Смекни!
smekni.com

Вікові зміни в системі травлення (стр. 1 из 3)

Курсовая

Вікові зміни в системі травлення

Зміст

1. Значення травлення

2. Методи дослідження діяльності травних залоз

3. Система органів травлення

4. Особливості травлення в ротовій порожнині

5. Особливості травлення у шлунку

6. Травлення в кишечнику

Значення травлення

З їжею організм отримує такі складні органічні речовини, як білки, жири та вуглеводи. Ці речовини використовуються організмом в якості будівельного матеріалу при процесах росту і побудові нових клітин замість відмираючих.Поживні речовини є джерелами енергії в організмі.

Не менше значення мають вітаміни, які надходять, мінеральні солі і вода.Вони необхідні для створення умов, в яких протікають різноманітні хімічні реакції, у багатьох реакціях вони самі беруть безпосередню участь.

Вода, мінеральні солі і вітаміни засвоюються організмом в незмінному вигляді.Що ж стосується білків, жирів і вуглеводів, які знаходяться в їжі, то вони просто не можуть бути засвоєні організмом. Перш за все ці речовини утворені великими молекулами, які не можуть пройти через стінку травного тракту.Головне полягає в тому, що вони для організму чужорідні і, як на різні чужорідні тіла, в організмі проти них виробляються захисні речовини (антитіла). Тепер стає зрозумілим, чому основні поживні речовини, перш ніж потрапити у внутрішнє середовище організму, піддаються переварюванню.

Травленням називають процес фізичної і хімічної обробки їжі і перетворення її в більш прості і розчинні сполуки, які можуть всмоктуватися, переноситися кров'ю, засвоюватися організмом.

В організмі людини під впливом травних соків втравному тракті білки розщеплюються до амінокислот, жири - до гліцерину і жирних кислот, а складні вуглеводи - до простих цукрів (глюкоза та ін.) Основна роль в такій хімічній обробці їжі належить ферментам, які містяться в травних соках.

Ферменти - це біологічні каталізатори білкової природи, що виробляються самим організмом. Характерна властивість ферментів - їх специфічність: кожен фермент діє на речовина або групу речовин тільки певного фізичного складу і будову, на певний тип хімічного зв'язку в молекулі. Під впливом ферментів, нерозчинні і нездатні до всмоктування складні речовини, перетворюються в розчинні і легкозасвоювані більш прості речовини.

Методи дослідження діяльності травних залоз

З тих пір, як було встановлено, що травні залози виробляють травні соки, вчені намагалися отримати їх для аналізу. Так, ще в XVII ст.голландському вченому Граф вдалося зібрати невелику кількість травних соків за допомогою трубок, введених в просвіт вивідних проток слинної і підшлункової залоз.Вчені пробували отримати шлунковий сік за допомогою гумової губки, яка ковталась, вбирала вміст шлунка, а потім витягали з шлунка за прив'язану до неї нитку. Шотландський лікар Стівене виявив перетравлюючу дію шлункового соку людини, скориставшись послугами фокусника, який володів рідкісною здатністю - зригувати різні предмети, які потрапили в шлунок.

Фокусник ковтав, а через кілька годин блювотними рухами виганяли з шлунка спеціально приготовані, наповнені їжею, свинцеві «пиріжки» з отворами, через які - в їжу проникав шлунковий сік. Природно, за допомогою таких методів було важко встановити склад і властивості травних соків.

Пізніше у тварин під наркозом розкривали черевну порожнину і з проток травних залоз отримували травні соки.Але робити які-небудь висновки про закономірності роботи травної залози було майже неможливо: тварина була на операційному столі, під наркозом. Умови явно відрізнялися від нормальних. Значно більше відомостей про роботу травних залоз можна отримати за допомогою фістульного методу дослідження.

Фістула - це штучне з'єднання протоки травної залози або порожнини травного тракту з зовнішнім середовищем організму. Привід для такого методу дослідження дали цікаві, хоча і випадкові, спостереження за людьми, у яких в результаті поранення або захворювання утворився свищ шлунку або кишечнику. В 1842 р. московський хірург Басов запропонував вивчати шлункову секрецію у собак за допомогою фістули шлунка. Але в цьому випадку не можна було отримати для дослідження чистий шлунковий сік, він був змішаний з залишками їжі, слиною, слизом, які завжди є в шлунку.

Система органів травлення

Поняття про систему органів травлення.

Система органів - травлення складається з ротової порожнини з трьома парами великих слинних залоз, глотки, стравоходу, шлу нка, тонкої кишки (до складу якої входить дванадцятипала кишка - в неї відкриваються протоки печінки та підшлункової залози, тонка і клубова кишки) і товстої кишки,що складається з сліпої,ободової, і прямої кишок. У ободової 'кишці розрізняють висхідну і спадну сигменти кишки.

Травні залози починають функціонувати ще у внутрішньоутробному періоді за рахунок надходження поживних речовин з материнського організму і речовин з навколоплідних вод. Однак до народження дитини травна функція у нього виражена дуже слабко. Після народження харчування спочатку молозива, а зараховані зрілим молоком та змішане вигодовування значною мірою підсилюють функцію травного апарату у дітей.

