Смекни!
smekni.com

Створення фірми фото послуг Фуджі фото сервіс (стр. 1 из 7)

Бізнес-план

створення фірми фото послуг

„Фуджі фото сервіс”


Зміст

РОЗДІЛ 1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРОЕКТУ – ст. 3

РОЗДІЛ 2 АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ НА РИНКУ – ст. 5

РОЗДІЛ 3 ОПИС ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПРОЕКТУ – ст. 8

3.1. Товари і послуги - ст.8

3.2. Приміщення й устаткування – ст. 8

РОЗДІЛ 4 ВИРОБНИЧИЙ ПЛАН - ст. 9

4.1. Місцезнаходження фірми - ст. 9

4.2. Опис виробничого процесу – ст. 9

4.3. Необхідне устаткування і виробнича потужність – ст. 9

4.4. Постачальники і ціни на сировину й устаткування – ст. 10

4.5. Оцінка можливих витрат виробництва – ст. 10

РОЗДІЛ 5 ПЛАН МАРКЕТИНГУ - ст. 14

РОЗДІЛ 6 ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПЛАН - ст. 17

6.1. Форма власності і структура фірми - ст. 17

6.2. Організаційна структура керування фірмою – ст. 17

6.3. Робоча сила, не зв'язана з керуванням. Кадрова політика фірми – ст. 19

РОЗДІЛ 7 ОЦІНКА РИЗИКІВ І СТРАХУВАННЯ - ст. 24

РОЗДІЛ 8 ФІНАНСОВИЙ ПЛАН - ст. 26

8.1. Визначення крапки беззбитковості - ст. 29

8.2. Джерела і використання коштів - ст. 31


Розділ 1Загальні положення проекту

Мета бізнесу. Даний проект являє собою створення нового підприємства, шляхом реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю з трьома засновниками й участю позикового капіталу у формі лізингу чи кредиту на покупку устаткування в сфері надання послуг фотодруку, редагування і відновлення фотознімків і продажу супутніх товарів. У виробництві планується використовувати машину для печатки фотознімків і проявлення фотоплівок "Frontіer", що забезпечує високу продуктивність друку - 5 тис. фотознімків у годину, дозволяє працювати як з цифровими файлами, так і з фотоплівками і забезпечує висока якість фотознімків. Передбачається здійснити розгортання бізнесу-проекту протягом 5,5 років, (у тому числі 6 місяців - підготовча стадія) із середньорічною чисельністю персоналу в перший рік - 21 чоловік ( до кінця 6-го року - 45 чоловік) . Для успішної реалізації проекту необхідно забезпечити виторг не менш 954 тис. грн. у перший рік реалізації проекту. Прогноз рівня попиту показує, що до кінця 5-го року виторг можна буде збільшити до 6000 тис. грн. Необхідна виробнича площа - 80 кв. метрів, приміщення під офіс і торговий зал - 120 кв. метрів. Приміщення планується узяти під оренду.

Можливості бізнесу і стратегія їхньої реалізації. В даний час ринок фотопослуг розвивається досить високими темпами, і хоча підвищений інтерес до послуг фотофірм починає вгасати, даний вид товарів завжди буде користатися популярністю, тому що фотографії стали невід'ємною частиною життя будь-якої родини. Потенційними споживачами фірми є як постійно проживаюче населення міста Житомира, так і гості міста. Цільовим сегментом для фірми є всі родини і самотні люди, крім пенсіонерів. Потенційна місткість ринку складе 541 тис. плівок у рік - попит на фотоплівку і проявлення, 19476 тис. у рік на печатку фотознімків, а також близько 8,5 тис. фотоапаратів у рік (вважаючи, що кожна десята родина буде купувати раз у рік новий фотоапарат). Крім того, послуги цифрового друку, ринок яких перебуває в стадії формування, будуть користатися великим попитом з ростом добробуту населення . Основною стратегією конкурентноздатності проектованої фірми буде комплексна стратегія по зниженню цін, підвищенню якості і рівня обслуговування з метою проникнення на ринок і розширення обсягу продажів.

Прогнозована частка ринку проектованої фірми в перший рік складе близько 10%, що приблизно дорівнює 584,28 тис. фотознімків у рік.

Конкурентні переваги. В даний час ринок фотопослуг розвивається досить високими темпами і достатньо сформувався. У даний момент на ринку м. Житомира працюють близько 10 фірм, що надають фотопослуги, причому найбільш великими і потенційно серйозними конкурентами є лише 2-3 фірми. Слід зазначити, що устаткування практично усіх фотофірм значно застаріло, є малопродуктивним і, найчастіше не дозволяє одержувати знімки високої якості. Крім того, у Житомирі не існує великого спеціалізованого центра по наданню комплексних недорогих фотопослуг, дуже малий асортимент фототоварів.

Основними конкурентними перевагами даного проекту є:

1) використання нового високопродуктивного обладнання;

2) обладнання великого торгового павільйону, що буде надавати різноманітний асортимент послуг і стане центром цифрової печатки;

3) основною стратегією конкурентноздатності проектованої фірми буде комплексна стратегія по зниженню цін, підвищенню якості і рівня обслуговування з метою проникнення на ринок і розширення обсягу продажів.

4) зниження витрат за рахунок високої продуктивності устаткування, підвищення якості обслуговування, зниження цін, більш повного задоволення споживачів за рахунок розширення спектра послуг і введення гнучкої системи знижок.

Фінансові ресурси, необхідні для здійснення проекту складають 972,23 тис. грн. (176,8 тис. доларів США), у тому числі власні кошти ініціаторів проекту 312,23 тис. грн. Іншу суму планується одержати шляхом придбання машини для проявлення і друкування фотознімків (120 тис. доларів США) по лізингу. Лізингові платежі будуть здійснюватися щорічно. Бажана сума оплати послуг лізингу складає 50% від вартості устаткування (60 тис. доларів США).

