Смекни!
smekni.com

Проблеми чоловічого клімаксу (стр. 1 из 3)

Проблеми чоловічого клімаксу

Вступ

Довгі роки активно дискутувалося питання про правомочність терміну «чоловічий клімакс». Відносно жінок клімакс чітко зв'язується з припиненням овуляції і втратою репродуктивної здатності. Що стосується чоловіків, то описано велику кількість випадків збереження у них фертильності до глибокої старості. Проте, заперечувати наявність певної перебудови чоловічого організму не можна. Зміни з боку нервової, ендокринної, серцево-судинної і інших систем, в основі яких лежить так звана часткова андрогенна недостатність у чоловіків (PADAM) і виявляється зниженням продукції вільного тестостерона, підвищенням змісту естрогену і глобулінів, що зв'язують статеві гормони, і порушеннями андрогенно-естрогенного балансу, дозволили виділити поняття чоловічого клімаксу.

Клімакс у чоловіків може наступити в будь-якому віці. Прийнято розрізняти ранній клімакс — до 45 років, звичайний — від 46 до 60 років і пізній — після 60 років, він обумовлений впливом багато кого ендо- і екзогенних чинників. Перш за все, це — природжена неповноцінність нейрогуморальної регуляції статевих функцій, порушення статевого дозрівання, гіпогонадізм, крипторхізм. Важливе значення мають супутні захворювання: гіпертонічна хвороба, атеросклероз, цукровий діабет, всі види кастрації (травматична, хірургічна, медикаментозна, променева), алкогольна і інші хронічні інтоксикації.

З біологічної точки зору клімакс — необхідний і неминучий механізм, що дозволяє вивести старіючі особини з відтворювання, що доцільне для збереження вигляду. Спільність проявів клімаксу у чоловіків і жінок була доведена клінічно, це дозволяє вважати його фізіологічним синдромом, обумовленим віковими зсувами в гормональному балансі і обміні речовин і, перш за все, віковим згасанням функції статевих залоз. У чоловіків клімакс наступає пізніше, ніж у жінок, протікає менш помітно, його часто розцінюють як старечі зміни організму.

Існує велика кількість теорій старіння. Багато учених підкреслюють, що старіння — не тільки результат загальних і місцевих інволюційних процесів, що протікають в органах і системах, але і пристосування старіючого організму до них. При фізіологічному старінні відбувається координована перебудова різних рівнів регуляції. Цей процес багато в чому залежить від конституціональних особливостей індивіда. В тих випадках, коли старіння протікає нерівномірно, порушується функціонування регуляторних механізмів і виникає клінічний патологічний клімакс — андропауза. Пусковим механізмом її є зниження чутливості гіпоталамічних центрів до рівня гонадотропінів і статевих гормонів, що приводить до дисбалансу секреції гіпофізом лютеотропного гормону (ЛГ), фолликуло-стимулюючого гормону (ФСГ) і зміні коефіцієнта ФСГ/ЛГ.

Зовнішні і внутрішні статеві органи чоловіків

У чоловіка розрізняють зовнішні і внутрішні статеві органи. До зовнішніх належать статевий член, мошонка і сечівник.

Мошонка складається з шкіри і підшкірної клітковини. У ній містяться яєчка, їх придатки і початкова частина сім'явивідного каналу. Температура в мошонці на 3—4 ° нижча, ніж у черевній порожнині, що має значення для нормального розвитку сперматозоїдів. Звичайно яєчка опускаються в мошонку через пахові канали в кінці сьомого місяця внутрішньоутробного розвитку. При неопущенні з черевної порожнини або затримці в паховому каналі функція яєчок буває зниженою.

Статевий член утворюють три печеристих тіла, оточені клітковиною і покриті дуже рухливою шкірою. Довжина незбудженого статевого члена зрілого чоловіка дорівнює 9—10 см, збудженого — 14—16 см.

Сечівник являє собою трубку довжиною 12—22 см, яка проходить через стінку сечового міхура, передміхурову залозу (простату), стінку тазового дна і нижнє печеристе тіло члена. На задній поверхні відтинка, що проходить через передміхурову залозу, є сім'яний горбик. У нього відкриваються отвори сім'явипорскувальних каналів і передміхурової залози.

До внутрішніх чоловічих статевих органів відносяться яєчка, придатки яєчок, сім'яні міхурці, передміхурова залоза.

Яєчко — парна чоловіча статева залоза. За величиною і зовнішнім виглядом яєчко нагадує голубине яйце, дещо сплющене з боків. Довжина яєчка — 4—4,5 см, товщина — 2—2,5 см, маса — 15—25 г. У яєчках виробляються сперматозоїди і чоловічий статевий гормон тестостерон, що впливає на виробіток сперматозоїдів, функцію сім'яних міхурців, передмірухової залози, а також на функцію нервової системи, залоз внутрішньої секреції і тонус усього організму.

Сперматозоїди починають продукуватись у 13—17 років, тобто в період статевого дозрівання. Цей процес може тривати до глибокої старості. Так, у віці до 70 років сперматозоїди виявляються в спермі більшості чоловіків, в 71-80 - в 50%, в 81—90 років — в 25%, понад 90 років — в поодиноких випадках. Ендокринна функція яєчок різко підвищується в період статевого дозрівання і досягає максимуму в 25 років. Після 25 років і до 50 років продукція яєчками тестостерону поступово зменшується, а у віці 50—70 років різко знижується ендокринна функція яєчок.

