Смекни!
smekni.com

Європейська валютна система і проблеми Європейського союзу (стр. 8 из 8)


Таблиця

Частка капіталу національних банків країн ЄС в капіталі Європейського центрального банку

Центральні банки, які належать до валютної зони євро Частка в капіталі ЄЦБ, %
Національний банк Австрії 2,3663
Національний банк Бельгії 2,8885
Банк Греції 2,0585
Центральний банк Ірландії 0,8384
Банк Іспанії 8,8300
Банк Італії 14,9616
Центральний банк Люксембургу 0,1496
Нідерландський банк 4,2796
Німецький Бундесбанк 24,4096
Банк Португалії 1,9250
Банк Фінляндії 1,3991
Банк Франції 16,8703
Центральні банки, які не належать до валютної зони євро Частка в капіталі ЄЦБ, %
Банк Англії 14,7109
Національний банк Данії 1,6573
Банк Швеції 2,6580

Джерело: Bauer-Emmerics M., et al. Wie funktioniert das? Wirtschaft heute. – 4. Aufl. – Meyers Lexikonverlag, Mannheim, 1999. – S. 267.

ПрипроведеннігрошовоїполітикиЄЦБзапозичивантиінфляційнийдосвідНімецькогоБундесбанку. Ціновастабільність, якабулаосновноюметоюЄСЦБ, визначаласьякрістгармонізованогоіндексуспоживчихцінвзонієвроменшніж 2% відноснопопередньогороку. Ціновастабільністьповиннабутизабезпеченавсередньостроковійперспективі. Ціновакон’юнктуразалежитьнелишевідрегулюваннягрошовоїмаси, алейвідцілоїнизкиіндикаторівгрошовогоринку (ставкибанківськогорезервування, частоккожногозагрегатіввзагальнійгрошовіймасііїхньоїдинаміки, швидкостігрошейвобігу), кредитногоринку (обліковоїставкиіреальнихтаномінальнихпроцентнихставок, валютнихстерилізацій, обсягівнаданихкредитів) валютногоринку(реальногоіномінальноговалютногокурсу) іфінансовогоринку (номінальнихпроцентнихставокіномінальноговалютногокурсу).

8. Європейський валютно-курсовий механізм (ERM II)

За рішенням Ради Європи (Амстердам 16 червня 1997 р.) стосовно запровадження валютно-курсового механізму протягом третього етапу економічного та валютного союзу Європейська валютна система (European Currency System) була замінена з 1 січня 1999 р. новим валютно-курсовим механізмом ІІ (exchange rate mechanism II).

Введення валютно-курсового механізму ІІ між євро та національними валютами країн, які не належать до зони євро, відбувається з метою забезпечення валютної стабільності та валютно-курсової солідарності і координації в європейському економічному просторі. Новий валютно-курсовий механізм ІІ створює стимули для досягнення конвергенції через забезпечення заходів монетарної та валютної політики стабілізації з одночасним гарантуванням стабільності валютного курсу національних валют країн-членів угоди валютно-курсового механізму ІІ до євро, а також до інших ключових валют. Участь в угоді про валютно-курсовий механізм ІІ є добровільною і стає передумовою для введення євро та членства в Європейському валютному союзі. Валютний механізм ІІ було введено з огляду на відмову Данії, Швеції та Великобританії на даному етапі брати участь в ЄВС, можливе приєднання країн ЄАВТ до даного валютного союзу, а також в зв’язку з тим, що було прийняте рішення про розширення ЄС країнами Центральної та Східної Європи , яке не виключає в довготерміновій перспективі їхній вступ до ЄВС. Введення європейського валютно-курсового механізму ІІ новими країнами може відбуватись в будь-який момент часу після входження до ЄС або за поданням центрального банку та уряду країни-кандидата на вступ в ЄС при узгодженні з Європейським центральним банком. З метою безпроблемної участі країни в валютно-курсовому механізмі ІІ необхідні певні пристосування економічної політики, а саме проведення цінової лібералізації та фінансової політики довіри для консолідації державних фінансів. При цьому валютно-курсовий механізм ІІ не повинен розглядатись країною як ізольований (автономний) механізм, а має забезпечувати комплексні умови економічної політики та функціонування економічної системи, зокрема сприяти структурним перетворенням, які необхідні для цілей європейського інтеграційного простору.

