначає такий напрямок і спосіб розміщення ресурсів, які забезпечують ефективну реалізацію поставлених цілей. Отже, стратегія – це сукупність завдань, викладених як плани ефективного управління банком, що мають за мету динамічний розвиток у найкоротші терміни.

Динамічний розвиток банківського сектору в Україні та пов’язані з ним запровадження й розвиток нових послуг і продуктів відкриває перед банком величезні перспективи.

На засіданні Спостережної Ради ВАТ "КРЕДОБАНК", що відбулося 18 жовтня 2007 року, було затверджено нову Стратегію Банку на 2008-2012 рр., що була підготовлена фахівцями ВАТ "КРЕДОБАНК" та його стратегічного акціонера PKO BP SA за участю стратегічного консультанта, який входить до числа найбільш авторитетних консалтингових фірм світу.

Головними напрямами розвитку Банку у 2008-2012 рр., що будуть мати пріоритетний характер відповідно до затвердженої Стратегії, є:

- Посилення ринкових позицій Банку на роздрібному ринку;

- Збалансований розвиток корпоративного бізнесу;

- Отримання статусу Банку першого вибору для польсько-українського бізнесу;

- Значне розширення мережі відділень Банку, активізація зовнішніх та прямих каналів продажу;

- Вдосконалення технологій діяльності Банку, насамперед інформаційних та у сфері операційного обслуговування;

- Вдосконалення маркетингових підходів у діяльності Банку.

Бачення банку

· Сильна позиція в роздрібному бізнесі

· Подальший розвиток корпоративного бізнесу заснованого на тривалій співпраці з українськими фірмами

· Банк оптимальних умов для польсько-українського бізнесу.

Нове бачення банку і його завдання віддзеркалюють дух стратегії – найбільшою цінністю для банку є клієнт, а банк – це компетентний партнер і радник.