Смекни!
smekni.com

Перспективи надання Україні міжнародної технічної допомоги (стр. 4 из 4)

У Пропозиціях щодо форм та механізмів залучення Україною від ЄС міжнародної технічної допомоги на 2004-2006 роки і на 2007-2013 роки Україна пропонувала „запровадити системний підхід до залучення коштів технічної допомоги з боку ЄС”. Секторальний підхід, має бути запроваджено починаючи з 2007 року разом із започаткуванням нового інструменту надання технічної допомоги з боку ЄС (після ухвалення нового Регламенту Ради ЄС та підписання відповідних документів між Єврокомісією та Урядом України).

Водночас слід зазначити, що на сьогодні деякі країни Європи скорочують технічну допомогу Україні. Наприклад, реалізація програми Німеччини "ТРАНСФОРМ", яка реалізовувалася в Україні з 1994 року, підходить до свого логічного завершення і після цього в Україні буде впроваджуватися незначна кількість проектів. Уряд Німеччини вважає, що ця програма виконала свою місію, а саме процес трансформації України до соціально-ринкової економіки та демократії завершується. Допомога Україні з боку Німеччини в подальшому буде надаватися через інші механізми, а саме через програму "Партнерська розбудова" та через інструмент фінансового співробітництва. В рамках останнього Уряд Німеччини надає довгострокові кредити на 40 років з низкою процентною ставкою, яка складає 0,75 %, та звільненням від погашення протягом 10 років. Уряд Німеччини вже виділив 5 млн. євро для надання кредиту підприємствам аграрного сектору. В подальшому планується надання кредиту кредитним спілкам та комунальним господарствам.

Починаючи з 2007 фінансового року, Урядом Японії запропоновано такі форми співпраці з Україною в галузі культури:

- надання культурного гранту для масштабних проектів, які включають в себе реконструкцію будівель, покращання інфраструктури галузі, постачання обладнання тощо (до 2,7 млн. дол. США);

- надання гранту загального типу для 5 дитячих лікарень (до 6,5 млн.$)

В рамках співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку на сьогоднішній день вирішується питання фінансового забезпечення міжнародного проекту "План здійснення заходів на об'єкті "Укриття". Первісна оцінка проекту становить 768 млн. дол. США, уточнена оцінка за результатами розроблення техніко-економічного обґрунтування будівництва конфайнмента - 1,1 млрд. доларів США. Питання додаткового фінансування Плану заходів на об’єктів “Укриття” було розглянуто на засіданні Асамблеї донорів в травні цього року.

Так, 12 травня 2005 року уряди країн-донорів на чолі з країнами “Великої Вісімки” та ЄС взяли зобов’язання додатково надати 235 млн. доларів США до Чорнобильського Фонду “Укриття”, включаючи додатковий внесок України в розмірі 22 млн. доларів США. В разі перетворення зобов’язань щодо надання додаткових коштів в конкретні грантові угоди з ЄБРР, Чорнобильський фонд “Укриття” матиме достатнє фінансування для будівництва нового безпечного конфайнменту.

Важливою основою для закріплення досягнутих позитивних результатів впровадження проектів та подальшої співпраці з ООН та спеціалізованими установами ООН стане Рамкова програма допомоги ООН для України на 2006-2010 роки.

Реалізація програм та проектів технічної допомоги, запроваджених в рамках цієї програми, сприятиме виконанню Програми дій Уряду “Назустріч людям”, дасть змогу прискорити процес реформування економіки України та демократичних перетворень у суспільстві.

Крім того, однією з перспектив подальшого співробітництва України з донорами та іншими країнами є зміна статусу України від держави-реципієнта до держави-донора, що є важливим кроком в напрямку збільшення політичної ваги України на міжнародній арені, розвитку її експортного потенціалу, стимулювання зовнішньоекономічних зв’язків шляхом закріплення українських товаровиробників на нових ринках та підвищення їх конкурентоспроможності.

Передумовою для реалізації цього стратегічного завдання є, передбачена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України „Назустріч людям”, розробка механізму надання Україною міжнародної технічної допомоги, насамперед країнам «третього світу», які є перспективними з точки зору освоєння їх ринків українськими виробниками товарів, робіт та послуг.

На сьогоднішній день Міністерством економіки за дорученням Уряду розпочато роботу по розробці згаданого механізму.

Також Мінекономіки розробляється проект Угоди між Урядом України та Урядом Арабської Республіки Єгипет про техніко-економічне співробітництво. Це буде перша двостороння Угода, в рамках якої Україна може виступати як країна – донор.


Висновки

На сьогодні Міністерство економіки України забезпечує технічне співробітництво з 14 європейськими країнами-донорами, США, Канадою, 5 країнами Азії, а також з Європейською Комісією, Програмою розвитку ООН (ПРООН), міжнародним агентством з питань атомної енергії (МАГАТЕ), Світовим банком та іншими міжнародними організаціями.

Допомога, що надається донорами у рамках технічного та техніко-економічного співробітництва, сприяє дотриманню курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію, дає можливість залучити додаткові ресурси для розв’язання стратегічних завдань розвитку, зменшити навантаження на державний бюджет, створити додаткові робочі місця.

Проекти міжнародної технічної допомоги є різними за обсягами фінансування та видами виконаних робіт: від надання консультацій, експертних оцінок, обмінів та навчань в різних секторах економіки до широкомасштабної підтримки заходів Уряду в реалізації масштабних проектів з суттєвими технічними компонентами.

Світовий досвід, якого набуває Україна в результаті залучення міжнародної технічної допомоги, сприяє підвищенню інституційної спроможності органів державної влади, приватного сектору економіки та об'єднань громадян щодо формування демократичного суспільства та самодостатньої соціально орієнтованої ринкової економіки, прискорює міжнародну інтеграцію.


Список використанних джерел

1. Про міжнародну технічну допомогу - Указ Президента України// ”УК”. – 1999. – 5 червня.

2. Про створення єдиної системи залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги - Постанова N 153 Кабінету Міністрів України// „УК”. – 2002. – 15 лютого.

3. Козак Ю.Г., Ковалевський В.В., Ржепішевський К.Т. Міжнародна економіка: в питаннях та відповідях: Навчальний посібник. – Київ: „Центр навчальної літератури”, 2004. – 670 с.

4. Макогон Ю.В. Зовнішньоекономічна діяльність: організація, управління, прогнозування: Підручник. – Донецьк: Альфа-прес, 2004. – 344 с.

5. Новицький В.Є. Міжнародна економічна діяльність України: Підручник. – К.: КНЕУ, 2003. – 948 с.

6. Румянцев А.П., Румянцев Н.С. Зовнішньоекономічна діяльність: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 377 с.

7. Міжнародна економічна діяльність України: Навчальний посібник/ Багрова І.В., Гетьман О.О., Власик В.Є./ за ред. І.В. Багрової. - Київ: „Центр навчальної літератури”, 2004. – 384 с.

8. Міжнародні організації: Навчальний посібник/ За редакцією Ю.Г.Козака, В.В.Ковалевського. – Київ: ЦУЛ, 2003. – 288 с.

9. Мировая экономика: Учебник/ Под ред. проф. А.С. Булатова. – М.: Юристъ, 2000. – 734 с.

10. Украина в мировой экономике/Макогон Ю.В. и др./Под общей редакцией Ю.В. Макогона. – Донецк.:1999. – 498 с.

11. www.icps.com.ua

12. www.ukrstat.gov.ua

13. www.news.ua