Смекни!
smekni.com

Лабораторна діагностика хронічних гепатитів цирозів ускладнення цирозів

Тема: Лабораторна діагностика хронічних гепатитів, цирозів ускладнення цирозів.

Венепункція – прокол вени з метою забору крові для лабораторного дослідження. Крові на дослідження беруть в кількості 5-10 мл. Визначають білок і білкові функції, білірубін: прямий, загальний, непрямий. Холестерин, В-ліпопротеїди, ферменти АСТ, АЛТ, АСАТ – аспартаміпрансферази; АЛАТ – аланін – амінотрансферази.

Найчастіше ці показники змінені при гепатитах і цирозах.

Білки – основний будівельний матеріал клітин, ферментів, гормонів, імунних тіл. У шлунково-кишковому тракті – білки розщеплюються на амінокислоти з яких у тканинах синтезуються специфічні для даного організму білки. Білки частково забезпечують організм енергією, бо в процесі їх розпаду виділяється теплова енергія. Добова потреба в білках близько 120 г норма білків у крові 60-80 г/л.

Білірубін – утворюється з гемоглобіну крові. Білірубін є прямий, не прямий і загальний. У печінці білірубін проникає через апікальну мембрану без білка носія. Пройшовши через отвори мембрани гепатоцита білірубін з’єднується з транспортним білком і вступає в реакцію кон’югації з глюкуроновою кислотою. При цьому утворюється прямий білірубін. У кишках з білірубіну утворюються мезобілірубін та уробілірубіноген. Всмоктуючись із кишок у кров, повертається ц печінку.

Надлишок його надходить у загальну течію крові, внаслідок цього з’являється жовтяничне забарвлення шкіри і склер. Надлишок білірубіну у крові отруює організм.

При захворюваннях печінки білірубін і всі інші показники будуть змінені. При хронічному гепатиті: в крові виявляють підвищення вмісту прямого білірубіну, підвищення активності аланіпалінотрансферази, гемаглутамілтрансферази, буде зниження рівень альбумінів, протромбіну, холестерину. При ліпоїдному гепатиті загальний білірубін сягає 1722,5 мкмоль/л. Також при цирозі перчінуки лабораторно виявляють: гепербілірубінемію, рівень білірубіну може сягати 342 мкмоль/л; підвищення загального холестерину; бета-ліпопротеїдів, фосфорліпідів.

Ускладення цирозів:

При дрібновузилковому цирозі будуть відмічатися такі ускладення як: портальна гіпертензія, кровотечі з варикозно розширених вен і прямої кишки, печінкова кома. Склероз пери портальних полів і печінкових вен зумовлює розвиток портальної гіпертензії. Це призводить до розкитку поза печінкових портакавальних анастомозів, завдяки чому і розвантажує ворітню вену. В таких хворих розширені вени стравоходу, гемороїдального сплетіння, шлунка, підшкірних вен грудної клітки і черевної стінки, останні отримали назву, “голова медузи”.

Варкозне розширення зазначених вен супроводжується стопленням їх стінки, що часто є причиною стравохідної, шлункової або гемороїдальної профузної кровотечі. Внаслідок портальної гіпертензії, а також ураження паренхіми печінки де відбувається де відбувається деградація антидіуретичного гормону в черевну порожнину, просочується трансудат, іноді в об’ємі 10 л. Це явище отримало назву асциту. Невідкладна допомога хворим на цироз печінки при стравохідно-шлунковій кровотечі:

1) суворий літковий режим:

2) внутршіньовенно вводять дицинол (2-4 мл 12,5 % розчину) ПАМБУ- (5 мл), адроксон (1 мл – 0,025% розчину) антигемофільну плазму (100-200 мл); амінокапронову килсоту (100 мл – 5% розчину).

3) Всередину приймають охолоджений 5 % амінокапронової кислоти 400-500 мл.

Антициди: альмагель, фасфалугель, фенол.

4) Для діагностики і лікування використовують ендоскопію.

5) Для місцевого спину кровотечі застосовують спеціальний зонд – Блейкмора.

Кома – це без свідомий стан із збереженням життєвої функції серцебиття, дихання з пригніченням рефлексів в наслідок гострої печінкової недостатності.

Починається поступово: в’ялість, сонливість змінюється збудженням, судоми, але є ознаки ураження печінки: жовтяниця, судинні зірочки, печінкові долоні, печінка може бути як збільшена так і зменшена.

При гострих – печінка м’яка, появляється специфічний запах з рота сирого м’яса. Дихання глибоке, шумне.

Пульс - броді кардія, яка змінюється на тахікардію.

Невідкладна допомога:

1. Госопіталіція в реанімацію або палату інтенсивної терапії 5% розчин глюкози, фізрозчин.

2. в/в 30 мл – 1% глютамінової кислоти для нейтралізації аміаку, гемосорбція.