Смекни!
smekni.com

Розробка програми маркетингових комунікацій для некомерційного проекту За здорову правильну (стр. 1 из 3)

Курсова робота

з дисципліни Некомерційний маркетинг

на тему:

«Розробка програми маркетингових комунікацій для некомерційного проекту: «За здорову правильну поставу молодого покоління (за підтримки виробника ортопедичних матраців СП «Венето)»


Зміст

Вступ

1 Набір заходів та інструментів маркетингових комунікацій для некомерційного проекту «За здорову правильну поставу молодого покоління»

1.1 Впровадження у школах спеціальної програми «Твоя постава»

1.2 Акція «Вага шкільної сумки»

1.3 Використання рекламних матеріалів (бігборди, реклама на транспорті тощо)

2 Соціальний ефект від реалізації некомерційного проекту

3 Оцінка економічної ефективності проекту

Висновки

Список використаних джерел


Вступ

За останнє десятиліття в Україні сформувались негативні тенденції в динаміці основних параметрів фізичного здоров’я дітей та підлітків. Найбільш виражене зростання захворювання у зв’язку з різними порушеннями постави відмічається у дітей шкільного віку. Різні порушення постави у дітей на сьогоднішній день є однією із самих серйозних соціальних проблем.

Для багатьох людей проблема постави виникає ще в школі, коли учні неправильно сидять за партами. Все частіше діти і підлітки стають пацієнтами ортопедів. Сколіоз і викривлення хребта стали дуже поширеними захворюваннями. Вони з'являються несподівано і дуже швидко прогресують. На сьогодні в Україні від порушення постави страждають близько 90 – 95 % дітей. Лікарі говорять, один рік навчання досить, щоб заробити сколіоз. А щоб виправити найменше викривлення хребта дитини, потрібний від двох місяців до декількох років. Важливе те, щоб вчасно виявити прояв хвороби і не дати їй перейти в пізніші стадії.

Актуальність зазначеної проблеми полягає також в тому, що неправильна постава та зміна нормальної конфігурації хребта провокують розвиток інших захворювань.

Таким чином, в даній роботі буде розроблено комплекс заходів та маркетингових комунікацій для некомерційного проекту «За здорову правильну поставу молодого покоління (за підтримки виробника ортопедичних матраців СП «Венето)», оцінено соціальну та економічну ефективність впровадження даного некомерційного проекту. За результатами дослідження необхідно зробити узагальнюючі висновки.

1 Набір заходів та інструментів маркетингових комунікацій для некомерційного проекту «За здорову правильну поставу молодого покоління»

Все частіше діти і підлітки стають пацієнтами ортопедів. Сколіоз і викривлення хребта стали дуже поширеними захворюваннями. Вони з'являються несподівано і дуже швидко прогресують. На сьогодні в Україні від порушення постави страждають близько 90 – 95 % дітей.

До турботи про молоде покоління буде долучено соціально небайдужий бізнес, зокрема виробника ортопедичних матраців СП «Венето».

Місією компанії є привнесення до України італійської та європейської культури сну, сучасних європейських технологій виробництва і продажу матраців, а також інших товарів для здорового сну. Сьогодні СП «Венето» виробляє 28 базових моделей ортопедичних матраців.

СП «Венето» виготовляє товари під маркою «Все для здорового сну». Спочатку це були тільки ортопедичні матраци. Завдяки високій якості, а головне ортопедичному ефекту, матраци «Венето» відразу ж стали популярними. Саме на матрацах «Венето» хребет зберігає своє анатомічне, природне положення - не вигинається надмірно «всередину», як на дуже жорстких поверхнях, і не дуже прогинається «назовні», як на дуже м'яких. Наше техногенне сьогодення залишає мало часу на відпочинок, тому здоровий сон для нас стає еліксиром здоров’я.

СП «Венето» в рамках своєї діяльності також займається виготовленням дитячих ортопедичних матраців. Неодноразово керівництво наголошувало, що похідно пам’ятати, обираючи матрац для своєї дитини:

1. Дитячий матрац має бути ортопедичним. Це значно зменшить ймовірність викривлення хребта у дитини.

2. Матрац не повинен бути занадто м’яким. Це може зашкодити ще не до кінця сформованому хребту.

3. Матрац має містити в собі лише екологічно чисті матеріали. Це, наприклад, такі натуральні наповнювачі як кокосове волокно, натуральний латекс, войлок, пресований льон.

4. Варто врахувати вік дитини: якщо дитині до 10 років, то варто обрати безпружинний матрац. Якщо більше 10, то можна розглядати і матраци з пружинними блоками.

Впродовж своєї активної діяльності «Венето» вважає своїм обов’язком відігравати позитивну роль в суспільстві, створюючи і пропагуючи культуру здорового сну: «Ортопедичні матраци «Венето» це не просто поверхня для сну, це бадьорий ранок та енергія на цілий день!». Окрім цього, компанія проводить активну соціальну політику, яка включає добродійні програми, меценатство, спонсорську підтримку суспільно значущих культурних заходів.

