Смекни!
smekni.com

Методи фізіотерапії в ветеринарній медицині (стр. 1 из 3)

Міністерство аграрної політики України

Харківська державна зооветеринарна академія

Кафедра внутрішніх хвороб тварин

Реферат на тему:

"Методи фізіотерапії у ветеринарній медицині"

Виконавець:

студент групи № 9 ІV к. ФВМ

Харків 2009

Зміст

1. Загальні відомості про фізіотерапію

1.1 Світлотерапія (фототерапія)

1.2 Інфрачервоні промені

1.3 Ультрафіолетові промені

1.4 Електротерапія

1.5 Гальванотерапія

1.6 Електрофорез (іонотерапія, іоногальванізація)

1.7 Фарадизація

1.8 Дарсонвалізація

1.9 Діатермія

1.10 Ультракороткохвильова (ультрависокочастотна - УВЧ) терапія

1.11 Ультразвукотерапія

1.12 Терапія лазерним променем

1.13 Термотерапія

1.14 Механотерапія

Список использованной литературы

1. Загальні відомості про фізіотерапію

Фізіотерапія - це наука про лікувальне використання самої природи: світла, води, повітря, руху, цілющих грязей, а також електроенергії, ультрафіолетових і рентгенівських променів, ядерної енергії тощо.

Метод використання фізичних факторів з метою підвищення імунобіологічних властивостей, загартування сільськогосподарських тварин і зміцнення їхнього здоров'я називається фізіопрофілактикою.

Фізіотерапія належить до патогенетичних методів лікування. Вплив фізичних методів на організм здійснюється через нервову систему, в основному через екстеро- й інтерорецептори, закладені в різних тканинах, органах, шкірі, слизових оболонках.

Фізіотерапевтичні процедури виявляють загальну дію на організм. Подразнення з периферичних осередків надходять у відповідні центри кори головного мозку, а з них завдяки іррадіації поширюються на всі частини тіла. Причому від одного й того самого подразника можна одержати різні реакції-відповіді, або, навпаки, різні подразники можуть виявляти на організм схожий вплив.

Лікувальний ефект залежить від кількості і якості енергії, що застосовується, характеру й сили відповідної реакції тварин, від здатності організму реагувати на ці подразники й підвищувати свої захисні функції.

Застосовуючи фізіотерапевтичні методи, слід мати на увазі такі правила:

оптимальні дози фізичних подразників стимулюють обмінні процеси в організмі;

тривале використання слабких доз призводить до згасання відповідної реакції;

сильні подразники призводять до перенапруження нервової системи й посилення хворобливих явищ

Фізичні методи широко застосовуються при лікуванні і профілактиці внутрішніх незаразних, хірургічних і гінекологічних хвороб. З успіхом впроваджується ультрафіолетове й інфрачервоне опромінювання молодняку і продуктивних тварин з профілактичною і лікувальною метою. На комплексах, де тварини весь час перебувають у приміщеннях, штучні джерела енергії використовують протягом цілого року з обов'язковим додержанням рекомендованих доз.

1.1 Світлотерапія (фототерапія)

Світлотерапія (фототерапія) передбачає лікування тварин дією на їхній організм променистої енергії (видимих, інфрачервоних або ультрафіолетових променів).

Промениста енергія являє собою електромагнітні коливання різної частоти з різною довжиною хвиль.

Біологічна дія променистої енергії. Видиме світло - це сильний сигнальний подразник. Воно через сітківку ока за допомогою інтерорецепторних зв'язків діє на кору головного мозку. Через кору головного мозку світло виявляє рефлекторну дію на функції внутрішніх органів.

При певних дозах світло підвищує або знижує обмін речовин.

Особливо сприятливо впливає світло на організм молодих, підростаючих тварин.

Залежно від фізіологічного стану тварини необхідні світлові подразники різної сили. Наприклад, для опромінювання продуктивних тварин у період лактації необхідні сильні світлові подразники, а в період відгодівлі - слабкі або затемнення.

1.2 Інфрачервоні промені

Біологічна дія інфрачервоних променів ґрунтується на тепловому ефекті. Опромінювання тварин інфрачервоними променями викликає почервоніння (гіперемію) шкіри, так звану теплову еритему, яка швидко виникає і після припинення опромінювання швидко зникає. Кількість крові в опромінених ділянках шкіри збільшується в кілька разів, що призводить до підвищення окислювальних процесів, поліпшення тканинного обміну, збільшення випаровування, зменшення вмісту води в тканинах, прискорення розсмоктування патологічних продуктів при різних запальних процесах.

1.3 Ультрафіолетові промені

Ультрафіолетові промені в біологічному відношенні найактивніші й характеризуються різносторонньою дією. їх називають променями життя.

У тваринництві використовують природну ультрафіолетову радіацію сонця і штучну радіацію від спеціальних ламп (генераторів) високого і низького тиску.

