Смекни!
smekni.com

Мелирование волос 2 (стр. 1 из 5)

План

Вступ

1. Мелірування: основні види

2. Інструменти та приладдя для мелірування волосся

3. Технологія виконання

4. Інструменти та апаратура перукарів

5. Охорона праці

ВИСНОВОК

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

Вступ

Протягом кількох десятиліть демонструється, що творчий процес завжди знаходиться у русі. Перукарська мода нестримна. Вчора - африканські кучері і гладенький шовк, сьогодні - розвіяні текстурні локони і начіси, тупіровки. Що буде завтра? У сучасному перукарському світі сприймаються самі найрізноманітніші тенденції та тільки одиниці виявляються на гребені хвилі.

На сучасному етапі більшість людей прагнуть кардинально змінити свій імідж. Зараз в іміджі важливо все: від усмішки до самих кінчиків нігтів. Враховується простота та легкість у виконанні. На даний час не є проблемою підбір зачіски для клієнтів, різноманітних стрижок, та навіть форми брів, губ,

макіяжу. Це все можна зробити за допомогою комп’ютерної графіки. І це зменшує ризик неправильного виконання роботи при обслуговуванні клієнта.

Сучасний розвиток мистецтва доповнює красу людського тіла незвичайними, стильними прикрасами - це пірсінг і татуїровки, але це дуже екстравагантно та екстримально. Проте і цьому знайшли заміну. Є інше мистецтво для створення фантастичного іміджу - боді-арт - одне із самих модних і популярних на сьогодні направлень дизайну, і методика створити особистий, оригінальний імідж, по іншому подивитися на людське тіло, людський образ і стиль.

Впроваджуються нові технології, нові види послуг, організовуються українські школи перукарів, конкурси, майстер-класи моделюванні зачісок і макіяжу та розвитку сучасної моди. Сьогодні в моді асиметрія, де поєднується класика, авангард, настройка контрасту, колорування, різні трикутники, а також стрижки у формі бахроми - рвана структура.

До розвитку перукарського мистецтва і декоративної косметики можна віднести відкриття великої кількості спеціалізованих кваліфікованих шкіл, де викладають спеціалісти своєї справи і навіть відкриття вищих закладів з поглибленим вивченням перукарського мистецтва, декоративної косметики.

Волосся - природна прикраса людини. Воно надзвичайно еластичне та пружне, при змочуванні здатне збільшувати свою довжину на 20% і більше.

Росте волосся із кореня - цибульки, яка виділяє нові клітини; цей процес може продовжуватись десятки років. Волосся, що випало або висмикнуте волосся виросте знову на тому ж місці, якщо живе коріння.

При досягненні волоссям певної довжини воно починає сіктися, нерідко ламається.

Довжина волосся залежить від багатьох факторів. В одних людей волосся росте не нижче пліч, у інших - до пояса.

Кількість волосся на голові у різних людей неоднакова. У білявок, волосся, як правило, тонше, тому кількість волосинок на голові у них більша, ніж у чорнявок. У чоловіків волосся на 10-15% менше, ніж у жінок.

Для кожної людської раси характерним є свій різновид волосся:

1) азіатська раса - густе, товсте, чорне, жорстке волосся;

2) європейська раса - волосся середньої товщини, тонке, світле, пряме, хвилясте.

Нещодавно у Києві визначився напрям моди - так званий тренд. Зараз побутує комерційна мода, тобто це прості у виконанні зачіски і стрижки. Їх не тяжко виконувати, а також це під силу любому перукареві. Вони створені саме для щоденного використання в житті.

Для чоловіків коротке волосся це дуже скромно, тому зараз у моді довге волосся - класика, стабільність і авангард.

Мода початку тисячоліття позволяє змінювати фасон традиційної весільної фати і навіть прикрасити голову нареченої яскравою пов’язкою чи оригінальною шапочкою.

Також моду нам диктують зірки естради, телеведучі та їхні показові особи. Вони підкреслюють простоту та елегантність у виконанні.

1. Мелірування: основні види

Освітлення волосся. Блондування. Мелірування пасом волосся увійшло в моду недавно - в 70-х роках минулого століття.

Спочатку мелірували окремі пасма по всій голові, техніка мелірування волосся, як і метод його освітлення, розвивалися.

На початку ХХ століття була мода на блондування всього волосся на голові. Пізніше почали освітлювати окремі пасма навіть на короткому волоссі. При цьому використовувалась шапочка з отворами власноручного виготовлення. Пасма висмикувались у отвори в’язальними гачками або хвостиками гребінця. Іноді користувались стрічками з поліетилену, зв’язувавши їх з обох сторін у вигляді шапочки.

Ці методи давали прийнятні результати мелірування, але були малоефективні. Їх і зараз використовують в домашніх умовах.

Зараз промисловість виготовляє спеціальні шапочки та інші пристосування для зручності перукаря, високі технології підвищують якість процесу.