Придаток яєчка являє собою трубку, в яку впадають протоки від яєчка. Трубка придатка переходить у сім'я-провідну протоку, яка проходить через паховий канал в черевну порожнину, де розміщується за сечовим міхуром. У кінці протоки є розширення, в яке впадає вихід від сім'яного міхурця, після чого утворюється загальний сім'явипорскувальний канал. Цей канал впадає на верхівці сім'яного горбика в сечівник.

Сім'яні міхурці — парні органи, що розвиваються і функціонують під впливом чоловічого статевого гормона тестостерону, виділяють клейкий желатиноподібний секрет, який є складовою частиною сперми. Тимчасове зниження потенції після статевих стосунків певною мірою зумовлене спорожненням сім'яних міхурців.

Передміхурова залоза, або простата, за своєю формою і величиною нагадує каштан. Складається з дольок, що утворюють вивідні протоки, які відкриваються на задній стінці сечівника.

Секрет передміхурової залози розріджує сперму, збільшує її об'єм і необхідний для нормальної життєдіяльності! сперматозоїдів.

Статева діяльність чоловіка здійснюється за допомогою рефлексу. До складу статевої рефлекторної дуги входять: рецептори-сприймачі статевих подразнень (зорові, слухові, нюхові, дотикові); доцентрові провідники; центри статевої функції; відцентрові провідники; статевий член.

Вищими безумовпо рефлекторними підкірковими статевими центрами є проміжний мозок і підгорбкові центри, які стимулюють статеву рефлекторну діяльність через спинномозковий центр ерекції (збудження) і еякуляції, що розміщені в спинному мозку.

Ерекція може настати при подразненні чутливих нервових закінчень, закладених в статевих органах, під впливом уяви, спогадів, зорових, слухових та інших відчуттів, при подразненні центра ерекції кров'ю, насиченою статевими гормонами. Під час стосунку подразнення передаються на центр еякуляції, а з нього — на спермовипорскувальну протоку, сім'яні міхурці і передміхурову залозу. Це зумовлює еякуляцію сперми, яка супроводжується найвищою статевою насолодою — оргазмом. Головним джерелом статевих гормонів у чоловіка є яєчка, функція яких тісно зв'язана з іншими органами внутрішньої секреції — гіпофізом, наднирковими, щитовидною, зобною залозами. Статеві гормони гіпофіза збуджують і підтримують утворення сперматозоїдів і тестостерону в яєчку. Інші гормони гіпофіза регулюють ріст органів і тканин, функцію надниркових і щитовидної залоз тощо. Гіпофіз у свою чергу регулюється підгорбковими центрами.

Значний вплив на статеву функцію чоловіків і жінок має кора надниркових залоз, у якій виробляються і тестостерон, і естрогени.

При зниженні функції щитовидної залози пригнічується діяльність статевих органів як чоловіка, так і жінки. У чоловіків зменшується здатність до запліднення і навіть настає безпліддя, знижується статевий потяг і потенція. У жінок менструації стають незначними і нерідко зовсім припиняються. Статеві залози тісно зв'язані і з зобною залозою. Вона добре розвинена у дітей. У 12—14 років зобна залоза поступово атрофується і починають бурхливо розвиватись статеві органи.

Функція ендокринної системи і, зокрема, статевих залоз залежить від діяльності центральної і вегетативної нервової системи. Порушення останньої спричиняють ослаблення або розлад діяльності статевих органів.

Причини і час настання клімаксу у чоловіків

Питання про настання клімаксу у чоловіків і досі є предметом суперечок багатьох вчених. Дехто вважає, що процес утворення сперми і здатність до ерекції у здорового чоловіка можуть тривати до глибокої старості. Однак спо стереження і дослідження останніх десятиліть переконли во засвідчують, що клімактеричним змінам підлягає та кож і чоловічий організм.-

Вищими підкірковими центрами регуляції функції статевих залоз як у чоловіків, так і в жінок є центри шдгорб-кової ділянки, що стимулюють функцію гіпофіза при допомозі релізінг-фактора, а також через вплив на вегетативні первові центри. З віком ослаблення гальмівного впливу центральної нервової системи призводить до посилення функції підгорбкових центрів, збільшення продукції релізінг-фактора, а отже, і до посиленої діяльності гіпофіза. У відповідь на це спочатку підвищується діяльність статевих залоз, а потім поступово виснажується, знижується, зумовлюючи прояви клімаксу.

Можливий і інший механізм розвитку клімактеричних змін: спочатку виникають зворотні зміни в статевих залозах — яєчках, передміхуровій залозі, сім'яних міхурцях, придатках яєчок, в надниркових залозах та інших оргапах, що впливають на функцію статевої системи, а потім настають зміни в гіпофізі і підгорбкових центрах.

Найбільше уражується ендокриппа функція яєчок, що позначається на виробленні тестостерону, який тонізує весь організм. Дещо пізніше порушується продукція сперматозоїдів. '