Смекни!
smekni.com

Економічна оцінка активу балансу підприємства (стр. 7 из 8)

Оптимізація обсягу обігових активів підприємства повинна виходити з обраного типу політики формування обігових активів підприємства і забезпечувати заданий рівень співвідношення ефективності їх використання та ризику. Процес оптимізації обсягу активів складається з трьох основних етапів.

На першому етапі з урахуванням результатів аналізу обігових активів в попередньому періоді визначається система заходів по реалізації резервів, спрямованих на скорочення тривалості операційного та фінансового циклів. При цьому скорочення тривалості окремих циклів не повинно призводити до зниження обсягів реалізації продукції.

На другому етапі з врахуванням обраного типу політики формування обігових активів, планового товарообігу і резервів скорочення тривалості операційного оптимізується обсяг та рівень окремих видів цих активів. Засобом такої оптимізації є нормування періоду їх обсягу та суми.

На третьому етапі визначається загальний обсяг обігових активів виробничого підприємства на наступний період:

Кап = ЗСп + ЗГп + ДЗп + Дап+Пп, (3.1)

де Кап- загальний обсяг обігових активів виробничого підприємства на кінець наступного періоду.

ЗСп — сума запасів товарів на кінець наступного періоду,

ЗГп — сума запасів готової продукції та незавершеного виробництва на кінець наступного періоду.

ДЗп - сума дебіторської заборгованості на кінець наступного періоду, ДАп - сума грошових активів на кінець наступного періоду,

Пп. - сума інших обігових активів на кінець наступного періоду.

Оптимізація загального обсягу та складу необоротних активів підприємства здійснюється з урахуванням знайдених в процесі аналізу можливих резервів зростання використання необоротних активів в наступному періоді. До числа основних резервів відносяться: підвищення ефективності використання необоротних активів в часі (за рахунок збільшення коефіцієнта змінності і безперервної їх роботи), за потужністю (за рахунок підвищення ефективності використання окремих їх видів відповідно до технічної потужності. Формула для визначення необхідного обсягу операційних необоротних активів підприємства в майбутньому періоді має такий вигляд:

ОПова = (ОВАк - ОВАнп)*(1+ПрКИв)*(1+Прорв), (3.2)

де Опова - загальна потреба підприємства в операційних необоротних активах в наступному періоді,

ОВАк - вартість необоротних активів, що використовуються підприємством на кінець звітного періоду,

ОВАнп - вартість оборотних активів підприємства, що не використовуються виробничим підприємством,

ПрКИв - плановий приріст коефіцієнта використання необоротних активів в часі,

ПрКИм - плановий приріст коефіцієнта використання необоротних активів за потужністю,

Прорв- плановий темп приросту обсягу реалізації продукції.

Проведемо розрахунок формули (3.2.):

ОПова = (3357,9-2282,1)*(1+0,05)*(1+0,02)=1075,8*1,05*1,02=1152,2 тис. грн.

Отже, підприємству необхідно 1152,2 тис. грн. окремих видів операційних необоротних активів, що дозволить оптимізувати їх вартісний склад в рамках загальної потреби [11,143-158].

Проаналізувавши оборотні та необоротні активи Берегометського ДЛМГ за 2007-2008 рр., пропонуються такі напрями оптимізації їх складу на 2008 рік:

1. Оптимізація складу основних засобів підприємства з метою зростання виробництва, зниження собівартості продукції та зростанню грошових нагромаджень підприємства. Протягом 2007 року частка основних засобів зросла з 50,9% до 58,0% внаслідок того, що вони не зазнали значного фізичного та морального зносу машин і обладнання, інструментів, приладів та інвентарю. Тому пропонується підтримувати існуючий рівень функціонування даних основних засобів на підприємстві.

2. Оптимізація складу запасів Берегометського ДЛМГ, оптимізація розміру основних груп поточних запасів та оптимізація загальної суми запасів товарно-матеріальних цінностей, які включаються до складу оборотних активів.

Протягом 2007 року значно зросли виробничі запаси, тварини на вирощуванні та відгодівлі, незавершене виробництво. Це свідчить про те, що продукція даного підприємства не користується достатнім попитом у покупців і виникає потреба в оптимізації її кількості. Тому необхідно підвищити якість продукції, провести маркетингові дослідження з метою виявлення причини зменшення продажу продукції та провести ефективну маркетингову політику.

3. Оптимізація середнього залишку грошових активів підприємства..

Грошові кошти є матеріальною формою фінансових ресурсів підприємства. Їх наявність на момент оцінки характеризує обсяг наявних фінансових ресурсів, які можуть інвестуватися в новий цикл господарської чи інвестиційної діяльності, визначає стан поточної платоспроможності підприємства та ліквідності його активів.

