Смекни!
smekni.com

Вдосконалення організації бухгалтерського обліку на ТОВ "СКОП" (стр. 2 из 7)

Сторони мають рівні права та обов’язки , щодо статутного капіталу Товариства.

Розглянемо трудові ресурси ТОВ “Скоп”. Трудові ресурси – це частина населення, яка має психологічні та розумові здібності до праці. Трудові ресурси формують трудовий потенціал – це якісна характеристика трудових ресурсів: освітній, професійний рівень, моральний та духовний світогляд.

Керівний склад працівників ТОВ “Скоп”:

директор – Черняк Анатолій Володимирович має вищу економічну освіту і йому підпорядковуються головний бухгалтер, касир, майстер по виробництву, інженер по ТБ;

головний бухгалтер – Ярчевська Наталія Володимирівна має вищу економічну освіту і їй підпорядковуються касир та керівники структурних підрозділів;

касир - Козирєва Наталія Анатоліївна яка має вищу економічну освіту;

майстер по виробництву - Джус Андрій Васильович має вищу технічну освіту і йому підпорядковані 21 працівники;

інженер по ТБ - Волинець Олександр Миколайович, який має вищу технічну освіту і якому підпорядковані 2 працівника.

Загальна кількість працюючих на підприємстві 28 працівників, з них 5 чоловік - це управлінський персонал, всі мають вищу освіту. Решта працівників займають такі посади як: фрезерувальники, окантовщики, полірувальники, токарі, електрики, зварювальники, водії, сторож, прибиральники. З працівниками укладаються трудові договори.

Отож, наведемо узагальнюючу організаційну структуру підприємства (рис.1.1.).

Виробнича структура підприємства є основою для правильної організації управлінського обліку на підприємстві. Масштаб виробництва, складність технологічних процесів впливають на побудову виробничої структури підприємства (рис.1.2.).


Рис. 1.1. Організаційна структура ТОВ “Скоп”

ТОВ “Скоп” має на своїй території головний корпус та склад готової продукції. Головний корпус являє собою одноповерхову будівлю, у якій відокремлюються самостійні відділи, які відповідають основним процесам обробки каменю: розпилювальний, окантовочний, шліфувально-полірувальний. Для ізоляції суміжних відділів встановлені звукопоглинаючі перегородки. Склад готової продукції збудований у вигляді приміщення з бетонною підлогою. Цей склад обладнаний підйомно-транспортними засобами.

В основі виробничого процесу лежить технологічний процес, який є частиною виробничого процесу, забезпечує зміну геометричних форм, фізико-хімічних властивостей предметів праці. Технологічний процес складається із послідовно виконуючих над певним предметом праці технологічних дій, які носять назву операції. Операцією називається частина виробничого процесу, що виконується на одному робочому місці над кожним предметом праці. Поряд із технологічними виробничий процес містить і нетехнологічні операції, які не призводять до зміни геометричних форм та якостей виробу (транспортні роботи).


Рис.1.2 Виробнича структура ТОВ „СКОП”

Для ТОВ “Скоп” характерне одиничне виробництво, що характеризується широтою номенклатури та малим обсягом випуску, високою собівартістю виробів. Виробництво на ТОВ “Скоп” є не потоковим, якому властиві такі ознаки: на робочих місцях оброблюються різні за конструкцією та технологією виготовлення предмети праці, кількість кожного з них невелика і недостатня для повного завантаження робочого місця. Робочі місця розташовані однотипними технологічними групами без зв’язку з послідовністю технологічного процесу, внаслідок чого є великі перерви між операціями. Після окремих операцій деталі поступають на склади та чекають звільнення робочого місця для виконання наступної операції. Не потоковий метод застосовують переважно у одиничному та серійному виробництві. Позитивними рисами такого методу є: проста організація виробництва; просте управління. Негативні риси: високі затрати; великі простої; висока собівартість виробів.

В залежності від фізико-механічних якостей вихідної сировини, можливостей виробничої бази та вимог, що ставляться до готової продукції, використовуються наступні технологічні методи обробки каменю: різанням (абразивна обробка), ударом (ударна обробка) або підігрівом (термічна обробка). В наш час розроблюються нові методи обробки каменю, до яких відносяться ультразвукова, за допомогою лазера, струмом високої частотності, інфрачервоним випромінюванням та інші.

При будь-якому методі обробки каменю дотримується наступна технологічна схема виробництва: приблизна, а потім точна обробка виробів по формі і розмірам та фактурна обробка, яка придає виробам декоративні якості та підвищує його міцність.

На ТОВ “Скоп” застосовується абразивна обробка каменю, яка здійснюється по загальноприйнятій технологічній схемі: розпилка блоків на заготовки – окантовка (фрезеровка) заготовок – шліфовка (поліровка) заготовок (рис.1.3).

1 – розпилка; 2 – окантовка; 3 – шліфовка-поліровка.