Біологічна дія ультрафіолетових променів на організм сільськогосподарських тварин виявляється через фотохімічні реакції в шкірних покривах, слизових оболонках, органах зору, а також через дію озону, оксидів азоту, аероіонів, що виникають при ультрафіолетовому опромінюванні. Крім того, це проміння проявляє бактерицидну дію, зменшуючи таким чином бактеріальну забрудненість повітря і поліпшуючи мікроклімат у приміщеннях, де застосовується ультрафіолетове опромінювання.

Ультрафіолетове опромінювання сприяє інтенсифікації біохімічних та обмінних процесів в організмі, підвищенню рівня окислювально-відновних реакцій, поліпшенню клінічного стану сільськогосподарських тварин, підвищенню стійкості проти захворювань, забезпечує кращу збереженість молодняку та підвищує продуктивність тварин.

Світлолікування здійснюють під впливом природних і штучних джерел світла. Світлові джерела залежно від характеру випромінювання поділяють на теплові (калоричні) й люмінесцентні (холодні).

В калоричних джерелах світла кількість і склад випромінюваної ними енергії залежить від ступеня нагрівання цих джерел. До них належать сонце, полюси вугільної дуги, лампи розжарювання, нагрівальні прилади.

В люмінесцентних джерелах світла генерація люмінесценції зумовлена не температурними, а електричними й хімічними процесами. Тому світні тіла можуть бути відносно холодними, наприклад люмінесцентні лампи денного світла.

До природних джерел, світла належить сонце з усією сумою сонячної радіації (видимі, інфрачервоні, ультрафіолетові промені та ін). Сонячна енергія широко використовується у тваринництві для лікування і профілактики рахіту, остеодистрофії, фурункульозу, екземи та інших хвороб. Сонячне опромінювання протипоказане при кахексії, вадах серця в стадії декомпенсації, підвищеній чутливості шкіри до променів сонця.

До штучних джерел світла належать лампи розжарювання, які використовуються для прогрівання окремих ділянок тіла (лампа Міні-на, лампи солюкс, світлові ванни).

Широко впроваджується у виробництво хромотерапія - метод лікування, який ґрунтується на використанні певних частин спектра видимого світла за допомогою світлофільтрів. Світлофільтри пропускають промені тільки певної частини спектра, наприклад червоне скло пропускає інфрачервоні промені, червоні і частково оранжеві, а жовте скло - жовті, частково оранжеві та блакитні. Джерелом інфрачервоних променів у спеціальних лампах є хромонікелева спіраль, яка нагрівається електричним струмом. Використання інфрачервоних променів ґрунтується на їхній тепловій дії.

Джерелами ультрафіолетових променів є ртутно-кварцеві лампи, ультрафіолетові опромінювачі і опромінювальні установки.

Для ультрафіолетового опромінювання сільськогосподарських тварин найчастіше застосовують еритемні опромінювачі ЗОИ-ЗОМ, 03-1, 03-2, світильник-опромінювач ОЗСП-2, ртутно-кварцеві опромінювачі ОРК-2, ОРКПІ, установки У0-4, У0К-1, ИКУФ-1, в яких відповідно застосовуються лампи таких марок: ЛЗ-30-1, ЛЗР-40, ЛБР-40, ДРТ-40, ЛЗ-15, ИКЗК-220-250.

Визначення біологічної дії ультрафіолетових променів на організм тварин здійснюється біологічним і фізичним методами. При біологічному методі, запропонованому І.Д. Медведєвим, користуються біодозиметром.

Фізичний метод полягає у визначенні доз опромінення за допомогою спеціальних приладів - уфідозиметрів типу УФД-2, УФД-4, УФД-5 з фільтром БС-4, а також за допомогою радіоізотопів.

Обслуговуючий персонал під час проведення світлотерапії повинен користуватися синіми або димчастими окулярами. Слід також пам'ятати, що ультрафіолетові промені іонізують молекули повітря з утворенням озону, оксиду азоту, вуглекислоти, вдихання яких викликає нудоту, головний біль, утому. Щоб не допустити шкідливої дії цих продуктів, приміщення під час опромінювання треба добре вентилювати.

Під час електролікування треба суворо дотримувати правил техніки безпеки.

1.4 Електротерапія

Електротерапія - це метод лікування тварин з використанням змінних струмів низької напруги і малої частоти, високої напруги і великої частоти, ультрависокочастотного електромагнітного поля та постійного струму.

Метод ґрунтується на здатності тканини проводити електричний струм, оскільки тканини тварин містять близько 80% води, а також розчині солі натрію, калію, магнію, фосфору, заліза та інші кристалоїди і біоколоїди. Тому в тканинах, як у специфічному електроліті, молекули розпадаються на катіони й аніони, тобто на іони відповідно з позитивними й негативними електричними зарядами. Під впливом електричного струму відбувається перегрупування колоїдних частинок. Переміщення колоїдних частинок до катода називається катафорезом, а до анода - анафорезом. Катафорез і анафорез зумовлюють характерні зміни в клітині, які називаються електроосмосом.

У ветеринарній практиці застосовують такі види електротерапії: гальванотерапію, електрофорез, фарадизацію, дарсонвалізацію, діатермію, УВЧ-терапію, ультразвукотерапію, рентгенотерапію, терапію лазерним променем.