Смекни!
smekni.com

Відбілювання зубів (стр. 1 из 3)

У наш час відбілювання зубів набуває все більшої популярності. Білосніжна красива посмішка стала не лише ознакою здоров’я. Це своєрідний атрибут успішності. Відбілювання зубів не є обов’язковим з погляду гігієни, але бажаючих мати «голлівудську посмішку» стає дедалі більше. Про всі "за" та "проти" відбілювання зубів розповідає стоматолог Інна ШВЕЦЬ.

Зараз у стоматології стрімко почав розвиватися такий напрямок, як реставрація зубів. За допомогою цього напрямку зубам можна надати бажаного кольору та форми. Коли йдеться про відновлення пошкоджених зубів, то в такому випадку реставрація є необхідністю. Але все частіше люди з абсолютно здоровими зубами хочуть відкоригувати їх форму, покращити колір з естетичної точки зору. Зараз естетиці придають величезне значення.

Що стосується відбілювання зубів, то у кожного фахівця власна думка стосовно цього приводу. В будь-якому випадку останнє рішення за пацієнтом. Але перш ніж зважитись на цей крок потрібно зважити всі «за» і «проти».

Є кілька способів відбілювання зубів:

1. Хімічне відбілювання. Цей спосіб є найбільш агресивним. Використовується перекис водню концентрацією від 10% — 35%. Слід пам’ятати, що коронки, та пломби кольору не міняють, а тому перед відбілюванням їх потрібно замінити.

2. Лазерне відбілювання. Лазер взаємодіючи з гелем, відбілює поверхню зубів.

3. Відбілювання ультразвуком. Проводиться спеціальним ультразвуковим приладом.

4. Фотовідбілювання. В основному проводиться системою Zoom в якій використовується безкислотний гель. Це найбільш безпечний метод відбілювання, однак і найдорожчий.

5. Відбілювання зубів за допомогою спеціальних кап. Його можна успішно проводити в домашніх умовах. Використовується відбілюючий гель, чи розчин перекису водню концентрацією 10%.

Звертаються переважно люди віком від 26 до 60 років. У випадках таких хвороб, як дискалоріти, флюорози, гіпоплазії, титрациклінові зуби (побічна дія від прийому антибіотика титрацикліну) відбілювання зубів є необхідністю. Ми зобов’язані ознайомити пацієнтів з усіма побічними діями, які виникають після відбілювання зубів. А це — утворення мікропор в емалі, підвищена чутливість зубів до холодного та гарячого. Гарантовано з’являється біль в зубах. В одних пацієнтів вона зникає через декілька днів після проведення процедур, а в інших може тривати довше. Можливе запалення ясен і язика. Відразу після хімічного відбілювання на зуби наносяться спеціальні лаки на основі фтору та кальцію. Впродовж трьох місяців після проведення процедури не можна вживати каву, чорний чай, колу, червоне вино, продукти що містять харчові барвники — це може призвести до пігментації та звести процедуру відбілювання нанівець. Багато хто, почувши про побічні дії відмовляються від процедури.

Позитивна дія після відбілювання зубів лише одна — покращується їх зовнішній вигляд.

Відбілювання — це хімічний процес, а значить воно не є абсолютно безпечним. Ця процедура протипоказана вагітним жінкам, матерям у період вигодовування грудьми, а також людям з підвищеною чутливістю зубів чи тріщинами на емалі.

Гарний спосіб збереження білизни — паста та зубна щітка. Останню потрібно змінювати щомісяця. Стосовно зубної пасти, то її потрібно обирати керуючись порадами стоматолога. Поширеними є відбілюючі пасти. Вони заповнили прилавки всіх супермаркетів. Їх неправильне використання може призвести до побічних дій — підвищена чутливість зубів до холодного та гарячого, спазми та раптові болі. Тож перед їх використанням проконсультуйтеся з лікарем. Він порадить необхідну пасту та призначить схему користування.

Правильний щоденний догляд за зубами допоможе зберегти їх здоров’я та красу:

- чищення зубів вранці після їжі та ввечері перед сном;

- використання флосів — спеціальних зубних ниток;

- полоскання ротової порожнини після кожного прийому їжі;

- щорічний профілактичний огляд зубів у стоматолога.

Негативно на зубну емаль впливають: чорний чай, кава, цукерки, зокрема льодяники, сухарі.

Покращують стан зубів такі продукти, як морква, яблука, груші, капуста. Щоденно раджу вживати сиру морквину та яблуко. Крім того, що вони містять вітаміни та мікроелементи необхідні для зубів, вони прекрасно очищають та масажують їх.

Серед народних методів прекрасним відбілюючим засобом є сік зеленого грецького горіха та звичайна таблетка активованого вугілля. Хоча ними не слід зловживати.

Кожен хоче бути власником гарної, світлої посмішки. Вона надає впевненості в собі й позитивно впливає на загальний зовнішній вигляд. Багато людей соромляться посміхатися, тому що їхні зуби покриті кольоровими плямами або в них змінений колір. У цьому розділі можна отримати інформацію про різні доступні засоби для хімічного відбілювання зубів, а також про різні доступні способи підтримки природної білизни шляхом видалення плям.

Які причини утворення нальоту й зміни кольору зубів?

