Смекни!
smekni.com

Класичний масаж як метод фізичної реабілітації (стр. 2 из 6)

1.6 Загальні протипоказання до призначення класичного масажу

Масаж протипоказаний при наступних захворюваннях і станах організму:

1. грибкові і гнійничкові захворювання шкіри (эпідермофітія, піодермія й ін.);

2. гострі респіраторні захворювання (грип, ОРЗ і ін.) при температурі тіла вище 37,50 С;

3. фурункульоз;

4. інфіковані рані;

5. ангіна;

6. артрити в стадії загострення;

7. гемартрози;

8. онкологічні захворювання;

9. гостра кропивниця, набряк Квінке;

10. тромбофлебіт;

11. трофічні виразки;

12. тромбоз судин;

13. хвороби крові, капілярів;

14. активна форма туберкульозу;

15. ревматизм в активній фазі;

16. гострі болі, каузалгичні болю;

17. гострий період травми, гематоми;

18. виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення;

19. гострий холецистит, гострий коліт;

20. маткова кровотеча;

21. менструація;

22. гострі гінекологічні захворювання (аднексит, кольпіт і ін.).

Крім того, при різних травмах, захворюваннях, можуть бути тимчасові протипоказання до масажу, що визначає лікар. Масаж може бути відмінний при загостренні, поганий переносимості хворим процедур масажу.


Розділ 2. Техніка класичного масажу. Основні прийоми та їх різновиди

Техніка масажу складається з безлічі різних прийомів. Класифікація цих прийомів перетерпіла ряд змін і удосконалень.

2.1 Поглажування

Поглажування - це найбільше часто використовуваний масажний прийом. Він полягає в ковзанні руки (рук) по шкірі. Шкіра при цьому не зрушується. Шкіра при цьому не зрушується. Види поглажування: площинне, що обхоплює (непереривчасте, переривчасте).

Техніка виконання. Поглажування виконують подушечкою великого пальця на невеликих ділянках тіла (межкостні м'яза, у місцях виходу нерва, по його ходу й ін.), подушечками ІІ - V пальців, підставою долоні, куркулями, долонною і тильною поверхнею кисті (кистей).

При площинному поглажуванні кисть (долоня) сковзає по поверхні шкіри, щільно прилягаючи до неї. Торкання повинне бути ніжним, м'яким. Його виконують однієї чи двома руками як по ходу струму лімфи, так і проти нього.

При обхоплюючому непереривчастому поглажувані кисть (долоня) повинна щільно обхоплювати масируєму ділянку і сковзати від периферії до центра, по ходу судин, що сприяє посиленню крово- і лімфотока. Рух руки (рук) повинне бути повільним.

Обхоплююче переривчасте поглажування виконують щільно прилягаючою кистю (долонею) до масируємої ділянки. Руки (рука) рухаються по невеликих ділянках енергійно, те обхоплюючи і здавлюючи, те відпускаючи. Рухи повинні бути ритмічними. Таке поглажування застосовують переважно на кінцівках.

Різновиду прийомів поглаживания. Гребнеобразный варіант поглаживания виконують проксимальними фалангами зігнутих пальців. При масуванні спини, сідниць, стегон великий палець лівої руки, затискають правою рукою.

Цей прийом застосовують на долонях, підошвах, поперековій області, тильній поверхні гомілки й ін.

Глаження здійснюється пальцями однієї чи обох кистей, що при цьому згинаються в пястно-фалангових суглобах під прямим кутом до долоні і тильною поверхнею проксимальних і середніх фаланг останніх чотирьох пальців проводять поглажування, а в зворотному напрямку - поглажування подушечками прямих пальців - граблеобразний прийом. Найбільше часто застосовують цей варіант при масажі спини, стегон і ін.

Концентричне поглажування - це поглажування двома руками, обхопивши суглоб, рухи йдуть від гомілковостопного суглоба до пахової області. З однієї сторони розташовуються великі пальці, з іншого боку - інші, проводять кругові рухи, що погладжують. Концентричне поглажування застосовують при масажі суглобів, кінцівок, м'язів надплечья, шиї.

Щипцеобразний варіант поглажування виконують великим і вказівної (чи великим і іншими) пальцями; захопивши при цьому чи м'яз суглоб (як щипцями), проводять поглажування на всьому його протязі. Цей варіант застосовують при масажі дрібних суглобів, окремих м'язів.

2.2 Розтирання

Розтирання складається в зсуві, пересуванні, розтяганні тканин у різних напрямках. При цьому шкіра зрушується разом з рукою масажиста. Цей прийом робить більш глибокий вплив на тканині, чим поглажування, і проводять його по ходу крово- і лімфотока. При розтиранні м'язів спини - нагору і зверху вниз. Розтирання виконують долонною поверхнею кисті, буграми великих пальців, подушечками вказівних чи середніх або ІІ - V пальців, підставою долоні, куркулями, ліктьовим краєм кисті (чи передпліччя), кістковими виступами фаланг пальців, зігнутих у куркуля. Розтирання виконують однієї чи двома руками подовжньо, поперечно, колообразно, зігзагообразно (чи спиралевідно).

Техніка виконання. Розтирання долонною поверхнею кисті: кисть щільно притискають до масируємої ділянки, пальці при цьому також притиснутий друг до друга, великий відведений убік ; роблять зсув шкіри і підшкірної жирової клітковини. Прийом проводять однієї чи двома руками.