Протягом 2007 року у Берегометського ДЛМГ спостерігається зменшення частки грошових коштів в національній валюті з 1,5% до 1,4%. Тому необхідно збільшити залишки грошових коштів з метою підвищення фінансової здатності підприємства до проведення господарської діяльності чи її поточного обслуговування.

4. Оптимізація загального розміру дебіторської заборгованості Берегометського ДЛМГ з метою попередження уповільнення платіжного обороту і забезпечення своєчасної інкасації боргу.

5. Оптимізація структури джерел фінансування оборотних активів з метою забезпечення необхідної в них потребі відповідними фінансовими ресурсами.

Проаналізувавши активи підприємства Берегометський ДЛМГ можна розробити такі напрями оптимізації активів:

1. Оптимізація складу основних засобів підприємства.

2. Оптимізація розміру основних груп поточних запасів та оптимізація загальної суми запасів товарно-матеріальних цінностей, які включаються до складу оборотних активів.

3. Оптимізація середнього залишку грошових активів підприємства.

4. Оптимізація загального розміру дебіторської заборгованості.

5. Оптимізація структури джерел фінансування оборотних активів з метою забезпечення необхідної в них потребі відповідними фінансовими ресурсами.

За даними аналізу можна спрогнозувати приблизне зростання виручки, середньої величини обігових коштів, чистого прибутку та основних засобів у плановому 2008 році.

На основі запланованих даних можна визначити прогнозовані показники. Темп приросту виручки за 2006 - 2007 рр. склав 34,9%. За цей же період темп приросту середньої величини оборотних коштів склав 12,4%, а основних засобів - 6,3%. Припустимо, що чистий прибуток збільшиться вдвічі і складе приблизно 329,0 тис. грн., так як це необхідно зробити Берегометському ДЛМГ для підвищення показників рентабельності у 2008 році.

Таблиця 3.1 Розрахунок прогнозних показників на 2008 рік

Показник 2006 рік 2007 рік Темп приросту (%) Прогнозований показник на 2008 рік
Чистий дохід (виручка) тис.грн. 12494,3 16850,4 34,9 22731,2
Середня величина оборотніх коштів тис.грн. 4448,1 5000,1 12,4 5620,1
Середня величина основних засобів тис.грн. 2926,2 3110,2 6,3 3306,1
Чистий прибуток тис.грн 457,2 164,5 - 329,0
Коефіцієнт обертання 2,81 3,37 - 4,04
Продовження табл. 3.1
Рентабельність оборотних коштів (%) 10,3 3,3 - 5,8
Фондовіддача. тис.грн. 4,270 5,418 - 6,876
Рентабельність основних засобів 15,6 5,3 - 10,0

Як видно, якщо підприємство буде дотримуватись обраної у 2007 році стратегії та збільшить чистий прибуток, то у 2008 році це забезпечить підвищення таких показників: коефіцієнта обертання активів, рентабельність оборотних коштів, фондовіддачі та рентабельності основних засобів.

Отже, для ефективної діяльності кожне підприємство повинно планувати свою діяльність та передбачувати майбутній розвиток свого підприємства в даних умовах на певному ринку. Тому дуже важливо, щоб керівництво підприємства усвідомило необхідність оптимізації складу активів та передбачило його склад у наступному періоді. Завчасне виявлення цього може дати підприємству значну перевагу перед конкуруючими підприємствами.


Висновки і пропозиції

Активи являють собою економічні ресурси підприємства у різних видах, які використовуються в процесі здійснення господарської діяльності. Вони формуються для конкретних цілей здійснення цієї діяльності у відповідності до місії та стратегії економічного розвитку підприємства і у формі сукупних майнових цінностей характеризують основу його економічного потенціалу. Активи підприємства повинні відповідати функціональній направленості та обсягам діяльності виробничого підприємства. Тільки при такій відповідності вони уявляють для підприємства певну цінність, як його економічні ресурси, що призначені для використання у наступному періоді.

Політика управлінням активами підприємства включає: управління оборотними активами, управління необоротними активами, управління операційними активами. Основними етапами управління оборотними активами є:

1. Аналіз оборотних активів підприємства в попередньому періоді.

2. Вибір політики формування оборотних активів на підприємства.

3. Оптимізація обсягу оборотних активів.

4. Оптимізація співвідношення постійної й змінної частин оборотних активів.

5. Забезпечення необхідної рентабельності оборотних активів.

6. Забезпечення необхідної ліквідності оборотних активів.

7. Вибір форм і джерел фінансування оборотних активів.

У системі управління операційними необоротними активами підприємства однією з найбільш важливих функцій фінансового менеджменту є забезпечення своєчасного й ефективного їхнього оновлення. Фінансове управління оновленням операційних необоротних активів підпорядковане загальним цілям політики управління цими активами та конкретизує управлінські рішення в цій області.