Смекни!
smekni.com

Основні показники соматичного здоров`я (стр. 12 из 12)


Рис. 1. Середні показники частоти серцевих скорочень (ЧСС) в спокої за 15 с. в досліджуваній групі


Рис. 2. Середні показники життєвої ємності легень (ЖЕЛ) в досліджуваній групі


В результаті обробки результатів дослідження ми одержали результати, що піддослідні мають середній рівень соматичного здоров`я. Проведене дослідження на 16 студентах показало, що всі студенти дотримується раціонального режиму дня (обов`язковий 8-годинний сон, ранкова зарядка, прогулянки на свіжому повітрі), займається спортом, але було виявлено у деяких невідповідність ваги та зросту. Всі критерії оцінки для кожного студента відповідають середньому рівню соматичного здоров`я.

Отже в результаті проведеного дослідження показників ЧСС та ЖЕЛ можемо зробити висновок, що у нетренованих людей вони дещо вищі, ніж у тренованих.

Ми досліджували стан захворюваності серед спортсменів рукопашного бою. Слід відмітити, що серед 16 спортсменів рукопашного бою, які займаються цим видом спорту від 1 до 4 років хворіли лише 25 %.


ВИСНОВКИ

Здоров'я — це стан повного психічного, фізичного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність захворювань та фізичних вад. Організм може бути абсолютно здоровим, здоровим задовільно, практично здоровим і нездоровим. Абсолютно здоровим уважається той, у кого всі органи та системи розвинені й функціонують нормально, в них немає ніяких хворобливих відхилень. Стан здоров'я визначається за допомогою чотирьох критеріїв: 1) наявність або відсутність хронічних захворювань; 2) рівень функціонального стану основних систем організму; 3) стадії резистентності організму (стійкість, загартованість); 4) рівень досягнутого фізичного розвитку і ступінь його гармонійності. На основі критеріїв розрізняють п'ять груп здоров'я.

Рівень здоров'я можна встановити показавши його кількісно в умовних одиницях - балах або очках. При цьому враховуються такі показники: вік, співвідношення між зростом і масою тіла, ступінь отруєння організму палінням, стан серцевої діяльності в спокої, ступені відновлення серцевої діяльності після навантаження та активної м'язової діяльності. Формування культури здоров'я - це надійний і доступний шлях самореалізації, розвитку свого потенціалу, запрограмованого біологічного й вдосконаленого соціально, шлях керування своїм здоров'ям і підтримання його на творчо-активному рівні.

«Паспорт здоров’я» заповнюють після проходження медичного огляду, державного тестування, оцінювання теоретичних і методичних знань з фізичної культури. До нього вносять такі дані. Особові дані: прізвище, ім'я, по батькові, рік народження, клас (група, курс), назва навчального закладу тощо (переносять у документ з особової справи власника "Паспорта здоров'я"). Характеристика стану здоров'я і фізичного розвитку: відомості про стан здоров'я й фізичний розвиток отримують з результатів останнього медичного обстеження. Дані фізичного розвитку (зріст, маса тіла, окружність грудної клітки, артеріальний тиск, ЧСС) переносять з медичної картки без їх оцінювання.

В результаті проведення та обробки результатів дослідження ми одержали результати, що піддослідний має середній рівень соматичного здоров`я. Він дотримується раціонального режиму дня, але було виявлено значна невідповідність ваги та зросту.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Абаскалова Н.П. Теорія і практика формування здорового способу життя учнів і студентів у системі «школа-вуз»: Автореф. докт. дис. Барнаул, 2000. — 48 с.

2. Больсевич В.К., Лубышева Л.И. Фізична культура;молодь і сучасність Теор. і практ. фіз. культ., 1995, № 4, с. 2-7.

3. Валеология: Програма для учнів 1 — 11-х класів загальноосвітніх шкіл Під общ. ред. О.Л. Трещевой Омськ, 1999. - 70 с.

4. Валеологія – наука про здоровий спосіб життя. Інформативно-методичний збірник. Випуск 1. – К., 1996. – 336 с.

5. Вакулов А.Д., Бутин И.М. Развитие физических способностей детей: книга для малишей и их родителей. – М., 1996.

6. Новосельский В.Ф. Азбука физической закалки детей. – К., 1991.

7. Основы валеологии. В 3-х книгах. / Под ред. В.П.Петленко. – К.: Олимпийская литература, 1998.

8. Павлова И.В. Удосконалювання валеологического утворення студентів фізкультурного вузу; Автореф канд. дис. Омськ, 1999. - 20 с.

9. Столярів В.И., Биховська И.М., Лубишева Л.И. Концепція фізичної культури і фізкультурного виховання (інноваційний підхід) //Теор. і практ. фіз. культ., 1998, № 5, с. 11-15.

10. Татарникова Л.Г. із соавт. Валеология — основа безпеки життя дитини. — СПб: Петрос, 1997. — 240 з

11. Свириденко С. Дбаємо про здоров’я дітей: Програма основ здорового способу життя. Початкова школа, - 1998, №9.

12. Трещева О.Л. Програмно-методические основы обучения здоровому образу жизни учащихся. Теория и практика физической культуры. 2000. № 10.

13. Физкультурно-оздоровительная работа в школе: Пособие для учителя. Под ред. А.М.Шлемина. – М., 1988.

14. Формирование здорового способа жизни молодежи (медико-социальные аспекты) / А.В. Мартыненко, Ю.В. Валентик и др. – М.: Медицина, 1988. – 192

15. Язловецький В.С., Язловецька О.В. Учням про здоров`я. – Кіровоград, 2000. – 212 с.