Нині мелірування стало надзвичайно популярним. Мелірувати можна як коротке, так і довге волосся, що значно розширює можливості перукарів. Створювати нові зачіски, втілювати творчі фантазії певним чином вплинуло на виникнення і поширення конкурсних змагань.

В домашніх умовах волосся мелірують за допомогою самостійно приготовленого складу хімічних речовин.

Виготовлення складу для освітлення волосся в домашніх умовах з таблеток:

Таблетку пероксиду водню подрібнити, помістити в ємність.

1 таблетка в 30 мл води дає 1%-ний розчин H2O2;

3 таблетки в 30 мл води дають 3%-ний розчин H2O2;

n таблеток в 30 мл води дають n%-ний розчин H2O2.

Концентрацію розчину добирають в залежності від ступеня освітлення і особливостей волосся. Більш тривалий час дії препарату дає сильніше освітлення волосся.

Розчин пероксиду водню готують безпосередньо перед застосуванням, тому що при збереженні препарату у відкритій ємності останній втрачає свої властивості. Промисловість виготовляє 30%, 18% та 3% розчини пероксиду водню. Зберігають їх у щільно запакованих ємностях, у темних місцях. Перед застосуванням розводять водою до певної концентрації.

Мити волосся перед освітленням та меліруванням не потрібно. Природне жирове змащення зберігає шкіру голови від шкідливої дії препарату H2O2. Лоб та скроні змащують кремом або вазеліном біля смуги росту волосся. Для прискорення реакції в склад додають кілька крапель нашатирного спирту.

Різні типи волосся здатні витримати різну концентрацію пероксиду водню. Нижченаведена таблиця дає уявлення про групи, типи волосся, як також про допустиму концентрацію розчину пероксиду водню що беруть для освітлення.

Групи Типи волосся Допустима концентрація H2O2
І група товсте, жорстке волосся, яке раніше не підлягало освітленню та хімічній завивці ≤ 9-12%
ІІ група волосся середньої товщини, нормальні, пружні, еластичні 7-10%
ІІІ група тонке, м’яке, шорстке, слабке волосся 4-7%
ІV група волосся будь-якої з вищеназваних груп, яке раніше підлягало освітленню або хімічній завивці 3-4%

При умові зменшення часу витримки препарату на волоссі можна використовувати більшу його концентрацію. Більшу ніж 12% концентрацію використовувати не рекомендується, оскільки можна перепалити волосся: воно стане крихким, ламким, може навіть випасти.

Наносити освітлювач або барвник на пасма потрібно якомога скоріше, щоб різниця у часі витримки на перших та останніх пасмах була мінімальною.

Якщо волосся по всій голові освітлюють вперше.

Освітлення проводять у 2 етапи на сухому, немитому волоссі.

Клієнта вкривають пеньюаром непромокальним. Лоб, скроні, шию змащують кремом, вазеліном для запобігання дії освітлювача. Перед цим роблять пробу на чутливість шкіри голови до препарату.

Краплину препарату наносять за вушну раковину чи на згин ліктя, потім змивають. У випадку алергічної реакції підбирають інший препарат і знову роблять пробу на лікті. Проба на волоссі робиться так: Невелику кількість відрізаного волосся кладуть в посудину з препаратом чи пероксидом водню відомої концентрації. через 10 хвилин пасмо виймають, промивають та пробують на розрив. Пасмо може розірватися від сильного його ослаблення через високу концентрацію препарату. У цьому разі розчин препарату слід розвести водою з метою зменшення концентрації, потім знову зробити пробу на іншому пасмі.

Приготувавши освітлювальний склад, намагаються якнайшвидше нанести його на пасма, починаючи з потилиці, тому що потилиця холодніша за тім’яну зону. На скроні препарат наносять в останню чергу, тому що там волосся більш тонкої структури і швидше освітлюється.

На першому етапі препарат наносять на пасма, відступаючи 1,5-2 см від коріння волосся тому що тепло шкіри голови прискорює реакцію і волосся може швидше освітлитись біля коренів, що виглядає неприродно. Через 8-10 хвилин волосся почне змінювати колір. Тепер потрібно нанести освітлювач на прикореневу частину пасма й дуже швидко! Починаємо рахувати час з моменту повного нанесення складу на волосся.

По закінченні витримки і досягненні потрібного кольору волосся голову миють з милом або шампунем теплою водою. Потім волосся віджимають і миють підкисленою водою для нейтралізації шампуню, щоб подовжити дію освітлювача.

На віджате і витерте рушником волосся наносять препарат з лецетином для відновлення структури волосся.

Підготовчі роботи при фарбуванні

- огляд зовнішнього виду волосся: визначаємо структуру, колір, ступінь ушкодженості, ступінь забрудненості;

- з’ясування у клієнта, який колір та відтінок волосся він хоче отримати;

- проведення проби на чутливість шкіри до препарату;

- підготовка приладдя, матеріалів, перукарської білизни, барвників, неметалевого посуду та неметалевого інструменту;