Смекни!
smekni.com

Облік основних засобів (стр. 5 из 6)

Якщо на ЗАО «ХПЗ» з будь якої причини основний засіб не відповідає ознакам активу, то приймається рішення про його списання [12, стор. 28].

Основний засіб списується з балансу підприємства ЗАО «ХПЗ» в наступних випадках (рис. 2.1).

Фінансовий результат від вибуття об'єктів основних засобів визначається вирахуванням з доходу від вибуття об'єктів основних засобів їх залишкової вартості, непрямих податків і витрат, пов'язаних з вибуттям основних засобів.

Рис. 2.1 – Вибуття основних засобів та інших необоротних матеріальних активів

У випадку часткової ліквідації об'єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість та знос зменшуються, відповідно, на суму первісної (переоціненої") вартості та зносу ліквідованої частини об'єкта.

На ЗАО «ХПЗ» реалізація, ліквідація, безоплатна передача та передача основних засобів та інших необоротних матеріальних активів в якості внеску до статутного капіталу іншого підприємства оформлюється в бухгалтерському обліку наступним чином (табл. 2.4)

Таблиця 2.4. Кореспонденція рахунків з обліку реалізації, ліквідації, безоплатної передачі та передачі основних засобів та Інших необоротних матеріальних активів в якості внеску до статутного капіталу

№ оп. Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит
Реалізація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів
1 Відображено дохід від реалізації 31 "Рахунки в банках", 37 "Розрахунки з різними дебіторами" 742 "Дохід від реалізаціїнеоборотних активів"
2 Відображено суму податкових зобов'язань з ПДВ 742 "Дохід від реалізації необоротних активів" 64 "Розрахунки за податками й платежами"
3 Списано знос реалізованих основних засобів та інших необоротних матеріальних активів 131 "Знос основних засобів"132 "Знос інших необоротних матеріальних активів" 10 "Основні засоби"11 "Інші необоротні матеріальні активи"
4 Відображено залишкову вартість 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів" 10 "Основні засоби"11 "Інші необоротні матеріальні активи"
5 Відображено фінансовий результат від реалізації 793 "Результат іншої звичайної діяльності" 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів"
742 "Дохід від реалізації необоротних активів" 793 "Результат іншої звичайної діяльності"
Ліквідація основних засобів та інших необоротних матеріальних активів
1 Списано знос ліквідованих основних засобів та інших необоротних матеріальних активів 131 "Знос основних засобів"132 "Знос інших необоротних матеріальних активів" 10 "Основні засоби"11 "Інші необоротні матеріальні активи"
2 Відображено залишкову вар­тість ліквідованих основних засобів та інших необоротних матеріальних активів 976 "Списання необоротних активів" 10 "Основні засоби"11 "Інші необоротні матеріальні активи"
3 Відображено витрати, пов'язані з ліквідацією основних засобів 976 "Списання необоротних активів" 66 "Розрахунки з оплати праці", 65 "Розрахунки за страхуванням", 685 "Розрахунки з іншими кредиторами"
4 Відображено доходи від ліквідації основних засобів 20 "Виробничі запаси", 22 "Малоцінні та швид­козношувані предмети", 28 "Товари" 746 "Інші доходи від звичайної діяльності"
5 Відображено фінансовий результат від ліквідації основних засобів 793 "Результат іншої звичайної діяльності" 976 "Списання необоротних активів"
746 "Інші доходи від звичайної діяльності" 793 "Результат іншої звичайної діяльності"
Передача основних засобів та інших необоротних матеріальних активів в якості внеску до статутного капіталу іншого підприємства
1 Списано знос переданих основних засобів та інших необоротних матеріальних активів 131 "Знос основних засобів"132 "Знос інших необоротних матеріальних активів" 10 "Основні засоби"11 "Інші необоротні матеріальні активи"
2 Відображено залишкову вар­тість переданих основних засобів та інших необоротних матеріальних активів 14 "Довгострокові фінансові інвестиції" 10 "Основні засоби"11 "Інші необоротні матеріальні активи"

2.3. Відображення операцій вибуття ОЗ у регістрах бухгалтерського обліку і фінансовій звітності підприємства

Узагальнена інформації про наявність і рух основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, зносу та капітальних інвестицій необоротних активів відображається в регістрах бухгалтерського обліку та фінансовій звітності (див. табл. 2.4).