Таким чином, некомерційний проект «За здорову правильну поставу молодого покоління» покликаний зосередити увагу на актуальній проблемі порушення постави дітей у шкільному віці. Проект направлений на те, щоб нагадати батькам про те, щоб вони не залишалися осторонь проблеми порушень постави й викривлення хребта у дітей, звернули увагу на фізичне зміцнення дітей у позашкільний час.

Цілі некомерційного проекту «За здорову правильну поставу молодого покоління»:

1) некомерційна ціль: зменшити захворювання у дітей – порушення постави, викривлення хребта з 90% до 80%;

2) комерційна ціль (для СП «Венето») – збільшення прибутку підприємства в результаті підвищення рівня лояльності споживачів (досягнути економічної ефективності від реалізації некомерційного проекту в розмірі 60%).

Підтримка некомерційного проекту: виробник ортопедичних та анатомічних матраців, товарів для здорового сну СП «Венето».

Цільова аудиторія:

- батьки, яким потрібно нагадати про необхідність звернення уваги на фізичне зміцнення дітей у позашкільний час, необхідність слідкування за правильністю постави дитини, проводити профілактику та активне лікування наявних порушень у поставі дитини; прищеплювати дитині з першого класу навики правильного сидіння за партою у школі та вдома;

- вчителі та співробітники шкіл, які повинні піклуватися про правильну поставу дітей, слідкувати за положенням хребта дитини під час уроків;

- діти, які повинні розуміти необхідність постійного власного контролю за дотриманням правил положення хребта під час занять, піклуватися про стан свого здоров’я, займатися активною профілактикою зазначеного захворювання, виконувати спортивні вправи для запобігання розвитку викривлень хребта та порушення постави.

Формат (набір заходів, інструментів некомерційного проекту):

- впровадження у школах спеціальної програми «Твоя постава»;

- проведення акції «Вага шкільної сумки»;

- використання рекламних матеріалів (бігборди, реклама на транспорті тощо).

Місце впровадження некомерційного проекту: м.Суми, зокрема школи міста (програма «Твоя постава» та акція «Вага шкільної сумки»).

1.1Впровадження у школах спеціальної програми «Твоя постава»

Програму «Твоя постава» буде спрямована на профілактику та лікування порушень постави й викривлення хребта у дітей. Так, існують спеціальні дошки Євмінова для виконання спеціально розробленого комплексу вправ. Завдяки заняттям на спеціальних дошках, діти зможуть ставати стрункішими та боротися з неправильною поставою.

Таким чином, СП «Венето» буде закуплено комплекти спеціальних дошок (по 10 штук) для кожної школи. Дані дошки будуть використані в рамках програми «Твоя постава» для зміцнення постави та профілактики, лікування викривлення хребта у дітей.

Перед початком занять на спеціальних дошках (профілакторах Євмінова) дітей необхідно обстежити, щоб знати їхні фізичні можливості. Всі вправи учні повинні виконувати під наглядом вчителів фізкультури, які пройдуть попередній майстер-клас по заняттям з дошками.

Одна спеціальна дошка коштує 1100 грн. Отже, на одну школу буде витрачено: 1100 × 10 = 11000 грн. Отже, в розрахунку на 20 шкіл м.Суми необхідно витратити: 11000 × 20 = 220 000 (грн.)

Таблиця 1.1 – Бюджет програми «Твоя постава»

№ п/п Витрати Вартість, грн.
1. Закупівля спеціальних дошок для профілактики та лікування порушень постави та викривлень хребта (200 шт.) 220 000
2. Первинний майстер-клас для вчителів фізичного виховання по заняттям з дошкою(20 шкіл (1 вчитель)) × 50 грн. 1000
Всього: 221 000

Фізичні вправи будуть чинити стабілізаційний вплив на хребет, давати загальнооздоровчий ефект, укріплюючи м’яти тулуба, будуть мати корегуючий вплив на поставу, а отже покращувати поставу молоді. Цілеспрямовані заняття фізичними вправами при цьому значно підвищують функціональну діяльність та узгодженість в роботі нервової, серцево-судинної, м’язової та інших систем організму, що є важливими профілактичним фактором попередження різних захворювань опорно-рухового апарату людини.

1.2 Акція «Вага шкільної сумки»

Вагомим фактором порушення постави в дитячому та підлітковому віці є неадекватні навантаження на ще несформований слабкий опорно-руховий апарат. Це пов’язано з тим, що в процесі навчання в школі з першого класу дитина повинна носити досить тяжкий портфель.

Учні за плечима носять ранці важче за норму. На сьогоднішній день шкільні сумки по масі перевищують допустимі норми. Першопричина - спочатку важкий ранець, особливо цим грішить продукція імпортного виробництва. Збільшення ваги шкільних сумок відбувається через велику кількість додаткової шкільної матеріалів і безконтрольного складання ранця самою дитиною. Особливо це характерно для початкової школи. Раніше практикувалося, щоб початкова школа взагалі не носила ранці додому. Але ця схема себе не виправдала (велика кількість домашніх завдань). А купувати два комплекти підручників невигідно для сімейного бюджету.