Смекни!
smekni.com

Торгово-економічні відносини з Соціалістичною Республікою В'єтнам (стр. 1 из 3)

Міністерство освіти і науки України

НТУУ "КПІ"

Факультет Менеджменту і Маркетингу

Реферат на тему:

"Торгово-економічні відносини з СоціалістичноюРеспублікою В’єтнам"

Виконала: студентка групи УС-81

Стоєцька Ірина Андріївна

Перевірив: Завідувач кафедри

міжнародної економіки Доктор економічних наук Професор Герасимчук Василь Гнатович

Київ-2008


Зміст

Вступ

1.Історія встановлення дипломатичних зв’язків в датах

2.Стан економічних відносин між країнами

3. Договірно-правова база для співробітництва

4.Деякі статистичні дані про співробітництво

5.Адреси посольств та корисних посилань

Висновки

Література


Вступ

В'єтнам – аграрна країна з промисловістю, що розвивається. На початку ХХІ ст. сільське господарство залишається головною галуззю економіки В'єтнаму, що забезпечує продовольчу безпеку країни. Основні галузі промисловості: харчова, легка, машинобудівна, гірнича, цементна, хімічних добрив, нафтова та ін. Основні промислові центри: Ханой, Хошимін-Бьєнхоа, Хайфон, Дананг, Куангнінь, Вунгтау, Намдінь, Вінь, Вьєтчі, Тхайнгуєн, Хабак, Тханьхоа. Провідну роль в промисловості відіграють Ханой і Хошимін. Тр-т: автомобільний, залізничний, вн. водні шляхи та морський. Гол. порти: Хошимін, Хайфон, Дананг, Хонггай, Камфа, Нячанг, Вунгтау. Швидко розвивається цивільна авіація, яка обслуговує понад 15 внутрішніх ліній. Компанія "В'єтнам ейрлайнз" обслуговує і міжнародні лінії. Міжнародні летовища – Ханой, Хошимін, Дананг.

За даними [Index of Economic Freedom, The Heritage Foundation, U.S.A., 2001]: ВВП – $ 25,3 млрд. Темп зростання ВВП – 5,8%. ВВП на душу населення – $331. Прямі закордонні інвестиції – $ 0,617 млрд. Імпорт – $ 10,4 млрд (г.ч. Сінгапур – 19,0%; Японія – 12,0%; Південна Корея – 12,4%; Тайвань – 12,0%; Швеція – 6,8%). Експорт – $ 9,2 млрд (г.ч. Японія – 15%; Сінгапур – 11,0%; Тайвань – 7,5%; Німеччина – 6,3%; США – 5,9%).

Україна веде тісне співробітництво з країною, і в цій роботі я б хотіла дослідити це співробітництво.


1.Історія встановлення дипломатичних зв’язків в датах

Соціалістична Республіка В'єтнам (СРВ) визнала незалежність України 27.12.1991. Дипломатичні відносини між нашими державами були встановлені 23 січня 1992 р. шляхом підписання відповідного протоколу. Розбудова повномасштабного співробітництва з В'єтнамом становить один з пріоритетних напрямків української зовнішньої політики в Азійсько-Тихоокеанському регіоні (АТР) і відповідає національним інтересам обох держав. В'єтнам входить до числа перспективних азіатських партнерів України.

1993 р. - розпочато діяльність Посольства СРВ в Україні на чолі з Послом В'єтнаму в Україні Чионг Тунгом (Вірчі грамоти вручив у квітні 1993 р.).

29 вересня 1992 р. - у Нью-Йорку відбулася зустріч міністра закордонних справ України з міністром закордонних справ СРВ.

1993 р. 21-23 жовтня - відбувся візит в Україну міністра закордонних справ В'єтнаму Нгуєн Мань Кама. Під час візиту Нгуєн Мань Кам взяв участь в офіційному відкритті Посольства СРВ. В'єтнамський міністр був прийнятий Президентом України, Головою Верховної Ради, міністром закордонних справ, керівниками низки державних установ України.

1994 р. березень - у Києві на запрошення Міністерства оборони України перебувала делегація Міноборони СРВ на чолі з Начальником Генштабу В'єтнамської Народної Армії генерал-полковником Дао Дінь Луєном.

1994 р. квітень - відбувся візит до СРВ міністра закордонних справ України, під час якого пройшли зустрічі з Президентом, Прем'єр-міністром, Головою Національних Зборів і міністром закордонних справ СРВ. За підсумками візиту було підписане Спільне комюніке.

1994 р. 8-9 червня - в Україні перебувала делегація СРВ на чолі з Прем'єр-міністром Во Ван Кієтом. Серед іншого, під час візиту розглядалося питання створення Спільної міжурядової комісії.

1995 р. жовтень - відбулася зустріч Прем'єр-міністра України з Президентом СРВ Ле Дик Анєм (під час проведення в Картахені ХІ саміту країн-учасниць Руху Неприєднання), на якій обговорювалися питання подальшого вдосконалення українсько-в'єтнамських відносин.

