Смекни!
smekni.com

Що таке гельмінтоз (стр. 1 из 5)

План

Розділ 1. Гельмінтоз і методи його діагностики

1.1 Що таке гельмінтоз і як його попередити?

1.2 Симптоми гельмінтозу

1.3 Методи діагностики гельмінтозів

1.4 Способи зараження гельмінтами

1.5 Як виявляється гельмінтоз?

Розділ 2. Гельмінтози у дітей

2.1 Гельмінти у дітей

2.2 Практичне дослідження гельмінтів у дітей

2.3 Фармакотерапія гельмінтозів у дітей

Розділ 3. Лікування і профілактика гельмінтозів

3.1 Лікування гельмінтозу

3.2 Народні засоби при гельмінтозі

3.3 Гельмінтоз - вибір препаратів

3.3 Теорія про корисність гельмінтів

Література

Розділ 1. Гельмінтоз і методи його діагностики

1.1 Що таке гельмінтоз і як його попередити?

Гельмінтоз – це захворювання, при якому в організмі людини поширюються гельмінти, або глисти.

Існує більше півтори соні різновидів гельмінтів, проте найпоширенішими є «всього» 30 видів. Гельмінтози бувають тканинні і просвітні.

Якщо гельмінти і їх личинки знаходяться в тканинах, в підшкірній клітковині, вільно переміщаються по кровоносній або лімфатичній системі, такий гельмінтоз називається тканинним.

Якщо гельмінти локалізовані в кишечнику, такий гельмінтоз називається просвітним.

Гельмінтами можна заразитися при вживанні погано вимитих овочів або фруктів, оскільки личинки гельмінтів потрапляють з ґрунту. Гельмінтоз також може з'явитися при вживанні зараженого м'яса або риби. Гельмінтоз частіше з'являється у людей із зниженим імунітетом, тому важливо підтримувати його на відповідному рівні.

Що не заразитися гельмінтозом, мийте руки з милом як частіше. Харчуватися необхідно лише добре вимитими овочами і фруктами. Слід уникати контакту шкіри з ґрунтом, якщо вона забруднена людськими випорожненнями. Також для уникнення зараження гельмінтозом не слід купатися у брудних водоймищах водою, що застоялася.

Особливо ці прості правила повинні застосовуватися під час в теплі країни, оскільки при зміні клімату людський імунітет слабшає, і зростає ризик зараження гельмінтами, особливо тими, які не присутні в області постійного мешкання людини. Сильна імунна система може протистояти як проникненню гельмінтів в організм людини, так і їх поширенню в організмі.

1.2 Симптоми гельмінтозу

Поняття гельмінти сталося від слова helminthos, що в перекладі з грецького означає «черв'як». Гельмінти – це насправді загальна назва всіх паразитичних черв'яків, які можуть оселитися в людському організмі. На сьогоднішній день відомо близько ста п'ятдесяти видів гельмінтів. Якщо вірити статистичним даним, то кожна друга людина щороку стає «заручником» якого-небудь даних паразитів. Щоб позбавитися від наявних паразитів, потрібно, перш за все, виявити їх наявність. Проникаючи в організм людини, гельмінти в ньому дуже активно «господарювати», при цьому не зовсім приємних симптомів. Симптомів гельмінтозу дуже багато.

Отже, личинки паразитів пробралися у Ваш організм. Вони починають активно впливати на всі його органи і тканини. Даний процес іменується гострим і характеризується такими симптомами як: підвищення температури, пониження активності і працездатності, загальне нездужання, сильна слабкість, дратівливість, мігрень, больові відчуття в області суглобів і м'язів, свербінняшкірного покриву і висип. Слідом за гострою фазою гельмінтозу йде латентна фаза. В більшості випадків даний період не жодними симптомами, оскільки саме в цей проміжок часу личинки затихають для того, щоб розвинутися в статевозрілу особину.

Як тільки паразита відкладе перше яйце, почнеться хронічна стадія гельмінтозу, яка може продовжуватися довгі роки безперервно. Найчастішим симптомом хронічної стадії гельмінтозу прийнято вважати больові відчуття в області живота. Хворий може відчувати біль, як у всьому животі, так і в якійсь певній його частині. Болі в животі при гельмінтозі небезпечні, оскільки вони сигналізують про наявність гельмінтів на стінці кишечнику. Результатом таких поселень можуть стати виразки кишки, запальні процеси черевної порожнини, серйозні порушення процесу травлення і так далі.

Іншим симптомом даної стадії гельмінтозу є замки і діареї. Замки виникають із-за порушення роботи шлунково-кишкового тракту, що не дозволяє каловим масам просуватися до виходу. Проноси ж є наслідком дії на організм людини послаблюючих речовин, які виділяються гельмінтами. Наявність замків і проносів у свою чергу призводить до надмірного газоутворення і здуття живота.

Якщо гельмінти пробралися в печінку і підшлункову залозу, тоді про себе обов'язково дадуть знати порушення роботи даних органів. Цілком можливо розвиток , цукрового діабету, запальних процесів жовчного міхура або жовчних . Досить частим симптомом гельмінтозу є і анемія. Вона виникає в результаті механічного пошкодження стінки кишки. Знаходячись в організмі людини, гельмінти ушкоджують і його м'язову тканину. У результаті, ще один симптом гельмінтозу – больові відчуття в суглобах і м'язах. Відразу ж звернемо Вашу увагу на те, що суглобів є дуже великою небезпекою для людини, оскільки може привести до часткової або інвалідності.

