Смекни!
smekni.com

Торгово-економічні відносини з Соціалістичною Республікою В'єтнам (стр. 2 из 3)

У торгівлі між двома країнами склалася певна товарна номенклатура. Український експорт до СРВ здебільшого представлений сталеливарною, машинобудівною продукцією, енергетичним обладнанням, хімічними добривами. Україна імпортує з В’єтнаму рис, текстильні вироби, одяг,взуття, аквапродукцію, каву, перець, прянощі, товари електронної галузі тощо.

Обсяги торговельно-економічного співробітництва між Україною і СРВ у 1999 р. складали 39,1 млн. дол. США. Товарообіг між нашими країнами за 2007 р. склав 150 млн. дол. США з сальдо на користь В'єтнаму у 16 млн. дол. США (українські дані).

Україна інвестує чотири проекти на території В’єтнаму загальною вартістю близько 16 млн. дол. США і посідає 49 місце серед іноземних інвесторів СРВ.

В Україні діє 36 підприємств з в’єтнамськими інвестиціями обсягом понад 20 млн. дол. США.

На території В’єтнаму зареєстровано 3 представництва українських компаній: "Укрінтеренерго", "Мотор Січ" та "КрАЗ". Успішно діє українсько-в’єтнамське спільне підприємство "Лотос", що надає портові послуги у м. Хошімін. Кілька років поспіль це СП нагороджується урядовими відзнаками за успішну роботу. Останніми роками швидкими темпами розвивається спільне українсько-в’єтнамсько-російське СП "Вісорутекс" (виробництво каучуку). У вересні 2007 року український концерн "Укрросметал", що спеціалізується на виробництві компресорного та енергетичного обладнання, презентував у В`єтнамі свою продукцію та має наміри закріпитися на місцевому ринку.

Зростає інтерес підприємців СРВ до вкладання інвестицій в українську економіку. За в’єтнамськими даними, вони перевищують 27 млн. дол. США (виробництва пластикової та паперової тари, електронної техніки, локшини швидкого приготування, меблів). Щодалі популярнішою в Україні стає мережа в’єтнамських ресторанів. На території України діє низка представництв в’єтнамських ділових структур.

До факторів, що стримують розвиток двосторонньої торгівлі, належать посередництво, відсутність прямого транспортного сполучення, перешкоди процедурного характеру, зволікання з реалізацією проектів, брак поінформованості ділових кіл про потенційні можливості один одного.

У вересні 2004 року відбулося перше і наразі єдине засідання Ділової Ради Торгово-промислових палат двох країн. Цей механізм підприємцям України і В’єтнаму ще належить запровадити в дію.

З лютого 2005 року у складі Посольства України у СРВ діє торговельно-економічна місія. До основних її завдань належать:

· Сприяння забезпеченню і захисту державних інтересів та прав суб’єктів підприємницької діяльності України у торговельній і торговельно-економічній сферах.

· Сприяння розвитку торговельно-економічних зв’язків, залученню іноземних інвестицій в економіку України, виконанню міжнародних договорів України, укладених з В’єтнамом.

· Сприяння проведенню переговорів, експертиз, укладанню контрактів, а також встановленню і підтриманню контактів з державними установами, організаціями, суб’єктами підприємницької діяльності В’єтнаму.

· Надання суб’єктам підприємницької діяльності України інформації щодо порядку відкриття і діяльності їхніх представництв у державі перебування, сприяння діяльності таких представництв.

На веб-сторінці ПУ у СРВ розміщується та регулярно оновлюєтьсяінформація, яка може становити інтерес для підприємців, а також посилання на корисні лінки.

Найбільш перспективними напрямами співробітництва вважаються енергетика, хімічна промисловість, машинобудування, судно- та літакобудування, космічна та мікробіологічна галузі, геологічна розвідка, видобуток та переробка корисних копалин, переробка сільгосппродукції.

Активно розвиваються зв’язки між двома країнами на рівні провінцій СРВ та областей України, зокрема, між Харківською областю та провінцією Фу Хань, Тернопільською областю та провінцією Донг Най. У процесі становлення прямі стосунки між Києвом та Ханоєм.

Українсько-в’єтнамські відносини мають усі підстави розвиватися стабільно й динамічно. Згадуючи сторінки минулого, сповненого взаємною підтримкою у найтяжчих випробуваннях, сторони на усіх рівнях поглиблюють існуючі і знаходять нові сфери взаємодії, збагачують і зміцнюють одна одну, впевнено дивляться у майбутнє.

3. Договірно-правова база для співробітництва

Українсько-в‘єтнамська договірно-правова база (ДПБ) почала формуватися невдовзі після визнання В’єтнамом незалежності України (27 грудня 1991 року) з укладення Протоколу про встановлення дипломатичних відносин між Україною та СРВ (м.Київ, 23 січня 1992 року).

Станом на 2008 р. ДПБ відносин між Україною і СРВ нараховує 33 двосторонніх документа різних рівнів. Ще дві угоди парафовані та готові до підписання, п’ять документів наразі розглядаються сторонами.

Вона продовжує формуватися на засадах дружби, рівноправності та взаємної вигоди.

Найбільш змістовна ДПБ сформована у таких сферах

· торговельно-економічна та науково-технічна співпраця;

· освітянське і культурне співробітництво;

· питання консульського характеру;

· військово-технічне співробітництво.