Причиною пожовтіння зубів може бути вживання певних харчових продуктів і напоїв, а також паління. Такого роду наліт з'являється на поверхні зубів.

Зуби також можуть темніти в результаті пошкодження або в процесі природного старіння. Крім того, хоча такі випадки зустрічаються рідше, деякі ліки, прийняті за призначенням лікаря під час формування зубів, можуть викликати утворення плям усередині самої структури зуба.

Як проходить відбілювання зубів? Відбілювання – це процес посвітління зубів за допомогою нанесення на них хімічного розчину. У результаті емаль виступаючої коронки зуба відбілюється. Крім цього, відновити природну білизну можна шляхом видалення плям з поверхні зубів.

Чого варто уникати, щоб зберегти природну білизну зубів?

Плями на поверхні зубів зменшують їхню природну білизну. Регулярно дозволяючи собі вживання перерахованих нижче продуктів, ви збільшуєте ризик появи плям на зубах:

Тютюн

Кава та чай

Червоне вино

Гостра приправа - Каррі

Соя

Фруктові соки

Напої типу коли

Які існують способи відбілювання зубів?

На сьогодні існує безліч способів відбілювання зубів. Тут наводяться два способи, які вам може запропонувати ваш стоматолог.

Стоматолог наносить відбілюючий розчин безпосередньо на покриті плямами зуби. Нанесений розчин активується під впливом тепла (альтернативний варіант – активувати процес можна шляхом сполучення впливу тепла і світла). Після змивання розчину проявляється побіління зубів. Ця процедура займає біля години, а за один сеанс можна відбілити від шести до восьми зубів.

Зазвичай стоматолог робить наступне: виготовляє капу для відбілюючого засобу, що підходить за розміром зубам верхньої й нижньої щелеп, і надає відбілюючий розчин для використання в домашніх умовах відповідно до рекомендацій з застосування. Капи необхідно носити біля двох годин у день (їх можна носити й уночі), при цьому процес віднімає різну кількість часу, залежно від використовуваного засобу – від однієї до шести тижнів.

Крім того, існують відбілюючі набори, призначені для використання в домашніх умовах, їх можна купити в роздрібних магазинах. Деякі з них використовуються аналогічно другому з описаних вище способів. Ці набори коштують дешевше, тому що капи для відбілюючих засобів стандартних розмірів, а не індивідуальні, що точно підходять за розміром та формою до ваших зубів. Завжди консультуйтеся зі стоматологом перш ніж почати будь-яке лікування в домашніх умовах.

Чи припустимо відбілювання зубів для всіх?

Почніть із розмови зі стоматологом. Він зможе сказати, чи будуть процедури відбілювання ефективні для вас. Проте, можливо відбілити зуби, які піддалися пломбуванню кореневих каналів або іншим видам реставрацій.

Чи є які-небудь побічні ефекти, що виникають у результаті відбілювання?

Відбілюючі розчини містять різні перекісні сполуки, які відбілюють емаль зубів. Відомо, що в деяких випадках вони викликають чутливість або інші реакції. Якщо ви все-таки зупиняєте свій вибір на засобах для домашнього відбілювання, обов'язково повідомляйте стоматолога про те, які процедури ви проводите, і відразу ж зв'яжіться з ним, якщо у вас з'являться які-небудь побічні симптоми.

Які інші засоби відбілювання зубів доступні споживачеві?

Відбілюючі зубні пасти містять м'який абразив, що сприяє відділенню плям з поверхні зубів. Деякі з них включають також поліруючі компоненти, які ще більш ефективні в цих цілях. Перед використанням відбілюючої зубної пасти проконсультуйтеся в стоматолога, щоб переконатися, що цей засіб вам підходить.

Всі зубні щітки видаляють деяку кількість поверхневих плям із зубів. Клінічні дослідження показали, що покращений очисний ефект 3D електричних зубних Oral-B ProfessionalCare 8000 і ProfessionalCare 7000 забезпечує підтримку природного кольору зубів краще, ніж звичайні мануальні зубні щітки та інші відомі електричні зубні щітки.1, 2

Красива посмішка - запорука успіху!

Основне багатство людини у всі часи - це його здоров'я. А останнім часом воно стало ще й критерієм добробуту і заможності. З кожним днем все більше і більше людей акцентують свою увагу на стан своїх зубів і красу своєї усмішки, тому що це - вимога часу і одна із складових іміджу щасливої людини.

Завдяки невпинно праці стоматологів всієї нашої країни і постійно миготять рекламних роликів на телебаченні, цінність здорових зубів, на щастя, стала зрозуміла і нашим людям. Залишивши у далекому минулому панічний страх перед кабінетом зубного лікаря, ми все більше і більше уваги приділяємо своїм зубам. Вимоги зросли як до якості проведеного лікування і відсутності больових відчуттів при цьому, так і до поліпшення естетичної складової результату: форми, кольору та природності зубів. Багато хто пацієнти скаржаться на темний колір зубів, пігменти і плями на емалі, що не піддаються видалення за допомогою зубної пасти та щітки. Покривати зуби коронки або композитними та керамічними облицювання - вінірамі - недоцільно, тому що при цьому необхідно зняти шар емалі, тобто обточіть зуб. Для вирішення проблеми відбілювання зубів існують різні методики, за якими ми хочемо вас познайомити.