Смекни!
smekni.com

Вигодовування дiтей першого року жития (стр. 1 из 2)

МОЗ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМ. ДАНИЛА ГАЛИЦЬКОГО.

Кафедра пропедевтики

дитячих хвороб.

Викладач: Тишкевич А. О.

КУРСОВА РОБОТА

НА ТЕМУ:

ВИГОДОВУВАННЯ ДІТЕЙ ПЕРШОГО РОКУ ЖИТТЯ.

Виконав:

студент ІІ курсу

медичного факультету

VI групи

Резник Д. Л.

ЛЬВІВ – 1999.

Природнє вигодовування – це такий вид вигодовування при якому дитина до одного року отримує материнське молоко із своєчасним введенням корекції і прикорму.

Правила природнього вигодовування:

· Перед кожним годуваням мати повинна чисто вимитими руками промити молочну залозу кип`яченою водою.

· Зцідити декілька крапель молока.

· Після закінчення годування молочну залозу треба обсушитичистою м`якою полотняною тряпочкою, щоб не було мацерацій сосків.

Переваги природнього вигодовування:

· Жіноче молоко є найбільш збалансованим за складом поживних речовин.

· В жіночому молоці є імуноглобуліни, а це значить що у дитини створюється імунітет.

· Біфідус-фактор, що є в жіночому молоці, сприяє росту молочнокислих бактерій, які мають антимікробні властивості.

· Не виникає необхідності у стерилізації молока.

· Годування можна почати в той же час коли дитина зголодніє, причому їжа вже має належну температуру.

· Налагоджується звязок між мамою та дитиною.

Переваги жіночого молока над коров`ячим.

Білків у коров`ячому молоці у два рази більше ніж у жіночому.

У склад жіночого молока входить багато білків, серед яких 18 ідентичні білкам сироватки крові. При електрофорезі білків жіночого молока вдається виділити 5 фракцій, а при електрофорезі білків коров`ячого молока лише 3 фракції. У складі загальної кількості білка жіночого молока вмістлактоальбуміна, лактоглобулінів і імуноглобулінів значно вище ніж казеїногена. У складі ж білків коров`ячого молока міститься переважно казеїноген. Співвідношення альбуміна і казеїногена у жіночому молоці складає 3:2, а в коров`ячому – 1:4. Жіноче молоко на відміну від коров`ячого містить більшу кількість імуноглобуліна, особливо секреторного імуноглобуліна А. Так, у молозиві його концентрація складає близько 12 г/л, що в 5—10 раз вище, ніж у сироватці крові. Амінокислот у жіночому молоці майже в 3 рази менше ніж у коров`ячому.

Кількісний вміст жирів жіночого молока не відрізняється від коров`ячого і складає 3.5%, але в той самий час існують значні відмінності у якісному вмісті. Жир коров`ячого молока малодисперсний, бідний вітамінами, поліненасиченими жирними кислотами, має низьку ліпазну активність. Так вміст вітаміну А у жіночому молоці у 2.5 рази більший ніж у коров`ячому, а вітаміну Е у 7 – 10 разів; кількість поліненасичених жирних кислот нижча у 5 разів. Основним компонентом жиру жіночого молока являються тригліцериди, у яких стеаринова кислота приєднується до гліцеролу у зовнішньому положенні, пальмітинова кислота – у внутрішньому. Харчова цінність тригліцеридів коров`ячого молока виражається коефіцієнтом засвоєння нижче ніж у жіночого. Коефіцієнт засвоєння жиру жіночого молока на першому тижні життя дитини складає 90%, а коров`ячого – 60%. В подальшому коефіцієнт засвоєння жиру молока підвищується, але різниця зберігається: жіноче молоко – 95%, коров`яче молоко – 80 – 85%.

Відрізняється також і вуглеводний склад. В жіночому молоці містятся переважно дисахариди (лактоза), які володіють у двічі більшою енергетичною цінністю, але такою ж осмомолярністю як і моносахариди.

Вуглеводи коров`ячого молока представлені в основному альфа-лактозою, їх кількість у півтора раза нижча ніж у жіночому молоці. Достатній вміст бета-лактази, олігоаміноцукрів забезпечує біфідогенну активність жіночого молока, практично відсутню у коров`ячому молоці. Дисбактеріоз, що розвивається привигодовуванні коров`ячим молоком, призводить до порушення синтезу вітамінів групи В, імуноглобулінів.

Коров`яче молоко і жіноче молоко мають різний мінеральний склад.

Кількість мінеральних солей в жіночому молоці менша ніж у коров`ячому. Це має суттєве значення так як дозволяє запобігати затримці осмотично активних іонів в організмі дитини перших п`яти місяців життя при низькій екскреторній функції нирок. Також рахується, що раннє перенавантаження натрієм сприяє виникненню у більш старшому віці гіпертонії. Жіноче молоко у порівнянні із коров`ячим містить набагато більше заліза, цинку, міді, однак повністю потребу дитини в цих елементах не забезпечує.

Коров`яче молоко містить надмір кальцію, фосфору, калію, натрію.

Протипокази для природнього вигодовування:

У матері

· Наявність таких важких захворювань як туберкульоз, тяжка форма анемії, захворювання нирок , що супроводжуються нирковою недостатністю, пороки серця, злоякісні пухлини, гострі психічні захворювання, сифіліс (якщо зараження відбулося на 6-7 місяці вагітності)

· Початок іншої вагітності

У дитини

· Порушення мозкового кровообігу

· Гемолітична хвороба новонароджених, що виникла у наслідок антигенної несумісності еритроцитів по резус-фактору або системі АВ0(в перші 7-10 днів життя)

· Глибока недоношеність.

