Смекни!
smekni.com

Харчування дітей Значення води в харчуванні дітей Зміни кислотно-лужної рівноваги в залежності

Гурткова робота з педіатрії

Харчування дітей

Значення води в харчуванні дітей.

Зміни кислотно-лужної рівноваги

в залежності від харчування


Кислотно-лужна рівновага

Термін “кислотно-лужна рівновага” відноситься до підтримки постійності (гомеоситезу) концентрації водневих тонів (Н+) в рідинах організмів. Кислотність звичайно виражається в вигляді концентрації водневих іонів і рН.

Більшість процесів в організмі людини протікає при реакції середовища, близької до нейтральної: підтримка цієї реакції забезпечується цілою системою буферов, т.е., речовин, перешкоджаючих значному здвигу РН. Найбільш сильною буферною системою організму являється кров і її основний білок – гемоглобін. З цією системою напряму зв’язки дихання. Третім механізмом, який бере участь в регуляції постійності концентрації водневих тонів крові, являється нирковий діурез.

В нормі рН крові коливається від 7,37 до 7,44 з середньою величиною 7,38-7,40. Коливання рН від цих величин в ту чи іншу сторони зв’язані з патологічними порушеннями обміну.

Внутрішнє середовище шлунку - кисле, кишечнику – лужне. При взаємопроникненості цих середовищ виникає реакція нейтралізації, порушуються процеси травлення і всмоктування (наприклад, при закиді вмісту дванадцятипалої кишки назад в шлунок).

Крім того, кислотно-лужна рівновага в організмі людини має і загальне значення підтримуючи нормальний обмін речовин. Існує профілактична методика харчування, основана на правильному сочетанії кислотновмістних і лужновмісних харчових продуктів. Поділ їжі на силу і лужну було проведено давно.

До кислої відносяться всі тваринні продукти, багато зернових, сушені зернобобові, творог, сир.

Лужні продукти: овочі, фрукти, горіхи (крім арахісу), зелень, молоко, йогурт. Рекомендується, щоб на протязі дня на одну частину кислої їжі припадало не менше двох частин лужної. Лужне внутрішнє середовище властиве здоровим людям і забезпечує здорову життєдіяльність. Знижує потребу в білках, дає силу і довголіття.

Зсув рН в крові в кислу сторону називається ацидозом, який являється причиною багатьох захворювань і перш за все суглобів. Один із перших симптомів ацидозу темні круги під очима, болі в попереку, хребті, шийних і грудних м’язах, втрачається рухомість суглобів, появляється дратівливість, остеопороз і артрит.

Основні причини ацидозу: вживання великої кількості рафінованих вуглеводів, несумісність харчових продуктів, тваринних переварених білків, недостатня кількість фруктів і овочів.

Для зниження концентрації кислоти в організмі затримується вода, що призводить до набряків. Кислотно-лужна рівновага звичайно зсув в “кислу” сторону вільні органічні кислоти – лимонна, яблучна, оцтова. Окислення визивають фосфор, хлор.

Лужне середовище в організмі сприяють здоров'ю, але це не означає що потрібно переходити на харчування тільки лужними продуктами.

Вода – основа життя.

Вода становить біля 60% загальної маси людини. Серед різних виділень з організму більша частина приходить на воду.

Вода являється середовищем, в якому відбуваються життєво важливі процеси. Транспорт живильних речовин, виділення продуктів обміну, регуляція температури.

Вода виражається формулою Н2О.

Особливої уваги заслужує природна вода, яка включає в себе, крім кисню і інші потрібні органічні речовини. Більше того, дякуючи унікальному хімічному складу, природна вода визиває особливі реакції в організмі.

Якщо близько немає провіреного джерела, і ви сумніваєтесь в добрій якості водопровідної води потрібно прокип’ятити воду охолодити її і залити кислі ягоди – обліпиху, шкіру і серцевину яблук і т.д. Після цього як вода трохи настоїться, її модна пити.

Проста кип’ячена вода – мертва, в неї нема ензимів, а мінеральні мікроелементи видозмінені.

В останні роки в багатьох областях України відмічається погіршення якості питної води. серед них висока ступінь фенального забруднення, зараження збудниками паразитарних захворювань, в тому числі кишечник інфекцій (холера, черевний тиф, вірусний гепатит).

Тому, для очищення води рекомендується використовувати фільтри, які можуть ліквідувати шкідливі для здоров'я тяжкі метали, з’єднання хрому, пестициди, ароматичні вуглеводні, нітрати і родон. Покращити якість води можна регулюючи її кислотність, твердість, запах, колір, ступінь прозорості, вміст з’єднань заліза, марганцю, хлоридів.

Якщо немає фільтру для очистки води, можна добавити на один стакан некип’яченої води трохи йоду, яблучного оцту, або меду.

