Смекни!
smekni.com

Економіка сучасної Греції (стр. 1 из 6)

Зміст

Вступ

Загальна характеристика країни

Бюджетна система країни

Податкова система

Банківська система

Фінанси суб’єктів господарювання

Фінанси домогосподарств

Фондовий ринок

Аналіз впливу кризи на фінансову систему

Заходи уряду, які були спрямовані на мінімізацію наслідків та їх подолання

Аналіз результативності антикризових заходів; перспективи фінансової системи та соціально-економічної системи країни в цілому

Висновок

Список літератури

Додаток

Вступ

Економіка Греції в докризовий період істотно відрізнялася від нинішньої. Господарське зростання в 2000-і роки було досить значним, що дозволило країні відповідати т.з. "Маастрихстським стандартам" і вступити в Європейський Союз. До того ж, показник зростання грецької економіки з 1994 виявив прискорення на 3.2% в рік і перевищував середню норму, досягнуту ЄС. У 2000 ВВП збільшив показники на 4.1% залишаючись, таким чином, вище середнього показника ЄС. Рівень інфляції так само був невеликий і складав 3.2% в 2000 і 3.4% в 2001 роках, зростання промислового виробництва також було істотним. Проведення літньої Олімпіади в Афінах в 2004 році сприяло припливу інвестицій в грецьку економіку, що зрештою вивело країну в лідери економічного зростання серед країн-учасниць Євросоюзу.

Незважаючи на вказані вище позитивні сторони, надалі розвиток ситуації погіршувався і до справжнього моменту істотно змінилася не в кращу сторону. Так, хоча і на початку 2008 року ВВП продемонстрував збільшення на 3,6% в річному вираженні, вже в перші місяці року сталося 1% скорочення іноземних інвестицій, а ввезення зарубіжних товарів в Грецію зменшилося на 4,6%. В цих "дивних ознаках" ніхто не розгледів симптоми проблем. З початку року втрати фондового ринку Греції склали близько 70%. По цьому показнику країна виявилася в одному ряду з Росією, Індією і Китаєм, випереджаючи Францію, Великобританію і США. Надлишок капіталів, що підтримували за рахунок доступних кредитів зростання купівель населенням, змінився дефіцитом у банків платіжних засобів. Міжнародні морські і океанські перевезення скоротилися. Склади країн "Третього світу" - індустріальній периферії планети стали заваленими товарами, для яких не було покупців.

На початок 2010 року Греції загрожував широкомасштабна економічна і політична криза. Так, за повідомленням інформаційного агентства "РІА-новини" сукупний борг Греції перевищив 300 мільярдів євро, причому тільки в 2009 році країна позичила близько 80 мільярдів євро, або 30% ВВП. Бюджетний дефіцит склав рекордні для єврозони 12,7% ВВП. Уряд оголосив про заходи по зниженню витрат і підвищенню зборів податків, проте провідні профспілки країни не погодилися з цими заходами і попередили про масові страйки в лютому.

Виходячи з цього тема курсової роботи дуже актуальна для економіки України.

Загальна характеристика країни

Греція. Державний герб: блакитний щит з білим хрестом в обрамлені двох оливкових гілок. Гімн Греції з 1860 р. - славетний "Гімн Свободи", написаний початківцем новогрецької поезії Д.Соломосом у 1825 р. Державна мова - новогрецька. Чисельність населення - понад 10.5 млн. чоловік. Національне свято - День незалежності Еллади - 25 березня.

Фізико-географічна характеристика

Грецька Республіка, незалежна держава в південно-східній Європі, що займає південь Балканського півострова. Греції належать також численні острови в Іонічному й Егейському морях, у тому числі Крит.

Материкова частина Греції з трьох сторін омивається морями, берегова лінія сильно порізана і має довжину 4100 км (з урахуванням островів – 15 000 км). Площа Греції 132 тис. кв. км, у тому числі островів – 25 тис. кв. км. На півночі країна граничить з Албанією, Македонією і Болгарією, на сході – з Туреччиною. Південні береги омивається Середземним морем, західні – Іонічним і східні – Егейським.

Релігія

Майже все населення країни належить до грецької православної церкви. Відповідно до конституції, православне християнство є державною релігією. Воля вибору віросповідання гарантується, але місіонерська діяльність інших релігійних груп серед православних християн заборонена. Серед послідовників інших релігій мусульман – 230 тис. (1990), католиків 58 тис., протестантів 17 тис. і іудеїв 5 тис. (переважно в Салоніках). У 1943, до початку масового знищення євреїв, них нараховувалося в Греції 75 тис.

Демографія

За переписом 2003, населення Греції складало 10 665,989 тис. чоловік (за оцінкою 1996 – 10 475 тис.). Природний приріст населення в 1961–1971 досягав 0,5% у рік, у 1971–1981 – 1%, у 1981–1991 – 0,6%, у 1990–1996 – 0,5%, у 2003 – 0,19%. У 1960-х і початку 1970-х років відбувалася масштабна еміграція. Багато хто залишили Грецію в пошуках роботи в більш процвітаючих країнах Європи, особливо у ФРН і Бельгії. У 2003 коефіцієнт народжуваності в розрахунку на 1000 чоловік складав 9,79, смертності – 9,86. Дитяча смертність за останні 50 років різко скоротилася: від майже 49 у 1951 до 6,12 у 2003.Середня тривалість життя в Греції – 76,32 у чоловіків і 81,65 у жінок.

