Смекни!
smekni.com

Диверсифікована стратегія розвитку суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності ТОВ "Центр ділових інвестицій" (стр. 8 из 15)

На ділянці хімчистки працює 1 людина, яка займається повним чищенням салону автомобілів за допомогою сучасних засобів.

На ділянках сигналізації і замків працюють по 1 людині, в обов'язки яких входить установка сучасної сигналізації на автомобілі, ремонт старих і установка нових замків.

Як видно з приведеної організаційної структури (рис. 2.1), в підприємства відсутній маркетинговий відділ. Маркетингові дослідження, здійснювані на даному підприємстві, обмежуються визначенням цінової політики основних конкурентів.

Для розширення цільової аудиторії і для підтримки зайнятих позицій на ринку, автосервісом активно використовується реклама. Регулярно поступають оголошення в газети, автомобільні журнали, транслюються ролики на телебаченні. Також використовується досвід розміщення реклами в брошурах, які розносяться по офісах міста.

2.3 Аналіз реалізації ТОВ «Центр ділових інвестицій»

На даному етапі аналізу основним показником є «Зворот» (виручка від реалізації за вирахуванням ПДВ і акцизного збору). Його динаміка представлена на рисунку 2.1.


Рис. 2.1. Динаміка обороту ТОВ «Центр ділових інвестицій» за 2004-2008 рр.

Розвиток ринку послуг автосервісу залежить від декількох чинників. По-перше, безпосереднього стану автомобільного парку, по-друге, від структури споживачів даного вигляду послуг, по-третье—от рівня конкуренції.

Сьогодні в Україні налічувалося понад 10 млн. легкових автомобілів, тоді як в 1999 році їх було 3,5 млн. А це означає, що парк легкових автомобілів протягом останнього десятиліття виріс практично втричі. Середній показник приросту українського автопарку легкових автомобілів впродовж останніх років тримається на відмітці 400—500 тис. автомобілів в рік.

Проте загальновідомо, що парк поповнюється переважно за рахунок уживаних автомобілів. Так, доля нових машин в загальному об'ємі продажів складає 8-10%, близько 55% продажів доводиться на автомобілі б/у, останні 35% авторинку доводиться на послуги автосервісу і запчастини.

З цього виходить, що левову частку українського автопарку на сьогодні складають досить «літні» автомобілі. Так, за статистикою, середній вік «Жигулів» складає 18,8 років. Середній вік парку іномарок складає 9,5 років. З 2005 року цей показник знизився із-за заборони ввезення до України автомобілів, чий вік перевищує 8 років. Ця обставина привела до зниження об'ємів реалізації ТОВ «Центр ділових інвестицій» в 2005 році в порівнянні з 2004 роком, оскільки старі автомобілі вимагали заміни автостекол в більшому об'ємі, ніж новіші автомобілі.

Дослідження українського ринку автосервісу дозволяють зробити вивід, що велика частина виконуваних ним робіт доводиться в основному на ремонт і відновлення машин, а не на їх обслуговування і профілактику.

Помітні зміни сталися і в структурі парку. Так, якщо раніше він складався в основному з автомобілів вітчизняного виробництва, то зараз їм довелося помітно потіснитися, поступившись місцем іномаркам, чия питома вага збільшилася на Україні до 14%. У «активному» ж парку автомобілям іноземного виробництва належить більше 50%. Ці обставини зумовили стійке зростання звороту ТОВ «Центр ділових інвестицій», що почалося з 2006 року. Слід зазначити, що станцій техобслуговування, що спеціалізуються на машинах іноземного виробництва, як і раніше не вистачає, особливо в регіонах. Це зумовлює можливість розширення ринку ТОВ «Центр ділових інвестицій» на основі розробки стратегії його розвитку, орієнтованої на досягнення європейської якості послуг автосервісу.

В даний час в Україні налічується понад 8 тис. станцій. Якщо розділити весь автопарк на кількість СТО, то середній показник складе 1250 автомобілів на одну станцію. Така картина є досить типовою для інших європейських країн, наприклад для Німеччини. Проте, на думку експертів, український ринок автосервісу поки що не можна назвати насиченим повною мірою, оскільки вік вітчизняного автопарку, як мінімум, удвічі перевищує середній вік автопарку в будь-якій європейській країні. Отже, технічна потреба в об'ємі послуг з техобслуговування і ремонту у нас набагато вище. Проте ця потреба не пред'явлена в повному об'ємі, оскільки 70 % клієнтів не користуються автосервісом або удаються до його послуг виключно рідко, в основному із-за своєї неплатоспроможності. Існує і ще один чинник, який істотно впливає на стосунки автовласників з сервісом, а саме: близько 50% з них ремонтують свої автомобілі самостійно.

Ринок послуг автосервісу можна підрозділити на наступні сегменти:

· фірмові станції (Mersedes, BMW, Volvo і т. д.), де основною категорією клієнтів є власники нових автомобілів, термін експлуатації яких не перевищує 3—5 років;

· спеціалізовані станції (що спеціалізуються, наприклад, на іномарках або конкретних марках автомобілів);

· сегмент вимушених послуг (гарантійне обслуговування і т. д.);

· універсальні станції (беруться за обслуговування будь-яких автомобілів);

· напівлегальні станції;

· сегмент запчастин.

