Смекни!
smekni.com

Прогнозування та профілактика ускладнень при ортодонтичному лікуванні хворих із застосуванням знімної та незнімної техніки (стр. 5 из 6)

Згідно даних цифрової капіляроскопії, у дітей четвертої та п’ятої клінічних груп протягом ортодонтичного лікування структурних змін мікроциркуляторного русла порівняно зі станом на початок лікування у різних ділянках слизової оболонки порожнини рота не діагностовано.

Оцінка рівня стоматологічного здоров’я за показниками ІРСЗ засвідчила, що у разі застосування індивідуалізованих ЛПК більшість дітей четвертої та п’ятої клінічних груп мала показники ІРСЗ на рівні 0,9 та 0,8 балів, що відповідає високому рівню здоров’я, а саме: показник у 0,9 балів мали 43,4% пацієнтів четвертої клінічної групи та 38,5% пацієнтів п’ятої, показник у 0,8 балів визначено у 33,3% та 28,2% осіб четвертої та п’ятої груп відповідно. У осіб четвертої та п’ятої клінічних груп протягом лікування ортодонтичними апаратами відзначили недостовірне (p>0,05) збільшення кількості хворих, стан стоматологічного здоров'я яких погіршився до рівня показників індексу 0,7 та 0,6, які відповідають середньому рівню стоматологічного здоров’я, а у більшості хворих він залишився на рівні показників початку ортодонтичного лікування.

Все вищенаведене засвідчує, що застосовані нами алгоритми прогнозування та методики профілактики захворювань твердих тканин зубів, слизової оболонки порожнини рота та тканин пародонту доцільні до застосування в практичній охороні здоров`я і можуть бути рекомендовані для профілактики ускладнень ортодонтичного лікування, збереження та покращення рівня стоматологічного здоров’я в цілому.

ВИСНОВКИ

У дисертації представлено клінічне обґрунтування вирішення актуального завдання сучасної стоматології – підвищення ефективності ортодонтичного лікування хворих із зубощелепними аномаліями шляхом удосконалення методів прогнозування та застосування індивідуалізованих профілактичних комплексів.

1. Результати проведених досліджень засвідчили достовірну відмінність (р<0,05)індексу рівня стоматологічного здоров’я у дітей різних груп загальносоматичного здоров’я: 0,85±0,009 балів у осіб I групи здоров’я, 0,8±0,01 у осіб II групи здоров’я та 0,7±0,023 у III групі відповідно, що вказує на залежність рівня стоматологічного здоров’я від загальносоматичного стану організму дитини.

2. За результатами клініко-лабораторних досліджень у дітей з аномаліями та деформаціями зубо-щелепної системи факторами ризику погіршення стоматологічного здоров'я визначено: ризик формування карієсу зубів - підвищення в’язкості слини (16,39% від кількості обстежених із ЗЩА), схильність до зубних відкладень (24,59%), гіпоплазія чи аплазія емалі (14,75%), раннє прорізування зубів (9,84%), гістози у матерів (16,39%), обтяжена успадкованість (1,64%); ризик захворювань тканин пародонта - аномалії положення зубних рядів (72,13%), аномалії прикріплення м’яких тканин (26,23%), приясеневий карієс (8,2%), відкушування їжі зубами бокової групи (9,84% хворих відповідно); ризик прогресування зубощелепних аномалій - дефекти зубного ряду (21,3%), карієс молярів (72,1%), порушення строків зміни зубів (14,8%), порушення послідовності зміни зубів (8,2%), успадкованість (19,7% від кількості обстежених із ЗЩА).

3. Впродовж ортодонтичного лікування з використанням знімної та незнімної техніки факторами ризику ускладнень у вигляді захворювань твердих тканин зубів, тканин пародонта та слизової оболонки порожнини рота у дітей є: погіршення гігієнічного стану порожнини рота за показниками індексу Федорова – Володкіної на рівні 2,69±0,067 балів і вище та Грін – Вермілліона на рівні 2,35±0,040 балів і вище, перевищення значень індексу РМА 50% та слабопозитивного рівня значення проби Шиллера – Писарева, а також перевищення значення індексу КПВ+кп, рівного 5,34±0,29 балів.

4. За результатами аналізу даних цифрової капіляроскопії й лазерної доплерівської флоуметрії встановлено, що користування знімними та незнімними ортодонтичними апаратами обумовлює зміни мікроциркуляторного русла у вигляді вираженого венозного застою зі зменшенням кількості інтактних елементів та переважанням аневризмоподібних капілярних петель та капілярів, що втратили звичайну форму. Структурні порушення мікросудин ясен та зміни параметрів мікроциркуляції зростають відповідно терміну користування ортодонтичними апаратами, що вказує на зниження резервних можливостей мікросудин тканин пародонта в динаміці.

5. Розроблена інтерактивна комп’ютерна програма «Прогнозування ускладнень ортодонтичного лікування» дозволяє на основі оцінки результатів клініко-лабораторних досліджень об`єктивізувати можливі прогностичні варіанти перебігу ортодонтичного лікування та призначити індивідуалізовані профілактичні комплекси.