Розтирання подушечками пальців: великий палець притискається до вказівного, а подушечки ІІ - V пальців щільно до масируємої ділянки; зрушуючи шкіру і підшкірну жирову клітковину. Цей прийом можна проводити з обтяженням.

Його найбільше часто застосовують при масажі спини (особливо паравертебральних зон), сідниць, суглобів, міжреберних м'язів, тилу стопи і кисті, п'яткового сухожилля.

Розтирання ліктьовим краєм кисті (ребром чи кисті передпліччям); кисть щільно притискають до масируємої ділянки; виконують масажні рухи чи прямолінійно по колу. Цей прийом проводять на спині, в області надплечья, стегнах.

Розтирання куркулями проводять на великих м'язах (спини, стегон, сідниць і ін.). Пальці стискають у куркуля, і розтирання роблять з боку зігнутих пальців, а також з боку мізинця куркулем (куркулями).

Розтирання кістковими виступами фаланг пальців найбільше часто застосовують при масажі спини, стегон, підошви, долонь, живота. Пальці стискають у куркуля, і кістковими виступами дистальних кінців проксимальних фаланг проводять розтирання. Прийом виконують однієї чи двома руками.

Розтирання підставою долоні проводять на м'язах спини (паравертебральние зони), суглобах, стегнах, на передніх гомілкових м'язах і ін. Підстава долоні щільно притиску ют до масируємої ділянки і проводять тиск зі зсувом шкіри і підшкірної жирової клітковини в різних напрямках. Розтирання роблять однієї чи двома руками.

Різновиду прийомів розтирання. Гребнеобразне розтирання виконують середніми фалангами і застосовують на м'язах спини, стегон, большеберцових м'язах гомілки, підошвах, долонях, животі.

Щипцеобразне розтирання виконують з однієї сторони великим пальцем, з іншого боку - іншими пальцями в подовжньому і поперечному напрямках. Цей прийом застосовують при масуванні лучезап’ястного суглоба, м'язів передпліччя, п'яткового сухожилля й ін.

2.3 Розминання

Розминання - основний масажний прийом, у технічному відношенні він найбільш складний. Розминання полягає в непереривчастому (чи переривчастому) захоплюванні, підведенні, здавлюванні, віджиманні, розтиранні, стисканні, зрушуванні, "перетиранню" тканин (м'язів). У загальній схемі масажу Розминання повинне займати 6075 % від загального часу, відведеного на всю процедуру. Види розминання: непереривчасте, переривчасте.

Техніка виконання. Ординарне розминання виконують однією рукою. Щільно обхопивши масируємий м'яз долонею (з однієї сторони м'яза розташовується великий палець, а з іншого боку - всі інші), її піднімають, здавлюючи між пальцями і роблячи поступальні рухи.

Інший варіант ординарного розминання: щільно обхопивши м'яз, неї розминають між пальцями (де на масируємий м'яз з однієї сторони давлять великим пальцем, з іншого боку - всіма іншими) і просуваються по її довжині. Розминання повинно бути м'яким, плавним, без хворобливих відчуттів. Ординарне озминання застосовують на м'язах кінцівок, спини.

Розминання двома руками (подвійне кільцеве) у поперечному напрямку виконують так: щільно обхопивши масируємий м'яз (м'яза) руками (з однієї сторони м'яза знаходяться великі пальці, а з іншого боку - всі інші), однією рукою відтягають (піднімають) її (їх) догори, здавлюють і віджимають, а іншої віджимають донизу, поступово просуваючи по ходу м'яза. Масажні рухи м'які, без ривків. Розминання двома руками найбільше часто проводять на спині, сідницях, животі, кінцівках.

Розминання двома руками в подовжньому напрямку: щільно обхопивши руками (долонями) масируємого м'яза (наприклад, стегна), великі пальці розташовують зверху м'яза, а інші - знизу. Великими пальцями надавлюють, віджимають м'яз, а іншими підштовхують (здавлюють) її знизу. Рухи поступальні, м'які, плавні.

Переривчасте розминання: Масажні рухи виконують однієї чи двома руками в поперечному і подовжньому напрямках, але руху руками нерівномірні, переривчасті, стрибкоподібні.

Різновиду прийомів розминання. Щипцеобразне розминання виконують великим і іншим пальцями (вони приймають форму щипців); м'яз захоплюють, відтягають догори, а потім розминають між пальцями. Цей прийом застосовують на найдовших м'язах спини, передпліччя, більшеберцових м'язах гомілки й ін.

Валяння являє собою ніжний вид розминання і застосовують його на кінцівках (м'язах стегна, плеча). Руки (долоні) розташовуються паралельно (одна рука з однієї сторони м'яза - чи стегна плеча, інша - з іншої) і стискають, переміщають "перетирають") м'яза між долонями

Зрушування виконують великими пальцями з однієї сторони і всіма іншими - з іншої. Підлягаючі тканини піднімають і захоплюють у складку, потім ритмічними рухами зрушують убік . Зрушування проводять на м'язах спини, стопах, на рубцевих зрощеннях.

Пощипування роблять великим і вказівним пальцями (чи великим пальцем і всіма іншими) однієї чи обох рук. М'язову тканину при цьому захоплюють і відтягають догори. Пощипування сполучать, як правило, з поглажуванням і застосовують при рубцевих змінах, ущільненнях і ін.