Смекни!
smekni.com

Розробка стратегії просування соку тогової марки Сандора (стр. 1 из 5)

Розробка стратегії просування (ТМ соків Сандора)


План

Вступ

1. Опис діяльності підприємства

2. Опис продукту

3. Сегментація ринку

4. Концептуалізація базового ринку

5. Розробка стратегії просування торговельної марки соку компанії «Сандора»

5.1 Розробка і обґрунтування ефективної стратегії просування

5.2. Цілі стратегії просування

5.3. Визначення бюджету просування

5.4. Визначення комплексу маркетингових комунікацій

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Сучасний ринок перенасичений товарами. Він страждає не від дефіциту, а від надлишків. На полицях магазинів представлено десятки товарів одного виду, що майже нічим не відрізняються один від одного. Якщо всі товари на ринку однакові, повноцінної перемоги не доможеться жодна компанія. Щоб покупець захотів придбати саме цей товар, виробник повинен диференціювати свій товар на тлі товарів конкурентів, додати йому такі властивості які будуть вигідно виділяти його в розумі споживача.

За кожною компанією або ринковою пропозицією повинна стояти якась доведена до свідомості цільового ринку особлива ідея; кожна компанія повинна придумувати нові властивості, послуги, гарантії, заохочення для відданих споживачів, нові зручності й задоволення.

Але навіть якщо компанія не схожа на інші, її відмінності недовговічні. Гарні ідеї швидко копіюються, тому компанії повинні постійно придумувати нові більш значимі характеристики й переваги товару для залучення уваги розпещених вибором і схильних до економії споживачів.

Щоб не програти на конкурентному полі, що звужується, виробники товарів повинні мати технології брендінгу. Мова йде про створення марок, чиї товарні й естетичні характеристики в сполученні із психологічною складовою здатні привернути увагу споживача.

Сьогодні усвідомлене бажання створити нематеріальний актив у вигляді сильного бренду в українських компаній дуже велике. Звичайно, брендований продукт здатний завоювати більшу частку ринку, попит на нього росте високими темпами, його можна продавати по більш високих цінах. Наявність сильної марки полегшує менеджменту компанії ведення переговорів з партнерами й вибудовування збутової мережі, а також збільшує ринкову вартість компанії.

Позиція торговельної марки на ринку – це її образ у свідомості споживачів.

У цей час проблема просування товару є досить актуальною. Усе більше виробників розуміють, що фізичні характеристики товару, у випадку коли ринок насичений пропозицією, не роблять достатнього впливу на вибір споживача. І в цьому випадку просування є тим контекстом марки, у якому пов'язаний з нею вибір буде сприйматися як найкращий. Це і обумовило тему роботи.

Метою роботи є визначення основних напрямків просування торговельної марки соку компанії «Сандора».

Завдання, поставлені при написанні даної роботи, покликані більш повно розкрити сутність проблематики. Конкретно завдання можна представити в такий спосіб:

- сегментація ринку кінцевих споживачів соку;

- виділення цільових сегментів;

- визначення профілю цільового ринку;

- вивчення особливостей поводження покупців соку;

- розробка варіантів просування соку;

- визначення можливих обсягів продажів з обліком песимістичного й оптимістичного прогнозу;

- розробка плану просування соку.

1. Опис діяльності підприємства

Компанія «Сандора» створена у 1995 році і вже протягом 14 років залишається лідером вітчизняного сокового ринку. За даними незалежних досліджень на долю продаж компанії «Сандора» припадає більше 47% всіх обсягів роздрібних продаж соків, нектарів та напоїв в Україні.

Промислові потужності нашої компанії включають в себе промисловий комплекс №1 по переробці та виробництву сокової продукції у с. Миколаївське Миколаївської області, два сезонних заводи по переробці овочів та фруктів в Херсонській області і Криму, а також промисловий комплекс №2 по виробництву продукції в с. Мішково-Погорілово Миколаївської області. Проектна сукупна потужність підприємств – близько 1,5 млрд. пакетів соків і сокової продукції на рік. Загальна добова продуктивність компанії «Сандора» складає понад чотири мільйони пакетів. Штат працівників компанії перевищує 3,2 тисячі чоловік.

На сьогоднішній день «Сандора» є провідним виробником соків та нектарів. Це результат інноваційного розвитку компанії, вдосконалення виробничих процесів, розробки нових видів продуктів, а також використання передових технологій.

До продуктового портфелю компанії сьогодні входить 17 торгових марок:

Соки:

ТМ «Сандора»;

ТМ «Сандора Ексклюзив»;

ТМ «Сандора Мультиактив»;

ТМ «Сандора Класика»;

ТМ «Сандорик»;

ТМ «Дар»;

ТМ «Садочок» і «Садочок» Морс;

ТМ «Миколаївський соковий завод»

Сокові напої:

ТМ «SANDAY ICE FRUIT»;

ТМ «SANDAY ICE WATER»;

Холодний чай:

ТМ «SANDAY ICE TEA»;

ТМ «LIPTON ICE TEA»;

Газовани безалкогольні напої:

ТМ "ФруТонус";

Вина:

ТМ «Святкова Колекція»;

ТМ «Золота Ольвія»;

Енергетичний напій:

Adrenaline Rush

Чипси:

Lay's

Для компанії «Сандора» пріоритетними залишаються смакові переваги споживачів. Асортимент продукції ТОВ «Сандора» представлений майже 300-ми позиціями, що може задовольнити очікування будь-якого споживача, який з усього розмаїття смаків та їх комбінацій вибере саме свій.