Ніорен організм не може жити в кислому середовищі.

В районах, де земля багата магнієм і люди п’ють воду, що містить магній, вживають фрукти і овочі, що ростуть на цій землі, дуже мало хворих раком. Магній попереджує і лічить рак. Крім того, магній добре впливає на нервову і м’язову, ендокринну, судинну і інші системи організму.

Середня добова норма виділеної води – біля 2500 г. У кожної людини ця кількість індивідуальна, тому для нормального одміну речовин кожен повинен приймати скільки рідини, скільки виділилось з організму. Той хто не п’є воду, позволяє відходам скопичуватись в клітинах і судинах, прискорює появу у себе різних захворювань. В цілях профілактики розвитку захворювань необхідно пити воду, але пити потрібно її розумно. Найкраще пити воду після того, як ви ранком встали. Кількість води для життя залежить від конституції людини. Тому хто схильний до захворювань серця, або печінки, краще не пити всю воду зразу, а приймати її потрошки. Якщо ж людина крупної будови тіла і зайнята активною діяльністю і привик пити багато води (до 2-3 л в день) він може пити ранком скільки, скільки він хоче.

Дуже корисно пити воду зразу після гарячої ванни чи бані, так як це допомагає звільнити організм від відходів.

А. Залманов в своїй книзі “Чудо життя” розказує: в організмі людини вода знаходиться як поза клітинами так і в середині них.

Міжклітинна вода (вода плазмокрові і лімфи) становить 15-20% загальної маси людини, а внутрішньоклітинна – 50% загальної маси. Позаклітинна рідина становить з циркулюючої крові, лімфи, кишечник соків, спинномозкової рідини, рідкого середовища ока і вуха, суглобової і навколо суглобової рідини.

Лімфа представляє собою циркулюючу форму міжклітинної рідини.

При любих хронічних захворюваннях в організмі поступово знижується ток рідини спочатку в міжклітинному середовищі, а потім в лімфатичній системі, тим самим порушується дренажна функція інтерстеціального гуморального транспорту (лімфатичної системи).

Кров і лімфа становить всього 10% рідкої частини тіла, решта – вода поза судинного русла. Зрозуміло, що при затримці тока рідини в організмі накопичуються шлаки живлення. Клітини получають з міжклітинної рідини, а кров доносить живлення тільки до капілярів.

Інші небезпеки

Нашому здоров'ю загрожує дія інших факторів забруднення навколишнього середовища в результаті утилізації (нафтопродукти) і урбанізація (високий рівень шуму), вживання алкоголю і нікотину, високий рівень стресу, збільшують потрібність в вітамінах, мікроелементах і інших життєво важливих речовинах, хронічний дефіцит яких робить організм дозвільним для недуг.

В другій половині ХХ ст. ввійшли в моду захворювання, названі захворюваннями “цивілізації”: атеросклероз, інфаркт, інсульт, гіпертонічна хвороба, цукровий діабет, ожиріння, психічна депресія.

Причини:

1. Погіршення екології.

2. Зміна складу їжі, багато солодкого, жирного, консервованого, мало вітамінів, мікроелементів. Змінились і самі продукти тваринного і рослинного походження.

Про здоров'я багато говорять, пишуть, але нажаль мало хто піклується про нього всерйоз. Більшість людей стали ліниві і живуть як доведеться, не затримуючи ні сил, ні часу на турботу про себе.

Люди не згадують до пори, до часу про недуги і живуть в “магнітному полі” спокус, “покірно” віддаються в владу порочних привичок.

Нікотин, алкоголь, м’язова бездіяльність, незбалансована і нераціональне харчування, поганий характер, переїдання, ось вони вбивці, гнобителі здоров'я.

Існує тріада: Переїдання, М’язова бездіяльність, Нервові перегрузки. Ця тріада лежить в основі сучасних захворювань. Це захворювання організму який не зумів адаптуватись до нових умов.

Основні положення такого підходу:

1. В більшості захворювань виновата не природа, не середовище, не медицина, а сама людина.

2. Не надійтесь на медицину, вона не погано лічить гострі стани, але не може зробити людину здоровою.

3. Лікарська терапія створила ілюзію швидкого простого і ефективного лікування. Поставив таблетку під язик і здоровий.

4. Щоб бути здоровим потрібні загальні зусилля.

5. Людський організм настільки досконалий, що вернуту здоров'я можна з любої того його упадку. Зусилля повинні збільшуватись по мірі старості і поглиблення захворювань.

6. Кожна людина, той чи інший стиль життя, харчування, двигун активності психічної настрою, сам оприділює строк свого життя і стан здоров'я.

7. Прийняття ефективних препаратів сприяють усуненню симптомів. До того, ж фармакологічні препарат нерідко провокують нові порушення здоров'я при довгостроковому застосуванні.