Державний устрій

За конституцією 1975 Греція має парламентську форму правління. Головою уряду є прем'єр-міністр – керівник партії, що має більшість місць у парламенті. Уряд на чолі з прем'єр-міністром відповідально перед парламентом. Парламент складається з однієї палати, що нараховує до 300 депутатів, обраних терміном на чотири роки.

Голова держави – президент, що обирається парламентом терміном на п'ять років і може бути переобраний ще на один термін. Президент наділений повноваженнями попереджувати війну й укладати договори з іншими країнами. Він призначає прем'єр-міністра і за рекомендацією останнього – інших членів уряду. Президент може скликати спеціальні засідання парламенту і розпускати його по представленню уряду або по згоді Ради республіки. До складу Ради входять прем'єр-міністр, глава парламентської опозиції, спікер парламенту і колишніх прем'єр-міністрів і президенти демократично обраних урядів. Президент має право накладати вето на законопроекти, але вето може бути переборено абсолютною більшістю голосів членів парламенту. Посаду президента Греції послідовно займали: Константинос Цацос (1975–1980), Константинос Караманлис (1980–1985), Христос Сардзетакис (1985–1990), Константинос Караманлис (1990–1995), Константинос Стефанопулос (з 1995).

Самоврядування. Греція розділена на 13 областей, а ті у свою чергу – на 51 ном. Номи складаються з єпархій, а єпархії розділені на муніципалітети, кінотіти (комуни). Міністр внутрішніх справ призначає префектів номів, яким підлеглі місцеві чиновники (обрані жителями). Монастирі на горі Афон мають особливий автономний статус.

Судоустрій. Система правосуддя включає суди по цивільних і кримінальних справах. Верховний суд розбирає апеляції по вироках судів нижчих інстанцій. У випадку винесення будь-якими судами або адміністративними інстанціями суперечних один одному рішень особливий верховний трибунал розбирає справи з погляду відповідності цих рішень конституції країни.[1]

Бюджетна система країни

У Греції аудит виконання державного бюджету, що проводиться Судом Аудиту, включає три основні завдання:

- призвати тих, хто управляє державними коштами (як розпорядників, так і бухгалтерів), до звіту перед Судом Аудиту;

- розглядати будь-які спори, що виникають при перевірках;

- інформувати законодавців про юридично правомірне і належне управління державними коштами з боку виконавчої влади.

Ст. 136 Конституцій Греція визначає Рахункову палату як "найвищий орган фінансової перевірки звітів і економічного управління держави, а також державного сектора економіки". Законодавчі акти, регулюючі діяльність Рахункової палати Іспанії, надають їй право пропонувати заходи по вдосконаленню економіко-фінансового управління державного сектора.

Так само Греція в законі від 2001 р. встановлює представлення бюджету через завдання і програми, відповідно Рахункова палата з 2007 р. почне здійснювати сертифікацію "законності, правдивості і правильності рахунків держави".

Закон про структуру бюджету вимагає, щоб звіт найвищого органу фінансового контролю включав оцінку використання затверджених асигнувань на досягнення програмних цілей з позицій ефективності, міри досягнення програмних цілей, дотримання закону.

Прогноз

Грецький міністр фінансів Джордж Папаконстантину планує компенсувати відставання зростання прибутків в його бюджеті в 2011 році. Щоб урізати другий за величиною дефіцит бюджету в Європейському союзі, він дозволить країні відновити запозичення на ринках облігацій.

Папаконстантину представляє пропозицію, яка прагне до досягнення цілей по зменшенню дефіциту. Він пообіцяв Європейському союзу повернути 110 млрд. євро ($ 150 млрд.) надзвичайних кредитів, необхідних для запобігання спаду. У перші вісім місяців, дохід виріс на 3,4%, поступаючись необхідним 13,7%, які були запорукою порятунку Греції під керівництвом ЄС.

""Це дуже складний бюджет", сказав Ніколас Магинас, економіст Національного банку Греції, видатного кредитора країни. "Стає усе більш вірогідним, що буде прийнятий менш оптимістичний прогноз прибутків".

Прем'єр-міністр Папандреу, обраний рік тому, намагається показати інвесторам, що Греція може продовжити скорочення дефіциту бюджету, хоча це скоротило зарплати і пенсії, і привело до вуличних протестів. Греція прагне повернутися на ринок облігацій наступного року. І це після побоювання інвесторів, про неможливість повернення 300-мільярдного боргу і необхідності порятунку країни під керівництвом ЄС.

Покупець Китай

Китайський прем'єр Вэнь Цзябао заявив, 2 жовтня, що Китай планує купувати облігації Греції. Китай підтримуватиме судноплавну галузь країни, оскільки Греція прагне притягнути інвестиції для стимулювання зростання і виходу з другого року рецесії, заявив Вэнь Цзябао в ході візиту в Афіни.