Смекни!
smekni.com

Облік інших необоротних матеріальних активів і їх зносу (стр. 1 из 5)

ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1. ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ІНШИХ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ ТА ЇХ РОЛЬ У ВИРОБНИЧОМУ ПРОЦЕСІ ВАТ «РІВНЕНСЬКИЙ ЗАВОД ТРАКТОРНИХ АГРЕГАТІВ»

1.1 Економічна сутність та класифікація інших необоротних матеріальних активів та їх зносу

1.2 Огляд нормативних документів, які регламентують облік інших необоротних активів

РОЗДІЛ 2 ОБЛІК ІНШИХ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ ВАТ «РІВНЕНСЬКИЙ ЗАВОД ТРАКТОРНИХ АГРЕГАТІВ»

2.1 Первинний облік інших необоротних активів

2.2 Аналітичний та синтетичний облік інших необоротних активів

РОЗДІЛ 3 ВДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА МЕТОДИКИ ОБЛІКОВИХ ОПЕРАЦІЙ ІНШИХ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

ДОДАТКИ


ВСТУП

Курсова робота з фінансового обліку виконується на прикладі бухгалтерської та іншої документації ВАТ “Рівненський завод тракторних агрегатів”.

Обєктом дослідження курсової роботи є приватне підприємство ВАТ “Рівненський завод тракторних агрегатів”.

Предметом дослідження даної курсової роботи є методика обліку інших необоротних активів на підприємстві.

Мета курсової роботи полягає в розробці основних методичних принципів організації обліку інших необоротних активів на підприємстві.

Завдання курсової роботи з фінансового обліку полягає в наступному:

- систематизувати, розширти, закріпити теоретичні знання та практичні навички ведення бухгалтерського обіку , набуті під час вивчення курсу “Фінансовий облік I ”, і “Фінансовий облік II ”;

- перевірити вміння застосувати ці знання для оцінки постановки обліку на підприємстві ВАТ “Рівненський завод тракторних агрегатів”і розробки пропозицій щодо її вдосконалення;

- розвинути навички самостійної роботи і використання отриманих знань з організації і методики наукових досліджень у вирішенні завдань, поставлених у курсовій роботі.

У першому розділі потрібно навести організаційно – правова характеристику підприємництва відповідно до статуту і засновницьких документів, дозволів на здійснення діяльності. Визначити вплив структури підприємства на організацію бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Розглянути облікову політику, спосіб обробки інформації, форма організації обліку.

У другому розділі описати порядок відображення господарських операцій з об’єктом обліку у первинних документах. Оцінити дотримання вимог до оформлення первинних документів на підприємстві.

У третьому розділі розглянути можливі шляхи удосконалення організації та методики облікових операцій інших необоротних активів ВАТ “Рівненський завод тракторних агрегатів”.


РОЗДІЛ 1. ЕКОНОМІЧНА СУТНІСТЬ ІНШИХ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ ТА ЇХ РОЛЬ У ВИРОБНИЧОМУ ПРОЦЕСІ ВАТ «ДИЗЕЛЬНИЙ ЗАВОД»

1.1 Економічна сутність та класифікація інших необоротних матеріальних активів та їх зносу

Під іншими необоротними матеріальними активами розуміють матеріальні активи, призначені для використання протягом періоду більше одного року (або операційного циклу, якщо він більше одного року) і які не входять до складу основних засобів. Термін використання інших необоротних активів встановлюється підприємством і зазначається в Наказі про облікову політику.

Для цілей бухгалтерського обліку інші необоротні матеріальні активи класифікуються за такими групами (рис. 1.1).

Рис. 1.1 Групи інших необоротних матеріальних активів

Бухгалтерський облік інших необоротних матеріальних активів регламентується П(С)БО 7 "Основні засоби". [12, c.181]

Рахунок 11 "Інші необоротні матеріальні активи" призначений для обліку та узагальнення інформації про наявність і рух необоротних матеріальних активів, яке знайшли відображення в складі об'єктів обліку на рахунку 10 "Основні засоби".

Відповідно до класифікації інших необоротних матеріальних активів до рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи" відкриваються субрахунки, характеристику яких наведено в табл. 1.1.