Таблиця 2.4. Розкриття інформації про основні засоби, інші необоротні матеріальні активи, їх знос та капітальні інвестиції в облікових регістрах та фінансовій звітності

Шифр та назва рахунку Регістри обліку Номер рядку в Балансі (ф.№1) Номер рядку в Примітках до річної фінансової звітності (ф. №5)
10 "Основні засоби" Журнал 4 [Додаток 1] 030, 031 100-180, 260-268
11 "Інші необоротні матеріальні активи Журнал 4 030, 031 190-260
131 "Знос основних засобів" Журнал 4 032 100-180 (графи 4, 7, 9, 10, 13, 15, 17, 18), 268
132 "Знос інших необоротних матеріальних активів" Журнал 4 132 190-260 (графи 4, 7, 9, 10, 13, 15, 17, 19)
15 "Капітальні інвестиції" Журнал 4, Відомість 4.1 020 280-340
18 "Інші необоротні активи" Журнал 4 070 170

У Примітках до річної фінансової [5, стор. 105] звітності обов'язково повинна наводитися наступна інформація про основні засоби (рис. 2.1).

Висновок за 2 розділом

Для визначення непридатності основних засобів до використання, можливості їх використання іншими підприємствами, організаціями та установами, неефективності або недоцільності їх поліпшення (ремонту, модернізації тощо) та оформлення відповідних первинних документів керівником підприємства створюється постійно діюча комісія.

Постійно діюча комісія:

здійснює безпосередній огляд об'єкта, що підлягає списанню;

встановлює причини невідповідності критеріям активу;

визначає осіб, з вини яких відбулося передчасне вибуття основних засобів із експлуатації, вносить пропозиції щодо їх відповідальності;

визначає можливість продажу (передачі) об'єкта іншим підприємствам, організаціям та установам або використання окремих вузлів, деталей, матеріалів, що можуть бути одержані при демонтажі, розбиранні (ліквідації) основних засобів, встановлює їх кількість і вартість;

складає і підписує акти на списання основних засобів.

В актах на списання наводяться дані, що характеризують об'єкти основних засобів: рік виготовлення або будівництва об'єкта, дата його надходження на підприємство і початок експлуатації, первісна (переоцінена) вартість об'єкта, сума нарахованого зносу, передбачений і фактичний строк корисного використання, проведені ремонти, причини вибуття тощо.

У разі списання основних засобів, які вибувають в результаті аварії або стихійного лиха, до акта додається копія акта аварії і зазначаються обставини стихійного лиха.

Регістри аналітичного обліку основних засобів, що вибули, додаються до документів, якими оформлені факти вибуття основних засобів.

Складені комісією акти на списання основних засобів відображаються в бухгалтерському обліку після їх затвердження (погодження) посадовою особою (керівним органом), уповноваженою згідно законодавства (статуту підприємства) приймати рішення щодо розпорядження (відчуження, ліквідації) об'єктів основних засобів.


ВИСНОВОК

Згідно з чинним законодавством підприємства мають право продавати зайві основні засоби, безоплатно передавати іншим підприємствам, установам, організаціям, а також ліквідовувати їх, якщо вони фізично або морально застаріли і ремонт їх неможливий або економічно недоцільний (а також внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха).

Вибуття основних засобів з підприємства оформляється актом на списання основних засобів (ф. № 03-3), у якому вказується причина вибуття, первинна вартість об'єкта, що вибуває, сума нарахованого зносу, залишкова вартість, витрати, пов'язані з вибуттям (реалізацією, ліквідацією), а також сума одержаного доходу. На підставі оформлених актів роблять відповідні записи в бухгалтерському обліку.

Основні засоби, що стали непридатними для користування, підлягають списанню відповідно до Типової інструкції про порядок списання матеріальних цінностей з балансу бюджетних установ.

Списанню підлягають основні засоби як такі, що:

непридатні для подальшого використання;

виявлені в результаті інвентаризації як недостача;

морально застарілі;

фізично зношені;

пошкоджені внаслідок аварії чи стихійного лиха (за умови, що відновлення їх є неможливим або економічно недоцільним і вони не можуть бути реалізовані);

будівлі, споруди, що підлягають знесенню у зв’язку з будівництвом нових об’єктів та такі, що зруйновані внаслідок атмосферного впливу і тривалого використання.