Торгові представництва ТОВ «Сандора» обслуговують більшу частину території України. ТОВ «Сандора» експортує 25% своєї продукції, що складає більше 67% всеукраїнського експорту соків. Продукція компанії представлена в понад 20-ти країн світу: США, Великобританії, Німеччини, Швеції, Ізраїлі, Греції, Польщі, Канаді, а також в країнах ближнього зарубіжжя – Росії, Білорусії, Молдові, Литві, Латвії, Естонії, Азербайджані, Вірменії, Грузії, Казахстані, Киргизстані.

Індекс впізнавання продукції компанії «Сандора» у споживачів складає 90%. Це найвищий показник серед усіх виробників соків і сокової продукції в Україні. Продукція ТОВ «Сандора» представлена в усіх цінових категоріях й доступна споживачеві з будь-яким рівнем доходу.


2. Опис продукту

ТМ «Сандора» - найпопулярніша марка в Україні. Це натуральні 100% соки і нектари гарантовано високої якості.

У виробництві продукції ТМ «Сандора» використовуються найновітніші технології, що забезпечує європейський рівень якості соків. Продукція ТМ «Сандора» визнана в багатьох країнах світу. ТМ «Сандора» - це добірна сировина – кращі плоди фруктів, овочів, ягід. Соки цієї торгової марки – володарі вищих нагород і переможці численних дегустаційних конкурсів, вони створені для тих, хто шанує традиції і цінує якість вищої проби. Впродовж 5-ти останніх років ТМ

«Сандора» є переможцем міжнародного конкурсу «Вибір року» в номінації «Сік Року».

ТМ «Сандора» представлена кількома видами упаковки:

- порційна з трубочкою Tetra Slim Aseptic - 0,25 л.;

- для споживання поза домом і «на ходу» Tetra Prizma Aseptic - 0,5 л.;

- традиційна упаковка Tetra Prizma Aseptic – 1 л;

- велика сімейна упаковка Tetra Slim Aseptic - 1,5 л. і 2 л. для споживання вдома, в колі друзів або на пікніку.

Об'єми 0,5 л., 1 л., 1,5 л., 2 л. виробляються з кришечкою Slim Cap, що закручується.

ТМ «Сандора» - найширший асортимент - 21 позиції соків і нектарів, а також 3 позиції морсів.

Люди з найрізноманітнішими смаковими уподобаннями завжди виберуть з асортименту ТМ «Сандора» свій улюблений смак.

Грейпфрутовий сік надзвичайно багатий життєво важливими вітамінами, каротином, калієм, кальцієм і органічними кислотами. Особливо він корисний при фізичних і розумових навантаженнях – зміцнює центральну нервову систему і допомагає позбавитися від млявості, сонливості і запаморочення.

Лимонний нектар. Оригінальний нектар з найбільш стародавнього в історії людства фрукта – лимона. Шанувальники його неповторного смаку обов'язково оцінять принади продукту, а також – підживлять свій організм пектинами і вітаміном С.

Сицилійський апельсин. Справжнє задоволення для любителів цитрусових смаків – сицилійський апельсин, який подарує неповторну солодкість червоних апельсинів. Справжня насолода для всіх гурманів і просто любителів оригінальних продуктів.

Гранатовий нектар. Надзвичайно корисний гранат – могутнє джерело антиоксидантів, які виводять з організму шкідливі речовини і захищають його від старіння і хвороб. Гранатовий нектар сприяє поповненню вітамінного резерву організму, поліпшенню складу крові, зміцненню імунітету.


3. Сегментація ринку

Портрет типового споживача соків (в упакуванні з ламінованого картону й у євробанках) такий: вік до 40 років, житель міста, освіта вища, рівень доходів вище за середній. Для представників цієї верстви населення сік є невід'ємним елементом здорового способу життя.

Маркетингові дослідження показують, що споживачі розглядають соки головним чином, як джерело вітамінів (50% респондентів) і натуральний продукт (25%). Найчастіше місцем покупки служить продовольчий магазин або гастроном (35% опитаних). Іноді покупці роблять покупки в магазинах cash&carry (15%) або на дрібнооптових ринках (12%). Основними критеріями споживчого вибору є якість (50% респондентів), ціна (40%), смак (32%), країна-виробник (20%) .

Здоровий спосіб життя - модна сучасна тенденція, особливо серед жителів великих міст. У рекламі сокової продукції постійно робиться акцент на її корисних властивостях. Більшість споживачів віддають перевагу 100% сокам, як найбільш корисним й натуральним, що містять найменшу кількість консервантів. Причому, під цією назвою вони розуміють і відновлені соки в упакуванні, і соки прямого віджиму. Споживання соків на душу населення в Україні та Росії виросло до 18,4 л (для порівняння: в 2000 р. цей показник становив 6,3 л), а в східноєвропейських країнах - до 25 л. Проте, у порівнянні із країнами Західної Європи (30 л), споживання соків в Україні як і раніше залишається низьким.