1996 р. 7-10 квітня - відбувся державний візит до СРВ Президента України Л. Д. Кучми, під час якого було укладено Договір про принципи відносин та співробітництва між Україною і Соціалістичною Республікою В'єтнам. Відбулися зустрічі та переговори Л. Д. Кучми з вищим керівництвом СРВ, зокрема, Президентом Ле Дик Анєм, Головою Національних зборів Нон Дик Манєм, Прем'єр-міністром Во Ван Кієтом, Генеральним секретарем Комуністичної партії СРВ До Миоєм, першим віце-прем'єр-міністром Пхан Ван Кхаєм. Президент України зустрівся з представниками ділових кіл країни і засобів масової інформації. Л. Д. Кучма відвідав вільну економічну зону (ВЕЗ) Тон Тхун та спільне українсько-в'єтнамсько-російське підприємство "В'єтсовліхтер" неподалік від м. Хошимін. Відбулась також зустріч міністра закордонних справ України Г. Й. Удовенка з міністром закордонних справ СРВ Нгуєн Мань Камом. Сторони визначили напрямки можливого співробітництва, зумовленого взаємною зацікавленістю України та СРВ: - наявність багаторічного позитивного досвіду двостороннього співробітництва; - наявність у В'єтнамі десятків об'єктів, побудованих за участі українських спеціалістів (на деяких з них роботи тривають); - взаємодоповнюваність економік України та СРВ, близькість наших технічних стандартів і, відповідно, технологічна пристосованість в'єтнамського ринку до споживання українських товарів, технологій і послуг.

1997 р. вересень - у Києві з метою проведення політичних консультацій з МЗС України перебувала делегація МЗС СРВ на чолі із заступником міністра закордонних справ Нгуєн Ван Нганем. Українську сторону на переговорах очолював Заступник міністра закордонних справ України К. І. Грищенко. Переговори підтвердили взаємну зацікавленість сторін в подальшому поглибленні співробітництва у політичній, торговельно-економічній, науково-технічній, військово-технічній та гуманітарній сферах.

1997 р. листопад- Надзвичайним і Повноважним Послом В'єтнаму в Україні призначено Доан Діка (Вірчі грамоті вручив 9-го грудня 1997 року).

1997 р. серпень - засновано Посольство України в СРВ.

1999 р. 22 березня - Посол України у В'єтнамі Р. М. Білодід вручив Вірчі грамоти Президенту СРВ.

1999 р., жовтень- у Нью-Йорку під час роботи 54-ї сесії ГА ООН міністр закордонних справ України Б. І. Тарасюк зустрівся з міністром закордонних справ СРВ Нгуєн Мань Камом і мав з ним розмову з широкого кола питань двосторонніх відносин і міжнародної політики.

1999 р., листопад- у Ханої відбулись двосторонні політичні консультації на рівні заступників міністрів закордонних справ. Під час перебування в СРВ заступник міністра закордонних справ України О. І. Майданник провів переговори із заступником міністра закордонних справ СРВ Нгуєн Ван Нганем, віце-прем'єр-міністром і міністром закордонних справ Нгуєн Мань Камом, заступником міністра оборони Чионг Кхань Чау, начальником Департаменту АСЕАН МЗС СРВ Ву Куанг Зіємом. Сторони обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва та міжнародної політики, кооперації у військово-технічній сфері, перспективи співробітництва України з АСЕАН.

2000 р., квітень - у Києві з офіційним візитом перебував Президент В'єтнаму Чан Дик Лионг на чолі делегації у складі міністра закордонних справ Нгуєн Зі Нієна, Глави Адміністрації Президента СРВ Нгуєн Кань Зіня, міністра будівництва, міністра юстиції, заступників міністрів планування і інвестицій, науки, технологій та навколишнього середовища, транспорту, сільського господарства, торгівлі, а також в'єтнамських промисловців і підприємців (41 особа). Глава в'єтнамської держави провів зустрічі і переговори з керівництвом України. Особливістю візиту була його чітка економічна спрямованість. Сторони домовились на регулярній основі продовжувати політичний діалог з широкого кола міжнародних питань і двостороннього співробітництва.

2002 р. березень - робочий візит до СРВ заступника державного секретаря МЗС України В. Ю. Єльченка, під час якого було проведено політичні консультації, обговорено низку питань щодо співпраці та обміну досвідом у різних сферах, двосторонньої взаємодії у рамках ООН та інших міжнародних організаціях. Сторони підписали Протокол про співробітництво між МЗС України та МЗС СРВ.

2002 р. квітень - візит міністра економіки та з питань європейської інтеграції України О. В. Шлапака до СРВ. Були проведені переговори з питання створення більш сприятливого торговельного режиму між двома країнами, обговорені можливості участі українських підприємств у реалізації масштабних промислових проектів на території В'єтнаму. Під час візиту було підписано Угоду між торгово-промисловими палатами України та СРВ щодо створення Ділової Ради.

2002 р. квітень- в Україну здійснив візит заступник міністра торгівлі СРВ.

2.Стан економічних відносин між країнами

Правову основу українсько-в’єтнамського торговельно-економічного співробітництва становлять:

· Угода про торговельно-економічні відносини 1992 р.,

· Угода про створення Міжурядової українсько-в’єтнамської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва 1993 р.,

· Меморандум про порозуміння між Урядом України і Урядом СРВ щодо вступу України у СОТ 2007 р.,

· Угода між Урядом України і Урядом СРВ про заохочення і захист інвестицій 1994 р.,

· Протокол про взаємне визнання ринкового статусу економік 2007 р. та деякі інші.

У 1993 р. створено Міжурядову українсько-в’єтнамську комісію з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва (МУВК), яка покликана на регулярній основі сприяти розвитку торгівлі та інших форм економічної співпраці між нашими державами. Спільні засідання МУВК проходять почргово в одній з країн. На них визначаються напрями співпраці, в яких є взаємна зацікавленість.