До інших симптомів гельмінтозу можна зарахувати: авітамінози, аліментарну недостатність, зниження імунної системи, синдром хронічної втоми, утворення кіст і доброякісних пухлин, а також утворення злоякісних пухлин. Якщо гельмінтоз розвинувся в дитячому організмі, то наявна затримка, як психічного, так і розумового розвитку дитини. Пояснюється це тим, що наявні в організмі дитини паразити негативно впливають на роботу всієї центральної нервової системи, при цьому провокуючи розвиток частих респіраторних захворювань, затримку розвитку, постійну слабкість і стомлюваність .

Гельмінтоз небезпечний, а його симптоми найбільш небезпечні. Напевно кожен з нас вже зробив для себе висновок – потрібно боротися з паразитами! Причому, чим раніше ви почнете цим займатися, тим краще буде для вас! Попіклуйтесь про своє здоров'я, а також про здоров'я своїх близьких. І не забувайте про те, що одним із сприяючих чинників розвитку гельмінтозу є Ваша слабка імунна система. свій імунітет за допомогою спеціальних БАД (біологічно активних добавок) і тоді жодні гельмінти не будуть вам страшні.

1.3 Методи діагностики гельмінтозів

Лікування будь-якого захворювання починається з його діагностики. Одні захворювання виявити дуже легко, інші ж вимагають деяких зусиль.

Чи чули ви будь-коли про гельмінтів? А чи знаєте Ви, що взагалі є гельмінтозом?

Під гельмінтозом мається на увазі цілий захворювань, які виникають в результаті дії на людський організм гельмінтів, тобто паразитичних черв'яків. Пробравшись у Ваш організм, паразитичні черв'яки можуть влаштуватися в будь-якому вподобаному ним місці. Саме тому виявити їх порою буває дуже складно.

Які ж методи діагностики гельмінтозів?

Почнемо з того, що такі методів досить багато. Всі вони підрозділяються на дві великі групи – це прямі і непрямі методи. До прямих методів діагностики гельмінтозів відносяться ті методи, які ґрунтуються на безпосередньому виявленні самих гельмінтів, їх фрагментів, личинок і яєць. До непрямих методів виявлення гельмінтозів відносяться методи, які допомагають виявити зміни, події в людському організмі в результаті дії на нього гельмінтів. Найпоширенішими прямими методами виявлення гельмінтів є макрогельмітоскопічні і мікрогельмінтоскопічні методи дослідження. Поговоримо про них детальніше.

Отже, макрогельмітоскопічні методи дослідження використовуються для виявлення гельмінтів або їх фрагментів. По допомогу до даних досліджень найчастіше звертаються у тому випадку, коли яйця наявних в організмі людини гельмінтів не виділяються при дефекації або виділяються, але не у великих кількостях. Щоб знайти гельмінти у фекаліях, для початку його обстежують неозброєним оком. В разі проведення диференціальної діагностики фекалій необхідно розрідити і розглядати в чашці Петріна темному фоні. В разі наявності крупних утворень, їх обстежують під лупою між двома скельцями. При на дрібні гельмінти досліджують під лупою в краплі гліцерину.

За допомогою мікрогельмінтоскопічних методів дослідження виявляють яйця і личинки гельмінтів. Здійснюється це по методу товстого мазка з целофановою покривною пластинкою по Като. На жаль, за допомогою даного методу не завжди удається виявити всі види гельмінтів. Саме тому найчастіше даний метод дослідження проводять разом з одним з методів збагачення. Найпоширенішими методами збагачення прийнято вважати метод Калантарян і метод Фюллеборна.

На сьогоднішній день досить часто використовуються і імунологічні методи діагностики гельмінтозів. Дані методи дослідження можна вважати ефективними лише у тому випадку, коли гельмінти розташовуються безпосередньо в тканинах людського організму. В даному випадку застосовують: і внутрішньо шкірну пробу, реакцію кільце преципітації, непряму гемаглютинацію і так далі.

Особливе значення в діагностиці гельмінтозів і електропунктурна діагностика. Даний діагностики гельмінтів проводиться двома способами - по методу Р.Фолля або за допомогою резонансного тестування. Другий метод прийнято вважати зручнішим і швидшим. За допомогою даного методу можна виявити будь-який гельмінтозу на будь-якій його стадії.

Що ж до спеціальних лабораторних методів дослідження і діагностики різного роду гельмінтозів, то до них можна зарахувати: дослідження на ентеробіоз, дослідження на тениїдози, дослідження на стронгілоїдоз, дослідження на анкилостомідози, дослідження на фасціолез, дослідження на легеневі гельмінтози .

В ув'язненні хочеться ще раз нагадати Вам про те, що лікування будь-якого захворювання має бути своєчасним. Не виключенням є і наявність паразитів в організмі. Їх присутність може стати причиною розвитку досить серйозних проблем ізздоров'ям. Позбавляйтеся від гельмінтів щонайшвидше і не забувайте про тих, що існують на сьогоднішній день спеціальних БАД (біологічно активних добавках). Приймаючи їх, Ви зможете укріпити свою імунну систему, а також відновити роботу всіх органів і систем Вашого організму. За допомогою спеціальних біологічних добавок можна позбавитися і від наявних в організмі гельмінтів.