Значна як для таких віддалених країн ДПБ двосторонніх відносин є корисним надбанням. Однак певна частина цих документів є лише намірами до співпраці. Таким чином, актуальним є питання забезпечення реалізації положень двосторонніх угод та виконання сторонами взятих на себе зобов'язань.

Серед основних українсько-в’єтнамських документів, які наразі є чинними, слід виокремити наступні:

· Договір про принципи відносин та співробітництво між Україною та СРВ;

· Консульська конвенція між Україною та СРВ;

· Угода між Урядом України та Урядом СРВ про торговельно-економічне співробітництво;

· Угода між Урядом України і Урядом СРВ про створення Міжурядової українсько-в‘єтнамської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва;

· Протокол про співробітництво між МЗС України та МЗС СРВ;

· Угода між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти і підготовки кадрів СРВ про співробітництво у галузі освіти;

· Угода між Урядом України та Урядом СРВ про співробітництво у військово-технічній галузі.

Широкі можливості перед сторонами відкриває низка двосторонніх документів міжурядового, міжгалузевого рівня, а також протоколів про співпрацю між адміністративними одиницями, закладами освіти і науки наших країн тощо.Подальший розвиток ДПБ відносин між Україною і СРВ та неухильне виконання сторонами взятих на себе зобов`язань слугують інтересам обох держав і народів.

4.Деякі статистичні дані про співробітництво

Прямі інвестиції з України у В'єтнам (на початок року, тис. доларів США)

1999 2000 2001 2002
16 308,7 16 385,6 17 003,4 16 822,3

Зовнішня торгівля товарами України з В'єтнамом (млн. доларів США)

1996 1999 2000 2003
Експорт 29,4 24,5 67,1 77,5
Імпорт 8,9 14,6 21,1 20,1

Географічна структура зовнішньої торгівлі послугами за І півріччя 2008 року

Експорт Імпорт Сальдо
тис.дол. США у % до І півріччя 2007р. тис.дол. США у % до І півріччя 2007р.
1476,8 45,1 1276,1 109,7 200,7

Географічна структура зовнішньої торгівлі послугами за 9 місяців 2008 року

Експорт Імпорт Сальдо
тис.дол. США у % до 9 місяців 2007р. тис.дол. США у % до 9 місяців 2007р.
2902,4 74,2 2271,9 131,0 630,5

5. Адреси посольств та корисних посилань

Посольство України у Соцiалiстичнiй Республiцi В'єтнам Адреса: 49 Nguyen Du Str. Hanoi, Vietnam Робочі години: 08:30 - 17:30, крім суботи та неділі Електронна адреса: emb_vn@mfa.gov.ua, ukraine@hn.vnn.vn Веб-сайт: http://webua.net/viet Телефон: (8-10-844) 943-27-64 (65) Факс: (8-10-844) 943-27-66 Надзвичайний i Повноважний Посол - Білодід Ростислав Митрофанович Консульський вiддiл: conserukr@hn.vnn.vn Телефон: (8-10-844) 943-29-67

Посольство Соцiалiстичної Республiки В'єтнам в Україні Канцелярiя: м. Київ-11, вул. Лєскова, 5 Тел/Факс: (8 044) 295-28-37 Консульський вiддiл Тел/Факс: (8 044) 294-80-87 Робочi години: понедiлок - п'ятниця з 9:00 до 12:30 та з 14:00 до 17:00 Тимчасово Повірений у справах Ву Тхе Хієп.

http://www.na.gov.vn - Національні збори В'єтнаму (англ., в'єтн.).

http://www.mofa.gov.vn - Міністерство закордонних справ (англ., в'єтн.).

http://www.mot.gov.vn - Міністерство зовнішньої торгівлі (англ., в'єтн.).

http://www.moste.gov.vn - Міністерство науки, технології та охорони навколишнього середовища (англ., в'єтн.).

http://www.vietnamtourism.com - В'єтнамська Національна туристична адміністрація (англ., франц., в'єтн.).

http://www.cpv.org.vn - Комуністична партія В'єтнаму (англ., в'єтн.).

http://www.vtv.org.vn - В'єтнамське телебачення (англ., в'єтн.).

http://www.vov.org.vn/index.htm - Радіо В'єтнаму (англ., в'єтн.).

http://www.xunhasaba.com.vn - Інтернет-газета (англ., франц., китайськ., в'єтн.).

http://www.vnn.vn - офіційний сайт В'єтнаму (в'єтн., англ.).

http://www.vietnamair.com.vn - В'єтнамські aвіалінії (в'єтн., англ., франц.).

http://www.undp.org.vn - програма розвитку ООН для В'єтнаму (англ.).

http://www.viettouch.com/ - історія, мистецтво, лвтература (англ.).

http://travel.yahoo.com/Destinations/asia/countries/vietnam - сайт на Yahoo, присвячений В'єтнаму (англ.).

http://www.vietnamtourism.com.vn - туризм у В'єтнамі (англ.).

http://www.namviet.net - інформаційний портал (англ.).

http://www.lonelyplanet.com/dest/sea/vietnam.htm - мандрівки, природа, культура, фото, мапа (англ.).

http://www.emulateme.com/vietnam.htm - E-Conflict™ World Encyclopedia по В'єтнаму (англ.).