Мережа фірмових СТО розвинена у нас доки недостатньо (менше 1% від загального числа СТО), особливо в регіонах. Зв'язано це, швидше за все не з неоперативною реакцією імпортерів на потреби ринку, а із структурою парення, в якому нові автомобілі складають вельми незначний відсоток. В той же час універсальні станції, яким на сьогодні належить левова частка ринку, не можуть впоратися з тим об'ємом послуг, який вони звалили на себе. Так, якщо врахувати, що в Україні налічується близько 7 тис. моделей і марок автомобілів, «універсальним» майстрам далеко не завжди по плечу осилити таку різноманітність, яка обумовлена як відсутністю необхідних технологій і устаткування, так і браком висококваліфікованих фахівців.

Одним з найбільш перспективних сегментів, на думку експертів, сьогодні є ніша «вимушених послуг», що включає гарантійне обслуговування, передпродажну підготовку і т. д., яку нині активно освоюють багато компаній.

В даний час на ринку автосервісу Дніпропетровська функціонує декілька підприємств, що є основними конкурентами ТОВ «Центр ділових інвестицій».

Основним конкурентом є тюнінгцентр «МасЬкарт», що займається:

тонуванням, установкою, бронюванням автооптікі;

установкою ксенонового світла, автомузики і відео;

установкою протівоугонних систем;

установка шумоїзоляциі і ін.

Далі слідують декілька дрібніших сервісних центрів, що недавно сформувалися: СТО «Кузьміна», СТО «Маестро» і «Автоцентр на Ленінградській», автоцентр ELSY. Всі вони в тій чи іншій мірі займаються установкою і тонуванням автостекол, а також наданням різних послуг, наприклад виброшумоізоляція салону і обслуговування автокондиціонерів.

Частка ринку, займаного ТОВ «Центр ділових інвестицій» і його конкурентами приведена на рисунку 2.2.

Рис. 2.2. Сегментація ринку Дніпропетровська між основними автосервісами, установкою, що займаються, і ремонтом автостекол, сигналізації, тюнінгом і інших аксесуарів.


Як випливає з рисунка 2.2, ТОВ «Центр ділових інвестицій» має значну перевагу над конкурентами в цьому сегменті ринку. До основних конкурентних переваг ТОВ «Центр ділових інвестицій» відносяться:

наявність найсучаснішого устаткування;

наявність висококваліфікованого і дослідного персоналу;

наявність великої кількості постійних клієнтів і налагодженої мережі постачань запчастин ділерам;

широке використання сучасних технологій (наявність сучасного устаткування для діагностики стану автомобіля).

Подальше розширення ринку навряд чи можливо без витіснення конкурентів і не доцільно у зв'язку з антимонопольними обмеженнями. Тому основою стратегії розвитку ТОВ «Центр ділових інвестицій», що розробляється, повинна стати диверсифікація його діяльності на суміжних сегментах автопослуг з використанням зовнішньоекономічної співпраці з провідними виробниками автостекол.

2.4 Аналіз господарської діяльності ТОВ «Центр ділових інвестицій»

На даному етапі основними показниками є «Економічна рентабельність» і «Результат господарської діяльності», визначувані по формулах [13] (2.1, 2.2).

ЕР = НРЕІ / Актив * 100, %, (2.1)
РХД = ДРЕІ – Виробничі інвестиції + «Звичайні продажі майна», тис. грн. (2.2)

де ДРЕІ – грошовий результат експлуатації інвестицій, тис. грн.

Динаміка економічної рентабельності представлена на рисунку 2.3.


Рис. 2.3. Динаміка економічної рентабельності ТОВ «Центр ділових інвестицій» за 2004-2008 рр.

За винятком 2004 року діяльність підприємства збиткова, зрозуміти причини даної ситуації можна, представивши формулу визначення економічної рентабельності (2.1) у вигляді формули Дюпона [14] (2.3).

ЕР = НРЕІ/Оборот*100% * Оборот/Актів = КМ. * КТ % (2.3)

де КМ. – комерційна маржа %,

КТ – коефіцієнт трансформації %.

Комерційна маржа визначається по формулі (2.4), а коефіцієнт трансформації – по формулі (2.5) [17].


КМ. = НРЕІ/Оборот*100 % (2.4)

КТ = Оборот/Актів, д.е. (2.4)

Динаміка комерційної маржі ТОВ «Центр ділових інвестицій» представлена в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4

Динаміка складових комерційної маржі

ТОВ «Центр ділових інвестицій» за 2004-2008 рр.

Найменування показника Роки Тенденція
2004 2005 2006 2007 2008
ДС / Зворот % 26 3,1 16,1 14,4 23,4
БРЕІ / Зворот % 18,6 -9,4 -7,4 1,8 -0,4
КМ. = НРЕІ / Зворот % 15,1 -15,6 -14,1 -1,2 -3,3

У структурі витрат основну частину займають матеріальні від 74% в 2004 році до 96,9% в 2005 році. В основному це вартість автостекол, що набувають, склоочисників, сигналізації, фар і ін. автооптіки. При збереженні сьогоднішнього асортименту товарів, що реалізовуються, і послуг, що надаються, беззбитковий річний об'єм реалізації ТОВ «Центр ділових інвестицій» складає 535 тис. грн. (рис. 2.4).