Смекни!
smekni.com

Диверсифікована стратегія розвитку суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності ТОВ "Центр ділових інвестицій" (стр. 13 из 15)

Виходом з ситуації, що склалася, є здійснення зовнішньоекономічної співпраці безпосередньо з фірмами виробниками.

Прикладом може служити придбання автостекол у фірм Saint-Gobain- Sekurit, Pilkington.

SAINT-GOBAIN – Транснаціональний концерн з штаб-квартирою в Парижі – об'єднує більше 1000 компаній в 46 країнах світу. На його підприємствах працюють понад 170 тис. чоловік. Що виник в 1665г. Як скляна мануфактура, що поставляла дзеркала для Версальського палацу, за свою майже 350-річну історію перетворився на найбільшого виробника скла, будівельних і обробних матеріалів, а також різних високотехнологічних матеріалів. Концерн займає лідируючі позиції в Європі і в світі по всіх видах продукції, що випускається.

Концерн спеціалізується на розробці і виробництві високоякісного автоскла, відомого у всьому світі під маркою SAINT-GOBAIN SEKURIT. До вашого відома, кожен другий європейський автомобіль сходить з конвеєра із стеклами SAINT-GOBAIN SEKURIT. У цьому легко переконатися самому, підійшовши до автомобілів європейського виробництва. Промислові і комерційні представництва цієї компанії в 22 країнах світу, дозволяють віднести її до найбільшого виробника в Європі і одному з найбільших в світі. Асортимент продукції включає лобові, задні, бічні стекла як прозорі, так і тоновані з безліччю різних опцій, таких як сонцезахисна смуга, обігрів, антена, кріплення для дзеркала, датчик дощу і інше, на автомобілях європейського, японського, корейського і американського виробництва.

Всесвітньо відоме автомобільне скло торгівельної марки SAINT-GOBAIN SEKURIT розробляються в 5-ти науково-дослідних центрах і виробляється на 38 заводах концерну SAINT-GOBAIN і поставляється на конвеєри найбільших автомобільних гігантів, таких як AUDI, Volkswagen, BMW, Mercedes Benz, Volvo, Ford і інших.

Група компаній Pilkington є одним з найбільших світових виробників скла і скляної продукції для будівельної і автомобільною промышленностей. Компанія Pilkington була заснована в 1826 році у Великобританії. У 1952 році Аластер Пілкингтон винайшов флоат-процесс, який нині є світовим стандартом виробництва високоякісного листового скла. Всього в світі близько 260 заводів флоат-стекла, з врахуванням тих, що будуються і планованих. Сама компанія Pilkington управляє 25-у заводами і є учасником ще в дев'яти.

Щорічний зворот компанії складає близько 4 млрд. Євро. Більше половини продажів Pilkington доводиться на Європу, біля третини на Північну Америку, а останні, в основному, на Південну Америку і Австралію.

Компанія Pilkington працює у сфері високих технологій, інвестуючи щорік крупні суми на дослідницьку діяльність. Накопичені нею знання в області композиційної будови скла і різних покриттів для нього, з успіхом застосовуються при виробництві продукції високої якості. Компанія, будучи світовим лідером в області виробництва скла, винайшла скло Pilkington Activ, що самоочищається.

Через представництво в Москві Pilkington вже більше 6-ти років успішно оперує на російському ринку, здійснюючи постачання скла зі своїх заводів в Європі. У 2006 році був введений в дію склад в Санкт-Петербурзі, а в 2007 році компанія відкрила склад в Москві.

Восини 2006 роки Pilkington plc і фінансова корпорація Emerging Markets Partnership (EMP) заснували спільне підприємство з рівною пайовою участю з метою будівництва і експлуатації заводу по виробництву листового скла в Московської області. Фінансування проекту загальною вартістю ?112 мільйонів здійснюватиметься за рахунок вкладів Pilkington і EMP (42 мільйони), а також за рахунок цільового кредитування проекту (70 мільйонів).

Pilkington в Росії:

Дев'ять років на російському ринку.

Постачання із заводів в Європі і Америці.

У 2006 році почалося будівництво заводу в Раменськом районі Московської області.

Потужність заводу 240 тис. тон/рік, ємкість печі 800 тонн.

Введення заводу осінь 2008 років.

Виробництво прозорого скла високої якості від 3 до 10 мм, будь-яких розмірів.

Широкий асортимент скляної продукції, що задовольняє всім вимогам клієнтів.

Номенклатура основних видів продукції Saint-Gobain- Sekurit, Pilkington, якої планує набувати ТОВ «Центр ділових інвестицій» представлена в додатку А.

ТОВ «Центр ділових інвестицій» доцільно відмовитися від послуг посередників і набувати автоскла у філіях фірм виробників Saint-Gobain- Sekurit (м. Москва), Pilkington (Раменськоє, Московська область).

Визначення економічної ефективності імпорту автоскла Saint-Gobain- Sekurit, Pilkington з Росії здійснюється згідно методиці, представленій в пункті 2.6 дипломної роботи. Результати розрахунків представлені в таблиці 3.3.