Особливості травлення в ротовій порожнині

Перетравлювання їжі починається в ротовій порожнині. Механічне роздроблення і подрібнення їжі при її пережовування складають специфічну функцію органів ротової порожнини, тільки вона одна з усіх органів травлення має кісткову основу. У ротовій порожнині містяться мова та зуби.Мова - рухомий м'язовий орган, вкритий слизовою оболонкою, богато постачений посудинами і нервами. Мова пересуває їжу в процесі жування, є органом смаку й мови.

Зуби подрібнюють їжу,крім того, вони беруть участь у формуванні звуків мови.По функції та формою розрізняють різці, ікла, малі і великі корінні зуби. Загальне число зубів у дорослих 32. У кожній половині верхньої та нижньої щелеп розвиваються 2 різця, 1 ікла, 2 малих корінних і з великих корінних зуба.Це може бути виражена зубної формулою, в якій прийнято позначати зуби одного боку обох щелеп.

Кожен зуб має виступаючі з ясна коронки, яка переходить у шийку (під яснами) і корено, занурений у зубну лунку щелепи і щільно зростаються з нею за допомогою надкостніци. Великі корінні зуби на нижній щелепі. Мають по два, а на верхній - по 3 кореня. Інші зуби однокоренние.Всередині кореня проходить канал, що розширюється в порожнину зуба; він заповнений зубної м'якоттю - пухкої сполучною тканиною, посудом і нервами.

Коронка, шийка, і корінь складаються з твердих тканин.У порожнині зуба поміщаються м'які тканини зуба, або пульпа. Основа пульпи побудована із сполучної тканини, багаті елементами. У пульпи через кореневий канал входять судини і нерви.Тут відбувається інтенсивний обмін речовин зуба, і з пульпи пов'язані відновлювальні процеси у разі будь-яких ушкоджень дентину.

Головну масу всіх частин зуба складає дентин, покритий на коронці емаллю, а на шийці і корені - цементом.

Емаль, що покриває коронки, - сама тверда тканина в організмі: по твердості вона наближається до кварцу. Але й вона все-таки може стиратися і давати тріщини. Органічна речовина в емалі складає тільки 2-4% все інше - мінеральні речовини.

Дентин і цемент являють собою видозмінені кісткову тканину, у порівнянні з якою містять значно більше, фосфорнокислий кальцій.

Зуби закладаються і розвиваються в товщі щелепи. Ще в утробном періоді розвитку закладаються зачатки постійних зубів, які потім змінюють молочні.

У дитини на 6-8-му місяці життя спочатку починають прорізатись тимчасові, або молочні, зуби. Зуби можуть з'являтися раніше чи пізніше в залежності від індивідуальних особливо-стей розвитку, якості; харчування.Найчастіше першими прорізаються середні різці нижньої щелепи, потім з'являються верхні середні і верхні бічні, в кінці першого, року прорезиваются зазвичай 8 молочних зубів. Протягом другого року життя, а іноді і початку третього року закінчується прорізання всіх 20 молочних зубів.Зубна формула в цьому випадку має наступний вигляд:

2 10 2 верхня щелепа (одна сторона)

2 10 2 нижня щелепа (одна сторона)

Молочні зуби ніжні й крихкі, це слід враховувати при організації харчування дітей.

У 6-7 років у дітей починають випадати молочні зуби, і на зміну їм поступово зростають постійні зуби. Перед зміною коріння молочних зубів розсмоктується, після чого вони випадають. Малі корінні і треті великі корінні, або зуби мудрості, виростають без молочних попередників. Прорізання постійної зміни зубів закінчується до 14-15 років, Виняток становлять зуби мудрості, «поява яких часом затримуються до 25-30 років, у 15% випадків вони відсутні на верхній щелепі взагалі.Ці зуби були добре розвинені у древніх людей (сінантропов, неандертальців).

У зв'язку з тим, що постійні зуби протягом декількох »років перебувають під молочними зубами, варто особливо звернути увагу на стан порожнини рота і зубів у дітей шкільного, так і дошкільної, віку.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), 7-9 чоловік з 10 обстежених мають потребу в лікуванні зубів. Ів першу чергу це пов'язано з карієсом. Суть його полягає в наступному. При хімічному впливі на емаль відбувається демінералізація, розчинення мінеральних солей емалі кислотами, які утворюються в основному в результаті розпаду залишків їжі. Демінералізація йде і в тканини зуба, розташованої під емаллю-в дентин.

Найбільш згубно діє на емаль молочна кислота - основний продукт бродіння вуглеводів. В подальшому відбувається вже безпосередній вплив мікробів на демінералізовану емаль і дентин. У результаті відбувається розпад органічних речовин зуба.

На каріозний процес, впливають і зовнішні (екзогенні) фактори. В їх числі нестача вітамінів (особливо групи В і Р), солей кальцію, фосфору, фтору в їжі і питної в «де, відсутність або нестача ультрафіолетових променів. Все це призводить до порушення мінерального та білкового обміну в організмі, що впливає на харчування емалі і дентину,