· Дістресс-синдром

Штучне вигодовування – цетакий вид вигодовування,коли дитина на першому році життя получає тільки штучні суміші і не получає жіночого молока.

Правила проведення штучного і змішаного вигодовуання:

· Періодично проводити розрахунок необхідної кількості їжї, виходячи із середніх потреб у білках, жирах, вуглеводах і калоріях на масу тіла При цьому добова кількість їжі по об`єму не повинна перевищувати один літр.

· Слідкувати щоб співвідношення між білками, жирами і вуглеводами складало 1:1.5:4, а кількість калорій на 5% більше ніж при природньому вигодовуванні.

· Дитина повинна отримувати тільки одну суміш

· Не можна часто міняти суміші, заміна суміші допустима при поганому набиранні маси протягом двох тижнів.

· Всі прикорми вводити на 2-3 тижні раніше.

· Суміші завжди давати стерильними і підігрітими до 35-40` С

· Плящечку тримати так, щоб соска була заповнена молоком.

· Отвір у сосці повинен бути невеликих розмірів.

Правила введення прикормів і корекції

· Починати вводити тільки здоровим дітям

· Суворо дотримуватись методів тренування або щадіння:

Об`єм нових страв нарощують поступово і кожен день і доводять до необхідного об`єму на протязі 10-14 днів.

· Наступний прикорм (або корективні додатки) вводять коли дитина звикла до попереднього.

· Прикорм дають перед молочною їжею в одне і те ж годування до повної адаптації і витіснення молока в цілому годуванні.

· Перше і останнє годування залишають без прикормів і корективних додатків.

Додатки при штучному вигодовуванні.

Рекомендовано дадовати фтор, якщо водопровідна вода не фторується.

Якщо суміш готується у домашніх умовах слід додавати 35мг. аскорбінової кислоти на протязі двох тижнів з моменту народження. Рекомендується вживати синтезовану аскорбінову кислоту, тому що у дітей грудного віку виникають алергічні реакції на соки цитрусових. Дитині 4 – 6 місяців дають каші, збагачені залізом, щоб задовільнити її потреби у залізі. При використанні дитячих сумішей, що приготовані на основі соєвого молока необхідно додавати вітамін В-12, якщо суміш ним не збагачена.

Змішане вигодовування - це такий вид вигодовування, коли дитина поряд із жіночим молоком отримує докорм – молочні суміші (якщо дитині по віку ще не можна давати прикорм).

Якщо жіноче молоко складає 2/3-3/4 добового раціона то ефективність змішаного наближаєтья до природнього вигодовування, якщо менше 1/3, то ефективність наближаєтья до штучного вигодовування.

Класичний метод змішаного вигодовування:

- дитина кожне годування прикладається до грудей, а потім догодовується молочною сумішю до необхідного об`єму.

Молочні суміші.

Молочні суміші можна поділити на три категорії – високоадаптовані, низькоадаптовані і неадаптовані. В високо- і низькоадаптованих сумішах білок коров`ячого молока попередньо обробляється. Усі суміші готують з гарантійного молока. Корови, від яких отримують таке молоко, утримуються на спеціальних фермах, випас ведеться на луках з найбільш сприятливим складом трав, тварини прибувають під постійним ветеринарним наглядом, працівники ферм регулярно проходять медичний огляд. Гарантійне молоко містить жиру – не менше ніж 3.5%, вуглеводів – не менше ніж 4.5%, сухий залишок повинен бути не менше ніж 8.5 г. на 100мл. Кислотність не повинна перевищувати 20, кількість бактерій – 50 вис. на 1 мл., не повинно бути гнилісних і патогенних бактерій. Для приготування високо адаптованих сумішей молоко обробляється високими температурами шляхом швидкого нагрівання. Грубодисперсні білки стають дрібнодисперсними, додаються амінокислоти, вітаміни, мінеральні речовини.

В материнському молоці співвідношення сироваткового білка і казеїна складає приблизно 60% на 40%. Воно оптимальне для перетравлювання і засвоєння організмом дитини. У заміннику материнського молока «Бона», створеного у Фінляндії, намагаються дотримуватися цього співвідношення. У нерозбавленому коров`ячому молоці і виготовлених з нього кисломолочних продуктах вміст протеїна в два рази вищий і співвідношення сироваткового білка і казеїна складає 20% на 80%. Тому коров`яче молоко погано перетравлюється, створюючи підвищене навантаження на нирки і систему обміну речовин дитини. Відомі зарубіжні фірми, що спеціалізуються на випуску продуктів дитячого харчування для дітей раннього віку, такі, як «Эббот лабораторіз», «Хіпп», «Нутріція», «Нестле», «Мід Джонсон», «Пліва» і ін., обов'язково підкреслюють, що ідеальною їжею для дитини є материнське молоко.

В нинішній час для змішаного і штучного вигодовування дітей 1-го року життя дуже часто використовуються і кисломолочні і сухі суміші, що були адаптовані. З сумішей промислового виготовлення, що виробляються на основі коров`ячого молока, широко розповсюджені "Малютка", "Малыш", 'Алеся-1", 'Алеся-2" (Білорусія), "Детолакт", 'Новолакт-1", 'Новолакт-2" (Росія), "Віталакт", "Ладушка" (Україна), "Симилак", "SMA" (США), "Боно", "Пілтті" (Фінляндія), "Імпресс" (Німеччина).