Смекни!
smekni.com

Перша допомога при кровотечах

Перша допомога при кровотечі

Зовнішня кровотеча може бути артеріальною або венозною. При артеріальній кровотечі кров має яскраво-червоний колір та витікає пульсуючим струмком (поштовхами); при венозній кровотечі кров темного кольору та витікає безперервно. Найбільш небезпечною є артеріальна кровотеча. Для того щоб зупинити кровотечу, треба:

· підняти поранену кінцівку;

· рану з кровотечею закрити перев'язочним матеріалом, який перед тим складається у грудку (подушечку), та придавити зверху, не торкаючись пальцями самої рани; у такому положенні, не відпускаючи пальці, тримати протягом 4-5 хв.; якщо кровотеча зупиниться, то, не знімаючи накладеного матеріалу, поверх нього треба накласти ще подушечку з іншого пакета або ж шматок вати та забинтували поранене місце;

· при сильній артеріальній кровотечі, якщо вона не зупиняється пов'язкою, треба використати передавлення крово­носних судин, які живлять поранену ділянку, за допомогою згину кінцівки у суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою.

У всіх випадках сильної кровотечі необхідно швидко викликати лікаря. При зупинці кровотечі судину, що кровоточить, притискують пальцями до кістки вище рани (ближче до тулуба).

Найбільш зручні місця та способи притискування кровоносних судин пальцями:

1. Кровотеча з судин нижньої частини обличчя зупиняється притисненням щелепної артерії до краю нижньої щелепи.

2. Кровотеча з рани скроні та лоба зупиняється притисненням артерії спереду вуха.

3. Кровотечу з великих ран голови та шиї можна зупинити притисканням сонної артерії до шийних хребців.

4. Кровотеча з ран на передпліччі зупиняється притисненням плечової артерії посередині плеча.

5. Кровотеча з ран кисті та пальців рук зупиняється при­ тисненням двох артерій у нижній третині передпліччя у кисті.

6. Кровотеча з ран нижніх кінцівок зупиняється притиснен­ням стегнової артерії до кісток тазу.

7. Кровотечу з ран на стопі можна зупинити притисненням артерії, яка проходить по тильній частині стопи.

Судину з кровотечею слід притискувати досить сильно. Швид­ше та надійніше, ніж притисненням пальцями, артеріальну кро­вотечу можна зупинити згином кінцівок у суглобах. Для цього у потерпілого слід швидко засукати рукав або штани, зробити грудку (пелот) з будь-якої матерії, вкласти її у ямку, яка виникла при згині суглоба, що розташований вище місця поранення та сильно, до відказу, зігнути над цією грудкою суглоб, цьому буде здавлена артерія, що проходить на згині та кров до рани. У цьому положенні ногу або руку можна зв'язати або прив'язати до тулуба потерпілого. Коли згин у суглобі можна зробити (наприклад, при одночасному переломі кістки тієї ж кінцівки), тоді при сильній кровотечі слід перетягнути всю кінцівку джгутом.

Як джгут краще за все використовувати будь-яку пружну та гнучку тканину, гумову трубку або стрічку, підтяжки тощо.

Перед накладенням джгута кінцівка (рука або нога) повинна бути піднята. Якщо у того, хто надає допомогу, немає помічників, тоді попереднє притиснення артерії можна доручити самому потерпілому.

Джгут накладають на ближню до тулуба частину плеча або стегна. Місце, на яке накладають джгут, повинне бути обгорнуте чимось м'яким, наприклад, декількома шарами бинтаабо відповідним шматком тканини. Можна також накладати джгута зверху рукава або штанів.

Перед тим, як накласти джгута, його слід розтягнути, а потім туго забинтувати кінцівку, не залишаючи між обертами джгута ділянок шкіри, що ним не прикрита. Перетягування джгутом кінцівки не повинно бути надмірним, тому що при цьому можутьбути перетягнуті і постраждають нерви; натягування джгута доводити тільки до зупинки кровотечі. Якщо буде помічено, що кровотеча не зупинилася повністю, слід додати (більш туго) кілька обертів джгута.

Накладений джгут тримати понад 1,5 – 2 год. не дозволяється, тому що це може привести до омертвіння обезкровленої тканини кінцівки.

Крім того, через годину слід зняти джгута на 5 – 10 хв., дати потерпілому відпочинок від болю, а кінцівка отримає і деякий приток крові. Перед тим, як зняти джгут, треба притиснути пальцями артерію, по якій кров іде до рани. Розпускати джгута слід поступово та повільно. Через 5 – 10 хв. джгут на дають знову.

При відсутності під рукою якої-небудь стрічки, що розтягується, перетягнути кінцівку можна так званою закруткою, зробленою з матеріалу, що не розтягується: з краватки, паса, скрученої хустки або рушника. Матеріал, з якого роблять закрутку, намотують навколо піднятої кінцівки, покритої відповідною підкладкою, та зв'язують вузлом на зовнішньому боці кінцівки. У цей вузол або під нього просовується який-небудь твердий предмет подібний до палиці, який повільно закручують до зупинки кровотечі. Дуже сильно затягати закрутку не можна. Палицю, що закручена до потрібного ступеня, прив'язують так, щоб вона не змогла самовільно розкрутитися.

При кровотечі з носа потерпілого слід посадити або покласти, трохи відкинути йому голову назад, розстебнути комір, на­класти на перенісся та на носа холодну примочку (змінюючи її в міру нагрівання), стиснути пальцями м'які частини (крила) носа. Ввести у ніс шматочок стерилізованої вати або марлі, яка змочена перекисом водню.

При кровотечі з рота (кривавому блюванні) потерпілого слід покласти на ноші та негайно доставити до медичного закладу.