Рис.1.3. Схема процесу абразивної обробки каменю

ТОВ „Скоп” використовує для своєї виробничої діяльності наступні різновиди каменю: граніти різних видів, лабрадорити, габро, гранодіорити, сієніти, мармури, базальти та інші види каменю:

Граніти (від латинського “гранум” - зерно) – найбільш розповсюджені глибинні породи із яскраво вираженою зернисто-кристалічною структурою, що складаються із польового шпату, кварцу і кольорових мінералів;

Сієніти (від назви гори Сієно в Єгипті) - глибинні зернисто-кристалічні породи, що відрізняються від гранітів відсутністю кварцу і, як наслідок, кращою оброблюваністю, а також менш чітко вираженою зернистістю;

Габро (за назвою місцевості на півночі Італії) - глибинні зернисто-кристалічні породи, що складаються із плагіоклазу, рогової обманки і біотиту;

Лабрадорити (від мінералу – лабрадор, що одержав свою назву по півострові Лабрадор) – глибинні зернисто-кристалічні породи, головною складовою частиною якої є мінерал лабрадор групи плагіоклазів;

Базальти (від ефіопського “базал” - залізовмісний камінь) – аналоги, що вилилися із габро;

Мармури (від грецького “мармарос” - блискучий) - зернисто-кристалічні породи, що утворилися у результаті перекристалізації вапняків і доломітів під впливом високої температури і великих тисків.

ТОВ “Скоп” закуповує камінь переважно у Іршанського гірничо-збагачувального комбінату (смт. Іршанськ), ВАТ “Лезніківський кар’єр” (с. Лезніки), Корнинського гранітного кар’єру (смт. Корнин), Коростишівського гранітного кар’єру (м. Коростишів), Жежелівському родовищі в Вінницькій обл. Козятинського р-ну, в Кіровоградській обл. Ново українському р-ні в с. Кам’яний міст, Дніпропетровській обл. Апостоловському р-ні с. Ток, Запоріжській обл. Вільнянському р-ні з.ст.Янцево, Житомирській обл. Володар-Волинському р-ні с.Суха-Воля та в інших областях.

Для обробки цих каменів на каменеобробних підприємствах використовують машини (станки) як вітчизняного, так і закордонного виробництва, які забезпечують механізоване та автоматизоване виробництво різних виробів із природного каменю.

На ТОВ “Скоп” робітники працюють на такому обладнанні:

установка агрегатна пасировочна “Корона” для різки блоків на плити;

станок відрізний “Колібрі” для різки плит і зняття фасок;

станок профільної різки “Контур” для обробки фасонних поверхонь;

станок ричажно-шліфувальний “Грань” для шліфовки та поліровки;

станок гравірувальний “Кристал” для нанесення надписів та малюнків.

Отож, коли на підприємство ТОВ “Скоп” приїздить клієнт, він має змогу замовити необхідну йому продукцію або обрати ту продукцію, що сподобалася йому найбільше, із великої кількості виробів, зразки якої наведені в існуючому на підприємстві каталозі готових виробів (див. ілюстративний матеріал).

Одними з видів продукції, які виробляються на ТОВ „СКОП”є:

ритуальна продукція (деталі пам’ятників)

будівельно-архітектурна продукція (облицювальна плитка, брущатка).

Одиницею виміру продукції із природного каменю є 1 м2 .

Середня ціна одиниці продукції відповідно до якості та розмірів коливається від 140 до 250 гривень. Якісні показники продукції залежать від родовища, з якого привезена сировина.

Геометрична форма і розміри можуть бути замовлені індивідуально, так як технологічний процес є достатньо гнучкий.

Найбільшим попитом серед споживачів (населення) користується природний камінь з однорідною структурою – габро. Граніти використовуються для спорудження більш масивних пам’ятників: обелісків, меморіальних комплексів.

Для виготовлення виробів із природного каменю необхідні слідуючи основні засоби:

будівля;

фрез (для розпилу природного каменю);

окантовочний станок (для надання виробам необхідних розмірів);

полірувальний станок (для поліровки виробів);

кран-балка (для переміщення виробів в необхідне місце);

болгарка (для фігурної обробки);

шліфувальна машинка (для поліровки фігурних виробів);

перфоратор (для пробурювання отворів, які необхідні при встановленні пам’ятників);

погрузчик.

Необхідною сировиною для виготовлення виробів із природного каменю є гранітні блоки, блоки габро, лабрадориту (в залежності від виду замовлення).

Також необхідні слідуючі МШП:

шліфувальні круги;

войлочні насадки;

насадки до перфоратора;

різальні круги по каменю;

хром окис.

Для підприємства, яке займається виготовленням виробів із природного каменю (в залежності від обсягів виробництва), необхідні працівники наступних професій:

фрезерувальник;

полірувальник;

електрик;

окантовщик;

водій;

бухгалтер;

касир.

За місяць, обсяг виробництва продукції на підприємстві склав 86,2 м2 полірованих виробів. В тому числі деталей пам’ятників виготовлено 71,2 м2, облицювальної плитки 15,0 м2. Вцілому по підприємству середня реалізаційна ціна 1 м2 полірованої продукції склала 181,30 грн.; деталей пам’ятників відповідно становить 190,00 грн., облицювальної плитки – 140,00 грн. ( див.табл.1.3.)