6. Клініко-лабораторна оцінка засвідчує клінічну ефективність розроблених індивідуалізованих профілактичних комплексів (ЛПК – 1; ЛПК – 2; ЛПК – 3; та ЛПК – 4), обгрунтоване застосування яких дозволяє знизити кількість ускладнень ортодонтичного лікування з боку твердих тканин зубів, тканин пародонта та слизової оболонки порожнини рота, що підтверджено показниками інтенсивності каріесу, індексу КПВ+кп, гігієнічними індексами Федорова–Володкіної та Грін – Вермілліона, пробами Шиллера-Писарева та ПМА, а також данними цифрової капіляроскопії та лазерної доплерівської флоуметрії.

Практичні рекомендації:

1. Планування ортодонтичного лікування й обрання методу його проведення доцільно здійснювати з урахуванням стану загальносоматичного й стоматологічного здоров`я з аналізом наявності факторів ризику ускладнень ортодонтичного лікування.

2. Застосування інтерактивної комп’ютерної програми «Прогнозування ускладнень ортодонтичного лікування» дозволяє на основі оцінки результатів клініко-лабораторних досліджень визначити фактори ризику й об`єктивізувати можливі прогностичні варіанти перебігу ортодонтичного лікування.

3. До груп ризику ускладнень ортодонтичного лікування слід віднести дітей із зубощелепними аномаліями з показниками індексу Федорова – Володкіної на рівні 2,69±0,067 балів і вище, Грін-Вермілліона на рівні 2,35±0,040 балів і вище, значеннями індексу ПМА більше 50% та слабо позитивним рівнем значень проби Шиллера-Писарева, а також індексу КПВ+кп рівного 5,34±0,29 і вище.

4. У випадку наявності факторів ризику стоматологічних захворювань для підвищення ефективності ортодонтичного лікування й профілактики ускладнень доцільно призначати індивідуалізовані профілактичні комплекси
(ЛПК – 1; ЛПК – 2; ЛПК – 3; та ЛПК – 4).

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Павленко О.В. Профілактика розвитку стоматологічних хвороб при ортодонтичному лікуванні у дітей молодшого та середнього шкільного віку /
О. В. Павленко, О.В. Біда // Український стоматологічний альманах. – 2006. – № 1. – С. 44–45. (Дисертантом проведено усі клініко-лабораторні дослідження, статистична обробка даних, аналіз та узагальнення результатів, написання статті).

2. Біда О.В. Стоматологічне здоров’я дітей молодшого та середнього шкільного віку і критерії його оцінки / О. В. Біда // Український стоматологічний альманах. – 2007. – № 1. – С. 51–54.

3. Біда О. В. Ортодонтичні технології лікування дітей молодшого та середнього шкільного віку із зубощелепними аномаліями альвеолярного відростка / О. В. Біда // Український стоматологічний альманах. – 2007. – № 2. – С. 11–14.

4. Біда О.В. Гігієнічний стан порожнини рота осіб, що знаходяться на ортодонтичному лікуванні з використанням знімної та незнімної техніки і його зміни в процесі лікування / О. В. Біда // Український стоматологічний альманах. – 2007. – № 3. – С. 63–66.

5. Біда О.В. Стан тканин пародонта і його зміни в процесі ортодонтичного лікування / О. В. Біда // Збірник наукових праць співробітників НМАПО імені П.Л.Шупика. – Вип. 16, кн. 3. – К., 2007. – С. 315–321.

6. Павленко О.В. Динаміка мікроциркуляторного русла слизової оболонки порожнини рота обумовлена дією ортодонтичних апаратів / О.В. Павленко,
О.В. Біда // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. – Вип. 16, кн. 1. – К., 2007. – С. 429–433. (Дисертантом проведені усі клініко-лабораторні дослідження, статистична обробка даних, аналіз та узагальнення результатів, написання статті).

7. Біда О.В. Оптимізація профілактики основних стоматологічних захворювань – один з пріоритетних напрямків розвитку стоматології / О. В. Біда // Науково-методична конференція з міжнародною участю «Проблеми безперервного професійного розвитку лікарів і провізорів»: збірник праць. – К., 2007. – С. 92–93.

8. Біда О.В. Стан мікроциркуляторного русла слизової оболонки порожнини рота та його зміни в період ортодонтичного лікування / О. В. Біда // Науково-практична конференція «Актуальні питання профілактики захворювань пародонту та слизової оболонки порожнини рота». – К., 2007. – C. 109–111.

9. Біда О.В. Зміни мікроциркуляторного русла слизової оболонки порожнини рота у осіб в період ортодонтичного лікування / О. В. Біда // Тези. науково-практична конференція з міжнародною участю «Ультразвукова діагностика в медицині невідкладних станів». – Судак, 2007. – С. 20–23.

10. Патент 21114, Україна, МПК А61В8/00, А61С9/00. Пристрій для утримання торця світловода лазера в порожнині рота / Трофименко О. А,Онищенко В.С.,Павленко О. В.,Біда О.В.,Динник О.Б.,Мостовий С. Є.; Національна медична академія післядипломної освіти імені П.Л.Шупика.- № u 2006 12635; заявл. 01.12.06; опубл. 15.02.07, Бюл. № 2. (Особистий внесок полягає у виконанні інформаційного пошуку та підготовці матеріалів до патентного відділу, розробці пристрою та участі в клінічній апробації).