Строк окупності проекту, розрахований шляхом визначення чистої поточної вартості наростаючим підсумком, складає 2,5 роки. При розрахунках була використана прогнозована реальна ставка відсотка по кредитах - 22% річних.

Прогнозовані фінансові результати. Чистий прибуток за п'ять з половиною років складе 3358 тис. грн.(611 тис. доларів США за курсом 5,5 грн. за 1 долар), при цьому середня рентабельність активів складе 201,75%.

Бажана організаційно-правова форма реалізації проекту - товариство з обмеженою відповідальністю.


Розділ 2Аналіз ситуації на ринку

В даний час ринок фотопослуг розвивається досить високими темпами, і хоча підвищений інтерес до послуг фотофірм починає вгасати, даний вид товарів завжди буде користатися популярністю, тому що фотографії стали невід'ємною частиною життя будь-якої родини.

Потенційними споживачами фірми є як постійно проживаюче населення міста так і гості міста. На кінець 1999 року в населення Житомирського регіону склало приблизно 390 тис. чоловік, з яких 94,7% проживає в містах. Динаміка приросту населення свідчить про неблагополучну демографічну ситуацію в регіоні: якщо в 1990 році загальний приріст населення (природний і міграційний) складав 7,2 тисяч чоловік, то з 1995 року він перемінився збитком. З усього населення міста користатися послугами фірми будуть, імовірніше всього, молодь і молоді родини, а також інше працездатне населення у віці до 50 років. Частка людей пенсійного віку - 21,3%, тоді як частка людей у працездатному віці дуже велика і складає 61,2%, тобто більш половини населення регіону. Таким чином, цільовим сегментом для фірми є всі родини і самотні, крім пенсіонерів. Виходячи з цього, можна приблизно визначити місткість ринку послуг проявлення і друку фотографій. У місті проживає приблизно 110 тис. родин і близько 25 тис. чоловік самотніх, 27% - пенсіонери. Якщо одна родина (крім пенсіонерів) знімає і друкує біля 4-х 36-кадрових плівок плюс у літній період 200 тис. плівок (300 тис. чоловік, якщо родина складає 3 чоловіки, що проявляють і друкують по 2 плівки), то потенційна місткість ринку складе 541 тис. плівок у рік - попит на фотоплівку і проявлення, 19476 тис. у рік на друк фотознімків, а також близько 8,5 тис. фотоапаратів у рік (вважаючи, що кожна десята родина буде купувати раз у рік новий фотоапарат). Крім того, послуги цифрового друку, поки користуються невеликим попитом, але з ростом добробуту будуть користатися значним попитом у населення. Припускаючи, що в зв'язку з низьким рівнем доходів населення лише близько 30% потенційних споживачів зможуть дозволити собі користатися фотопослугами, потенційний обсяг продажів фотознімків складе близько 5 842 тис. у рік. З огляду на, те що в останні роки спостерігаються негативні тенденції приросту населення і зміни у віковій і соціальній структурі населення для прогнозування обсягів попиту необхідно щорічно відслідковувати демографічні і соціальні процеси в місті.

В даний час на ринку фотопослуг у місті працюють десять фірм, що надають послуги по проявленню і друку фотоплівок, послуги фотосалонів (2-3 фірми), послуги цифрового реставрування, редагування і печатки фотографій (1 фірма).

Для оцінки порівняльних переваг фірм-конкурентів можна використовувати метод сегментації ринків по основних конкурентах.

Цю інформацію зручно представити у вигляді таблиці:

Фактори

конкурентноспроможності

Фуджі фото сервіс Головні конкуренти
Кодак плюс Фуджі Колор Коніка Колор
1. Товари
1.1 Якість 4 4 2 3
1.2 Асортимент 5 4 2 2
1.3 Рівень після продажного обслуговування 5 4 3 3
1.4 Гарантійний термін 5 4 4 4
2. Послуги
2.1. Якість 5 5 3 4
2.2.Час виконання замовлень 5 5 4 4
2.3. Асортимент 5 4 3 3
2.4. Рівень обслуговування 5 4 2 3
3. Ціна
2.1 Продажна 5 3 3 3
2.2 Процент скидки з ціни 5 2 2 2
4. Просування товару на ринку
4.1 Реклама 5 4 0 3
4.2 Индивидуальная продажа:
4.2.1 стимулирование потребителей 5 3 2 1
4.2.2 Особистий продаж 5 3 2 2
4.2.3 Показзразків товару 5 5 4 2
4.2.4 Підготовка персоналу збутових служб 4 4 3 2
Загальна кількість балів 73 58 39 41

Таблиця, що наведена вище була отримана шляхом узагальнення думок трьох експертів, у якості яких виступали економіст - маркетолог створюваного підприємства; генеральний Директор аудиторської фірми; головний фахівець інвестиційного відділу комерційного банку. Кожен фактор у таблиці одержав оцінку від 0 (найбільш слабкі позиції) до 5 (домінуючі позиції). Оцінки проставлялися в кожному зі стовпців таблиці, а потім сумувалися. З приведеної таблиці видно, що найбільш сильним конкурентом буде виступати фірма „Кодак плюс”, хоча інтегральна оцінка проектованої фірми вище, що зв'язано з передбачуваним введенням знижок на продукцію, підвищенням рівня обслуговування і продажем дорогих товарів на виплат. Слабкими сторонами проектованої фірми є слабке охоплення ринку, недостатність досвіду роботи і більш низька норма прибутку за рахунок більш низьких цін.