Таблиця 1.1

Характеристика субрахунків до рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи"

Назва субрахунку Характеристика
1 2
111 "Бібліотечніфонди Призначений для обліку наявності та руху бібліотечних фондів
112 "Малоцінні ,необоротні матеріальні активи" Призначений для відображення вартості предметів, строк корисного використання яких більше одного року, зокрема, спеціальних інструментів і спеціального пристосування, вартість яких погашається нарахуванням зносу за встановленою підприємством ставкою (нормою) з урахуванням очікуваного способу використання таких об'єктів та інших предметів, які за вартісними ознаками підприємством зараховано до складу малоцінних необоротних матеріальних активів
113 "Тимчасові (нетитульні) споруди" Призначений для обліку експлуатаційних тимчасових (нетитульних)споруд
114 "Природні ресурси" Призначений для обліку наявності та руху придбаних природних ресурсів для наступного видобутку (нафти, газу тощо)
115 "Інвентарна тара" Призначений для обліку наявності та руху інвентарної тари
116 "Предмети прокату" Призначений для обліку наявності та руху активів, які використовуються для видачі напрокат
117 "Інші необоротні матеріальні активи" Призначений для обліку наявності та руху інших необоротних матеріальних активів, які не знайшли відображення на інших субрахунках рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи". На цьому субрахунку, зокрема,- орендар відображає вартість завершених капітальних інвестицій в об'єкти операційної оренди (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання, реконструкція тощо)

Рахунок 18 "Інші необоротні активи" призначений для обліку наявності та руху необоротних активів, які не знайшли відображення на інших рахунках обліку необоротних активів.

До рахунку 18 "Інші необоротні активи" можуть відкриватися субрахунки, на яких облік наявності та руху інших необоротних активів ведеться за видами активів.

Вартість інших необоротних активів погашається нарахуванням амортизації методом, який визначається підприємством самостійно, виходячи з очікуваного способу використання таких об'єктів і фіксується в Наказі про облікову політику.

Нарахування амортизації інших необоротних матеріальних активів здійснюється протягом строку їх корисного використання (експлуатації), який встановлюється підприємством при визнанні цього об'єкта активом, тобто зарахуванні на баланс.

Амортизація інших необоротних матеріальних активів проводиться щомісячно, починаючи з місяця, наступного за місяцем, в якому об'єкт став придатним для корисного використання, та призупиняється на період його реконструкції, модернізації, добудови, дообладнання та консервації.

Згідно з П(С)БО 7, амортизація інших необоротних активів нараховується прямолінійним та виробничим методами.

Розкриття інформації про інші необоротні активи в облікових регістрах і фінансовій звітності (рис. 1.2.)

Рис. 1.2 Знос інших необоротних матеріальних активів

Підприємства, які амортизацію бібліотечних фондів і малоцінних необоротних матеріальних активів нараховують у першому місяці використання зазначених об'єктів у розмірі 100 % їх вартості, аналітичний облік цих об'єктів можуть вести із забезпеченням інформації про загальну кількість об'єктів та їх загальну вартість у розрізі класифікаційних підгруп, які підприємство визначає самостійно.

Припиняється нарахування амортизації з місяця, наступного за місяцем вибуття активу.

Знос об'єктів, які обліковуються на рахунку 11 "Інші необоротні матеріальні активи", відображається за кредитом субрахунку 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів". Суми амортизаційних відрахувань відображаються в бухгалтерському обліку в складі витрат звітного періоду, до якого вони відносяться, і нараховуються незалежно від результатів діяльності підприємства в звітному періоді.

Знос тари, що обліковується у складі інших необоротних матеріальних активів, нараховується за встановленими нормами амортизації щомісячно до повного перенесення її вартості на новий продукт.

Відображення в бухгалтерському обліку зносу інших необоротних матеріальних активів наведено в табл. 1.2.

Таблиця 1.2.

Кореспонденція рахунків з обліку зносу інших необоротних матеріальних активів

Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
Нараховано знос об'єктів: - виробничого призначення 23 "Виробництво" 91 "Загальновиробничі витрати" 132 "Знос інших необоротних матеріальних активів"
- загальногосподарського призначення 92 "Адміністративні витрати"
- об'єктів, які забезпечують збут продукції 93 "Витрати на збут"
- житлово-комунального призначення 949 "Інші витрати операційної діяльності"

1.2 Огляд нормативних документів, які регламентують облік інших необоротних активів

Одним з основних принципів здійснення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності є послідовність, тобто постійне (з року в рік) застосування підприємством обраної облікової політики.

Нормативною базою регламентування обліку інших необоротних активів підприємства є:

1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку №7 «Основні засоби» 27.02.2000 №92;

2. Наказ про затвердження спеціальних форм первинних документів з обліку основних засобів і інших необоротних активів сільськогосподарських підприємств та методичних рекомендацій щодо їх застосування 27.Вересня.2007 №701