Смекни!
smekni.com

ВІЛ-інфекції (стр. 1 из 3)

Запорізький національний технічний університет

Звіт про проходження переддипломної практики

2010р.


Зміст

Вступ

1. вирішення Проблеми розвитку ВІЛ-інфекції та її попередження

2. Створення невеликого посібника щодо профілактики для захворювання на ВІЛ/СНІД

2.1 Поняття профілактики ВІЛ-інфекції

2.2 Шляхи інфікування

2.3 Вірус передається

2.4 Збудник СНІДу найчастіше вражає

2.5 СНІД не передається

2.6 Визначити інфекцію можна

2.7 Перебіг хвороби

2.8 Чи можна вберегти себе від СНІДу

3. Контроль за безпекою щодо ВІЛ-інфікування медичних працівників під час виконання ними професійних обов'язків

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ


Вступ

Впровадження рефлексу здорового способу життя серед шкільної молоді: Здоров'я – найважливіший чинник працездатності і гармонійного розвитку людського, а особливо дитячого організму. Поняття здоров'я в даний час розглядається не тільки як відсутність захворювання, хворобливого стану, фізичного дефекту, але і стан повного соціального, фізичного і психічного благополуччя. У "Основних напрямах реформи загальноосвітньої і професійної школи" вказано, що суспільство зацікавлене в тому, щоб молоде покоління росло фізично розвиненим, здоровим, життєрадісним, готовим до праці і захисту Батьківщини. У реформі також знайшли віддзеркалення підсумки наукових досліджень в області гігієни дітей і підлітків. Так, збільшення тривалості навчання в початковій школі на один рік – важлива міра по попередженню перевантаження що вчаться і поліпшенню адаптації до шкільного життя. Зменшення наповнюваності класів допоможе вчителеві уважніше індивідуально підходити до кожного учня, створювати сприятливий психологічний клімат в класі, раніше звертати увагу на захворювання або відхилення в стані здоров'я дітей. Турбота про здоров'я підростаючого покоління завжди була одним з найважливіших завдань всього народу. Будівництво нових шкільних будівель, організація оздоровчих таборів, вдосконалення системи медичного обслуговування, регулярні медичні огляди учнів, проведення обов'язкових щеплень, розвиток фізичної культури і багато що інше привело до значного поліпшення стану здоров'я школярів, їх фізичного розвитку.


1. вирішення Проблеми розвитку ВІЛ-інфекції та її попередження

Опитування експертів у межах даного дослідження показало, що державних організацій, які готові працювати із СІН, у місті не так вже й багато. Долучитися до роботи можуть насамперед міська та обласна ССМ, обласний наркодиспансер, міські лікарні (кабінети анонімного тестування на ВІЛ-інфекцію), ВБНОН УМВС у Запорізькій області, управління освіти та охорони здоров’я. Провідною організацію з питання профілактики ВІЛ-інфекції серед населення м.Запоріжжя та області є Запорізька обласна організація товариства "Червоного Хреста", в якій працює досить багато ліцензованих спеціалістів.

Основними проблемами щодо можливості охоплення 60% СІН профілактичною роботою, на думку експертів, є:

- Відсутність реальної загальноміської програми профілактики наркоманії, ВІЛ/СНІДу та її фінансування з державного бюджету.

- Нестача кваліфікованих фахівців, які б займались цією проблемою.

- Відсутність реабілітаційного центру для СІН як у місті, так і в області.

- Недоступність наркологічної допомоги для СІН та необхідність запровадження замісної терапії в лікарнях міста.

- Нескоординованість дій між організаціями, які займаються даною проблемою.

- ЗМІ необхідно ширше висвітлювати проблеми щодо вживання наркотиків, ВІЛ/СНІД та ІПСШ, впровадити профілактичну роботу серед населення шляхом публікацій відповідних матеріалів.

Для того щоб охопити 60% СІН профілактичними заходами на місцевому рівні, необхідно: створення координаційного центру з питань профілактики СНІДу та створення реабілітаційного центру та застосування замісної терапії для наркозалежних.

Координація дій між зацікавленими організаціями і розширення обсягів первинної профілактики наркоманії в цілому, що, в свою чергу, потребує реформування системи надання наркологічної допомоги, системи освіти із введенням обов’язкових курсів з профілактики наркоманії, ІПСШ, ранніх сексуальних стосунків і сексуального виховання взагалі.

Враховуючи досвід Запоріжжя в профілактиці ВІЛ/СНІД, експерти вбачають за доцільне, для більш ефективної профілактичної роботи, поширити мережеві проекти на районні центри, де проживає переважна більшість наркоманів. При цьому приблизно 70% коштів, які виділяються на профілактику епідемії серед наркоманів, повинні бути розподілені серед районних центрів, 30% – в адміністративному центрі області.

У Запоріжжі було проведено "круглий стіл", на засіданні якого (як і раніше) представники державних установ, правоохоронних органів, недержавних організацій засвідчили свою підтримку роботи серед СІН.