Для національної валюти кожної країни, що запроваджує цю систему, встановлюється центральний валютний курс до євро. Валютно-курсовий механізм ІІ передбачає коливання навколо центрального валютного курсу національних валют до євро в обидві сторони. Стандартні межі коливань становлять ± 15%. Отже, валютно-курсовий механізм ІІ являє собою певною мірою валютний коридор. Якщо країни-члени ЄС та країни-кандидати, які мають бажання стати в майбутньому членами ЄВС, в більшій мірі наблизились за економічним розвитком та критеріями конвергенції до розвинутих країн ЄС, то вони можуть домовлятись з Європейським центральним банком про вужчі межі коридору, ніж визначені стандартною угодою між ЄЦБ та центральним банком країни, що прагне стати членом ЄВС. Не виключаються також іншого роду домовленості між центральними банками країн та ЄЦБ про вужчі за стандартні межі коридору, проте за цих умов мотиви введення вужчих меж не оприлюднюються. Такими мотивами можуть бути, наприклад, прагнення країни забезпечувати структурні перетворення через ревальвацію, межі якої не повинні бути суттєвими, оскільки це може призвести до значного безробіття та повної втрати експортних можливостей підданих структурним змінам секторів. Широкі межі коридору можуть стати механізмом для девальваційних маневрів центрального банку за вказівкою уряду, що негативно впливатиме на структурні зрушення. Вужчі межі також не дозволяють центральному банку здійснювати необмежені валютні інтервенції і це зменшує спекулятивні тенденції на валютному ринку.

Рішення приймаються спільно міністрами країн-членів ЄВС, Європейським центральним банком, а також міністрами і головами центральних банків країн, які не належать до зони євро і що запроваджують валютно-курсовий механізм ІІ, за участі представників Європейської комісії. Одностороннє введення спільної валюти євро для забезпечення швидкої “євроізації” поза угодою Європейського Союзу та Маастрихтських зобов’язань щодо економічної конвергенції суперечитиме філософії ЄС, яка полягає в поетапній економічній і валютній інтеграції та поетапній побудові інституційної архітектури.

Основною метою введення меж коридору валютно-курсового механізму ІІ є здійснення стабілізаційної політики, яка б не створювала негативних процесів в зоні євро та європейському інтеграційному просторі. При цьому передбачається застосування зв’язаних валютних інтервенцій, зв’язаного застосування облікової ставки, зв’язаної грошової емісії центральних банків в контексті зв’язаних меж валютного курсу. Межі валютного коридору, в свою чергу, зв’язують і фіскальну політику країн, що прагнуть економічної конвергенції. При цьому ці країни мають ширшу площину для стабілізаційних маневрів, ніж країни ЄВС, якщо відбувається загроза ціновій стабільності. Валютно-курсовий механізм ІІ стає важливим важелем для забезпечення бажаних ефектів стосовно зовнішнього сектору країн, що прагнуть досягти критеріїв конвергенції. Непомірні девальвації можуть розширювати експортні можливості країни та приносити валютні надходження, однак не дозволяти змінювати структуру експорту, яка б вписувалась у систему міжнародного поділу праці в європейському інтеграційному просторі. Необмежена ревальвація, в свою чергу, може збільшувати схильність нерезидентів вкладати фінансовий капітал в країну, забезпечувати її імпортом диференційованих товарів, які необхідні для структурних зрушень, але водночас вести до скорочення експортного виробництва, зменшення зайнятості, а також зростання зовнішньої заборгованості в довготерміновій перспективі. Межі валютного коридору

Починаючи з 1999 р. участь в європейському валютному механізмі ІІ взяли Данія та Греція. Згодом Греція вийшла з цього механізму і в 2002 р. вона набула повноправного членства в Європейському валютному союзі.


Література

1. Основи економічної теорії: Підручник у двох книгах./ Ніколенко Ю. В., Лемківський А. В., Євтушевський В. А. - К.: «Либідь», 1998.

2. Макроекономіка: Навч. посіб. / Базілінська О.Я. – К.: Центр навчальної літератури, 2005.

3. Bauer-Emmerics M., et al. Wie funktioniert das? Wirtschaft heute. – 4. Aufl. – Meyers Lexikonverlag, Mannheim, 1999. – S. 267.

4. Європейськийвалютнийінститут, Звітпоконвергенції, травень 1998, С. 29

5. Deutsche Bundesbank, Devisenkursstatistik, Januar 1999, Statistisches Beiheft zum Monatsbericht

6. Василик В.Д - Теорія Фінансів