По всіх видах автоскла, що набуває, ефективність імпорту складає від 1,07 до 1,18 д.е., отже ТОВ «Центр ділових інвестицій» повинне відмовитися від придбання автоскла у посередників і здійснювати прямі постачання з філій Saint-Gobain- Sekurit (м. Москва), Pilkington (Раменськоє, Московська область).

Зміна витрат на придбання автоскла також змінить параметри оптимальної товарно-ринкової стратегії ТОВ «Центр ділових інвестицій» і оптимальні значення основних параметрів його діяльності (таблиця. 3.4, 3.5).

Таблица 3.3

Визначення економічної ефективності імпортування автоскла Saint-Gobain- Sekurit і Pilkington з Росії

Скло для автомобілів класу Беззбиткова зовнішньоторговельна ціна, грн. Мінімально допустима вартісна оцінка імпортного товару, грн. Економії-чеський ефект імпорту товару, грн. Економії-чеськая ефективність імпорту товару, д.е.
ВАЗ 01-09, АЗЛК, ГАЗ 107 100 7 1,07
іномарок З класу 257 230 27 1,12
іномарок D класу 442 400 42 1,11
іномарок E класу, малих джипів 1178 1000 178 1,18
іномарок F класу, джипів 1514 1300 214 1,16
Мікроавтобусів 528 450 78 1,17

3.1.2 Оптимізація об'єму і структури активів підприємства і джерел фінансування

Досягнення оптимальної товарно-ринкової стратегії ТОВ «Центр ділових інвестицій» вимагає досягнення оптимальної структури його активів і джерел фінансування

Порівняння фактичної і оптимальної структури активів і джерел фінансування (пасивів) у відповідність з рішенням системи рівнянь (3.6-3.48) представлене в таблицях 3.6, 3.7, відповідно.


Таблиця 3.6

Порівняння фактичної і оптимальної структури активів ТОВ «Центр ділових інвестицій»

Найменування показника Фактичнезначення Оптимальнезначення Відхилення фактичного значення від оптимального
Нетто-іммобілізованниє активи (1) 27,1 30,4 -3,3
Запаси 16,4 35,0 -18,6
Дебіторська заборгованість 5,1 0 +5,1
Кредиторська заборгованість 8,7 20,2 -11,5
Інше -6,6 0 -6,6
Фінансово-експлуатаційні потреби (2) 6,2 14,8 -8,6
Вільні засоби (Св.З) 7,8 2,1 +5,7
Актив (1) + (2) +(Св.З) 41,1 47,3 -6,2

Таблица 3.7

Порівняння фактичної і оптимальної структури джерел фінансування (пасивів) ТОВ «Центр ділових інвестицій»

Найменування показника Фактичнезначення Оптимальнезначення Відхилення фактичного значення від оптимального
Власні засоби (1) 41,1 44,4 -3,3
Довгострокові позикові засоби 0 2,9 -2,9
Короткострокові позикові засоби 0 0 0
Позикові засоби (2) 0 0 0
ПАСИВ =(1) + (2) 41,1 44,4 -6,2

Як випливає з таблиць 3.6 і 3.7, оптимальна вартість активів і пасивів ТОВ «Центр ділових інвестицій» на 6,2 тис. грн. більше фактичною. Збільшення вартості майна підприємства планується за рахунок інвестування амортизаційних відрахувань і частини прибули в сумі 3,3 тис. грн. в оновлення імобіліізованих активів і залучення 2,9 тис. грн. довгострокових позикових засобів для підтримки необхідного рівня поточної і абсолютної ліквідності підприємства.

В той же час фактична структура активів істотно відрізняється від оптимальної, перш за все, в частині структури фінансово-експлуатаційних потреб.

Так розмір дебіторської заборгованості має бути приведений до нуля, що можливо при введенні для всіх клієнтів фірми оплати по-факту без надання відстрочень платежів, розмір кредиторської заборгованості має бути збільшений з 8,7 до 20,2 тис. грн., що можливо при прискоренні її оборотності і висновку довгострокових контрактів з філіями Saint-Gobain- Sekurit (м. Москва), Pilkington (Раменськоє, Московська область) на щотижневе постачання товарів впродовж періоду не менше року з обумовленим лімітом кредиторської заборгованості.

Засоби, що вивільняються, за рахунок ліквідації дебіторської заборгованості і збільшення кредиторською дозволять ліквідовувати заборгованість по бюджетних платежах, підтримувати мінімально необхідний рівень виробничих запасів на рівні 35,0 тис. грн. і забезпечить необхідний рівень ліквідності для стійкої безперебійної роботи підприємства.

Таким чином, оптимізація основних параметрів стратегії розвитку ТОВ «Центр ділових інвестицій» дозволить досягти 129,0%-го рівня економічної рентабельності підприємства, 13,5%-го рівня рентабельності продажів і отримати чистий річний прибуток у розмірі 45,7 тис. грн.

Звичайно, такий розмір прибутку свідчить про подолання збиткового характеру виробництва, але в теж час він дуже малий для здійснення розширеного процесу відтворення. Отже, оптимізація товарно-ринкової стратегії, структури активів і джерел фінансування підприємства недостатньо для істотного поліпшення результатів діяльності ТОВ «Центр ділових інвестицій». Досягненню поставлених цілей може сприяти диверсифікація його діяльності.