Загалом програми профілактики ВІЛ/СНІД серед СІН у Запорізькій області працюють успішно. За свідченням експертів, у місті та прилеглих районних центрах удалося призупинити поширення ВІЛ-інфекції. Для подальшої реалізації програм потрібне стабільне фінансування. З цією метою на рівні міста та області розроблено план дій та бюджет.

План роботи з охоплення 60% СІН заходами, що спрямовані на профілактику ВІЛ\СНІДу серед цієї групи у м. Запоріжжя на 2009 рік

Заходи Термін виконання
I. Продовжити роботу ПОШ (пунктів обміну шприців) у розрахунку на 900 постійних клієнтів Протягом року

II. Інформаційна робота:

а) для СІН, спрямована на зміну поведінки до більш безпечних форм:

Видання та розповсюдження газети "ПЛЮС – МІНУС".

Видання та розповсюдження буклетів зпитань запобігання ВІЛ-інфекції.

Проведення тренінгів за програмою "Популярний громадський лідер" (охопити навчанням 15% від загальної кількості СІН – учасників проекту).

Консультування СІН спеціалістами (лікар-нарколог, інфекціоніст, гінеколог, психолог, юрист), проведення ними до- та післятестових консультацій.

Створення "телефону довіри" при НУО "Сталість";

б) для міської адміністрації та державних установ, спрямована на адвокацію та формування толерантного ставлення до СІН:

Тренінг з посадовцями міської адміністрації та лікарями з питань формування у них мотивації до полегшення доступності медичної допомоги для СІН (передбачення часткового фінансування програм з місцевих джерел) – 1 тренінг-семінар

Тренінг для працівників ЦССМ, ЗМІ, МВС, служби зайнятості з мотивації їх до розширення соціальної допомоги СІН, сприяння працевлаштуванню, формування толерантного ставлення населення до проблем СІН – 1 тренінг-семінар

Тренінг, з питань розвитку співпраці з представниками релігійних організацій і НУО, які працюють у напрямі профілактики ВІЛ/СНІДу серед СІН – 1 тренінг-семінар.

Співпраця з Запорізьким Національним медичним університетом з питань наукового супроводу проектів та розробки спецкурсу для лікарів з до- та післятестового консультування при обстеженні на ВІЛ.

Протягом року

Березень

Червень

Липень

Вересень

Протягом року

III. Проведення до- та післятестового консультування при обстеженні СІН на ВІЛ:

Спільно з обласною СЕС двічі на рік проводити ДЕН (дозорний епіднагляд).

Видача СІН направлень на обстеження на ВІЛ, гепатити (за узгодженням із кабінетом інфекційних захворюваннь (КІЗ) при міськлікарнях)

Березень – вересень

Протягом року

IV. Розробка проекту замісної терапії разом із наркологічною службою Протягом року

Загалом бюджет потреб у фінансуванні роботи з охоплення 60% СІН заходами, що спрямовані на профілактику ВІЛ/СНІДу серед цієї групи, у м. Запоріжжі на 2009 рік становить більше ніж 130 тис. грн. Протокол про наміри щодо співпраці з профілактики наркоманії та ВІЛ-інфекції між Запорізьким громадським конгресом "Сталість" і міською радою не було підписано. Чиновники міськради не вважають дану проблему актуальною для міста та намагаються вирішити, в першу чергу, господарчі питання (проблеми газопостачання у місті, боротьба зі стихійними ринками тощо). Конгресом "Сталість" розроблено і подано на розгляд міськради проект соціального замовлення "Підтримка програми профілактики поширення ВІЛ-інфекції серед споживачів ін’єкційних наркотиків (СІН) у м. Запоріжжі".


2. Створення невеликого посібника щодо профілактики для захворювання на ВІЛ/СНІД

Для ознайомлення з загальними положеннями щодо боротьби з ВІЛ-інфекцією серед медичного персоналу та студентів медичних Вузів пропонується наступна методика пізнавального матеріалу.

2.1 Поняття профілактики ВІЛ-інфекції

СНІД - синдром набутого імунодефіциту - це остання стадія інфекційної хвороби, що має назву ВІЛ-інфекція. Збудником хвороби є вірус імунодефіциту людини (скорочено ВІЛ), який вражає клітини крові, так звані СД4-лімфоцити, що забезпечують гомеостаз організму людини і захищають його від інфекційних захворювань, розвитку злоякісних пухлин та інших уражень.

Внаслідок дії ВІЛ відбувається глибоке ушкодження імунної системи, і людина стає беззахисною перед збудниками різних інфекцій. Хвороба розвивається повільно, протягом 8-12 років і закінчується клінічною картиною, яку назвали СНІДом. До цього часу СНІД залишається невиліковною хворобою.

2.2 Шляхи інфікування

ВІЛ-інфікована людина - це носій вірусу, здатний заражати здорову особу. Зараження відбувається, коли вірус з організму ВІЛ-інфікованого разом з кров`ю, спермою чи виділенням піхви, або з грудним молоком матері потрапляє в кров здорової людини чи дитини.